Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is jeuk - en wie krijgt jeuk?

Jeuk is geen ziekte, het is een symptoom van iets anders. Daarom is het erg belangrijk, dat je altijd de oorzaak van de jeuk vindt, zodat je niet alleen de symptomen behandelt.

Klik hieronder om meer te lezen over de meest voorkomende soorten jeuk en hoe je er vanaf kan komen.

> Jeuk in de vagina

> Anale jeuk

> Jeukende hoofdhuid

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, van een lichte allergische reactie tot een ernstige ziekte. Voor de huisarts is jeuk dan ook een symptoom, dat hij of zij vaak tegenkomt.

Jeukende huid

Als het jeukt, krijgen we een sterke neiging om op de huid te krabben. Dat weten we allemaal, en het is een volkomen natuurlijke reactie.

Jeuk ontstaat wanneer stoffen, zoals histamine, de zenuwcellen in de huid stimuleren. Jeukende huid wordt in het Latijn pruritus genoemd. Het kan op een enkele plaats op het lichaam of over het hele lichaam voorkomen.

De omvang, het verloop en de duur hangen volledig af van wat de oorzaak van de jeuk is.

Iedereen kan jeuk krijgen, zowel jong als oud, vrouwen en mannen. Er is echter een tendens, dat jeuk vaker voorkomt op oudere leeftijd.


Verschillende soorten jeuk

Jeuk is iets dat we allemaal wel eens hebben. Het jeukt ergens op het lichaam, we krabben een beetje, en dan is het voorbij. Alleen al door aan jeuk te denken, kan het beginnen te jeuken. En als we iemand anders zich zien krabben, zullen we ook de neiging hebben om onszelf te krabben.

Dat is volkomen natuurlijk en helemaal onschadelijk.

Jeuk op één plaats of over het hele lichaam

Jeuk kan van top tot teen over het hele lichaam voorkomen. Het kan jeuken op een heel specifieke plaats, zoals op de hoofdhuid, gezicht, nek, handen, armen, kruis, buik, anus, benen, tussen de tenen en onder de voeten.

Kort gezegd: Het kan overal jeuken - en het kan ook in één keer over je hele lichaam jeuken. Soms jeukt het op een bepaalde plek, zonder dat je iets op de huid kan zien.

Andere keren zijn er duidelijk rode bultjes, huiduitslag, blaren, schilfers, kleine zwellingen, een droge huid, een gebarsten huid of andere vormen van huidirritatie te zien.

Een duidelijke aanbeveling van ons is deze 3 anti-jeuk producten van Australian Bodycare. Gebruik de milde douchegel elke dag om de huid helemaal schoon te wassen. De Body Lotion geeft volop vocht aan de droge en geïrriteerde huid en kan gebruikt worden om de huid regelmatig dagelijks te hydrateren. De effectieve anti-jeuk spray voor jeuk op de rug, armen, benen, nek of waar dan ook op het lichaam kan naar behoefte meerdere malen per dag gebruikt worden.

Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam
Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam - Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid

Jeuk op de rug

Jeuk kan door veel dingen worden veroorzaakt, en meestal wordt jeuk op de rug samen met andere symptomen onderzocht, om de oorzaak ervan te achterhalen. Het is een goed idee, om op de jeuk te letten, als die constant aanwezig is op je rug en je verder gezond en wel bent.

Het kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan de huidparasiet schurft, maar het kan ook een allergische reactie of contactdermatitis zijn. Jeuk is een waarschuwing van je lichaam, wanneer er iets niet klopt of je huid iets niet kan verdragen.

Als je bijvoorbeeld in nachtkleding slaapt, kan het een goed idee zijn, om uit te zoeken of die je huid irriteert.

Jeuk op de rug kan te wijten zijn aan externe factoren, maar het kan ook een teken zijn van ernstigere ziekten.

Jeukt je rug 's nachts, of is de jeuk bijna constant, dan is het een goed idee, om naar de dokter te gaan, aangezien dit ook het gevolg kan zijn van verschillende soorten huidkanker.

Jeuk zonder uitslag

In veel gevallen gaat jeuk gepaard met een vorm van uitslag of een allergische reactie. In sommige gevallen kan jeuk echter zonder uitslag optreden en dan ziet de huid er volkomen normaal uit.

Jeuk op het lichaam zonder uitslag kan simpelweg te maken hebben met een droge of geïrriteerde huid, maar het kan ook een symptoom zijn van ernstigere ziekten. Jeuk kan worden veroorzaakt door alles van gifstoffen op de huid tot lever- en nieraandoeningen en huidkanker.

De meest voorkomende oorzaak van jeukende huid zonder uitslag is droge huid. Als je geen rode bultjes hebt of als er andere veranderingen in de huid zijn, is de jeuk waarschijnlijk te wijten aan een droge huid.

Een goede vochtinbrengende crème kan dit meestal verhelpen, maar als je extreem droge huid hebt, kan dit ook een teken zijn van dermatitis. Daarom zal het in sommige gevallen nodig zijn, om een arts te raadplegen.

Een droge huid en jeuk op het lichaam zonder uitslag kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht. Maar naarmate je ouder wordt, wordt de huid dunner en droger en neemt het risico op jeuk toe.

Hoewel droge huid de meest voorkomende oorzaak is van jeuk zonder uitslag, kan de jeuk ook te wijten zijn aan andere en ernstigere oorzaken.

Jeuk aan de huid zonder uitslag, kan ook te maken hebben met zenuwaandoeningen veroorzaakt door diabetes, geknelde zenuwen of gordelroos. Die kunnen allemaal ernstige jeuk veroorzaken.

Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam
Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam - Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid

Jeuk aan de hals

Als je jeuk aan je hals ervaart, kunnen er veel oorzaken zijn. Jeuk aan de hals wordt vaak veroorzaakt door een allergische reactie op parfum, zeep, voedsel, medicijnen, cosmetica of sieraden. Maar het kan ook worden veroorzaakt door luizen, psoriasis, seborrhoïsche dermatitis en contactdermatitis. Huidproblemen zoals acne, eczeem en atopische dermatitis kunnen echter ook jeuk veroorzaken.

Veel vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap ook last krijgen van een droge en jeukende eczeem in de nek, wat te wijten kan zijn aan atopische dermatitis. Atopische dermatitis komt ook zeer vaak voor bij kinderen en adolescenten van 0 tot 15 jaar.

Zoals gezegd kan jeuk in de nek ook worden veroorzaakt door contactdermatitis - zowel allergisch als niet-allergisch - en in beide gevallen zijn typische symptomen jeuk en roodheid gevolgd door afschilfering.

Voor eczeem of zeer droge huid kunnen we de producten van Australian Bodycare aanbevelen, die speciaal ontwikkeld zijn, om de huid te reinigen, hydrateren en verzorgen, waardoor het natuurlijke schild van de huid weer wordt opgebouwd en zo helpt om de jeuk te verlichten.

Jeuk onder de armen

Jeuk onder de armen kan om veel verschillende redenen optreden, die kunnen gaan van een allergische reactie op parfum (bijvoorbeeld van deodorant), tot bijvoorbeeld schimmel in de huid. Candida is een gistschimmel, die normaal op onze huid leeft, maar in sommige gevallen kan de schimmel aanleiding geven tot een jeukende infectie, die candidiasis wordt genoemd. Candidiasis onder de armen geeft meestal een rode, platte uitslag met scherpe afbakeningen.

Jeuk onder de armen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door eczeem of schimmel in de huid.

Scheren onder de armen kan ook irritatie en jeuk veroorzaken, en in sommige gevallen kan je ook rode bultjes krijgen. Deze worden scheerknoppen genoemd, die worden veroorzaakt door scheerbrand. Scheerbrand treedt op als gevolg van een bacteriële infectie en een daaropvolgende ontsteking in een haarzakje. Het resultaat is rode bultjes en jeuk. De oplossing voor dit probleem is hier te vinden

Jeuk in het gezicht

Jeuk in het gezicht kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt en zal gewoonlijk optreden in verband met een vorm van uitslag. Jeuk in het gezicht kan echter ook worden veroorzaakt door schimmel, die vaak wordt verward met uitslag of eczeem. De meest voorkomende oorzaken van jeuk in het gezicht zijn ringworm, roos, atopische dermatitis, contactdermatitis, schurft, krentenbaard en rosacea.

Als je roodheid, jeuk, roos of soortgelijke irritaties in het gezicht ervaart, moet je medische hulp inroepen, aangezien dit te wijten kan zijn aan verschillende huidaandoeningen. Sommige hiervan zijn besmettelijk, terwijl andere het gevolg zijn van andere ziekten. Als je meer roodheid in het gezicht ervaart dan normaal, kan dit ook een van de vroege symptomen van rosacea zijn, die vaak mensen in de leeftijdsgroep van 30-50 jaar treft.

Jeuk onder de voeten

Jeuk onder de voeten heeft verschillende oorzaken, waarvan jeuk bij een leveraandoening er één van is. Jeuk bij een leveraandoening is een symptoom van een volledige of gedeeltelijke afsluiting van de afvoer van de lever via het galkanaalsysteem, en kan zich onder meer uiten in jeuk in de handpalmen en voetzolen. De jeuk kan worden verlicht door het gebruik van verschillende medicijnen, maar het belangrijkste is om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Op die manier kan je de eventuele ziekte behandelen die de jeuk veroorzaakt.

Jeuk onder de voeten kan ook een vroeg teken zijn van diabetes.

Jeukende voeten zijn echter zelden gevaarlijk, omdat het in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een schimmel, een allergische reactie, psoriasis, schurft of iets anders dat kan worden behandeld. Het is echter altijd een goed idee om medische hulp in te roepen, aangezien de jeuk veroorzaakt kan worden door ziekte.

Jeuk aan de benen

Als je terugkerende jeuk aan je benen ervaart, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn van allergie, eczeem of huiduitslag. Of het kan een vroeg teken zijn van diabetes type 2 of schurft. Maar het kan ook te wijten zijn aan te weinig lichaamsbeweging of te veel zittend werk, wat onrust en jeuk aan de benen kan veroorzaken. Jeuk aan de benen kan ook worden veroorzaakt door scheren of een droge huid, die kan worden behandeld met een goede vochtinbrengende crème.

De meest voorkomende oorzaken van jeuk aan de benen zijn droge huid, keratosis pilaris, acne, folliculitis, cholinergische urticaria, tinea cruris, stasis dermatitis, rusteloze benen (RLS), diabetes en spataderen.

Jeuk onder de huid

Als je jeuk onder de huid ervaart, kan dit verschillende oorzaken hebben en kan het moeilijk zijn om de oorzaak onmiddellijk vast te stellen, aangezien er niet noodzakelijkerwijs rode bultjes, eczeem of uitslag op de huid zijn. Jeuk onder de huid kan geheel ongevaarlijk zijn, maar kan ook worden veroorzaakt door ernstige onderliggende ziekten.

Een veel voorkomende oorzaak van jeuk onder de huid is schurft, ook wel scabiës genoemd. Als de jeuk recent opgekomen is, zal het in veel gevallen schurft zijn. Bij schurft zal de jeuk 's nachts het ergst zijn. De mijtingangen zijn meestal te vinden op de vingers, pols, elleboog en andere plaatsen met een dunne huid zoals op de penis, het scrotum of rond de tepels.


Verschillende symptomen

De jeuk kan slechts licht vervelend worden ervaren. Het kan ook aanvoelen alsof de huid in brand staat. Het tintelt, prikt, jeukt en doet pijn. Jeuk is dus een heel breed begrip. Het wordt van persoon tot persoon anders ervaren, omdat we verschillende pijngrenzen hebben en omdat de omvang en symptomen enorm verschillen.

Het belangrijkste is daarom, dat de jeuk wordt onderzocht wanneer die een omvang en duur heeft, die verder gaat dan normale jeuk, die we allemaal kennen. De oorzaken zijn enorm verschillend en daarom is het noodzakelijk, dat je je arts je huid en symptomen laat zien.


Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Jeuk is een veel voorkomend symptoom. Zo veelvuldig, dat het bij 2% van alle raadplegingen bij de huisarts ter sprake komt. Jeuk kan op veel manieren en in veel gradaties voorkomen. Het is dus een heel breed begrip dat veel heel verschillende oorzaken heeft. In veel gevallen kan men de reden vinden waarom het jeukt. In andere gevallen kan het moeilijk zijn, om de exacte oorzaak te achterhalen.

Waarom jeukt mijn huid?

Allereerst kan er een onderscheid worden gemaakt tussen interne oorzaken en externe oorzaken. Hieronder vind je een lijst met enkele veelvoorkomende oorzaken. Maar de lijst is verre van volledig; er nog veel andere oorzaken van jeuk kunnen zijn.

Interne oorzaken

 • Huidziekten en -aandoeningen zoals netelroos, atopisch eczeem (astma-eczeem), gordelroos en psoriasis.
 • Schimmel.
 • Hooikoorts.
 • Droge huid.
 • Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld in verband met zwangerschap. Ziekten zoals waterpokken en mazelen.
 • Ziekten zoals diabetes, kanker, nierziektes, levercirrose, galwegaandoeningen, lymfeklieraandoeningen, bloedziekten, HIV en stofwisselingsziekten.

Veel huidziekten en allergische ziekten veroorzaken jeuk aan de huid, maar de oorzaak kan ook een veel ernstigere ziekte zijn, zoals kanker. Een droge huid is een veel voorkomende oorzaak van jeukende huid. Dit komt vooral voor bij ouderen, en in Nederland komt het het vaakst voor in de winter, wanneer de luchtvochtigheid laag is en het weer koud en droog.

Te weinig vocht kan ook een droge huid veroorzaken. Dit is vooral een probleem bij ouderen, die vaak niet meer hetzelfde dorstgevoel hebben en daarom vergeten voldoende water te drinken.

Externe oorzaken

 • Contact met nikkel, parfum, rubber, zeep of iets anders.
 • Contact met pelsdieren.
 • Voedingsmiddelen zoals fruit, noten en eieren.
 • Huidaandoeningen zoals scheerbrand en roos.
 • Geneesmiddelen, zowel gewone als natuurgeneesmiddelen alsook drugs zoals bijvoorbeeld cocaïne.
 • Insectenbeten van bijen, wespen, muggen, paardenhorzel, mieren en andere insecten.
 • Hoofdluizen, schurft (scabiës), mijten, bedwantsen en andere.

In sommige gevallen is het overduidelijk waar de jeuk aan te wijten is. Als het bijvoorbeeld jeukt op je hoofdhuid, is het vanzelfsprekend om op luizen te controleren - en zijn er luizen, dan zijn zij de oorzaak van de jeuk. Als je bent gestoken door een wesp, mug of ander insect, is het niet moeilijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen.

Als je allergieën hebt, en als je bijvoorbeeld een pelsdier aanraakt, kan dit netelroos met jeuk veroorzaken. Bepaalde dranken en voedingsmiddelen kunnen ook een allergische reactie veroorzaken. Hetzelfde kan gebeuren bij contact komen met stoffen zoals nikkel, parfum, wasmiddelen of zeep.

Scheren kan de oorzaak zijn van scheerbrand met jeukende bultjes op de huid. Roos kan ook jeuk aan de hoofdhuid veroorzaken. In dat geval moet je op zoek gaan naar een shampoo tegen een jeukende hoofdhuid. De arts zal meestal beginnen met te kijken of er een lokale oorzaak is voor de jeuk, bijvoorbeeld een vorm van contactdermatitis of een allergische reactie.

Hij of zij zal dan onderzoeken of het te wijten is aan een huidaandoening, zoals atopisch eczeem. En anders moet natuurlijk worden bepaald of er een ernstigere ziekte aan de jeuk ten grondslag ligt. In veel gevallen is die ziekte misschien al bekend, en dan is de jeuk een aandoening die er bovenop komt.

Jeuk 's nachts

Als het 's avonds en vooral 's nachts plotseling op het lichaam begint te jeuken bij een anders gezond persoon, kan er sprake zijn van schurft, wat wordt veroorzaakt door een mijt. Contactdermatitis of een allergische reactie als gevolg van contact met iets dat de reactie uitlokt, is een veel voorkomende oorzaak van jeuk.

Jeuk en diabetes

Jeuk over het hele lichaam of jeuk aan de huid in bepaalde gebieden (benen, voeten, handen enzovoort) kunnen een vroeg teken zijn van diabetes. Als je last hebt van jeuk op de huid van je armen, benen of voeten, kan dit een van de eerste tekenen zijn dat je mogelijk diabetes type 2 hebt. Deze vorm van diabetes ontwikkelt zich langzaam en veel mensen ontdekken het pas, wanneer het te laat is.

De jeuk in de bovengenoemde gebieden kan het gevolg zijn van een gebrek aan bloedcirculatie, een droge huid en een aantal andere symptomen van diabetes die te wijten zijn aan een hoge bloedsuikerspiegel. Een slechte bloedcirculatie veroorzaakt vernauwing en verharding van de bloedvaten, en daarom kan je een merkbare jeuk op het huidoppervlak ervaren door diabetes.

Jeuk in de huid rond de vochtige plekken van het lichaam, zoals de oksels, tussen de tenen, onder de borsten of in het kruis, kan ook een teken zijn van diabetes, aangezien het teveel aan suiker uit het bloed wordt afgezet door de urinebuis als je plast en op de huid als je zweet.

Als je andere symptomen van diabetes ervaart, zoals uitgesproken dorst, vaker plassen, moeilijk genezingsproces, misselijkheid en hoofdpijn, vermoeidheid, gevoels- en/of gezichtsstoornissen, moet je medische hulp inroepen, aangezien dit tekenen kunnen zijn dat je last hebt van diabetes.


Hoe kan men jeuk behandelen?

Als je weet waarom je jeuk hebt, hoeft je geen arts te raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de jeuk veroorzaakt wordt door luizen, insectenbeten of scheerbrand na het scheren. Als je daarentegen niet weet waarom het jeukt en het blijft veel jeuken, moet je altijd een arts raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

Als je ook andere symptomen ervaart, zoals zwelling van het gezicht, koorts, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid of andere ernstige symptomen, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Over het algemeen is het belangrijk de oorzaak van de jeuk te achterhalen voordat je met een behandeling begint.

Er kunnen veel heel verschillende oorzaken zijn - sommige zijn ernstig, maar gelukkig zijn de meeste dat niet. Het is echter belangrijk om de oorzaak te kennen. Dan kan je pas de juiste behandeling vinden.

Jeuk moet worden behandeld

Wat de oorzaak van de jeuk ook is, er zijn verschillende factoren, die de jeuk kunnen verergeren. Als er bijvoorbeeld een ontsteking in de huid zit, zal de jeuk erger worden. Als je last hebt van jeuk, zal je merken dat het meestal erger wordt wanneer je je in een droge omgeving bevindt of in een omgeving die erg heet of erg koud is. Tijdens periodes waarin je gestrest bent of anderszins mentaal beïnvloed, kan je ook ervaren dat je jeuk erger wordt.

Milde jeuk is vervelend, maar men kan ermee leven, als het wordt behandeld. Maar ernstige gevallen van jeuk kunnen zo nefast zijn voor de kwaliteit van het leven dat het bijna ondraaglijk wordt. Als het overal jeukt en men hierdoor 's nachts niet kan slapen, is het zeer ernstig en moet het in alle ernst worden behandeld.

Crème tegen jeukende huid

Een droge huid is een veel voorkomende oorzaak van jeuk. In Nederland komt het vooral voor in de winter, wanneer de lucht koud en droog is. De beste remedie tegen een droge huid is een vette en voedende jeukstillende crème. Je kan ook lange, hete baden en overmatig gebruik van zeep en geparfumeerde producten vermijden. Gebruik bij het gebruik van zeep een goede zeep tegen jeuk.

BEKIJK MEER: Jeukproblemen - Gebruik deze zeep voor het lichaam

In veel gevallen van jeuk kan een goede vochtinbrengende crème het probleem oplossen. Kies een crème zonder parfum, dat is het zachtst voor de huid. Je kan veel verschillende crèmes krijgen bij de apotheek en in natuurvoedingswinkels, als je de voorkeur geeft aan een crème met natuurlijke inhoud. Aloë vera, tea tree olie (theeboomolie), propolis en pekel behoren tot jeukstillende middelen waarvan bekend is dat ze helpen bij jeuk en andere huidaandoeningen.

Daarnaast werken ze ook bacteriën tegen, wat goed kan zijn als je bij jeuk een gaatje in je huid zou gekrabd hebben.

Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam
Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam - Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid

Geneesmiddel tegen jeuk

In sommige gevallen kan het nodig zijn, om de crèmebehandeling aan te vullen met een medische tabletbehandeling tegen de jeuk. Dit geldt vooral in gevallen waarin de jeuk te wijten is aan netelroos, hooikoorts en dergelijke. Hier werken antihistaminica vaak effectief. In andere gevallen zal een zalf of crème meer effect hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bijatopisch eczeem, schimmel of psoriasis. Er zullen vaak middelen zijn, die bijnierschorshormoon bevatten.

Andere remedies tegen jeuk

Als het jeukt, kan verkoeling van de huid hulp bieden. Je kan dit bijvoorbeeld doen met een koud bad of een zak diepvrieserwten (stevig ingepakt om bevriezing van je huid te voorkomen), als je geen gelzakje hebt dat speciaal voor dit doel is gemaakt. Jeuk aan je lichaam als je zweet, kan je ertoe aanzetten snel je blouse te verwisselen of de douche in te rennen na het sporten. Stress kan de ontwikkeling van jeuk beïnvloeden. Bedenk dus of er iets is dat je kan doen om meer te ontspannen en beter in balans te komen.


FAQ over jeuk

Wat veroorzaakt jeuk over het hele lichaam?

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn van jeuk over het hele lichaam. Als de jeuk aanhoudt, is het noodzakelijk dat je naar een arts gaat, zodat de oorzaak kan worden gevonden voordat de symptomen worden behandeld.


Hoe kan je jeuk in de onderbuik stoppen?

Jeuk in de onderbuik kan worden veroorzaakt door een schimmel die kan worden behandeld met zetpillen of crème. Het kan ook worden veroorzaakt door herpes of een andere geslachtsziekte. Hiervoor bestaan zalf- en tabletbehandelingen. Ten slotte kan het worden veroorzaakt door andere ziekten. MEER LEZEN: Jeuk in de vagina - hoe kom je er vanaf


Waar is jeuk een symptoom van?

Jeuk een symptoom van heel wat verschillende dingen zijn, gaande van een lichte allergische reactie tot een ernstige ziekte. In veel gevallen wordt jeuk echter uitsluitend veroorzaakt door droge huid en kan deze worden verholpen met een goede vochtinbrengende crème. Als je twijfelt over de reden waarom je jeuk hebt - of als de jeuk ernstig of aanhoudend is - moet je een arts raadplegen.


Kan jeuk kanker zijn?

Jeuk kan een teken zijn van kanker, maar gelukkig is het in de overgrote meerderheid van de gevallen te wijten aan iets veel minder ernstigs. Het is echter altijd een goed idee om je te laten onderzoeken door een arts die de oorzaak van je jeuk kan vaststellen.


Kan jeuk mentaal zijn?

Jeuk kan mentaal zijn. Stress of depressie kunnen bijvoorbeeld jeuk veroorzaken. Omgekeerd kan gewelddadige, pijnlijke en langdurige jeuk ook depressie en stress veroorzaken.


Kunnen huisstofmijten jeuk veroorzaken?

Jeuk is een van de typische symptomen van allergie aan huisstofmijt. De jeuk is te wijten aan een allergische reactie.


Kan stress jeuk veroorzaken?

Stress kan jeuk verergeren - en stress kan ook jeuk veroorzaken.


Kan penicilline jeuk veroorzaken?

Penicilline en verschillende andere soorten medicatie kunnen jeuk veroorzaken. Dus: neem je penicilline en krijg je dan jeuk, het is waarschijnlijk dat dat de jeuk veroorzaakt.


Kan jeuk een teken zijn van zwangerschap?

Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, kunnen jeuk veroorzaken. Vooral aan het einde van de zwangerschap kan je ook last krijgen van zogenaamde zwangerschapsjeuk.


Wat veroorzaakt jeuk in het rectum?

Jeuk in het rectum kan te wijten zijn aan infectie, schimmel, huidirritatie, geslachtsziekte, aambeien of iets heel anders. In zeldzame gevallen kan het te wijten zijn aan iets ernstigers. Maar het kan ook komen door huidirritatie, bijvoorbeeld door toiletpapier of geparfumeerd wasmiddel.


Wat veroorzaakt jeuk in de onderbuik?

Jeuk in de onderbuik kan worden veroorzaakt door schimmel, herpes, of een andere geslachtsziekte of andere ziekten. Je moet met je arts praten over de jeuk om de oorzaak te achterhalen.

Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam
Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Een pakket met 3 producten bij jeukend gevoel op het lichaam - Kalmerende producten voor een droge en ruwe huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram