Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn droge ellebogen – en hoe zien ze eruit?

Droge ellebogen is een huidaandoening waarbij de huid op en rond de ellebogen zo droog is dat de huid strak en ruw aanvoelt. Droge huid op de ellebogen kan zich op vele manieren manifesteren, bijvoorbeeld met:

 • Jeuk
 • Roodheid of verkleuring
 • Huidschilfers
 • Scheurtjes
 • Wondjes, irritatie en ongemak
 • Bloeding

Waarom krijgt men droge ellebogen?

Als je last hebt van droge ellebogen, komt dit doordat de huid op en rond de ellebogen vocht mist. Je kunt het vergelijken met een klomp klei die soepel en glad is als hij vochtig is, maar barst en scheurt als hij droog wordt.

Hetzelfde gebeurt met je huid – of het nu droge huid op lippen, voeten, handen of andere delen van het lichaam is.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het verlies van vocht in de huid. De typische oorzaken daarvan en van ruwe ellebogen bespreken we hier. Skin Care van Australian Bodycare is een hydraterende crème voor droge ellebogen.

Skin Care crème voor de zeer droge huid
Kalmerende en hydraterende multicrème voor lichaam en gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Skin Care crème voor de zeer droge huid - Kalmerende en hydraterende multicrème voor lichaam en gezicht

Uitdroging

Drink je genoeg water? Zo niet, dan kan dat invloed hebben op je huid. Water is belangrijk voor de conditie van je huid. En als je niet genoeg van het heldere vocht drinkt, zal je huid van binnenuit vocht missen. Want het lichaam verdeelt eerst en vooral het water dat je inneemt naar andere lichaamsdelen.

Als je bovendien alcohol drinkt of veel zweet, is het des te belangrijker om de waterreserves aan te vullen, zodat het water de huid bereikt.

Gebrek aan huidverzorging

Het is niet alleen het gebrek aan vocht van binnenuit dat droge ellebogen kan veroorzaken. Hetzelfde kan gebeuren door een gebrek aan vocht van buitenaf. De ellebogen worden de hele dag blootgesteld, waarbij je ze bijvoorbeeld op tafel legt, of op andere manieren de huid belast.

Als je ze niet verzorgt met vocht en crèmes, zal je huid dat laten zien door te gaan barsten en ruw en oncomfortabel te worden.

Weersomstandigheden

Weer en wind zijn een veelvoorkomende oorzaak van ruwe ellebogen. Zowel kou, hitte, winderig als droog weer kan hard zijn voor de huid en een directe reden zijn dat het zijn vochtbalans verliest.

Warme baden

Water droogt de huid uit. En vooral heet water kan de huid van de natuurlijke oliën beroven, waardoor het ruw en droog wordt. Als je graag lang onder de warme douche staat, zal dat de vochtigheid van je huid beïnvloeden.

Zwembad

Ben je op een lange zomervakantie met ontspanning in het zwembad, of ben je een frequente bezoeker van zwembaden? Dan kan het chloor in het water de ergste vijand van je huid zijn.

Chloor droogt de huid uit, die vocht en vitaliteit verliest.

Roken

De meeste mensen weten dat roken ongezond is. Maar het zijn niet alleen je longen die lijden – je huid doet dat ook. Rook droogt de huid uit. Dit geldt ongeacht of je zelf rookt, of dat je wordt blootgesteld aan passief roken.


Onderliggende huidaandoeningen

Droge ellebogen kunnen worden veroorzaakt door verschillende onderliggende ziekten. Hier kun je meer te weten komen over de verschillende ziekten.

Psoriasis

Droge ellebogen kunnen verband houden met psoriasis. Psoriasis is een huidaandoening die verschillende huidgebieden aantast, maar komt vooral voor op ellebogen, op het hoofd en op de knieën.

De huidaandoening manifesteert zich als:

 • Droge plekken op de huid
 • Schilferende huid
 • Jeuk
 • Brandend of prikkend gevoel.

Eczeem

Eczeem is een aandoening van de huid, die een droog en jeukend gevoel in de huid geeft. De huidaandoening is typisch op de ellebogen, maar kan overal op het lichaam voorkomen.

Eczeem manifesteert zich vaak als:

 • Donkere huidgebieden
 • Gevoelige, rode huid
 • Zwelling
 • Bultjes en blaren

Hoe behandel je droge ellebogen

Hoewel er verschillende redenen kunnen zijn waarom je droge, gebarsten en ruwe huid op de ellebogen hebt, zijn er ook goede mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

Verzorg met voedende, natuurlijke huidverzorging

Als je last hebt van droge ellebogen, is het belangrijk dat je de huid regelmatig hydrateert met voedende verzorging. Vooral als je uit bad komt of in het zwembad bent geweest. Maar het is ook een goed idee om 's nachts een goede hydraterende crème voor droge ellebogen op de huid aan te brengen.

Australian Bodycare's Skin Care is een hydraterend product met verzorgende en verzachtende ingrediënten die helpen je droge huid zijn vochtbalans te herwinnen.

Het product zit boordevol vocht in een tube, net als 100% natuurlijke Tea Tree Oil helpt om bacteriën tegen te gaan. De crème is geschikt voor ellebogen en ook voor andere delen van het lichaam die behoefte hebben aan vocht.

Vul de vochtreserves aan

Je helpt ook je droge ellebogen weer zacht te worden door ze van binnenuit te hydrateren. Dit doe je het beste door voldoende water te drinken.

Heb altijd een waterfles bij de hand, zodat je eraan herinnerd wordt om de hele dag door genoeg water te drinken.

Bescherm de huid tegen weer en harde producten

Als je je droge ellebogen weer op het juiste vochtspoor wilt krijgen, moet je erover nadenken om ze zo goed mogelijk te beschermen.

Dit doe je door kleding te dragen die ze beschermt tegen zowel wind als kou, maar ook tegen de zon.

Tegelijkertijd moet je milde zepen voor het lichaam en zachte exfoliatie gebruiken die de huid niet irriteren.

Hoe behandel je droge ellebogen met eczeem?

Als je droge ellebogen te wijten zijn aan eczeem, is het belangrijkste om te behandelen met voedende, milde vochtinbrengende crèmes.

Als je je eczeem niet voldoende kunt behandelen met vochtinbrengende crèmes, raadt de Gezondheidsraad aan om contact op te nemen met je eigen arts. Hij of zij kan een corticosteroïde crème of andere sterkere medicijnen aanbevelen die kunnen helpen bij de behandeling van je eczeem.

Skin Care crème voor de zeer droge huid
Kalmerende en hydraterende multicrème voor lichaam en gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Skin Care crème voor de zeer droge huid - Kalmerende en hydraterende multicrème voor lichaam en gezicht

FAQ


Wat is droge huid?

Droge huid is een huidaandoening waarbij de huid strak, jeukend, ruw, prikkend en schilferend kan aanvoelen.


Waarom heb ik rode ellebogen?

Je kunt rode ellebogen krijgen als je huid vocht mist en erg droog is geworden. De rode ellebogen kunnen ook te wijten zijn aan eczeem.


Waarom is mijn elleboog donker en droog?

Een donkere en droge elleboog komt doordat je huid niet in vochtbalans is, maar wordt ook gezien als een specifiek symptoom bij eczeem.


Kan een vitaminegebrek de oorzaak zijn van droge ellebogen?

Als je een tekort hebt aan B-vitamines, kan dat droge ellebogen en droge huid op andere delen van het lichaam veroorzaken.


Hoe kom ik van droge ellebogen af?

Je moet je huid veel vocht geven met een voedende vochtinbrengende crème en veel water drinken. Op deze manier hydrateer je de huid van binnen en van buiten.


Is vaseline goed voor droge ellebogen?

Vaseline heeft een vettige consistentie die je huid vocht kan geven. Daarom kan het een alternatief zijn om de huid te hydrateren. Echter, vaseline verzorgt niet op dezelfde manier als een vochtinbrengende crème doet.

Skin Care crème voor de zeer droge huid
Kalmerende en hydraterende multicrème voor lichaam en gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Skin Care crème voor de zeer droge huid - Kalmerende en hydraterende multicrème voor lichaam en gezicht

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram