Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wie heeft goede huidverzorging nodig?

Goede huidverzorging is iets wat we allemaal nodig hebben. Dit geldt voor kinderen en volwassenen, jong en oud. En zowel vrouwen als mannen kunnen profiteren van het op de juiste manier verzorgen van hun huid. Wat we nodig hebben, varieert afhankelijk van onze leeftijd, geslacht, huidtype, huidconditie en de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.

En er is zeker een groot verschil in hoeveel we dagelijkse huidverzorging prioriteren. Bijvoorbeeld, er is typisch een groot verschil in de aandacht die vrouwen en mannen besteden aan hun huidverzorging. Ondanks het feit dat het belangrijk is voor beide geslachten.

Dus wat is goede huidverzorging? Kort gezegd, het is wanneer je goed voor je huid zorgt op basis van de specifieke behoeften van je huid.

Als je last hebt van eczeem, onzuivere huid, puistjes, netelroos, koortslip, psoriasis of een andere huidaandoening, moet je extra goed voor je huid zorgen, omdat je huid extra verzorging en aandacht nodig heeft. Maar zelfs mensen met een perfecte huid en geen huidproblemen moeten voor hun huid zorgen.

> Huidverzorgingsproducten zonder parabenen

Verschillende huidtypes vereisen verschillende soorten huidverzorging. Maar of je huid nu droog, vet, onzuiver, gevoelig, allergisch, gecombineerd of normaal is, je kunt veel doen om zelf voor je huid te zorgen.


Wat kwalificeert als goede huidverzorging?

Onze huid, ook wel cutis in het Latijn genoemd, bestaat uit twee lagen. De bovenste laag, die de zichtbare laag is, wordt de epidermis genoemd. Daaronder bevindt zich de dermis, die de dikste laag is. Onder de twee lagen bevindt zich de subcutane laag, de subcutis genoemd.

Onze huid fungeert als een barrière tegen vocht, vuil, bacteriën, hitte, kou en andere externe factoren. Het is daarom belangrijk dat je goed voor je huid zorgt. Helaas denken veel mensen niet aan huidverzorging totdat ze huidproblemen ervaren of een huidaandoening ontwikkelen. Maar ongeacht hoe je huid eruitziet, is het belangrijk om elke dag van het jaar een beetje tijd aan je huid te besteden.

In werkelijkheid gaat het bij goede huidverzorging om het volgen van enkele eenvoudige adviezen. Doordachtheid, gezond leven en dagelijkse aandacht voor je huid, gecombineerd met enkele goede huidverzorgingsproducten, kunnen een lange weg gaan.

Advies voor goede huidverzorging:

 • Zorg voor goede zonbescherming. Zon is goed voor je huid - maar in beperkte hoeveelheden. Je huid heeft geen baat bij te veel tijd in de zon, maar zorg er hoe dan ook voor dat je altijd een goede zonnebrandcrème gebruikt op je gezicht en lichaam. Het is ook een goed idee om op een hete zomerdag een hoed te dragen. Te veel zon kan zonneallergie, zonschade en pigmentveranderingen veroorzaken, maar ook veel ernstigere ziekten zoals huidkanker en melanoom.
 • Gebruik een goede crème, Face Cream voor het gezicht en Body Lotion voor het lichaam, om een goede vochtbalans in de huid te behouden of te herstellen. De huid mag niet te droog zijn, maar ook niet te vet. Het gaat erom een parabeenvrije huidcrème te vinden die bij jou en je huid past.
 • Eet gezond en leef gezond. Dieet en levensstijl hebben een enorme impact op ons lichaam en onze gezondheid, en dit beïnvloedt ook onze huid. Zorg er dus voor dat je gezond eet om voldoende vitamines binnen te krijgen, drink veel water, beweeg en vermijd stress. Als je rookt, zullen zowel jij als je huid baat hebben bij stoppen.
 • Herinner jezelf eraan om je huid elke dag te wassen en te reinigen met onze milde zepen. Face Wash is ontworpen voor de gezichtshuid en bevat natuurlijke Tea Tree Oil om bacteriën te bestrijden en je huid gezond te houden. Body Wash is onze milde zeep voor het lichaam, die ook Tea Tree Oil bevat die bacteriën tegengaat en verwijdert. Body Wash verwijdert ook overtollige huidolie.
 • Scrub je huid regelmatig. Scrubben verwijdert vuil, vet, dode huidcellen en meer van de huid, en op deze manier helpt exfoliëren de huid te revitaliseren. T-Zone Peeling is een peeling met 2% BHA salicylzuur, die geschikt is voor de vette, onzuivere of gecombineerde huid.

