Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Zo werkt zonnebrandcrème

Wanneer we de warmere lente- en zomermaanden ingaan, worden de zonnestralen scherper – en dat geeft een hogere UV-index. De index geeft aan hoe intens de ultraviolette, huidbeschadigende stralen van de zon zijn en is dus een maatstaf om de huid te helpen beschermen.

Een vuistregel is dat je jezelf moet beschermen met zonnebrandcrème wanneer de UV-index 3 of hoger is. Zonnebrandcrème bevat namelijk stoffen die een filter opzetten als bescherming tegen de zon. In sommige zonnebrandcrèmes zetten de stoffen een chemisch filter op, dat het merendeel van de zonnestralen stopt omdat ze de straling absorberen. In andere zonnebrandcrèmes wordt een fysiek filter geactiveerd dat zich als een barrière op de huid legt, zodat de stralen die je huid raken, worden gereflecteerd.


Zonnebrandcrème en houdbaarheid

Een zonnebrandcrème kan typisch 12 maanden houdbaar blijven nadat je het hebt geopend. Maar de houdbaarheid wordt korter als je je zonnebrandcrème bij hoge temperaturen bewaart.

Als je je zonnebrandcrème voor langere tijd meeneemt naar het strand of het zwembad, kun je er dus niet op rekenen dat je dezelfde tube zonnebrandcrème volgende zomer kunt gebruiken.

Als je zonnebrandcrème ranzig ruikt, of als de kleur of consistentie is veranderd, moet je het weggooien en een nieuwe kopen, zodat je zeker weet dat de zonnebrandcrème daadwerkelijk werkt.


Vind de beste zonnebrandcrème voor jouw huid

De zonnestralen zijn een bron van licht, warmte en vitamine D. Het is heerlijk om door de zon verwarmd te worden, maar je moet tegelijkertijd heel voorzichtig zijn als je in de zon bent. En zodra de koude en donkere winter plaatsmaakt voor de lente met opkomende warmte en licht, is het een goed idee om klaar te staan met de zonnebrandcrème. Je vindt zonnebrandcrème overal – ook hier bij Australian Bodycare. Daarom is er geen excuus om jezelf niet te beschermen. Maar welke zonnebrandcrème moet je kiezen?

Wanneer je op zoek gaat naar een zonnebrandcrème om je huid te beschermen, is het allereerst belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze beschermt tegen zowel UV-A- als UV-B-stralen. Als het één van beide mist, krijg je geen voldoende breedspectrum bescherming voor je huid. De zon zendt verschillende soorten stralen uit die, zoals gezegd, door de diepere huidlagen kunnen dringen, waar ze grote schade kunnen aanrichten.

Er zijn veel verschillende zonnebrandcrèmes op de markt. Sommige zijn rijk aan Aloe Vera, terwijl andere een hoog gehalte aan Tea Tree Olie hebben. Beide ingrediënten hydrateren en verzorgen de huid. En je kunt zonbescherming krijgen als crème, lotion of spray. Je kunt met voordeel één type zonnebrandcrème voor het lichaam gebruiken en een andere variant voor het gezicht.

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

UV-A, UV-B en zonbeschermingsfactor

De zonnestralen zijn onzichtbaar en staan bekend als ultraviolette stralen (UV-stralen). Er zijn zowel UVA- als UVB-stralen, en beide soorten stralen kunnen gevaarlijk zijn in te grote hoeveelheden. Het is daarom belangrijk dat je zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

De zonbeschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor) geeft alleen aan hoe goed de zonnebrandcrème beschermt tegen de UVB-stralen die zonnebrand kunnen veroorzaken. Maar beide soorten stralen verhogen het risico op huidkanker.

De UV-index geeft de intensiteit van de schadelijke UV-straling aan. Is de UV-index laag en onder de 3, dan hoef je geen zonnebrandcrème te gebruiken. Maar wanneer de UV-index boven de 3 uitkomt, moet je de zonadviezen over zonnebrandcrème, lichte kleding en schaduw onthouden.

Op een goede zomerdag in Nederland kan de UV-index oplopen tot 7. Bij de evenaar kan de UV-index echter oplopen tot 15.

In Nederland is het alleen in de zomermaanden dat de UV-index zo hoog is dat we aan de zonnebrandcrème moeten denken. Maar als je naar het zuiden reist, kan het er heel anders uitzien.

Dus onthoud de zonnebrandcrème als je op zonvakantie gaat in de winter – en vergeet ook niet de zonnebrandcrème in te pakken als je op skivakantie gaat.

In Nederland zal het meestal voldoende zijn om een zonnebrandcrème met factor 15 te gebruiken, tenzij je een zeer lichte of gevoelige huid hebt.

Als je naar het zuiden reist, heb je echter een zonnebrandcrème met een hogere factor nodig. Een hogere factor biedt echter geen significant hogere bescherming, dus het belangrijkste is nog steeds om slechts korte tijd in de zon te verblijven.

Factor 15 blokkeert 93% van de zonnestralen, factor 30 blokkeert 96% van de stralen, en factor 50 blokkeert 98% van de UV-straling.


Zonnebrandcrème voor het gezicht

Hoewel de bescherming in zonnebrandcrèmes voor gezicht en lichaam precies hetzelfde is, maken veel fabrikanten een speciale versie voor bescherming tegen de zon in het gezicht. Dit komt omdat je gezichtshuid gevoeliger is dan de huid van je lichaam. En daarom heeft het gezicht een ander soort crème nodig die de huid zachtjes beschermt, en het moet extra mild zijn.

Als je bijvoorbeeld last hebt van een vette huid en acne, moet je zonnebrandcrèmes vol met oliën vermijden. Dit zal alleen maar de vorming van vet in de huid bevorderen en je een glanzende, glimmende huid geven. Als je daarentegen een droge huid in je gezicht hebt, is het een goed idee om een zonnebrandcrème te kiezen die veel vocht geeft.

De meeste zonnebrandcrèmes voor het gezicht zijn zo licht, lekker en verzorgend dat ze je dagcrème in de zomermaanden kunnen vervangen. Je kunt ze dus gebruiken als je naar het strand gaat, of als je naar een zomerfeest gaat en je wilt een lichte make-up over de zonnebrandcrème aanbrengen.


Voorkom zonnebrand met zonnebrandcrème

Wanneer de zon schijnt, stromen zonhongerige Nederlanders naar het strand om een gebruinde huid te krijgen. Als je van de zon wilt genieten, is het belangrijk dat je dit met mate doet. Terwijl je in de zon bent, moet je voldoende zonnebrandcrème gebruiken om zonnebrand te voorkomen.

De meeste mensen smeren zonnebrandcrème op de plekken die niet bedekt zijn met kleding als ze de zon ingaan. Het probleem is echter dat ze niet genoeg smeren. Want hoeveel zonnebrandcrème is eigenlijk genoeg om te gebruiken? Als vuistregel moet je een hele handvol gebruiken voor een heel lichaam. Als je slechts een dunne laag aanbrengt, ben je namelijk helemaal niet beschermd door de factor die op de crème staat, en dan ben je extra vatbaar voor zonnebrand.

Vermijd zoveel mogelijk om in de zon te zijn van 12.00 tot 15.00 uur. Het is namelijk dan dat de zonnestralen het scherpst zijn. Zoek daarom schaduw in de 'harde' zonuren en zwem in plaats daarvan in het zwembad of de zee in de ochtend en late namiddag.

Gebruik ook graag een hoed en zonnebril om je te beschermen tegen de scherpe stralen van de zon. En onthoud ook om jezelf in te smeren als je veel hebt gezweet of een duik hebt genomen. Ook al is de zonnebrandcrème waterafstotend.


Aloe Vera zonnebrandcrème

De zon is zwaar voor de huid. Probeer bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met Aloe Vera, die met een factor 30 effectief de huid beschermt tegen UV-A- en UV-B-stralen. Een zonnebrandcrème gemaakt met Aloe Vera geeft de huid een intensieve vochtboost – en dat is nodig wanneer zon, zeewater en andere zomeringrediënten de huid uitdrogen.

Zonnebrandcrème met Aloe Vera hydrateert en verzacht dus de huid, terwijl het ook bescherming biedt tegen de zon. Bovendien heeft het een verkoelend, helend en verzachtend effect op de huid.

De zon is de ergste vijand van gerimpelde huid. Onvoldoende bescherming tegen de zon laat de huid namelijk verouderen. De ultraviolette stralen versnellen het natuurlijke verouderingsproces, wat resulteert in dunnere en zwakkere huid. Met een Aloe Vera zonnebrandcrème kun je vocht en kracht behouden, omdat Aloe Vera bekend staat om zijn helende en anti-verouderingseigenschappen, waar het effectief de huidcellen beschermt en de elasticiteit in de huid behoudt.


Zonnebrandcrème met Tea Tree Oil

Heb je last van een vette en onzuivere huid, dan kunnen zonnebrandcrèmes vaak meer kwaad doen. De vettige consistentie verstopt poriën met talg en bacteriën. De oplossing kan een zonnebrandcrème zijn met factor 15, gebaseerd op Tea Tree Oil. De Australische olie staat al decennia bekend om zijn effectieve antiseptische en antibacteriële eigenschappen – en is daarom goed voor een vette huid met neiging tot puistjes.

Tegelijkertijd kalmeert Tea Tree Oil de huid, die na een dag van warmte en zon ontspanning nodig heeft. De olie helpt om je blootgestelde huid gehydrateerd, goed gevoed en in een natuurlijke vochtbalans te houden – zonder verder te vetten.


Vind de beste zonnebrandcrème voor je kinderen

Zonbescherming is altijd uiterst belangrijk. Maar vooral als het om kinderen gaat, is het van cruciaal belang. Je verhoogt namelijk het risico op het ontwikkelen van huidkanker, hoe vaker je in je kindertijd verbrand bent door de zon. Daarom is het extra belangrijk om goed voor de gevoelige huid van kinderen te zorgen.

Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor kinderen. Ze bieden dezelfde bescherming als 'zonnebrandcrèmes voor volwassenen'. Het verschil is echter dat de crèmes niet in dezelfde mate allergie-opwekkende ingrediënten bevatten, omdat de huid van kinderen gevoeliger en extra kwetsbaar is. Als je een zonnebrandcrème voor je kind kiest, is de beste variant er een zonder parfum. De zonnebrandcrème moet namelijk lang op de huid blijven zitten, en daarom kan een geparfumeerde variant de gevoelige kinderhuid irriteren.

Zorg er altijd voor dat je een zonnebrandcrème kiest met een hoge factor, zodat je kind zo goed mogelijk beschermd is – vooral als het een lichte huidtype heeft. Kinderen – en volwassenen, trouwens – met een lichte huid zijn namelijk extra gevoelig voor zonnebrand.

Voor kinderen die in de tuin en op het strand spelen of in het zwembad en de zee zwemmen, is een UV-pak ook een goed idee. Het pak zorgt ervoor dat de kinderen constant beschermd zijn. Maar vergeet niet om gezicht, handen, benen en voeten, die niet door het pak bedekt zijn, in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge factor.


Gebruik aftersun bij zonnebrand

Het doel van het gebruik van zonnebrandcrème is om zonnebrand en zonneschade te voorkomen. Maar zelfs als we weten dat we voorzichtig moeten zijn in de zon, gebeurt het toch af en toe dat we de zon iets te lang hebben genoten, en de huid dan verbrand is.

Een verbrande huid brandt, jeukt en doet pijn. Het is echt onaangenaam, en bij een ernstigere zonnebrand kan men zich ook echt slecht voelen met misselijkheid en ongemak.

Een zonnebrand is een verbranding van de huid. En bij verbrandingen is het belangrijk om de huid te koelen en te verzachten. Dit kun je in eerste instantie doen met een koud bad. Daarna gaat het erom de huid te verzorgen, te hydrateren en te herstellen.

Je kunt de huid verzorgen met een goede aftersun met Aloe Vera of Tea Tree Oil. Beide staan bekend om hun huidvriendelijke, verzorgende en hydraterende werking.

Aloe Vera werkt bovendien ook verkoelend op de huid.

Een verbrande huid moet veel vocht krijgen, zodat deze niet uitdroogt. Dat krijgt het met een goede aftersun. Later kun je overstappen op een goede, verzorgende en hydraterende bodylotion.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

FAQ – veelgestelde vragen over zonnebrandcrème


Hoe werkt zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème werkt door filters op te zetten die voorkomen dat de zonnestralen door de huid dringen en schade aanrichten. De zon zendt zowel UV-A- als UV-B-stralen uit, en de filters in zonnebrandcrème voorkomen dat het merendeel van de schadelijke stralen door de bovenste en dieper gelegen huidbarrière dringt.


Kan zonnebrandcrème te oud worden?

Ja, zonnebrandcrème kan inderdaad te oud worden. Als het lang ligt of bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld op het strand, kan het ranzig worden. En dan is het bedorven. Je kunt de geur, kleur en consistentie controleren voordat je je insmeert met de zonnebrandcrème van vorig jaar. Het kan meestal 12 maanden bewaard worden bij kamertemperatuur.


Welke factor zonnebrandcrème moet ik gebruiken?

In Nederland is het over het algemeen voldoende om een zonnebrandcrème met factor 15 te gebruiken. Maar zodra je je dichter bij de evenaar begeeft, neemt de UV-index toe, en dan is een hoge factor nodig. Graag factor 30 of factor 50 als je een zeer lichte en gevoelige huid hebt.


Hoe lang werkt zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème werkt meestal een paar uur als je je insmeert voordat je in de zon gaat liggen. Hierdoor hecht het zich namelijk beter aan de huid. Als je je afdroogt, veel zweet of in het water bent geweest, moet je opnieuw een laag zonnebrandcrème aanbrengen.


Kan ik bruin worden met zonnebrandcrème?

Je kunt zeker bruin worden met zonnebrandcrème. Het is een wijdverbreid misverstand dat zonnebrandcrème je verhindert om bruin te worden. Het duurt gewoon iets langer omdat de meeste zonnestralen die de huid bruin maken, worden gefilterd. Je krijgt echter een mooiere gloed die langer aanhoudt.


Welke zonnebrandcrème moet ik kiezen?

Je moet altijd een zonnefactor kiezen die bescherming biedt tegen UV-A- en UV-B-stralen. Het is niet voldoende om alleen tegen een van hen beschermd te worden. Kies voor versies die zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en vrij van allergenen. En vergeet niet om een variant te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid van het gezicht.


Wat betekent factor in zonnebrandcrème?

De zonbeschermingsfactor (SPF = Sun Protection Factor) geeft aan hoe goed de zonnebrandcrème beschermt tegen UVB-stralen. Maar kies altijd een zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen, omdat beide typen gevaarlijk zijn in te grote hoeveelheden. Een zonnebrandcrème met een hoge factor biedt niet significant meer bescherming dan een zonnebrandcrème met een lagere factor. Factor 15 blokkeert bijvoorbeeld 93% van de zonnestralen, factor 30 blokkeert 96% van de stralen, en factor 50 blokkeert 98% van de UV-straling.


Hoeveel zonnebrandcrème moet ik gebruiken?

Je moet als vuistregel één hele handvol per lichaam gebruiken. Het is belangrijk om de huid rijkelijk in te smeren met zonnebrandcrème, anders komt de bescherming niet overeen met de factor die op de crème staat. En dan loop je het risico om verbrand te worden.


Wanneer moet ik zonnebrandcrème gebruiken?

In principe moet je zonnebrandcrème gebruiken wanneer de UV-index, die iets zegt over de intensiteit van de zonnestralen, 3 of hoger is. Je smeert je in met zonnebrandcrème ongeveer 20 minuten voordat je in de zon gaat, en verder smeer je je elke 2-3 uur in, of als je zwemt of veel zweet.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram