Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën en geuroliën genoemd. Het zijn geconcentreerde, aromatische plantenextracten die al eeuwenlang worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder cosmetische.

De olie wordt geproduceerd door stoomdestillatie van bloemen, stelen, bladeren, schors, vruchten en wortels.

Na de destillatie ontstaat er een sterk geconcentreerde etherische olie, die de kenmerkende geur en eigenschap van de plant waaruit het is geëxtraheerd, verkrijgt.

Waarvoor worden etherische oliën gebruikt?

Etherische oliën kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, zowel op het gebied van cosmetica, welzijn als in huis.

Lees hieronder verder en zie concrete voorbeelden.

Aromatherapie

Een etherische olie bevat de ware essentie van de plant waaruit het afkomstig is. Dit geldt zowel voor het aroma als voor de helende en therapeutische eigenschappen van de plant.

Een goed voorbeeld is aromatherapie, een eeuwenoude praktijk waarbij etherische oliën worden gebruikt door de olie op de huid aan te brengen of in te ademen. Het doel van aromatherapie is om de sterk geconcentreerde, vloeibare extracten van planten te gebruiken om fysiek en mentaal welzijn te bevorderen en aandoeningen zoals stress, angst en depressie tegen te gaan.

Aromatherapie wordt meestal uitgevoerd door een aromatherapeut, maar als je de oliën goed genoeg kent, kun je ook zelf experimenteren thuis.

Heb je behoefte aan een ontspannen en kalmerende avond, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Tea Tree Oil van Australian Bodycare met Lavendel – lavendel staat bekend om het verlichten van stress, angst en prikkelbaarheid.

Geur in huis

Etherische oliën kunnen een heerlijke geur in huis verspreiden, bijvoorbeeld in de vorm van geurstokjes of geurkaarsen. Net als bij aromatherapie kun je de olie gebruiken om een zachte en aangename geur in je huis te verspreiden.

Cosmetica

Etherische oliën worden opgenomen via de luchtwegen en door de huid en slijmvliezen, waar ze de zintuigen prikkelen. Daarom vind je ze vaak in lotions en andere haar- en huidverzorgingsproducten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de geurige en energiegevende eigenschappen van de oliën.

Een goede tip: Voeg 2-3 druppels etherische olie toe aan je bad of douche en ervaar de helende eigenschappen. Gebruik bijvoorbeeld de olie met lavendel voor een ontspannend en kalmerend effect in bad.

Je kunt ook je dagelijkse huidverzorgingsroutine updaten en een paar druppels Tea Tree Oil met Lemon Myrtle toevoegen aan je huidcrème voor een jeukverlichtend en helend effect.

Geurende was

Je kunt etherische oliën voor de was gebruiken door een paar druppels toe te voegen aan bijvoorbeeld het beddengoed of de sportkleding. Het is een goed alternatief voor wasverzachter als je de vele stoffen die wasverzachter bevat wilt vermijden.

Als je geen parfum verdraagt, moet je het natuurlijk niet gebruiken, omdat etherische oliën nog steeds allergische reacties kunnen veroorzaken, ook al zijn ze natuurlijk.

Hoe gebruik je etherische oliën?

De belangrijkste regel bij het gebruik van etherische oliën is dat je ze nooit onverdund mag gebruiken.

De olie moet worden gemengd met dragende essenties zoals plantaardige olie (bijvoorbeeld amandelolie) voordat je het op de huid aanbrengt of inademt. Dit zorgt voor een meer geschikte concentratie en vermindert het risico op irritatie en allergie.

Heb je tips nodig over hoe je de olie gebruikt? Hieronder zijn drie goede voorbeelden.

1. Voetbad, ligbad of douche

Heb je behoefte aan een ontspannend bad? Of wil je je voeten misschien verwennen met een voetbad? Dan kun je een paar druppels pure olie aan je bad toevoegen om het water te verfrissen en de huid dieper te reinigen.

Je kunt met voordeel kiezen voor Tea Tree Oil voor huidproblemen, die bacteriën bestrijdt en effectief is tegen puistjes, onzuiverheden en huidproblemen.

2. Verlichting van huidproblemen

Heb je last van onzuivere huid en acne? Dan kun je baat hebben bij etherische olie met citroen. Naast het opfrissen van de zintuigen met een heerlijke, zure en verfrissende geur, is de olie ook geschikt voor onzuivere huid.

Bijvoorbeeld, Tea Tree Oil met Myrtle Lemon is beschikbaar, die effectief is tegen puistjes en onzuiverheden. Het heeft ook een jeukverlichtend effect, waarbij de bacteriebestrijdende eigenschappen van Tea Tree Oil het geschikt maken voor insectenbeten, snijwonden en andere huidproblemen.

100% Pure Australische Tea Tree Olie
natuurlijke Tea Tree Oil uit Australië
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
100% Pure Australische Tea Tree Olie - natuurlijke Tea Tree Oil uit Australië

3. Aromatherapie in verschillende vormen

Bij aromatherapie streeft men ernaar om het reukzintuig en het deel van de hersenen dat emoties, geheugen en stressniveau regelt, te stimuleren om de stemming te verbeteren, genezing te bevorderen en stress en ontsteking te verminderen. En dat kan op veel manieren.

Je kunt bijvoorbeeld de olie direct uit het flesje inademen of via de neusgaten uit een doek om de sinussen te reinigen en je ademhaling te bevorderen. Of je kunt een paar druppels mengen met een massageolie voor een therapeutische behandeling voor lichaam en geest.

Je kunt ook een paar druppels mengen met een basisolie naar keuze (bijvoorbeeld kokos- of amandelolie) en direct op de huid aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld etherische olie met Tea Tree Oil direct op een puistje of een insectenbeet deppen om jeuk en irritatie te verlichten.

Welke etherische olie is goed voor wat?

Elke olie heeft zijn eigen unieke aroma en therapeutische eigenschap voor lichaam en geest. Hieronder kun je meer te weten komen over de populaire etherische oliën en hun effecten.

Lavendel

Lavendel is een van de meest populaire etherische oliën. De heerlijke geur kan helpen stress, angst en mentale vermoeidheid te verlichten. Bovendien helpt het ook bij paniekaanvallen en depressie en bevordert het een betere slaap.

Probeer bijvoorbeeld Tea Tree Oil met Lavendel van Australian Bodycare, dat ontspannend en kalmerend werkt.

Eucalyptus

Eucalyptus heeft een verkwikkende geur die kan helpen om de stemming te verbeteren.

Het is ook goed om de luchtwegen te openen als je een verstopte neus hebt door verkoudheid of griep. Kook water in een grote pan met een paar druppels en haal de pan van het vuur na een paar minuten. Daarna kun je een handdoek over je hoofd leggen en de stoom uit de pan 5 tot 10 minuten inhaleren.

De stoom met eucalyptus verlicht de verstopping in de neus, zodat je weer normaal kunt ademen. Eucalyptusolie van Australian Bodycare met Tea Tree Oil helpt bovendien om insecten op afstand te houden en is goed voor het desinfecteren van wonden.

Lemon Myrtle

Lemon Myrtle heeft antiseptische eigenschappen en is goed voor het zuiveren van de lucht in de kamer. De olie van Australian Bodycare met Tea Tree Oil is verfrissend, daarom kun je het in huis gebruiken voor verfrissende en energiegevende aromatherapie.

Rose geranium

Rose geranium heeft een heerlijke kalmerende geur die kan helpen stress te verminderen. Als je last hebt van acne veroorzaakt door een hormonale onbalans, kun je Tea Tree Oil met Rose geranium gebruiken, omdat de Tea Tree Oil effectief is tegen puistjes en acne.

Munt

Munt heeft een verkoelende geur die energie geeft en stimulerend werkt. Het kan helpen om hoofdpijn te verlichten en een helderdere gedachtegang te bevorderen.

Als je een slechte dag hebt gehad, kun je een paar druppels Tea Tree Oil met Munt aan je bad toevoegen en revitaliserende energie krijgen van de therapeutische eigenschappen van de olie, die je gedachten zullen kalmeren en je geest zullen verhelderen.

FAQ

Zijn etherische oliën gevaarlijk?

Etherische oliën zijn niet gevaarlijk als je ze verdunt met amandelolie of andere basisoliën. Als je dat doet, kom je op de aanbevolen dosis die het gevaar wegneemt. Tegelijkertijd voorkom je allergische reacties – want hoewel het een natuurproduct is, kan het nog steeds allergieën veroorzaken als het niet wordt verdund.

Wat doen de verschillende etherische oliën?

De werking van etherische oliën is verschillend. Ze kunnen worden gebruikt voor alles van ontspanning en stressvermindering tot het zuiveren van de lucht in de kamer.

Wat is het verschil tussen etherische oliën en essentiële oliën?

Etherische oliën en essentiële oliën zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde product. Etherische oliën worden in het Engels "essential oils" genoemd, vandaar de Nederlandse naam "essentiële oliën".

Welke etherische olie moet ik kiezen?

De keuze van etherische olie hangt af van je doel, want er zijn verschillende soorten. Je kunt bijvoorbeeld stress verlichten met lavendelolie of de luchtwegen openen en de stemming verbeteren met eucalyptus.

Zijn etherische oliën gezond?

Etherische oliën hebben veel gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de oliën met zorg te gebruiken. Je mag ze nooit in hun pure vorm op het lichaam gebruiken.

Kun je etherische oliën in de wasmachine doen?

Etherische oliën kunnen samen met het waspoeder in de wasmachine worden gebruikt als alternatief voor wasverzachter. Het wordt aanbevolen om te wassen op minimaal 40 graden, omdat de oliën bij lagere temperaturen niet goed oplossen.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram