Wat zijn puistjes?
Puistjes of pukkels zijn een vervelende en vrij onaangename huidaandoening, die vaak jongeren in hun tienerjaren treft. In de overgrote meerderheid van de gevallen verdwijnen de puistjes na een paar jaar weer, maar helaas raken sommigen de puistjes niet kwijt, ook al zijn ze allang geen tiener meer.
LEES OOK: Effectieve behandeling van puistjes en pukkels – Klik hier
Hormonen zijn verantwoordelijk voor je puistjes
Puistjes zijn een hormonale aandoening en daarom ervaren de meeste mensen juist tijdens de puberteit puistjes. Wanneer extra hormonen worden gevormd, wordt er ook extra talg gevormd in de haarzakjes of talgklier, die vervolgens verstopt raakt omdat het talg niet naar het huidoppervlak en daarbuiten kan komen. Als bacteriën in de talgklier of haarzakjes komen - en dat is bijna onvermijdelijk - ontstaat er een ontsteking en wordt het een puistje of pukkel.
Een puistje of pukkeltje is meestal rood en gezwollen en gevuld met gele etter. Sommigen hebben af en toe slechts een enkele puist, terwijl anderen veel harder worden aangevallen en gevuld zijn met grote pijnlijke puistjes op het gezicht en op het lichaam. Het is erg ongemakkelijk, dus het is de moeite waard om de opties voor zowel behandeling als preventie te verkennen.
LEES MEER: Tea Tree Olie tegen puistjes – bekijk de producten hier
Video: Effectieve behandeling van puistjes en oneffen of onzuivere huid
Werkwijze
- Verdeel de zeep op je puistjes in je gezicht.
- Masseer lichtjes in.
- Was je gezicht met lauwwarm water.
- Herhaal iedere morgen en avond.
- Breng vervolgens onze Face Tonic en Face Cream aan om je huid extra te verzorgen.
Face Wash van Australian Bodycare is een milde antiseptische gezichtszeep met Tea Tree Olie, die onzuiverheden van de huid verwijdert en de huid gezond houdt. Face Wash handhaaft de natuurlijke vochtbalans van de huid.
Puistjes kun je overal op je lichaam krijgen
De eerste puistaanval komt vaak voor in de vorm van een enkele puist of pukkel op het gezicht. Als je geluk hebt, is er af en toe maar één puistje. Maar als je een van de ongelukkigen bent, krijg je niet alleen puistjes op je gezicht, maar ook op andere plekken van je lichaam. Het is erg ongemakkelijk, zowel cosmetisch als psychisch, maar zeker niet abnormaal.
Puistjes zijn zeer erfelijk, dus als je moeder of vader of je beide ouders puistjes en pukkels hebben gehad, heb jij ook meer kans op puistjes. We weten niet precies waarom, maar dat is helaas het geval.
Puistjes op je gezicht
Puistjes op het gezicht zijn erg zichtbaar. Je kunt ze bedekken met een camouflagestift en foundation, en als je goede producten op waterbasis gebruikt, gebeurt er niets. Maar het is moeilijk om ze volledig te verbergen en daarom is het extra vervelend met puistjes op het gezicht. Bekijk hier hoe je van puistjes in je gezicht af komt.
Puistjes op je voorhoofd
De puistjes komen meestal voor, waar de huid de grootste neiging heeft om vettig te zijn. En het is in de zogenaamde T-zone, die zich als een T uitstrekt van het voorhoofd over de neus tot aan de kin.
LEES OOK: Puistjes op je voorhoofd
Puistjes op je neus
Als je de neiging hebt om puistjes en een onzuivere huid te krijgen, zal de neus vaak de plek zijn die wordt aangevallen door de kleine mee-eters, ook wel comedonen genoemd. Ze ontstaan hier, omdat de neus en het gebied aan weerszijden van de neus, overdag vettig worden. Naast de kleine mee-eters is het ook heel normaal om echte puistjes op de neus te hebben, wat helaas een zeer zichtbare plaats is.
Puistjes op je kin
De T-zone loopt vanaf het voorhoofd over de neus en eindigt bij de kin. Hier heeft de huid ook de neiging extra vettig te zijn, dus hier zullen zich vaak puistjes ontwikkelen.
Puistjes op de rest van je gezicht en op je hoofdhuid
Hoewel het grootste aantal puistjes, bij de meeste mensen, vooral zijn te vinden op het voorhoofd, neus en kin, is het zeker niet abnormaal om ook puistjes op de wangen, in de slapen en rondom de oren te hebben. Mogelijk heb je ook puistjes op je hals, nek en je hoofdhuid. De hoofdhuid is vaak vettig en vormt een goede voedingsbodem voor de ontwikkeling van puistjes.
LEES OOK: Vermijd puistjes op je hoofdhuid – Zo behandel je puistjes
LEES OOK: Vermijd een onzuivere huid – Zo doe je dat
Puistjes op je lichaam
Puistjes kunnen overal op het lichaam voorkomen: op de rug, op de borst, op de armen, in de oksels, op de schouders, op de dijen en op de billen. Maar je kunt ook gemakkelijk een puistje op je onderarmen of onderbenen krijgen of ergens anders. Kortom, er is nauwelijks een plek op het lichaam waar puistjes niet kunnen voorkomen.
Ze komen meestal waar we de meest talgklieren hebben. Dat is onder meer, op het gezicht, op de rug, op de borst en op de billen. Maar omdat we overal talgklieren hebben, kunnen puistjes ook overal komen. Maar omdat we overal talgklieren hebben, kunnen puistjes ook overal komen.
Ledereen die puistjes of pukkels heeft gehad, weet hoe vervelend het is. Het is ongemakkelijk, omdat je voelt dat de puistjes al van ver oplichten en dat iedereen ze kan zien. Voor sommige mensen betekent dit, dat ze bepaalde situaties vermijden. Het kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, naar het zwembad gaan of op het strand te liggen. En dan zijn de puistjes niet langer alleen maar een huidaandoening, dan kunnen ze ook problemen met iemands zelfrespect veroorzaken. Daarom is het zeker de moeite waard, om al het mogelijke te doen om de vervelende en irritante puistjes te bestrijden.
Puistjes of pukkels op je rug
Als je last hebt van puistjes op je gezicht, vind je ook vaak puistjes op je rug. Hier heeft de huid namelijk ook de neiging vettig te zijn, en meestal komt er ook niet veel lucht bij de huid.
Sommige mensen, vooral mannen, zullen merken dat, hoewel ze de puistjes op hun gezicht grotendeels hebben verwijderd, de puistjes op hun rug langer aanhouden. Het is vervelend, maar helaas helemaal niet abnormaal.
Puistjes op je armen
Puistjes op de bovenarmen worden vaak gezien bij mensen, die last hebben van puistjes en een onzuivere huid. Maar niet alleen op de bovenarmen kunnen de puistjes aanvallen. Je kunt ook gemakkelijk een puistje op de onderarm tegenkomen, hoewel het hier minder vaak voorkomt.
Puistjes op je benen
Het plekken waar puistjes voorkomen op de benen volgt grotendeels hetzelfde patroon op de armen: vooral op de dijen komen puistjes veel voor, en in mindere mate de onderbenen. Maar je kunt gemakkelijk een vervelende puist op je kuit of zelfs op je scheenbeen krijgen.
Puistjes in je oksel
De oksels zijn zeker geen puistvrij gebied. Ook hier kun je gemakkelijk een pijnlijke en rode puist krijgen. Als je je onder je armen scheert, heb je mogelijk last van ingegroeide haartjes. Als er een infectie in het haarzakje is, kan deze zich ontwikkelen tot een puistje of abces. Als je twijfelt of het een puistje of een abces is, moet je je huisarts dit laten onderzoeken.
Puistjes en pukkels op je billen
Als jij een van de ongelukkigen bent, die wordt aangevallen door puistjes, is er helaas geen plek op het lichaam waar je zeker weet, dat je geen puistje tegenkomt. Je billen en je achterwerk staan ook op de lijst met plaatsen waar vaak puistjes en pukkels voorkomen.
Het maakt niet uit waar de puistjes zitten, ze zijn te wijten aan hetzelfde: een overproductie van vet in de poriën of talgklieren van de huid, waardoor ze verstopt raken en er een ontsteking ontstaat.
LEES OOK: Puisten en pukkels op je billen – Kom van puisten en pukkels op je billen af
Omdat er ook talgklieren en haarzakjes in je lies en op de schaamlippen zitten, kunnen hier ook puistjes voorkomen. Het is ongemakkelijk en pijnlijk, maar niet abnormaal. Als je twijfelt over wat het is, moet je naar je huisarts gaan, die kan controleren of het geen geslachtsziekte is of zoiets. Lees hier meer over puistjes op de schaamlippen.
Onderhuidse puistjes
Het is niet alleen op het huidoppervlak van het gezicht en op het hele lichaam, dat we kunnen worden aangevallen door puistjes. Puistjes kunnen ook onder de huid verschijnen.
Als je een kleine bult op de huid ervaart, die misschien een beetje pijnlijk en rood is, is het misschien een puistje dat nog niet helemaal volledig is ontwikkeld. Het zal dan later naar de oppervlakte komen en eruit komen. Maar talgklieren kunnen ook onder de huid scheuren, en dan zit er een puistje onder de huid. Het voelt aan als een kleine harde bult onder de huid en wordt ook wel een cyste genoemd.
Effektieve behandeling van puisten en pukkels
Puistjes en pukkels zijn een huidaandoening die veel mensen treft, niet in het minst jonge mensen in hun tienerjaren.
De meeste mensen zullen bijna alles doen, om van de puistjes af te komen.
Veel bedrijven hebben dit ontdekt en daarom zijn er een schat aan producten op de markt, die je in een mum van tijd een schone en fijne huid beloven.
Er zijn geen wondermiddelen
Maar er zijn geen wondermiddelen die in korte tijd werken. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken, voordat je iets koopt, want je kunt jezelf snel arm aan producten kopen, en misschien helaas zonder het grote effect te zien.
Welke behandeling je ook kiest, bewapen jezelf met een flinke dosis geduld. Je zult minimaal 6-8 weken moeten wachten, voordat je een verschil kunt zien. En je moet de behandeling tot op de letter volgen, als je een effect wilt verwachten.
Een kuur met pillen of crème
Als je echt heel erg last hebt van puistjes, is het beste advies om naar een dermatoloog te gaan, die dan crème/zalf of pillen op recept tegen de puistjes kan voorschrijven. Het is een hormonale behandeling en in ernstigere gevallen is het vaak de enige en juiste behandeling. Bij inflammatoire aandoeningen, met cysten en abcessen, kan het zelfs nodig zijn om met antibiotica te behandelen.
Voor vrouwen kan behandeling met anticonceptiepillen een optie zijn. Puistjes worden namelijk beïnvloed door hormonen en daarom kan behandeling met een hormoonpreparaat in veel gevallen een goed effect hebben.
Er zijn ook veel verschillende crèmes tegen puistjes en zalven, die zonder recept verkrijgbaar zijn. Sommige werken, andere hebben niet het grote effect. En iets werkt bij de een, terwijl het bij de ander totaal niet helpt. Vraag dus goed advies bij de apotheek of in de drogist, voordat je iets koopt. Of vraag je huisarts, voordat je van alles koopt.
Zorg ervoor dat je je huid reinigt
Als je last van puistjes en pukkels hebt, is je huid vaak vettig. Het is daarom belangrijk dat je je huid, zowel 's ochtends als 's avonds wast en reinigt, zodat je overtollig vet en bacteriën in de huid verwijdert. Schrob en reinig echter niet te veel en hard. Het helpt niet tegen de puistjes. Integendeel, het kan de huid irriteren en te veel uitdrogen.
Zelfs als de huid vettig is, pas dan op dat je hem niet te veel uitdroogt, want dan reageert de huid door nog meer vet te produceren. Zorg er dus voor, dat je na het wassen en reinigen van je huid, met producten die speciaal geschikt zijn voor een huid met puistjes, vocht aan de huid toevoegt. Gebruik een goede vochtinbrengende crème, die speciaal is gemaakt voor de huid met puistjes en pukkels. Goede hygiëne en de juiste producten zijn daarmee de meest effectieve manier om onzuivere huid en puistjes tegen te gaan.
Effectieve preventie van puistjes
Het is de moeite waard om de behandeling te proberen, als de puistjes zijn gekomen. Maar het zou nog veel beter zijn, als je meer puistjes zou kunnen voorkomen.
Er zijn verschillende dingen, die je zelf kunt doen om puistjes te voorkomen. Probeer het uit en kijk wat voor jou werkt. Het gaat in de eerste plaats om gezond leven en voor jezelf en je huid zorgen, en dat is in ieder geval goed om te doen.
Gezonde levensstijl
Je hoort vaak dat je puistjes krijgt door het eten van vet voedsel, snoep, chips, cola, chocolade en dergelijke. Er zijn echter geen studies, die een direct verband tussen puistjes en ongezond voedsel kunnen aantonen.
Aan de andere kant, zijn er onderzoeken die aantonen, dat er een verband bestaat tussen het consumeren van magere zuivelproducten (melk en kaas) en puistjes. Maar over het algemeen is het nauwelijks het dieet, dat bepaalt of je puistjes krijgt of niet. In plaats daarvan zijn het hormonen en een genetische aanleg om puistjes te krijgen.
Het lijkt erop dat stress ook van invloed kan zijn op het optreden van puistjes, omdat stress de hormoonbalans kan beïnvloeden.
Huidverzorging kan puistjes voorkomen
Een vette huid met puistjes, moet 's ochtends en ’s avonds, liefdevol verzorgd worden. Dit doe je door je huid te wassen en te reinigen met producten, die speciaal zijn ontworpen voor een bepaalde huid met puistjes. Als je wast en schoonmaakt, ontvet je de huid. Het is daarom belangrijk, dat je vervolgens vocht op de huid aanbrengt met een goede vochtinbrengende crème, bedoeld voor huid met puistjes. Zelfs als de huid vettig aanvoelt, moet deze nog vocht hebben toegevoegd, anders zal de huid zelf meer vet gaan produceren om de droge huid te compenseren.
Als je make-up gebruikt, zorg er dan voor dat je producten op waterbasis gebruikt. Het lijkt erop dat deze beter zijn voor een vette huid, dan op olie gebaseerde producten.
7 mythes: Dit wist je niet over puistjes
Mythe 1: Puisten kunnen besmettelijk zijn
De bacteriën in puistjes zijn geen besmettelijke bacteriën. Je wordt dus niet besmet door andermans puistjes - en je kunt anderen niet besmetten met jouw eigen puistjes.
Mythe 2: Puistjes kunnen worden behandeld met tandpasta
Tandpasta wordt vaak genoemd in verband met puistjes. Maar tandpasta mag niet tegen puistjes worden gebruikt. Het bevat schuurmiddelen en andere ingrediënten, die niet goed zijn voor je huid en niets wijst erop dat tandpasta tegen puistjes zou moeten werken. Gebruik dus de tandpasta in je mond en zoek een goede crème voor je huid.
Mythe 3: Citroen is een goed middel tegen puistjes
Er wordt gezegd, dat citroensap een effectief middel is tegen puistjes, omdat het de puistjes uitdroogt. Er is geen bewijs voor, maar citroensap is vrij onschadelijk, dus het is niet het ergste dat je kunt proberen, als je zin hebt om alternatieve behandelingen te proberen.
Mythe 4: Solarium is goed tegen puistjes
Solarium is op geen enkele manier goed voor je - zelfs niet tegen puistjes. Het kan een wat uitdrogend effect hebben op je puistjes, als je in matige hoeveelheden in de zon blijft. Maar te veel zon is absoluut niet effectief tegen je puistjes en ook niet goed voor je huid.
Mythe 5: Je kunt puistjes krijgen door te masturberen
Je krijgt geen puistjes van masturberen. De mythe is misschien ontstaan, omdat veel jonge mensen puistjes krijgen in hun tienerjaren - precies in de periode dat ze ook hun eigen lichaam beginnen te verkennen, inclusief masturbatie.
Mythe 6: Puistjes kun je krijgen door foundation en make-up te gebruiken
Moderne make-up moet worden vrijgesproken, als de belangrijkste boosdoener in verband met puistjes. Als je ervoor zorgt dat je goede producten op waterbasis gebruikt en geen producten op oliebasis, mogen foundation en make-up niet meer of minder puistjes geven.
Mythe 7: Je kunt puistjes krijgen van melk
Er zijn studies die suggereren dat magere zuivelproducten, zoals melk en kaas, de neiging hebben om meer puistjes te veroorzaken. Maar als je besluit de zuivelproducten te laten vallen, vergeet dan niet om op andere manieren kalk binnen te krijgen.
FAQ over puistjes en pukkels
Hoe kun je puistjes en pukkels verwijderen?
Je kunt een hormonale behandeling tegen puistjes krijgen, in de vorm van crème / zalf of pillen. Als je in mildere mate puistjes hebt, kun je crèmes en andere behandelingen proberen, die zonder recept verkrijgbaar zijn.
Hoe kun je puistjes voorkomen?
Puistjes worden beïnvloed door je hormonen. Daarnaast is er ook enige genetische aanleg om puistjes te krijgen. Als je vatbaar bent voor puistjes, is het belangrijk dat je je huid elke dag goed reinigt en verzorgt.
Hoe kun je snel van puistjes af komen?
Helaas zijn er geen wondermiddelen verkrijgbaar, die de puistjes snel kunnen laten verdwijnen. Je kunt echter wel een camouflagestift of foundation gebruiken, als je de puistjes wilt verbergen.
Waarom krijg je puistjes?
Puistjes worden beïnvloed door hormonen, de puistjes worden zelfs veroorzaakt door een overproductie van hormonen. Dit betekent dat er extra talg wordt gevormd in het haarzakje of de talgklier, dat vervolgens verstopt raakt wanneer het talg het huidoppervlak niet kan bereiken. Wanneer bacteriën de talgklier of haarzakjes binnendringen, ontstaat er een ontsteking en vormt zich een puistje.
Is water goed tegen puistjes?
Het is gezond voor het lichaam om veel water te drinken. Water, gezonde voeding en lichaamsbeweging, verhogen de bloedcirculatie in het lichaam en het helpt een gezonde huid te bieden. Daarnaast is het goed om de huid 's morgens en 's avonds met water en een milde zeep te wassen.
Is een vochtinbrengende crème goed voor puistjes?
Zelfs als de huid puistig en vettig is, moet deze nog vocht hebben toegevoegd, anders zal de huid zelf nog meer vet gaan produceren. Het is echter belangrijk om een vochtinbrengende crème te gebruiken, die speciaal is gemaakt voor de huid met puistjes.
Is sauna goed tegen puistjes?
Sauna's en hete stoombaden worden vaak genoemd, als een effectieve remedie tegen puistjes. Maar een groot effect, van een trip naar de sauna, mag je niet verwachten. Hoge hitte kan namelijk je huid irriteren, wat de puistjes of acné kan verergeren.
Zijn acné en puistjes hetzelfde?
Woorden als acné, puistjes en een onzuivere huid, worden vaak door elkaar gebruikt. Maar hoewel iedereen af en toe een puistje kan krijgen, is acné een duidelijke huidaandoening. Ernstige gevallen van acné vereisen behandeling door de dermatoloog, met een door een arts voorgeschreven crème tegen acné.
Waarom krijgen volwassenen puistjes?
Hormonen beïnvloeden puistjes. Daarom komen ze vooral voor bij tieners tijdens de puberteit, waar er een heftige hormonale verandering is. Maar puistjes kunnen ook later in het leven voorkomen, vaak door hormonale veranderingen. Het kan verband houden met een zwangerschap, maar kan ook om andere redenen zijn. En ook mannen kunnen op volwassen leeftijd puistjes krijgen.
Moet je puistjes uitknijpen?
Het kan moeilijk zijn om van je puistjes af te blijven. Maar probeer het als je kunt, want je riskeert littekens te krijgen, als je uitknijpt en de huid beschadigt. Als je er niet vanaf kunt blijven, is het misschien een goed idee om een tissue te gebruiken, zodat je de huid niet gemakkelijk beschadigt - en dan vermijd je ook het overbrengen van bacteriën van je vingers naar de huid.
Kan eiwit- of proteïnepoeder puistjes geven?
Het lijkt erop dat eiwit- of proteïnepoeder meer puistjes kan veroorzaken. Dit kan zijn, omdat eiwit- of proteïnepoeder meestal op melk is gebaseerd en het lijkt erop dat magere zuivelproducten meer puistjes kunnen veroorzaken.
Kunnen kleine kinderen puistjes krijgen?
Kinderen krijgen misschien weleens een puistje, maar anders is het meestal iets dat pas vanaf de puberteit toeslaat.
Kan de zon puistjes verwijderen?
De zon kan een wat uitdrogend effect hebben op puistjes. Maar overmatig in de zon blijven is niet goed voor je puistjes en ook niet goed voor je huid. In gematigde hoeveelheden kan het daarentegen goed zijn, om zon op de huid te krijgen.
Kan zweet puistjes veroorzaken?
Je krijgt niet meer puistjes, omdat je zweet. Maar vergeet niet om je om te kleden in droge kleren en je huid goed te wassen en schoon te maken, als je hebt gezweten.
Waarom krijg je onderhuidse puistjes?
Onderhuidse puistjes of ontstekingen komen op dezelfde manier voor als uitwendige puistjes. Maar vaak is een onderhuids puistje slechts een puistje dat nog niet volledig ontwikkeld is en dus nog niet het huidoppervlak heeft bereikt.
LEES MEER: Onderhuidse puist – vermijd onderhuidse puistjes
Wanneer krijg je puistjes of pukkels?
De meeste mensen krijgen puistjes of pukkels in hun tienerjaren - en voor het grootste deel verdwijnen de puistjes na een paar jaar. Maar je kunt je hele leven puistjes krijgen, en voor sommigen houdt het puistjesprobleem helaas niet op, ook al zijn ze al lang uit de puberteit.
Wanneer verdwijnen puistjes?
Voor de overgrote meerderheid van de mensen verdwijnen de puistjes beetje bij beetje vanzelf als de puberteit voorbij is. Maar voor anderen blijven de puistjes helaas het hele leven als een last hangen.
Kan visolie puistjes veroorzaken?
Er zijn mensen die geloven dat visolie puistjes kan veroorzaken - en anderen die geloven dat visolie de puistjes zelfs kan verwijderen. Er is ook geen echt bewijs, dus er is niets anders te doen dan proberen te kijken wat voor jou werkt.
Kun je puistjes krijgen van chips?
Er zijn geen aanwijzingen dat chips en ander vetrijk voedsel meer puistjes veroorzaken. Maar over het algemeen is het niet gezond, om te veel van dat soort dingen te eten.
Kun je puistjes krijgen van noten?
Er is niet echt bewijs dat je de noten moet laten staan, als je de neiging hebt tot puistjes. Maar probeer het uit en kijk of noten je meer of minder puistjes geven - of dat het een verschil maakt.
Kun je puistjes krijgen door stress?
Stress beïnvloedt de hormoonbalans en het lijkt er dus op dat stress ook een effect kan hebben op het optreden van puistjes, die hormonaal beïnvloed worden.
Kun je puistjes krijgen van een droge huid?
Een puistjeshuid is vaak vettig, maar je kunt ook puistjes krijgen, zelfs als je een droge huid hebt. En zelfs als je puistjes en een vette huid hebt, moet je nog steeds vocht aan je huid toevoegen in de vorm van een goede vochtinbrengende crème. Anders wordt de huid droog en begint de huid zelf meer vet te produceren, wat niet goed is in verband met puistjes.