Zo verwijder je je mee-eters
Een onzuivere huid met mee-eters en puistjes is voor velen een lastig en onaangenaam probleem. Hier lees je meer over hoe je de verschillende soorten mee-eters kunt verwijderen – en ook voorkomt dat ze zich ontwikkelen tot puistjes.
Inhoudsopgave
Wat zijn mee-eters?
Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Het zijn de kleine zwarte of witte puntjes die velen van ons op ons gezicht hebben zitten, voornamelijk op en rond de neus, het voorhoofd en de kin. Dit is waar mee-eters het vaakst voorkomen, maar ze kunnen ook elders op het gezicht en lichaam voorkomen, onder meer als onzuivere huid op de rug en borst.
Mee-eters zijn in feite een slechte naam voor een huidprobleem dat velen kennen. Laten we hier vaststellen dat mee-eters helemaal niets te maken hebben met eters of andere levende wezens.
Mee-eters worden uitsluitend veroorzaakt door een verstopte talgklier, en daarom zijn ze het vaakst te vinden waar we de meeste talgklieren hebben.
Mee-eters en hormonen
Wanneer er een hormonale onbalans in het lichaam optreedt, is er meestal sprake van een overproductie van hormonen. De verhoogde hormoonproductie leidt dan tot een verhoogde talgproductie die op zijn beurt weer kan leiden tot verstopte talgklieren.
Vooral tijdens de puberteit zien we bij veel jongeren een hormonale onbalans en dat betekent vaak een onzuivere huid met mee-eters en puistjes. Maar een onbalans in de hormoonproductie kan ook later in het leven bij zowel mannen als vrouwen optreden. Iedereen kan dus last krijgen van mee-eters.
Ga meteen naar: Zo kom je van mee-eters af - Klik hier
Hoe zien mee-eters eruit en hoe voelen ze aan?
Het merendeel van de mensen heeft tijdens hun leven wel eens te maken met een mee-eter. Een enkele mee-eter zo nu en dan is ook geen probleem, maar het is niet zo leuk als er constant nieuwe mee-eters rondom in het gezicht en misschien ook op het lichaam tevoorschijn komen.
Mee-eters kunnen overal voorkomen waar we talgklieren hebben en die hebben we over het hele lichaam, behalve op de handpalmen en voetzolen. We hebben dus overal talgklieren, zowel op plekken waar we haar hebben als waar we geen haar hebben.
LEES OOK: Zo voorkom je dat je mee-eters krijgt
Mee-eters in het gezicht
Mee-eters in het gezicht zijn goed zichtbaar, en daarom is het extra vervelend om hier mee-eters te hebben. Ze zitten meestal in de zogenaamde T-zone, die zich als een T uitstrekt van het voorhoofd naar beneden over de neus en naar de kin. Dit is waar we de meeste talgklieren hebben en waar de huid het vetst is.
Mee-eters kunnen overal op het voorhoofd zitten. Op de neus bevinden ze zich meestal op het puntje van de neus en op de neusvleugels. En op de kin kan het hele kingebied getroffen zijn, misschien met de grootste concentratie op het bovenste gedeelte van de kin.
Hoewel mee-eters vaak in de T-zone te zien zijn, kun je gemakkelijk last krijgen van mee-eters elders in het gezicht: op de slapen, wangen en rondom de oren. Dat is erg vervelend, maar zeker niet ongebruikelijk.
Mee-eters op je lichaam
Mee-eters komen het meest voor waar we de meeste talgklieren hebben. Op het lichaam is dat onder meer op de rug en de borst. Maar je kunt overal op je lichaam mee-eters krijgen: op de bovenarmen, dijen, billen en overal elders op het lichaam.
Op het lichaam kan het iets gemakkelijker zijn om de mee-eters te verbergen. Als ze zich echter tot puistjes ontwikkelen, zoals het geval is met sommige mee-eters, zijn ze vrij duidelijk, ook op het lichaam.
Blackheads
Er zijn twee verschillende soorten mee-eters: zwarte mee-eters en witte mee-eters. De zwarte mee-eters zijn meestal het soort waar we aan denken als we het over mee-eters hebben, en ze worden ook wel blackheads of open mee-eters genoemd. Ze zijn rondom in het gezicht en op het lichaam te zien als kleine zwarte puntjes, en vaak zitten ze dicht op elkaar in groepjes. Ze bevinden zich meestal ter hoogte van de huid en zijn daarom niet voelbaar, maar alleen zichtbaar.
Ze ontstaan als gevolg van verstopte talgklieren. Wanneer een deel van het verstopte talg naar het huidoppervlak komt, komt het in contact met zuurstof en dat is waardoor de zwarte kleur ontstaat. De mee-eters zijn daarom niet zwart door gebrek aan netheid of slechte hygiëne. En over het algemeen zijn een onzuivere huid, mee-eters en puistjes niet het gevolg van een gebrek aan netheid en hygiëne, maar alleen een overproductie van talg waardoor de huid vet en onzuiver wordt.
Er zitten geen bacteriën in zwarte mee-eters. Maar als er bacteriën in een talgklier/mee-eter komen, kan een mee-eter zich ontwikkelen tot een ontstoken puistje. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid vrij is van bacteriën die anders de talgklier zouden kunnen binnendringen.
Whiteheads
De witte mee-eters worden ook wel milia, whiteheads of gesloten mee-eters genoemd. Ze kunnen wat moeilijker te zien zijn vanwege de witte kleur. Dit zijn kleine, witte, harde bultjes op de huid die vaak onder de ogen, op het voorhoofd en de wangen verschijnen. Als je met je vinger over een witte mee-eter heen gaat, voel je een kleine bultje in de huid. In tegenstelling tot zwarte mee-eters kunnen witte mee-eters niet worden uitgeknepen.
De witte mee-eters worden ook veroorzaakt door een opeenhoping van talg en dode huidcellen. Als dat onder het huidoppervlak wordt ingekapseld zonder dat het eruit kan komen – wordt er een kleine, witte en harde plek gevormd.
Waarom krijg je mee-eters?
Mee-eters ontstaan door verstopte talgklieren in het gezicht of op het lichaam. Mee-eters hebben dus niets te maken met een gebrek aan netheid of slechte hygiëne. Een goede netheid en hygiëne en een goede huidverzorging zijn echter belangrijke middelen in de strijd tegen mee-eters, waarover je later in het artikel meer kunt lezen.
Mee-eters en een onzuivere huid zijn een veelvoorkomende huidaandoening die zowel jongens als meisjes, mannen en vrouwen treft.
Het treft vooral jongeren in de puberteit, maar het is niet uitsluitend een tienerfenomeen, want voor sommige mensen is het helaas iets dat een leven lang duurt.
Een verhoogde talgproductie
Talg wordt geproduceerd in de talgklieren uit vet en dode huidcellen. Talg is als het ware de eigen hydraterende crème van het lichaam. Een evenwichtige talgproductie is daarom noodzakelijk, anders zou de huid droog en dun zijn. Maar wanneer de talgklieren te veel talg produceren, hoopt het zich op in de poriën van de huid. De talgklier raakt daardoor verstopt omdat het talg het huidoppervlak niet kan bereiken en verder naar buiten kan komen, en daardoor ontstaat er een mee-eter.
Een verhoogde talgproductie is meestal te wijten aan een overproductie van hormonen als gevolg van een hormonale onbalans. Dit zien we onder meer tijdens de puberteit, maar het kan ook op andere momenten voorkomen, bijvoorbeeld als je stopt met de pil, tijdens een zwangerschap of in verband met stress (bij beide geslachten).
Mee-eters zijn dus een hormonale huidaandoening. Maar er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op wie mee-eters en een onzuivere huid krijgt en wie ervan verschoond blijft.
Onze genen spelen een rol. Sommige families hebben gewoon meer last van mee-eters, puistjes en een onzuivere huid dan andere. Stress heeft ook invloed op onze hormoonproductie en dus op de conditie van onze huid. Voeding, crèmes en make-up spelen daarentegen slechts een beperkte rol bij de ontwikkeling van mee-eters en een onzuivere huid.
Hoe kom je van je mee-eters af?
Iedereen die last heeft van mee-eters, puistjes en een onzuivere huid maakt zich begrijpelijkerwijs grote zorgen over hoe ze van deze huidaandoening af kunnen komen. Voor mensen met een schone, gladde perzikhuid kan het moeilijk zijn om het probleem te begrijpen. Maar als je hebt geprobeerd om een hoofd en lichaam vol met mee-eters en puistjes te hebben, weet je hoe vervelend en onaangenaam het is en hoeveel last je ervan hebt in je dagelijks leven.
Er is een verschil tussen mee-eters en puistjes
Mee-eters kunnen de voorloper van een puistje zijn, maar lang niet alle mee-eters veranderen in rode en ontstoken puistjes met gele pus erin. Pas wanneer bacteriën de talgklier of het haarzakje van de mee-eter binnendringen, zal deze zich tot een puistje ontwikkelen.
Er zitten dus geen bacteriën in een mee-eter, maar als bacteriën in de talgklier van de mee-eter binnendringen, kan er een infectie ontstaan die zich ontwikkelt tot een puistje. Een mee-eter wordt ook niet veroorzaakt door vuil dat kan worden weggespoeld. Maar het is belangrijk om speciale producten tegen mee-eters te gebruiken die bacteriën verwijderen en tegelijkertijd de huid gezond houden.
Veel producten op de markt
Er zijn tal van middelen en producten op de markt die een snelle behandeling van mee-eters, puistjes en een onzuivere huid beloven, maar het belangrijkste advies is om je gezonde verstand te gebruiken, zodat je jezelf niet financieel ruïneert en teleurgesteld raakt.
Over het algemeen is er helaas geen snelle oplossing die het probleem in een mum van tijd oplost. Wapen jezelf dus in elk geval met geduld en onthoud dat het allerbelangrijkste advies is om je huid goed te wassen en reinigen, zodat je hem schoon houdt. Begin altijd met een zeep tegen mee-eters – en voeg daarna vocht toe.
Gebruik het liefst was- en reinigingsproducten die speciaal geschikt zijn voor de onzuivere huid met mee-eters en puistjes. Dat kunnen traditionele producten zijn, maar het kunnen ook natuurproducten zijn die bijvoorbeeld tea tree olie (theeboomolie) bevatten, dat bekendstaat om zijn antibacteriële werking.
Crème en zalf
Bij de apotheek kun je verschillende soorten crèmes tegen mee-eters en zalf tegen een onzuivere huid krijgen. Als je alleen mee-eters hebt, heb je een remedie nodig die daar specifiek op is gericht. Meestal zijn dit middelen die vitamine A-zuur bevatten. Als je ook ontstoken puistjes hebt, heb je een antibacterieel middel nodig.
Peeling
Je kunt mee-eters niet wegwassen of schrobben met harde scrubcrèmes of scrubhandschoenen. Pas in feite op dat je niet overdrijft. Je kunt wel een exfoliërende crème of gezichtsmasker tegen mee-eters en een onzuivere huid gebruiken.
Wanneer je de huid scrubt, maak je vuil, vet en dode huidcellen los door de huid voorzichtig te scrubben met kleine schurende korrels. Je kunt een exfoliërend masker of crème kopen bij de schoonheidsspecialiste. Salicylzuur kun je ook bij de apotheek kopen; dat heeft een exfoliërend effect.
LEES OOK: Peeling van het gezicht – stap voor stap
Je moet voorzichtig zijn bij het scrubben van de huid en dit niet vaker dan één keer per week doen, aangezien het anders te agressief is voor de huid. Daarna moet de huid worden gehydrateerd, zodat deze niet uitdroogt.
Gezichtsmasker tegen mee-eters
Een gezichtsmasker is zachter voor de huid dan een peeling, maar je moet het ook niet elke dag gebruiken.
Er zijn veel verschillende gezichtsmaskers tegen mee-eters die speciaal zijn bedoeld om mee-eters en een onzuivere huid tegen te gaan. Hier moet je gewoonweg testen totdat je er één vindt die voor jou werkt.
Je kunt ook je eigen gezichtsmasker maken. Dat is een stuk goedkoper en het is niet zo moeilijk als het klinkt. Je kunt veel verschillende recepten vinden voor zelfgemaakte gezichtsmaskers met allerlei ingrediënten zoals olijfolie, honing, bakpoeder, eiwit, papaja, groene thee, havermout, kaneel, komkommer, avocado of yoghurt. Hier zijn we aanbeland op de afdeling met huismiddeltjes. Sommige ervan werken misschien, andere niet. Er zit dus niets anders op dan het zelf uit te proberen. Maar wees voorzichtig met iets dat te agressief is voor de huid – het moet de huid mooier maken en niet beschadigen.
Neusstrips
Er zijn speciale neusstrips of pleisters die je op je neus kunt gebruiken, maar ook op je kin en voorhoofd. Deze kleine strookjes zouden de mee-eters in een handomdraai moeten kunnen verwijderen.
Stomen van het gezicht
Een ouderwetse huishoudelijke tip is om de huid te stomen om deze te reinigen. Je kunt dit doen door een pan met kokend heet water te vullen, je gezicht boven de pan te houden en een handdoek over je hoofd te doen. De stoom lost dode huidcellen, vuil, vet en dergelijke op de huid op en daarna is het gemakkelijker om de mee-eters eruit te knijpen als je dat wilt. Vergeet niet om de huid daarna te hydrateren.
Laserbehandeling
Mee-eters, puistjes en acne/onzuivere huid kunnen met laser worden behandeld. Met een laserbehandeling of IPL-lichtbehandeling kun je de grootte van de talgklieren verkleinen en de productie van talg in de talgklieren verlagen. Ten slotte kan een laserbehandeling ook eventuele littekens na acne verwijderen.
Mag je mee-eters uitknijpen?
Het kan bijna onmogelijk zijn om met je vingers van de kleine mee-eters rondom in je gezicht en op je lichaam af te blijven. De zwarte mee-eters zijn meestal heel gemakkelijk uit te drukken of knijpen, en heb je dat eenmaal gedaan, dan is de mee-eter verdwenen. Maar mag dat überhaupt?
Je mag de zwarte mee-eters uitknijpen als ze gemakkelijk uit te knijpen zijn, en je goed voor je huid zorgt zodat je geen wondjes en littekens veroorzaakt. Je moet er ook voor zorgen dat bacteriën niet in de porie komen, zodat de kleine mee-eter in plaats daarvan een grote puist wordt. Je kunt dit doen door een schoon stuk papier / zakdoek te gebruiken. Er bestaat ook een speciale mee-eter-verwijderaar die je ervoor kunt gebruiken. Die wordt ook wel een comedonenverwijderaar genoemd.
Aan de andere kant moet je niet proberen om de witte mee-eters uit te knijpen, want dat is onmogelijk. In plaats daarvan loop je de kans dat je de huid beschadigt en wondjes en littekens veroorzaakt. Je kunt ze laten verwijderen door een schoonheidsspecialiste.
Hoe voorkom je dat je mee-eters krijgt?
Over het algemeen kan het moeilijk zijn om mee-eters volledig te vermijden en voorkomen, omdat het een huidaandoening is die hormonaal wordt bepaald. Desalniettemin zijn er voldoende goede tips voor zowel de behandeling als preventie van mee-eters. Het belangrijkste middel voor zowel preventie als behandeling is echter nog steeds het zorgvuldig wassen en reinigen van de huid.
Het is belangrijk dat je een goede dagelijkse routine volgt:
- Vergeet niet om de huid twee keer per dag te wassen en reinigen, zowel 's ochtends als 's avonds. Als je je huid wast, verwijder je dode huidcellen, overtollig vet, vuil en eventuele resten make-up. En dat is belangrijk in de strijd tegen mee-eters. We raden aan om je gezicht twee keer per dag te wassen met Face Wash van Australian Bodycare en je lichaam te wassen met onze Body Wash die beide de antibacteriële ingrediënt Tea Tree Olie bevatten.
- Reinig je huid zorgvuldig. Na het wassen van je gezicht is het belangrijk dat je een skintonic zonder alcohol gebruikt die de laatste restjes vuil en vet verwijdert. Giet een beetje skintonic op een watje en dep het over je hele gezicht. Zorg ervoor dat je geen skintonic tegen acne gebruikt die je huid uitdroogt. Onze skintonic tegen mee-eters bevat geen alcohol en is mild voor de huid.
- Voeg nieuw vocht toe aan je huid. Het is belangrijk om de huid te wassen en reinigen, maar het is even belangrijk om het niet te overdrijven, want als je wast en reinigt, verwijder je vocht van de huid. Daarom is het net zo belangrijk dat je daarna nieuw vocht aan de huid toevoegt. Kies een goede hydraterende crème die speciaal geschikt is voor de onzuivere huid met mee-eters. Anders loop je de kans dat de huid zelf meer vet gaat produceren om het gebrek aan vocht te compenseren. En dan wordt het probleem van mee-eters en een onzuivere huid alleen maar erger. Face Cream van Australian bodycare is zowel geschikt voor mee-eters als een onzuivere huid, net zoals de crème voorkomt dat bacteriën na het aanbrengen een tijdje aan de huid blijven plakken.
Naast het dagelijks wassen, reinigen en verzorgen van de huid, kun je voor een diepe reiniging één keer per week een gezichtsmasker of scrubcrème gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een crème tegen acne te gebruiken om nieuwe mee-eters en puistjes te voorkomen.
FAQ over mee-eters
Hoe verwijder je mee-eters?
Er zijn veel verschillende middelen tegen mee-eters op de markt. Sommige zullen werken, terwijl andere geen effect zullen hebben. Dus je moet ze gewoonweg testen. Het belangrijkste advies is echter om de huid twee keer per dag te wassen en reinigen en vervolgens vocht toe te dienen met een goede hydraterende crème die vooral geschikt is voor de onzuivere huid met mee-eters. Dat kan een goede crème zijn met Tea Tree Olie.
Hoe verwijder je mee-eters op je neus?
Mee-eters op de neus moeten op dezelfde manier worden verwijderd als mee-eters elders op het gezicht en het lichaam. Er zijn veel verschillende producten op de markt, maar het belangrijkste is om te onthouden om de huid elke dag goed te wassen en reinigen en daarna vocht aan de huid toe te voegen.
Hoe voorkom je mee-eters?
Het kan moeilijk zijn om mee-eters volledig te voorkomen, aangezien het optreden van mee-eters voornamelijk hormonaal wordt bepaald. Maar het beste wat je zelf kunt doen om mee-eters te voorkomen, is de huid elke dag zorgvuldig wassen en reinigen – en vervolgens vocht toe te voegen.
Hoe verwijder je mee-eters in je oor?
Mee-eters in het oor kunnen moeilijk te bereiken zijn, maar in principe moeten ze op dezelfde manier worden verwijderd als mee-eters overal elders op het gezicht en lichaam. Je kunt de mee-eters ook uitknijpen als je voorzichtig bent en de huid niet kapot maakt.
Hoe verwijder je mee-eters op je kin?
Mee-eters op de kin moeten op dezelfde manier worden verwijderd als mee-eters elders op het gezicht en lichaam. Er zijn veel verschillende middelen tegen mee-eters op de markt en er is heel wat goede raad te verkrijgen. Het belangrijkste advies is om de huid elke dag te reinigen en wassen en daarna een goede en geschikte hydraterende crème te gebruiken.
Hoe verwijder je mee-eters permanent?
Als mee-eters permanent verwijderd moeten worden, moet de talgproductie worden veranderd, die de oorzaak van mee-eters is. Dat kun je misschien ook doen met een laserbehandeling of met verschillende crèmes en zalven. Als je zeer ernstige acne hebt, kan het nodig zijn om pillen in te nemen die je op recept krijgt van je huisarts.
Kunnen kinderen mee-eters krijgen?
Kinderen krijgen zelden mee-eters, omdat mee-eters en een onzuivere huid hormonale huidaandoeningen zijn die worden veroorzaakt door een overproductie van hormonen die leidt tot een overproductie van talg. Het begint meestal in de puberteit, wanneer er een veranderde hormoonproductie optreedt.
Waar komen mee-eters vandaan?
Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte talgklieren als gevolg van een hormonale onbalans in het lichaam, waar sprake is van een overproductie van hormonen. De verhoogde hormoonproductie leidt dan tot een verhoogde talgproductie die op zijn beurt weer kan leiden tot verstopte talgklieren.
Hoe zien mee-eters eruit?
Mee-eters kunnen wit of zwart zijn. De zwarte mee-eters zijn te zien als kleine zwarte puntjes op de huid en worden daarom ook wel blackheads genoemd. De witte mee-eters, die ook wel whiteheads worden genoemd, zijn daarentegen minder zichtbaar, maar je kunt ze voelen als een klein bultje in de huid.