  Goede gezichtsverzorging

  De gezichtshuid moet elke dag worden verzorgd. Net zoals je je tanden poetst, is het belangrijk om je dagelijkse huidverzorgingsroutine twee keer per dag, 's ochtends en 's avonds, te onthouden.

  's Ochtends moet de gezichtshuid worden gereinigd om de olie en het vuil van de nacht te verwijderen. En 's avonds moeten de ontberingen van de dag in de vorm van vuil, vet, make-up, vervuiling en meer worden afgewassen. Sommige zepen drogen de huid te veel uit, dus gebruik een milde zeep die geschikt is voor de dunne gezichtshuid. Onze Face Wash is mild en bevat antibacteriële en huidvriendelijke Tea Tree Oil, die bacteriën bestrijdt en de huid gezond houdt.

  Zowel 's ochtends als 's avonds, na het reinigen, eindig je met een goede, voedende, parabeenvrije gezichtscrème die de vochtbalans van de huid behoudt en deze gezond houdt. Het is een goed idee om een gezichtscrème te gebruiken die bacteriën bestrijdt, zoals onze Face Cream met Tea Tree Oil.

  Een paar keer per week zal je huid baat hebben bij een extra goede reiniging met een exfoliërende scrub. Maar zorg ervoor dat je producten kiest die zacht zijn voor de huid en niet te krachtig scrubt.

  Compleet Anti–Puistjes pakket
  Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
  +15.000 reviews
  Normale prijs €39,99
  Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
  Compleet Anti–Puistjes pakket

  Goede lichaamsverzorging

  Als we het over huidverzorging hebben, denken we meestal vooral aan de huid van ons gezicht. Maar niet alleen de gezichtshuid heeft aandacht nodig. Ook de huid van het lichaam moet verzorgd worden. Deze moet schoon gewassen worden met een bodywash om vuil en vet te verwijderen, en bij voorkeur een paar keer per week geëxfolieerd worden. Breng daarna een goede vochtinbrengende crème aan die rekening houdt met de specifieke behoeften van je huid.

  We raden de Australian Bodycare Body Lotion aan voor dagelijkse huidverzorging. Body Lotion bevat Tea Tree Olie, die helpt bacteriën tegen te gaan. Het heeft ook een hoog gehalte aan glycerine, wat helpt de vochtbalans van de huid te behouden.

  Een hete douche droogt je huid uit, dus na een douche snakt je huid naar vocht. Gebruik een goede vochtinbrengende crème die bij je huid past. Een crème is rijker en meer hydraterend dan een lotion. Dus als je huid erg droog is, zal een crème geschikter zijn dan een lotion.

  De meesten van ons wassen onze handen vele malen per dag, dus de huid op onze handen is bijzonder kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om na het handen wassen een goede handcrème te gebruiken; misschien niet elke keer, maar wel meerdere keren per dag. Onze Body Cream is ideaal als je handen extra verzorging nodig hebben.

  Het effect van de seizoenen op de huid

  Veel mensen ervaren geen grote huidproblemen en zijn daarom niet erg goed in het dagelijks onthouden van hun vochtinbrengende crème. Maar als de winter komt, merken ze misschien plotseling dat hun huid droog wordt en ze een lippenbalsem voor hun lippen en een vochtinbrengende crème voor hun huid nodig hebben.

  Droog, koud en winderig winterweer is hard voor de huid. De meesten van ons voelen hoe onze huid strakker en droger wordt als het koud en winderig is. Thuis zetten we de verwarming hoger. Dit creëert een warm, droog binnenklimaat en lage luchtvochtigheid, en dit heeft ook een uitdrogend effect op de huid.

  De meeste mensen kunnen volstaan met een goede vochtinbrengende crème en enkele goede lipproducten. Mensen die echter aanleg hebben voor droge huid of lijden aan huidaandoeningen of -ziekten, hebben in de winter misschien nog meer hulp nodig. Dit kunnen extra verzorgende crèmes of medicinale zalven of crèmes zijn.

  Onze Body Cream is een intensieve crème voor de verzorging van bijzonder kwetsbare gebieden zoals handen, voeten en ellebogen.

  Pakket voor een droge huid op het lichaam
  3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
  +15.000 reviews
  Normale prijs €29,99
  Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
  Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

  Huidverzorging voor alle leeftijden

  De talgklieren produceren talg of olie voor de huid zodat deze niet uitdroogt. De puberteit en vroege volwassenheid is de periode waarin de huid de meeste talg produceert. Wanneer overproductie optreedt, zoals vaak gebeurt tijdens deze jaren, resulteert dit in een onzuivere huid. Met de leeftijd neigt de huid droger te worden omdat de talgproductie afneemt. Oudere mensen hebben daarom misschien een extra behoefte om dagelijks te onthouden om te hydrateren.

  Onze Body Lotion is goed voor alle leeftijden en heeft een hoog hydraterend gehalte, wat goed is voor droge huid. Voor bijzonder kwetsbare gebieden kun je aanvullen met onze Body Cream voor intensieve verzorging.

  Babyhuid en kinderhuid, jonge huid, rijpe huid en oudere huid moeten niet hetzelfde behandeld worden. Iedereen heeft huidverzorging en hydratatie nodig, maar het moet wel de juiste soort zijn. Vaak hebben baby's en kinderen niet zoveel vochtinbrengende crème nodig als oudere mensen. Behalve de vele kinderen die lijden aan kindereczeem en daarom een bijzonder hoge behoefte aan hydratatie hebben. Onze Body Lotion is mild en huidvriendelijk, wat helpt de jeuk en irritatie te verminderen waar kinderen met kindereczeem vaak last van hebben.

  Er zijn huidverzorgingsproducten en crèmes geschikt voor alle huidtypes. Dus of je nu een onzuivere huid, vette huid, droge huid, gevoelige huid, normale huid, gecombineerde huid, allergiegevoelige huid of iets heel anders hebt, er is een huidverzorgingsproduct dat bij je past.


  Zorg voor vocht in je huid

  Huidverzorging voor droge huid gaat natuurlijk over veel vocht, terwijl huidverzorging voor vette huid niet gaat over het vermijden van vocht. Het gaat over het toevoegen van het juiste type vocht in de juiste hoeveelheden. Voor onzuivere en vette huid worden vaak huidverzorgingsproducten gebruikt die fruitzuur of salicylzuur bevatten omdat ze bacteriën tegengaan. Huidverzorging voor gevoelige huid draait helemaal om de juiste zachte ingrediënten die de huid zachtjes voeden en hydrateren.

  BHA T—zone peeling met exfoliant
  2% BHA Salicylzuur verwijdert dode huidcellen in het gezicht
  +15.000 reviews
  Normale prijs Vanaf €16,99
  Aanbiedingsprijs Vanaf €16,99 Normale prijs
  BHA T—zone peeling met exfoliant - 2% BHA Salicylzuur verwijdert dode huidcellen in het gezicht

  Als je niet zeker weet welk huidtype je hebt of als je huidproblemen hebt, kun je je huid laten controleren door een dermatoloog om ervoor te zorgen dat je de juiste begeleiding en de juiste huidverzorgingsproducten krijgt.

  De vier belangrijkste huidtypes

  1. Normale/gemengde huid is huid die zacht, soepel en noch droog noch vet is. Zelfs als je een normale/gemengde huid hebt, kan de huid in de zogenaamde T-zone, die zich uitstrekt van het voorhoofd, langs de neus en naar de kin, iets glanzender zijn. Iedereen heeft een verhoogde talgproductie in de T-zone.
  2. Droge huid is huid die enigszins ruw en dof is. Het spectrum varieert van licht droge huid tot extreem droge huid, zoals te zien is bij atopisch eczeem en andere huidaandoeningen.
  3. Vette huid is huid die glanzend en vettig lijkt. Dit komt door een overproductie van talg. De verhoogde talgproductie kan leiden tot verstopte poriën in de huid, wat kan resulteren in een onzuivere huid met puistjes en mee-eters.
  4. Gevoelige huid is huid die gemakkelijk reageert op externe factoren zoals zon, wind, hitte, kou, cosmetica, zeep, enz. De huid reageert met jeuk, branderigheid, tintelingen, enz. Het wordt rood, geïrriteerd, droog of reageert op andere manieren.

   Kan ik nog steeds huidverzorging gebruiken als ik een huidaandoening heb?

   Als je een huidaandoening of -ziekte hebt, heeft je huid extra aandacht nodig. Naast je reguliere dagelijkse huidverzorgingsroutine heeft je huid mogelijk extra vochtinbrengende crèmes of andere producten nodig. Dit kunnen medicinale zalven of crèmes zijn of andere gespecialiseerde producten. Het is belangrijk om met je arts of dermatoloog te praten over wat je huid nodig heeft.


   Focus op huidverzorgingsproducten

   Er zijn ontzettend veel huidverzorgingsproducten op de markt en het kan een hele jungle zijn om je weg daarin te vinden. Het is makkelijk om veel producten te kopen. Maar meer is niet per se beter. En je bent niet gegarandeerd van hoge kwaliteit door dure crèmes te kopen. Helaas is dat niet zo. Vergeet ook niet dat crèmes alleen werken als ze gebruikt worden. Creëer een goede huidverzorgingsroutine met de crèmes die je gebruikt om de beste resultaten te krijgen.

   Het belangrijkste is om een paar goede producten te vinden die iets goeds doen voor je huid en die je graag gebruikt. Huidverzorgingsproducten moeten geschikt zijn voor jouw huidtype, zodat je huid optimaal gehydrateerd, gereinigd en verzorgd wordt. En het moet eenvoudig, beheersbaar en haalbaar zijn in een drukke dag.

   Biologische/natuurlijke/alternatieve huidverzorging

   De vele verschillende cosmeticabedrijven hebben allemaal genoeg huidverzorgingsproducten in de schappen staan. Maar als je een biologische fijnproever bent, ben je misschien ook iemand die de voorkeur geeft aan biologische of natuurlijke ingrediënten op de huid en huidverzorging zonder parabenen, parfums en minerale oliën.

   Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg opties om biologische huidverzorging of natuurlijke huidverzorging, ook wel alternatieve huidverzorging genoemd, te kiezen boven traditionele huidverzorging. Het is echter belangrijk om te onthouden dat biologische en natuurlijke huidverzorging niet per se beter en gezonder is voor je huid. Biologische ingrediënten en plantenextracten kunnen net zo gemakkelijk allergieën veroorzaken als traditionele producten. Echter, biologische en natuurlijke huidverzorging zit niet zo vol met chemicaliën als traditionele producten dat typisch wel zijn.

   In biologische huidverzorging is een groot deel van de natuurlijke ingrediënten biologisch en dus geteeld zonder het gebruik van pesticiden en kunstmest. Maar niet alle ingrediënten zijn noodzakelijkerwijs biologisch. En niet alle ingrediënten zijn noodzakelijkerwijs natuurlijke ingrediënten. In natuurlijke huidverzorging zijn de ingrediënten voornamelijk planten, kruiden en oliën uit de natuur. Ze kunnen wel of niet biologisch zijn.

   Zowel biologische als natuurlijke huidverzorging bevat voornamelijk natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën, essentiële oliën en plantenextracten. Over het algemeen zijn biologische en alternatieve producten vrij van synthetische kleuren en geuren, minerale oliën, parabenen en siliconen.

   Enkele van de ingrediënten die vaak worden gebruikt in biologische en/of natuurlijke huidverzorging zijn Tea Tree Olie, Aloë Vera, zout, honing, sandelhout, arganolie, olijfolie en zonnebloemolie.

   Zelfgemaakte huidverzorging

   Als je zeker wilt weten wat je op je huid smeert, kun je je eigen zelfgemaakte huidverzorging maken. Het kost tijd, maar dan weet je tenminste wat er in de mix zit.

   Zelfgemaakte huidverzorging is gebaseerd op oude volksremedies over wat werkt in verschillende situaties. De meeste huisremedies dateren uit een tijd dat er geen cosmetische huidverzorging was en mensen natuurlijke kruiden en planten gebruikten om voor hun huid te zorgen.

   Veel van de traditionele huidverzorgingsproducten die je kunt kopen bevatten wel kruiden en planten, maar ze bevatten ook veel andere dingen die je misschien wilt vermijden, wat je kunt voorkomen door je eigen huidverzorgingsproducten te maken.

   Online kun je veel verschillende natuurlijke huidverzorgingsrecepten vinden om je eigen zelfgemaakte crèmes en reinigingsmiddelen te maken. Er zijn ook veel recepten voor zelfgemaakte gezichtsmaskers die je snel kunt maken met slechts een paar natuurlijke ingrediënten.

   Deze omvatten honing, citroen, ei, kaneel, banaan, appel, avocado, wortel, yoghurt, granaatappel, gember en nog veel meer. De verschillende vruchten en ingrediënten zijn individueel - of samen - goed voor verschillende huidtypes.

   Het wordt echter aanbevolen om een van de erkende gezichtsmaskers te kopen voor degenen met onzuivere huid, puistjes en mee-eters, die je kunt vinden bij apotheken, Boots en onze online winkel.

   Bekijk het assortiment gezichtsmaskers die bij jouw probleem passen.

   Gezichtsmaskers | Gezichtsmasker tegen puistjes | Gezichtsmasker tegen mee-eters | Gezichtsmasker tegen verstopte huid

   Huidverzorging voor mannen

   Mannenhuid heeft net als vrouwenhuid huidverzorging nodig. Maar veel mannen willen dat niet doen. En ze willen zeker geen producten gebruiken die er vrouwelijk uitzien en delicaat en zoet ruiken. Gelukkig zijn er veel producten die specifiek op mannen zijn gericht. Dit zijn mannelijke huidverzorgingsproducten die snel en gemakkelijk te gebruiken zijn. En de meeste mannen realiseren zich al snel dat het eigenlijk fijn en comfortabel is om een goed verzorgde huid te hebben die noch droog noch vet is.

   Voor mannen is goede huidverzorging voor en na het scheren van de baard vooral belangrijk. Voor het scheren is het een goed idee om je huid te wassen en scheerschuim te gebruiken. Na het scheren is het belangrijk om een goede aftershavecrème te gebruiken die de huid verzacht en verzorgt. Onze crème is speciaal ontworpen voor gebruik na het scheren en bevat Tea Tree Olie, die bacteriën bestrijdt en irritatie en roodheid voorkomt.

   Voor vrouwen die hun benen, oksels of bikinilijn scheren, gelden dezelfde huidverzorgings- en scheertips. Voor het verwijderen van beenhaar raden we onze Body Balm aan, die antibacteriële Tea Tree Olie bevat en geweldig is voor het voeden van de huid na ontharing.


   Veelgestelde vragen over huidverzorging


   Wat kwalificeert als goede huidverzorging?

   Goede huidverzorging is huidverzorging die past bij jouw huidtype, leeftijd, huidconditie en de behoeften van jouw huid. Goede huidverzorging betekent niet veel dure producten. Het belangrijkste is dat je producten gebruikt die bij jouw huid passen. Je huid moet op de juiste manier worden gewassen, gereinigd en gehydrateerd.


   Wat is biologische huidverzorging?

   Biologische huidverzorging is huidverzorging waarbij een groot deel van de natuurlijke ingrediënten biologisch is en dus geteeld zonder het gebruik van pesticiden en kunstmest. Maar niet alle ingrediënten zijn noodzakelijkerwijs biologisch. En niet alle ingrediënten zijn noodzakelijkerwijs natuurlijke ingrediënten.


   Waarom heb je huidverzorging nodig?

   De huid heeft verzorging nodig om zijn soepelheid en vocht te behouden of te herstellen. Het doel van de huid is om vocht binnen het lichaam te houden en vuil, bacteriën, hitte, kou en andere dingen buiten het lichaam te houden. Daarom is het belangrijk dat de huid in balans is.


   Huidverzorging - Wat werkt?

   Wat voor huidverzorging voor ieder individu werkt, is heel verschillend. Het is belangrijk dat je huidverzorging kiest volgens jouw huidtype, leeftijd en huidconditie. Als je specifieke huidproblemen of huidaandoeningen hebt, moet de huidverzorging hier ook rekening mee houden.


   Hoe zorg je voor goede huidverzorging?

   Goede huidverzorging gaat in wezen over het wassen en reinigen van de huid en vervolgens het toevoegen van de juiste hoeveelheid en type vocht. Zodat de vochtbalans in de huid wordt behouden of hersteld als je huid vocht tekortkomt.

   Het ultieme anti–puistjes pakket
   5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
   +15.000 reviews
   Normale prijs €49,99
   Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
   Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

   Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram