Wat is psoriasis en wie treft het?
Psoriasis is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Iedereen kan door psoriasis worden getroffen, maar het komt vaak voor tussen de leeftijd van 10 en 30. Mannen en vrouwen worden even vaak getroffen.
Psoriasis is een erfelijke ziekte, maar je kunt gemakkelijk vatbaar zijn voor de ziekte zonder ooit een uitbraak te krijgen. Echter, je kunt ook de ziekte ontwikkelen zelfs als er geen geschiedenis van psoriasis in je familie is, of misschien heeft de ziekte een generatie overgeslagen.
Psoriasis is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is. Het is een ontstekingsziekte die een ontstekingsaandoening van de huid met zich meebrengt. Uitbraken worden gekenmerkt door rode, verdikte en jeukende gebieden op de huid bedekt door een witachtige, glanzende schilfer.
Je kunt het behandelen en voorkomen, maar er is geen genezing
Helaas is er geen genezing voor psoriasis - dus als je eenmaal psoriasis hebt, zul je het de rest van je leven hebben. Echter, de ernst van psoriasis en de frequentie van uitbraken variëren sterk. En er zijn goede mogelijkheden om uitbraken te behandelen en nieuwe uitbraken te voorkomen door verschillende factoren te herkennen en op te volgen.
Psoriasis is geen gevaarlijke ziekte, maar het is zeer stressvol om te leven met een ziekte die zich manifesteert in de vorm van zichtbare rode en witte plekken op de huid. Het hebben van psoriasis is daarom een grote uitdaging, vooral psychologisch en sociaal.
Wat zijn de symptomen van psoriasis?
De symptomen van psoriasis zijn rode, verdikte plekken op de huid die typisch duidelijk gedefinieerd zijn. De plekken kunnen van veel verschillende groottes zijn - van kleine traanvormige plekken tot plekken ter grootte van een handpalm. De plekken zullen meestal bedekt zijn door een witachtige, glanzende schilfer. De getroffen gebieden kunnen jeuken. Wanneer de plekken worden gekrabd of geschuurd, bloeden ze gemakkelijk.
Zeer milde gevallen van psoriasis kunnen worden verward met eczeem. Dus als je slechts een kleine plek psoriasis op je rug hebt, realiseer je je misschien niet eens dat je psoriasis hebt. Aan het andere uiteinde van het spectrum bevinden zich ernstige gevallen van psoriasis die het grootste deel van het lichaam bedekken en waarbij de lijder ernstig wordt getroffen door de ziekte.
Waar kan psoriasis voorkomen?
Psoriasis treft meestal de onderrug, ellebogen, knieën, hoofdhuid, gezicht, billen, handpalmen, nagels, onder de armen, lies en buik. Psoriasis kan op de meeste delen van het lichaam voorkomen, en afhankelijk van waar het toeslaat, ziet de uitbraak er ook anders uit. Lees meer hierover in de volgende secties over de verschillende soorten psoriasis.
Plaque psoriasis (of psoriasis vulgaris)
Het meest voorkomende type psoriasis is in het Latijn bekend als plaque psoriasis of psoriasis vulgaris. Dit is het type psoriasis dat 80% van de mensen met psoriasis treft. Het wordt gekenmerkt door rode en witte plekken met een schilferig oppervlak. De plekken beginnen als een kleine rode stip of druppel die uitgroeit tot grote rode en schilferige, verdikte plekken op de huid.
De plekken zijn typisch rond en 3-10 cm groot. Vaak verschijnen de plekken symmetrisch; dat wil zeggen, als je een plek op de ene elleboog hebt, zul je een vergelijkbare plek op de andere elleboog hebben. De uitbraak kan een paar plekken zijn of zich verspreiden naar het grootste deel van het lichaam. De plekken jeuken en veroorzaken een branderig gevoel op de huid.
Plaque psoriasis of psoriasis vulgaris komt typisch voor op de ellebogen, knieën, benen, knokkels, rug, handpalmen, voetzolen, genitaliën en hoofdhuid.
> Een goede parabenenvrije handcrème
Inverse psoriasis
Inverse psoriasis is een variant van het gewone type psoriasis. Inverse of interne psoriasis komt het meest voor in warme en vochtige huidplooien. Het kan onder de armen zijn, in de lies, onder de borsten, tussen de billen, in de buik en op de genitaliën.
Inverse psoriasis presenteert zich als rode, glanzende plekken die typisch niet jeuken. Bij vrouwen die psoriasis van de buik hebben, verschijnt de uitslag typisch op en tussen de schaamlippen, in de lies en aan de binnenkant van de dijen. Bij mannen zal het aan de binnenkant van de voorhuid zijn.
Inverse psoriasis kan gemakkelijk worden verward met een schimmelinfectie, deels omdat het ook gepaard gaat met een jeukende uitslag.
Guttate psoriasis
Guttate psoriasis is een andere zeer voorkomende vorm van psoriasis. Het presenteert zich typisch als 2-5 mm traanvormige uitslag over het hele lichaam.
Guttate psoriasis ontwikkelt zich vaak op jonge leeftijd in verband met een infectie, typisch een streptokokkeninfectie geassocieerd met keelontsteking.
Pustulaire psoriasis
Bij pustulaire psoriasis vormen zich blaren op de huid gevuld met vocht of pus. De blaren drogen uiteindelijk op en veranderen in bruinachtige korsten. Pustulaire psoriasis kan de handpalmen en voetzolen aantasten of over het algemeen over het hele lichaam. De getroffen gebieden worden gezwollen, rood en gevoelig. Dit type psoriasis treft meestal alleen volwassenen.
Hoofdhuid psoriasis
Hoofdhuid psoriasis is een zeer voorkomend type psoriasis, dat ongeveer één op de twee mensen met psoriasis treft. Het komt typisch voor in de haargrens achter de oren, op de achterkant van de nek of op het voorhoofd, waar het verschijnt als lichtrode plekken of jeukende, verdikte gebieden met schilfers.
Nagel psoriasis
Ongeveer 25-50% van de mensen met psoriasis heeft ook nagelpsoriasis, die zich voordoet als puntvormige indeukingen in de nagel ('vingerhoedstippen') of donkere verkleuring of verdikking van de nagel. Er kunnen ook strepen in de nagel zijn en de nagel kan losraken. Zowel teennagels als vingernagels kunnen worden aangetast.
Denk je dat je misschien psoriasis hebt?
Als je symptomen ervaart die lijken op die van psoriasis, is het belangrijk om je arts te zien. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog die een diagnose kan stellen en een behandeling kan voorstellen.
Het is belangrijk dat je een definitieve diagnose hebt voordat je zelf verschillende behandelingen gaat proberen, omdat de symptomen een teken kunnen zijn van andere aandoeningen.
Hoe kun je psoriasis behandelen?
Helaas is er geen genezing voor psoriasis, ongeacht het type psoriasis waar je aan lijdt. Het doel van de behandeling zal daarom altijd zijn om symptomen te verlichten, de ziekte onder controle te houden en ervoor te zorgen dat het je levenskwaliteit niet ruïneert.
Omdat het een chronische ziekte is, is het gemakkelijk om overweldigd te raken als je de diagnose psoriasis krijgt - een jeukende en zeer zichtbare uitslag. Je kunt reageren door boos, verdrietig, machteloos of in ontkenning te worden. Er anders uitzien is nooit leuk voor kinderen of volwassenen, maar het kan bijzonder moeilijk zijn voor kinderen en jongeren in hun tienerjaren.
Het beste wat je kunt doen, is jezelf vertrouwd maken met de ziekte en wat het inhoudt. Het is ook belangrijk om een actieve rol te spelen in je behandeling en uit te zoeken wat je kunt doen om uitbraken te voorkomen.
Keuze van behandeling
Het type psoriasis dat je hebt en hoe ernstig je wordt getroffen, zal een grote rol spelen in de keuze van de behandeling door de arts. De mate van psoriasis wordt gemeten op een zogenaamde PASI-score, en de indeling hangt voornamelijk af van hoeveel van het lichaam is aangetast. Er wordt onderscheid gemaakt tussen milde, matige en ernstige psoriasis.
Externe behandeling
De eerste door de arts voorgestelde behandeling zal bijna altijd externe behandeling zijn met crèmes, zalven, shampoos, schuimen en linimenten. Dit zijn producten die teer, vitamine D of hormonen van verschillende sterktes bevatten, bijvoorbeeld bijnierschorshormoon. Dit is allemaal iets dat je thuis moet gebruiken.
Omdat psoriasis een ontstekingsziekte is, is het sleutelwoord het bestrijden van bacteriën en het bestrijden van de ontsteking van de huid.
Voor milde psoriasis zal behandeling met een rijke moisturizer of crèmes en zalven vaak voldoende zijn.
Vooral inverse psoriasis kan gepaard gaan met schimmel- en bacteriële infecties, die ook moeten worden behandeld met aparte medicijnen.
Klimaatbehandeling met zoutwater
In matige gevallen van psoriasis kan lokale behandeling met crèmes, zalven en dergelijke worden aangevuld met teerbaden of zoutwaterbaden, die een gunstig effect hebben op de huid. Daarnaast is klimaatbehandeling met zoutwaterbaden beschikbaar in de Dode Zee in Israël.
Teerbaden zijn beschikbaar in ziekenhuizen, waar je ook behandelingen kunt krijgen met de toepassing van teer. Teer is een van de oudst bekende methoden voor de behandeling van psoriasis. Het is een effectieve behandeling. Het nadeel van teer is echter dat het een onaangename geur heeft en de gevoeligheid van de huid voor licht verhoogt.
Lichtbehandeling
Matige hoeveelheden zonneschijn hebben een gunstig effect op psoriasis. Regelmatige zon- en strandvakanties zullen daarom gunstig zijn voor psoriasispatiënten. En veel patiënten merken ook dat hun ziekte verbetert in de zomer, wanneer de zon en hogere luchtvochtigheid een gunstig effect hebben.
In plaats van behandeling in de zon kan kunstlicht worden gebruikt in de vorm van lichttherapie, inclusief ultraviolet licht. Dit is een effectieve behandeling voor veel mensen.
Systematische behandeling
Gelokaliseerde behandeling behandelt alleen het aangetaste gebied van de huid. Systematische behandeling daarentegen behandelt het hele lichaam. Dit kan worden gedaan met tabletten of injecties.
Systematische behandeling wordt alleen gebruikt voor patiënten met ernstige en invaliderende psoriasis, omdat het een zware behandeling is.
Psoriasis - Zorg dat je je aan de behandeling houdt
Veel van de behandeling voor psoriasis wordt thuis gedaan. Je zult crèmes en zalven moeten aanbrengen volgens het plan dat je arts je heeft gegeven. Het is belangrijk voor een goed behandelresultaat dat je je aan het plan houdt. Het helpt ook om het risico op nieuwe uitbraken te minimaliseren.
Helaas stoppen veel mensen met psoriasis de behandeling voor hun aandoening omdat ze het niet kunnen verdragen om elke dag crèmes en zalven aan te brengen, of omdat ze het gevoel hebben dat de behandeling niet werkt. Maar het is belangrijk om een nieuwe behandeloptie te vinden in plaats van de behandeling helemaal te stoppen.
Wat kun je doen om psoriasis te voorkomen?
Zelfs als je een erfelijke aanleg voor psoriasis hebt, is er nog steeds een trigger nodig voor de ziekte om uit te breken. Dit kan zijn: een infectie (bijvoorbeeld met streptokokken of HIV), alcohol, roken, obesitas, stress, zwangerschap of bepaalde medicijnen. En zelfs als je al psoriasis hebt, kun je veel doen om nieuwe uitbraken te voorkomen of te stoppen. Je kunt psoriasis hebben maar merken dat je jaren tussen uitbraken hebt. De kansen op een lange tijd tussen uitbraken nemen toe als je goed voor jezelf en je lichaam zorgt.
Een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl met matige inname van alcohol of geen alcohol, niet roken, gezond eten en bewegen heeft een gunstig effect op psoriasis.
Stress, zowel fysiek als mentaal, is niet goed voor het lichaam - zelfs niet als je psoriasis hebt.
Onthoud de crème
Als je psoriasis hebt, is het belangrijk om minstens één keer per dag crèmes aan te brengen. Huid met psoriasis droogt sneller uit dan normale huid. Als de huid te droog wordt, kan het beginnen te schilferen met roos. Dit ziet er ongemakkelijk uit en beïnvloedt je welzijn.
Vermijd lange hete baden, die de huid kunnen uitdrogen. En vergeet niet om elke keer dat je een douche neemt een goede moisturizer aan te brengen.
LEES MEER: Droge huid - hoe kom je van het probleem af
Zonneschijn in gematigde doses
Zonlicht heeft een gunstig effect op mensen met psoriasis, maar het is natuurlijk belangrijk dat je met mate van de zon geniet en eraan denkt om een goede zonnebrandcrème aan te brengen om verbranding te voorkomen.
Veel psoriasispatiënten ervaren een duidelijke verbetering in de zomer - en helaas ook een even duidelijke verslechtering wanneer het herfst en winter wordt. Als je de mogelijkheid hebt om tijdens de winter op vakantie te gaan naar de zon, zal dat natuurlijk goed zijn. Maar zorg er ook voor dat je vorst en koud weer zoveel mogelijk vermijdt. Kleed je goed aan als je naar buiten gaat.
Wat is artritis psoriatica - en wie treft het?
Deze aandoening staat bekend onder de Latijnse naam artritis psoriatica. Onderzoek suggereert dat tot een derde van de mensen met psoriasis uiteindelijk artritis psoriatica zal ontwikkelen. Het treft mannen en vrouwen gelijk. Net als psoriasis is artritis psoriatica erfelijk en veel mensen ontwikkelen het op jonge leeftijd.
Artritis psoriatica is psoriasis van de gewrichten en kan elk deel van het lichaam aantasten, maar treft typisch de vingers, tenen, polsen, rug, knieën, heupen en het bekken. Typische symptomen zijn pijnlijke, rode en gezwollen gewrichten, verminderde gewrichtsmobiliteit, stijfheid van het gewricht in de ochtend en avond, en mogelijk veranderingen in de nagels en ontsteking van de ogen.
De symptomen kunnen lijken op die van andere soorten artritis. Echter, als je al psoriasis hebt, zorg er dan voor dat je het vermeldt, zodat je arts meer bewust is dat je mogelijk artritis psoriatica hebt.
Artritis psoriatica is een chronische ziekte die niet kan worden genezen, maar er zijn verschillende behandelopties. De keuze hangt af van hoe ernstig je wordt getroffen. Je kunt pijnverlichting krijgen van je symptomen met vrij verkrijgbare medicatie, artritismedicatie of injecties van bijnierschorshormoon. Als je erg getroffen bent door je aandoening, kun je kiezen voor een systemische behandeling die het hele lichaam behandelt, hetzij met pillen of injecties.
Zon en warmte zijn ook goed voor artritis psoriatica, dus reizen naar de warmte is een goed middel, en lichttherapie is een andere optie. De fysiotherapeut, chiropractor en ergotherapeut kunnen helpen met fysieke training, oefeningen, massage, behandeling en de juiste houdingen en hulpmiddelen.
Veelgestelde vragen over psoriasis
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een chronische huidziekte die niet besmettelijk is. Het is een ontstekingsziekte die een ontstekingsaandoening van de huid met zich meebrengt. Uitbraken worden gekenmerkt door rode, verdikte en jeukende gebieden op de huid bedekt door een witachtige, glanzende schilfer.
Waarom krijg je psoriasis?
Psoriasis is een erfelijke ziekte, maar zelfs als je de ziekte in je lichaam hebt, is er nog steeds een trigger nodig voor de ziekte om uit te breken. Dit kan zijn: een infectie (bijvoorbeeld met streptokokken of HIV), alcohol, roken, obesitas, stress, zwangerschap of bepaalde medicijnen.
Hoe ziet psoriasis eruit?
De symptomen van psoriasis zijn rode, verdikte plekken op de huid die typisch duidelijk zijn gedefinieerd. De plekken kunnen van veel verschillende groottes zijn - van kleine traanvormige plekken tot handpalmgrote plekken. De plekken zullen meestal bedekt zijn door witachtige, glanzende schilfers. De aangetaste huidgebieden kunnen jeuken.
Wat is psoriasis vulgaris?
Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende psoriasisziekte en staat ook bekend als plaque-psoriasis. Het wordt gekenmerkt door rode en witte plekken met een schilferig oppervlak. De plekken verschijnen typisch op de ellebogen, knieën, benen, knokkels, rug, handpalmen, voetzolen, genitaliën en hoofdhuid.
Wat verergert psoriasis?
Psoriasis kan worden verergerd door een ongezonde levensstijl, waaronder roken, alcohol, ongezond voedsel, gebrek aan beweging en overgewicht. Stress kan de ziekte ook verergeren. Ten slotte kan het uitdrogen van de huid, bijvoorbeeld door koud weer of het niet gebruiken van moisturizers, de symptomen verergeren.
Wat helpt bij psoriasis?
Psoriasis kan niet worden genezen, maar je kunt veel doen om uitbraken te voorkomen en te behandelen. Een gezonde levensstijl leiden, dagelijks moisturizer aanbrengen, en zon en warmte op je huid krijgen helpen allemaal. Daarnaast zijn er ook alternatieve natuurlijke remedies die kunnen helpen bij psoriasis. Het belangrijkste is dat er verschillende medische behandelingen zijn, waaronder crèmes, zalven, shampoos, tabletten, injecties en zoutwater- en teerbaden en lichtbehandelingen.
Hoeveel mensen hebben psoriasis?
Het wordt geschat dat psoriasis ongeveer 2-3 procent van de bevolking treft. Dit maakt psoriasis een van de meest voorkomende huidziekten.
Wie krijgt psoriasis?
Iedereen kan psoriasis krijgen, maar het gebeurt vaak tussen de leeftijden van 10-30 jaar. Mannen en vrouwen worden gelijk getroffen. Het is een erfelijke ziekte waarvoor je genetisch gepredisponeerd kunt zijn, maar je kunt ook psoriasis krijgen, zelfs als het niet in je familie voorkomt.
Wat kun je doen aan je psoriasis?
Als je psoriasis hebt, kun je veel doen om het te verlichten, te voorkomen en te behandelen. Allereerst kun je ervoor zorgen dat je gezond leeft en eet, stress vermijdt en minstens één keer per dag een goede moisturizer aanbrengt. Daarnaast zijn zon en warmte goed voor de huid.
Hoe wordt psoriasis behandeld?
Psoriasis wordt extern behandeld met crèmes, zalven en shampoos. Daarnaast kan het ook worden behandeld met tabletten of injecties, zoutwater- en teerbaden en lichtbehandelingen.
Is psoriasis een auto-immuunziekte?
Psoriasis wordt beschouwd als een auto-immuunziekte, gekenmerkt door het feit dat het lichaam zichzelf vernietigt en zijn eigen weefsels vernietigt. Met andere woorden, het immuunsysteem valt het lichaam aan. Wetenschappers weten nog steeds niet precies waarom dit gebeurt.
Is psoriasis een chronische ziekte?
Psoriasis is een chronische ziekte die niet kan worden genezen, maar gelukkig zijn er goede behandel- en preventieopties om de pijn te verlichten, de ziekte onder controle te houden en te voorkomen dat het de kwaliteit van leven vernietigt.
Hoe erfelijk is psoriasis?
Psoriasis is een erfelijke ziekte, maar zelfs als je de ziekte in je lichaam draagt, hoeft het niet altijd op te laaien. Er moet een trigger zijn voor de ziekte om uit te breken. Dit kan zijn: een infectie (bijvoorbeeld met streptokokken of HIV), alcohol, roken, obesitas, stress, zwangerschap of bepaalde medicijnen.
Kan Psoriasis Behandeld Worden?
Psoriasis kan behandeld worden maar niet genezen, aangezien het een chronische ziekte is.
Kun je psoriasis op het gezicht krijgen?
Je kunt psoriasis op het gezicht en op de meeste delen van het lichaam krijgen. Sommige mensen met psoriasis ervaren slechts één uitbraak met een kleine plek, terwijl anderen min of meer constant psoriasis hebben over grote delen van hun lichaam.
Kun je psoriasis in je mond krijgen?
Je kunt psoriasis in je mond krijgen, hoewel dit niet de meest voorkomende plek is.
Kun je genitale psoriasis krijgen?
Je kunt een type psoriasis krijgen dat inverse psoriasis of interne psoriasis van het genitale gebied wordt genoemd.
Kun je psoriasis op volwassen leeftijd ontwikkelen?
Veel mensen ontwikkelen psoriasis op jonge leeftijd (vaak tussen de leeftijd van 10 en 30), maar je kunt psoriasis ook als volwassene en op oudere leeftijd ontwikkelen.
Kun je je psoriasis uitslag krabben?
Het is het beste als je kunt vermijden je psoriasis uitslag te krabben omdat ze gemakkelijk kunnen gaan bloeden.
Kun je je haar verven als je psoriasis hebt?
Je moet extra voorzichtig zijn met het verven van je haar als je psoriasis hebt. Vraag het indien nodig aan je kapper.
Kan psoriasis vanzelf overgaan?
Psoriasis kan niet vanzelf overgaan, maar als je goed advies opvolgt over hoe psoriasis te voorkomen, heb je misschien het geluk het aantal flare-ups te minimaliseren.