Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Een droge huid – wat is dat en wie krijgt het?

Ledereen – zowel vrouwen als mannen, en jong en oud – kan voor korte of langere tijd een droge huid krijgen. De meesten van ons hebben waarschijnlijk wel eens last gehad van een droge huid op onze handen, of droge lippen als het 's winters buiten bitter koud is. Een goede en voedende huidcrème kan voor de meeste mensen het probleem verhelpen, en het allerbeste is als je er dan ook aan denkt om preventief een crème voor de droge huid te gebruiken als je huid weer normaal en zacht is.

Over het algemeen hebben we allemaal meer kans op een droge huid als het 's winters koud is en het klimaat zowel binnens- als buitenshuis droog is. Ouderen en mensen met allergieën, eczeem of astma zijn bijzonder vatbaar voor een droge huid. Ten slotte kunnen stofwisselingsziektes, diabetes en bepaalde soorten medicijnen ook een droge huid veroorzaken. Mensen die vaak hun handen wassen met zeep of andere reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld in verband met hun werk, hebben ook een beduidend hogere kans op een droge huid. Daarom moeten ze een speciale zeep voor de droge huid gebruiken.

Jeuk is het belangrijkste symptoom van een droge huid – en het vervelendste aan een droge huid. Het kan ook pijn doen als de huid strak wordt en jeukt. Gelukkig is een droge huid niet iets waar je genoegen mee hoeft te nemen, want er zijn goede mogelijkheden om het te behandelen en voorkomen.

LEES MEER: Goede tips tegen een droge huid | Producten tegen een droge huid


Wat zijn de symptomen van een droge huid?

Een droge huid jeukt. Dat is onaangenaam en vervelend, en het kan pijn doen als de huid strak aanvoelt. Misschien komen er ook kloofjes in de huid en dan doet het nog meer pijn. De huid wordt ruw en droog en er ontstaan rode vlekjes op. De huid kan ook beginnen te schilferen.

Door te krabben wordt de jeuk vaak nog erger. Maar het is moeilijk om niet te krabben. Als het echt erg is, kun je het risico lopen om zo erg te jeuken en krabben dat de huid erdoor kapot gaat. Dan kunnen er gemakkelijk bacteriën binnendringen die ontstekingen veroorzaken en die in het ergste geval met antibiotica behandeld moeten worden. Er zijn dus veel goede redenen om iets aan jeuk en een droge huid te doen voordat het zo erg wordt.

Een droge huid kan over het hele lichaam voorkomen, maar komt vooral vaak voor op het gezicht, de lippen, handen, onderarmen en kuiten.

Een droge huid is te wijten aan een gebrek aan water in de bovenste laag van de huid.

Een droge huid is te wijten aan een gebrek aan water in de bovenste laag van de huid.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Een droge huid is te wijten aan een gebrek aan water in de bovenste laag van de huid, die ook wel de epidermis wordt genoemd. Het vetgehalte van de opperhuid helpt om vocht vast te houden. Naarmate je ouder wordt, neemt het aantal talgklieren in de huid af, wordt het gehalte aan natuurlijke olie in de huid lager en neemt het vermogen om vocht in de huid vast te houden daardoor af. Ouderen zijn dus bijzonder vatbaar voor een droge huid.

Gezondheid en erfelijkheid

Het lijkt erop dat een droge huid erfelijk kan zijn. Je kunt dus genetisch vatbaar zijn voor huidproblemen zoals een droge huid. Je kunt ook genetisch vatbaar zijn voor allergieën, astma en eczeem, die ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een droge huid.

Ziekten zoals een laag of hoog metabolisme, diabetes en lever- of nieraandoeningen kunnen een droge huid veroorzaken. Onjuiste voeding en bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine A kunnen ook bijdragen aan een droge huid. En tot slot kunnen bepaalde soorten medicijnen de huid aantasten, waardoor deze droger wordt. Dit kunnen bijvoorbeeld producten tegen acne allergieën of een hoge bloeddruk zijn.

Hormonale veranderingen hebben invloed op de huid. Dit zie je bijvoorbeeld in verband met een onzuivere huid tijdens de puberteit. Daarom zullen veel vrouwen tijdens de menopauze merken dat hun huid droger wordt.

Zeep en reinigingsmiddelen

Voor sommige banen is het nodig om regelmatig je handen te wassen. Zeep en chemische reinigingsmiddelen, of reinigingsmiddelen die alcohol bevatten zijn agressief voor de handen. Mensen die vaak hun handen wassen, hebben dus een veel grotere kans om een droge huid te krijgen. Het is daarom belangrijk dat ze eraan denken om hun handen extra goed te verzorgen met een product tegen een droge huid om dit te voorkomen.

Over het algemeen is het belangrijk om te kijken naar de zeep, reinigingsproducten en crèmes die je gebruikt als je last hebt van een droge huid. Ze kunnen te agressief zijn voor de huid en dan kan het helpen om over te stappen op een milder product.

Synthetische en wollen kleding

Als je de neiging hebt om een droge huid te krijgen, kan het helpen om met een grote boog heen te lopen om kleding die is gemaakt van wol of synthetische materialen. Die kunnen namelijk de huid irriteren en een droge huid verergeren. Katoenen kleding is doorgaans aangenamer om te dragen als de huid droog is en misschien jeukt.

De impact van de seizoenen

Droog, koud en winderig winterweer is niet goed voor de huid. De meesten van ons kunnen voelen dat de huid strakker en droger wordt als het buiten koud en winderig is. Dan zetten we binnenshuis de verwarming wat hoger. Hierdoor ontstaat een warm en droog binnenklimaat en een lage luchtvochtigheid en dat is ook niet goed voor de huid. Voor de meesten van ons kan er gelukkig sprake zijn van een seizoensgebonden droge huid: We krijgen 's winters een droge huid – 's zomers hebben we er geen problemen mee.

Voor de meeste mensen is een goede crème en een paar goede lipproducten alles wat ze nodig hebben. Maar voor mensen die sowieso al vatbaar zijn voor een droge huid, kan winterweer het probleem aanzienlijk verergeren. Voor hen gaat het om het voorkomen en behandelen met goede producten voordat het te erg wordt.

Atopisch eczeem

Het is niet ongebruikelijk dat zelfs kleine baby's last hebben van een zeer droge huid en kindereczeem dat ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis wordt genoemd. Het is een gewone huidziekte die veel voorkomt. Hij begint vaak als de baby een paar maanden oud is, en kan vervolgens een aantal jaar aanhouden en in sommige gevallen zelfs tot aan de puberteit.

De huid wordt erg droog en ruw. Hij kan vocht afgeven en er kunnen blaasjes op ontstaan. Dat is onaangenaam en doet pijn. Eczeem is vaak te vinden op het gezicht, de nek, de achterkant van de polsen, achter op de knieën en in de elleboogholtes.

Atopisch eczeem kan worden behandeld met een vette, hydraterende crème en een speciale zalf tegen atopisch eczeem die cortison bevat. Het is belangrijk om meerdere keren per dag een voedende, hydraterende crème te gebruiken om veel vocht aan de huid toe te dienen, zelfs in perioden waarin het eczeem niet actief is.


Goede tips bij een droge huid

Een droge huid verdwijnt niet vanzelf, dus het is noodzakelijk om moeite te doen om van het probleem af te komen. Wat je moet doen, hangt in hoge mate af van hoe ernstig je droge huid is. Maar gelukkig zijn er goede mogelijkheden om met de juiste behandeling en een goede preventieve verzorging van je droge huid af te komen.

Gebruik een goede, hydraterende crème

Als je onder de douche bent geweest, vergeet dan niet om je goed in te smeren over je hele lichaam en een voedende en hydraterende crème aan te brengen. Als je een erg droge huid hebt, kies dan voor een vette crème. Bijvoorbeeld onze Body Cream. Als je geen grote problemen met een droge huid hebt, kun je genoegen nemen met een wat dunnere crème. Voor de dagelijkse preventieve verzorging van de droge huid raden wij je aan om onze Body Lotion voor de droge huid te gebruiken met tea tree olie die bacteriën bestrijdt.

Vergeet niet om een goede crème voor je gezicht te gebruiken. De huid in het gezicht is teerder en dunner dan de huid op de rest van het lichaam, dus kies een crème die speciaal geschikt is voor de gezichtshuid. Dat geldt vooral als je een gezichtsreiniger gebruikt. Hier is het belangrijk om een gezichtsreiniger voor de droge huid te kiezen.

Voor de lippen zijn er ook speciale crèmes verkrijgbaar die goed voeden en beschermen tegen weer en wind. Ook je handen zijn aan de elementen blootgesteld, dus hebben ze speciale aandacht nodig met een goede handcrème zonder parabenen. Winterweer is slecht voor de handen, en veelvuldig handen wassen is ook agressief voor de huid van de handen.

Er kunnen gevallen zijn waarin het nodig is om de crème aan te vullen met een zalf die cortison bevat. Dit geldt onder meer wanneer de droge huid gepaard gaat met een atopisch eczeem.

Over het algemeen is het belangrijk om een paar keer per dag crème aan te brengen, en wellicht vaker indien nodig. Maar je kunt nog zoveel goede crèmes kopen, ze werken alleen als je ze ook echt gebruikt!

Anti–Puistjes Body Lotion
Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Body Lotion - Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid

De tip van vandaag tegen een droge winterhuid

Peel de huid 1 à 2 keer per week. Veel mensen gebruiken misschien een facescrub op hun gezicht, maar vergeet niet om ook de rest van het lichaam te peelen met een bodyscrub. Dat helpt de huid om je hydraterende crème beter op te nemen.

De Body Scrub van Australian Bodycare is een exfoliërende scrub met sandelhouten notendoppen en natuurlijke Tea Tree Olie die een droge winterhuid bestrijdt en onzuiverheden uit de huid verwijdert.

Met Body Scrub masseer en reinig je de bovenste laag van de huid en verwijder je dode huidcellen en onzuiverheden en maakt tot in de poriën schoon. Voor het peelen worden sandelhout-notendoppen gebruikt, net zoals het product glycerine en allantoïne bevat die de huid hydrateren en verzachten.

Anti–Puistjes Body Lotion
Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Body Lotion - Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid

Temperaturen buiten en binnen

Winterweer met kou en wind is niet goed voor de huid. Het kan voor de huid ook moeilijk zijn om het hoofd te bieden aan de vele wisselingen tussen kou buitenshuis en warmte binnenshuis. En de droge lucht op beide plaatsen is ook niet goed voor de huid.

Het klimaat is moeilijk te veranderen, maar je kunt je huid goed verzorgen met hydraterende crèmes, zodat deze beter tegen weer en wind bestand is. Binnenshuis moet je goed luchten. Groene planten dragen ook bij aan een goed binnenklimaat. En dan kun je ervoor zorgen dat het binnen niet te warm is. Een houtkachel is gezellig, maar draagt wel bij aan de warme en droge lucht.

De zon is fijn, maar te veel zon kan de huid uitdrogen. Geniet dus van een kleine dosis zon.

Water en zeep

Lang en heet douchen kan heerlijk zijn, maar is slecht voor de huid. Dus als je de neiging hebt om een droge huid te krijgen, is het goed om wat korter en minder warm te douchen. Het is ook niet nodig om meerdere keren per dag onder de douche te gaan.

Zeep en reinigende lichaamsproducten zijn moeilijk te vermijden. Maar kies je producten zorgvuldig, zodat je de producten vermijdt die het meest agressief zijn voor de huid. Producten die bacteriën tegengaan en een huidvriendelijke pH-waarde hebben, zijn van groot belang voor je huid. Onze Body Wash met de antibacteriële Tea Tree Olie helpt de huid vrij te houden van ongewenste bacteriën.

Als je grote problemen met een droge huid hebt, wrijf dan niet teveel over je huid. Probeer in plaats daarvan of je de huid droog kunt deppen met een extra zachte handdoek.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren

Draag katoenen kleding

Wol en synthetische stoffen kunnen de huid irriteren, en als de huid sowieso al droog en geïrriteerd is, is het geen goed idee om deze nog verder te irriteren. Katoen is een veel fijner materiaal om te dragen, vooral direct op de huid.

Kijk naar je voeding

Het is belangrijk om veel water te drinken, omdat de droge huid ook van binnenuit kan ontstaan als je niet genoeg vocht binnenkrijgt.

Bovendien kunnen voedingsmiddelen met veel vetzuren ook een positief effect hebben op de huid. Walnoten en vette vis zoals tonijn, zalm en makreel bevatten bijvoorbeeld een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren.


FAQ over een droge huid

Wat kan ik doen aan een droge huid?

Het is belangrijk om veel vocht op de droge huid aan te brengen. Je kunt dit doen met een vette, voedende en hydraterende crème. Daarnaast kun je de zeep die je gebruikt eens nader bekijken om te zien wat hij bevat. Je kunt eventueel overschakelen naar mildere en meer huidvriendelijke producten. Lange en hete douches zijn ook niet goed voor de droge huid. En tot slot kan het een goed idee zijn om geen wol en synthetische stoffen op de huid te dragen.


Wat is de meest voorkomende oorzaak van een droge huid?

Er kunnen veel redenen zijn dat je een droge huid krijgt. Ouderen en mensen met allergieën, eczeem of astma zijn bijzonder vatbaar voor een droge huid. Datzelfde geldt voor mensen die regelmatig hun handen wassen, bijvoorbeeld in verband met hun werk. Het weer heeft ook veel te zeggen. Winderig en koud winterweer is slecht voor de huid.


Kan een droge huid jeuken?

Een droge huid zal meestal jeuken. En het is niet goed voor de huid als je je krabt. Dat kan uiteindelijk leiden tot een dikkere, donkerdere huid. Daarom is het erg belangrijk dat je iets doet aan de droge en jeukende huid.


Kan een droge huid puistjes veroorzaken?

Je kunt best tegelijkertijd een droge huid en puistjes hebben. In feite moet je voorzichtig zijn met het gebruik van te agressieve en uitdrogende producten in de strijd tegen een onzuivere, puisterige huid. Als je die namelijk gebruikt, droog je de huid uit en gaat de huid meer vet aanmaken en dit zorgt voor een goede voedingsbodem voor puistjes.


Wat doe je als je een droge huid krijgt door het handen wassen?

Het is slecht voor de huid om vaak je handen te wassen. Mocht dat toch moeten, bijvoorbeeld vanwege je werk, dan is het belangrijk om een milde zeep te kiezen zonder alcohol en chemicaliën. Vergeet niet om je handen vaak in te smeren met een goede, voedende handcrème.


Kun je altijd van een droge huid afkomen?

In de overgrote meerderheid van de gevallen helpt een goede, voedende crème tegen een droge huid. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om aan te vullen met een zalf met cortison. Voor de meeste zalven heb je een recept nodig, dus dit moet je met je huisarts bespreken. Daarnaast kun je onder andere kijken naar de zeep en reinigingsmiddelen die je gebruikt, en deze eventueel vervangen door wat mildere producten. Als niets helpt, neem dan contact op met je huisarts zodat je een andere oplossing kunt vinden.

Anti–Puistjes Body Lotion
Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Body Lotion - Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram