Onzuivere huid – verwijder puistjes, en een droge of vette huid
Ledereen kan puistjes en een onzuivere huid krijgen – gedurende langere of kortere periodes. Gelukkig zijn er goede manieren om van puistjes en een onzuivere huid af te komen. Het gaat om de juiste behandeling en effectieve preventie.
Inhoudsopgave
Wat is een onzuivere huid?
Een onzuivere huid wordt ook wel acne genoemd, of Acne Vulgaris in het Latijn. Als je een onzuivere huid hebt, glanst de huid en vormen er zich witte of zwarte mee-eters (ook wel comedonen genoemd), rode bultjes of puistjes met gele etter. Dat kan op het gezicht zijn, maar ook elders op het lichaam. Bijvoorbeeld op de rug, de bovenarmen, de borst en op andere plaatsen op het lichaam. De plaatsen waar we de meeste talgklieren hebben.
Zoek: Producten tegen een onzuivere huid
Een onzuivere huid ontstaat door een overproductie van talg waardoor de talgklieren verstopt raken. Als bacteriën de talgklier binnendringen, kan er een ontsteking en dus een onzuivere huid ontstaan. Alle mensen produceren talg, maar bij sommigen is er sprake van een onbalans in de talgproductie, die ontstaat doordat de huid te vet of te droog is. Als de huid vet is, moet de oorzaak worden gevonden in een overproductie van talg – en dat kan te wijten zijn aan hormonale onbalans.
Heb je daarentegen een droge huid, dan zal de huid proberen de droge huid te compenseren door ook de productie van talg te verhogen en dit brengt ook een risico op overproductie van talg met zich mee en dus een risico op een onzuivere huid. De oplossing hiervoor is om ervoor te zorgen dat de huid schoon blijft, en door overtollig vet te verwijderen en ervoor te zorgen dat je de huid hydrateert met een goede gezichtscrème tegen een onzuivere huid.
Een onzuivere huid en puistjes treffen vooral jongeren tijdens de puberteit, maar kan ook op andere momenten in je leven toeslaan. Bijvoorbeeld worden vrouwen vaak getroffen in verband met hormonale veranderingen, wat kan gebeuren als je stopt met de pil of zwanger wordt. Maar het kan beide geslachten treffen, bijvoorbeeld in verband met stress.
Een onzuivere huid kan iedereen overkomen
Een onzuivere huid verschijnt vaak op het gezicht, en net daar is het bijzonder vervelend omdat het gezicht voor iedereen zichtbaar is. Hier kun je het niet bedekken en verbergen, zoals je ergens anders op het lichaam wel kan.
Maar waar de onzuivere huid ook voorkomt, het is hinderlijk en irritant.
Een onzuivere huid, zowel op het gezicht als op het lichaam, komt veel voor, niet in het minst bij tieners. Het treft zowel meisjes als jongens, en vrouwen en mannen. Voor de overgrote meerderheid verdwijnt het na een paar jaar weer, voor anderen gaat de onzuivere huid iets langer mee, en sommigen komen er nooit echt van af.
Een onzuivere huid is dus niet uitsluitend een tienerfenomeen. Veel volwassenen hebben hun hele leven last van een onzuivere huid.
Hoe bestrijd je een onzuivere huid? Bekijk het stap voor stap in de video.
Zo gebruik je Face Wash tegen een onzuivere huid
Procedure:
1: Verdeel de zeep over de onzuivere huid van het gezicht.
2: Masseer hem lichtjes in.
3: Spoel de huid van je gezicht met lauw water.
4: Herhaal elke ochtend en avond.
5: Breng daarna face tonic en face cream aan voor extra huidverzorging.
Face Wash van Australian Bodycare is een milde antiseptische gezichtsreiniger tegen onzuivere huid met Tea Tree Olie die onzuiverheden van de huid verwijdert en de huid gezond houdt. Face Wash behoudt de natuurlijke vochtbalans van de huid.
Een onzuivere huid tast de psyche aan
Een onzuivere huid is niet alleen een huidaandoening; het kan ook op andere fronten voor problemen zorgen. Voor veel mensen beïnvloedt een onzuivere huid hun mentale toestand en veroorzaakt het problemen met hun zelfrespect. En dat is precies waarom het zo belangrijk is om iets aan onzuivere huid te doen, wat zeker mogelijk is. Lees meer over de behandeling en preventie verderop in het artikel.
Waarom krijgen sommige mensen helemaal geen onzuivere huid?
Terwijl sommigen helemaal geen puistjes of een onzuivere huid krijgen, zowel in hun tienerjaren als later in hun leven, worden andere mensen ernstig getroffen. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen getroffen worden en anderen vrijuit gaan.
Het lijdt geen twijfel dat een onzuivere huid met hormonen te maken heeft. Daarnaast kunnen levensstijl en het gebruik van crèmes en make-up een rol spelen. En tot slot spelen je genen een rol. Sommige gezinnen worden nu eenmaal harder getroffen door mee-eters, puistjes en een onzuivere huid dan andere. Een onzuivere huid is dus tot op zekere hoogte erfelijk.
De meeste mensen zullen ooit een enkel puistje krijgen, maar iedereen die al eens ernstig getroffen werd door een onzuivere huid en puistjes weet dat er een groot verschil is tussen het gevoel van een enkel klein puistje af en toe en een dagelijkse enorme puistjesaanval op het gezicht en op het lichaam.
Wat zijn puistjes?
Puistjes zijn gewoonlijk een hormonale huidaandoening. Wanneer er extra hormonen worden aangemaakt, ook tijdens de puberteit, betekent dit ook dat er extra talg wordt gevormd in het haarzakje of de talgklier. Het haarzakje raakt verstopt, het talg kan niet naar de huid en naar buiten komen, en daarom blijft het talg in het haarzakje – en vormt zo een mee-eter.
Wanneer een mee-eter zich ontwikkelt tot een puistje, wordt dit veroorzaakt door bacteriën. Als bacteriën de mee-eter binnendringen, ontwikkelt het zich tot een rood en gezwollen puistje gevuld met gele etter.
> Producten tegen puistjes die de bacteriën verwijderen waardoor je puistjes krijgt.
Wat zijn mee-eters?
Een mee-eter is de eerste stap op weg naar een puistje. Een mee-eter is eigenlijk een verstopte talgklier of haarzakje, wat wordt veroorzaakt door een overproductie van talg. Mee-eters hebben dus niets met eten te maken, en daarom is het in feite een heel slechte term voor de kleine zwarte, witte of rode puntjes op de huid.
Mee-eters worden dus veroorzaakt door verstopte haarzakjes of talgklieren, wat optreedt als gevolg van een overproductie van talg, wat op zijn beurt kan worden veroorzaakt door een vette of droge huid. Overproductie van talg kan ook te wijten zijn aan hormonen, waardoor je tijdens de puberteit vaak last hebt van een onzuivere huid. Het kan ook later in het leven gebeuren.
Onzuivere huid op het gezicht
Een onzuivere huid komt vaak voor op het gezicht. Dat kan op het voorhoofd, de neus, de kin of ergens anders zijn; en misschien overal tegelijk. In het gezicht is het moeilijk te verbergen en daarom is een onzuivere huid hier extreem vervelend. Voorhoofd, neus en kin vormen een T in het gezicht en daarom wordt dit gebied vaak de T-zone genoemd. Lees hier veel meer over een onzuivere gezichtshuid.
LEES OOK: Hoe behandel je puistjes in het gezicht
Onzuivere huid op het voorhoofd
Bij sommige mensen verschijnt de onzuivere huid op het gezicht alleen op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op het voorhoofd, terwijl bij anderen het hele gezicht wordt aangetast.
Als je vaak alleen op je voorhoofd puistjes en een onzuivere huid krijgt, is dat niet zo vreemd, want het voorhoofd maakt deel uit van wat de T-zone wordt genoemd. De T-zone is de plaats op het gezicht waar de huid de grootste neiging heeft om vet te zijn. Daarom is het ook hier dat onzuivere huid bijzonder veel voorkomt. De T-zone strekt zich uit over het voorhoofd, naar beneden over de neus en tot aan de kin.
Onzuivere huid op de neus
De neus is vaak de plek waar veel zwarte mee-eters zitten, de zogenaamde comedonen. Ze worden hier gevormd omdat de neus en het gebied aan weerszijden van de neus overdag vaak vet worden.
Samen met het voorhoofd en de kin vormt de neus de zogenaamde T-zone in het gezicht. Het is de plek op het gezicht waar de huid het vetst is.
Een mee-eterverwijderaar kan effectief zijn bij het verwijderen van mee-eters – lees hier meer.
Onzuivere huid op de kin
Als je puistjes op je kin hebt, kan dit erg vervelend zijn, omdat het erg moeilijk kan zijn om ze te verbergen. Waar puistjes op het voorhoofd vaak bedekt kunnen worden met het haar, is het veel moeilijker de puistjes te verbergen op het onderste deel van het gezicht, bijvoorbeeld de kin of neus.
Het is echter ook dit deel van het gezicht dat het vaakst wordt beïnvloed door hormonale veranderingen. Daar kan je vaak de verklaring vinden wanneer je puistjes op de kin hebt. Bij vrouwen wordt dit vaak gezien in de context van de maandelijkse cyclus, maar het kan ook worden beïnvloed door stress.
Onzuivere huid op de rest van het gezicht
Hoewel de meeste gevallen van onzuivere huid en puistjes in de T-zone voorkomen, kan je ook overal elders op het gezicht puistjes krijgen. Het kan op de wangen en op de slapen zitten, en het kan in de oren en in de nek zitten.
Onzuivere huid op de hoofdhuid
Een onzuivere huid komt vaak voor waar de huid het vetst is. Het kan op het gezicht zitten en het kan op het lichaam zitten, maar het kan ook op de hoofdhuid zitten.
Als je het hebt over vet haar, is dat in feite de hoofdhuid die vet is vanwege een overproductie van talg in de haarzakjes. En als de hoofdhuid vet is, is er ook een goede voedingsbodem voor puistjes en een onzuivere huid op de hoofdhuid en de rest van het lichaam.
LEES OOK: Puistjes op de hoofdhuid - Hoe de puistjes te behandelen
Onzuivere huid op het lichaam
Een onzuivere huid op het lichaam is heel gebruikelijk. Vaak is het de rug die wordt aangetast, maar dat kunnen ook de borst, bovenarmen en schouders zijn. En puistjes op de benen en billen zijn zeker niet ongewoon.
Onzuivere huid op de rug
Als jij tot degenen behoort, die last hebben van puistjes en een onzuivere huid in het gezicht, is het zeer waarschijnlijk dat je ook last krijgt van puistjes op je rug; hetzij de hele tijd, hetzij slechts af en toe.
De oorzaak van een onzuivere huid op de rug is dezelfde als de oorzaak van een onzuivere huid en puistjes op je gezicht en elders. Dat is namelijk dat de huid te veel vet aanmaakt, waardoor de poriën in de huid verstopt raken. Dit veroorzaakt ontstekingsaandoeningen en dat geeft op zijn beurt puistjes op de huid.
LEES MEER: Onzuivere huid op je rug – Zo krijg je weer een egale huid op je rug
Hoe onzuivere huid te behandelen en te voorkomen
Je kan zelf niet beslissen of je een onzuivere huid krijgt of niet. Maar je kunt veel doen om je onzuivere huid te behandelen, zodat je er vanaf komt, en je kunt veel doen om te voorkomen dat de onzuivere huid terugkomt.
Er bestaan veel mythes en verhalen over puistjes en een onzuivere huid. Onder andere dat je een onzuivere huid en puistjes krijgt door het eten van vet en pittig eten alsook chocola en chips. Een andere terugkerende vraag is of melk een effect heeft op een onzuivere huid, en hier kan er eigenlijk reden zijn om nog wat dingen uit te proberen. Om ondubbelzinnig te kunnen concluderen dat onzuivere huid en melk met elkaar in verband staan, is er meer onderzoek nodig, maar het kan de moeite waard zijn om een tijdje op zuivelproducten te bezuinigen als je last hebt van een onzuivere huid. Afgezien van melk is er geen onderzoek dat erop wijst dat je een onzuivere huid van je voeding krijgt. Een dieetverandering zal dus niet veel helpen. Een goede huidverzorging kan daarentegen al snel een groot verschil maken.
Huidverzorging tegen onzuivere huid
Een goede huidverzorging kan het verschil betekenen tussen een onzuivere huid en een schone huid. Het gaat in de eerste plaats om het schoonhouden van de huid. Je kan dit doen door ervoor te zorgen dat je je gezicht twee keer per dag wast – elke dag. Lauw water en een goede gezichtsreiniging zijn de belangrijkste ingrediënten in de strijd tegen een onzuivere huid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water lauw is. Je huid zal geïrriteerd raken als het water te warm of te koud is, waardoor de huid extra talg aanmaakt en zo een vicieuze cirkel in de strijd tegen je onzuivere huid in gang wordt gezet.
Als je een onzuivere huid hebt ergens anders dan in het gezicht, dan geldt dezelfde regel: Zorg ervoor dat de huid schoon blijft, zodat je overtollig vet verwijdert. Ook wanneer de huid vet aanvoelt, is het belangrijk dat je je niet zoveel wast, dat de huid droog wordt. En je mag de huid nooit scrubben. Je huid moet nog steeds worden gehydrateerd, ook al is deze niet schoon en voelt ze vettig aan. Het is daarom belangrijk om een goede gezichtscrème tegen puistjes of een bodylotion tegen een onzuivere huid te gebruiken om de huid gezond te houden. De gezichtscrème moet er één zijn die geschikt is voor een onzuivere huid, die licht is en die de poriën niet verstopt. Gebruik het liefst een crème die de hele dag effectief bacteriën bestrijdt.
Gezichtsmasker tegen een onzuivere huid
Er zijn veel verschillende gezichtsmaskers tegen onzuivere huid die speciaal hiervoor gemaakt zijn. Hier moet je gewoonweg testen totdat je er één vindt die voor jou werkt.
Een zelfgemaakt gezichtsmasker is ook een optie. Dat is een wat goedkoper alternatief, en eigenlijk is het niet zo moeilijk te maken als het klinkt. Je kan online veel verschillende recepten voor zelfgemaakte gezichtsmaskers vinden.
Velen gebruiken ook peeling in de strijd tegen een onzuivere huid. Dat is een effectieve schoonheidsbehandeling waarbij je dode huidcellen verwijdert en je poriën reinigt. Lees hier hoe je je huid peelt.
Video: Hoe mee-eters te verwijderen met een gezichtsmasker van Australian Bodycare.
Bijzonder ernstige gevallen van onzuivere huid
In bijzonder ernstige gevallen van onzuivere huid of acne kan het nodig zijn om je eigen arts of dermatoloog te raadplegen. Hier kan je eventueel medicijnen tegen acne op recept of andere remedies voor een onzuivere huid krijgen. Ben je een vrouw, dan kan de pil ook een oplossing bieden. Vaak hebben anticonceptiepillen een gunstig effect op een onzuivere huid.
Roken en een onzuivere huid
Roken is om vele redenen een slechte gewoonte en als je rookt, wordt je huid er ook door aangetast. De huid wordt ruwer, grijziger en minder elastisch.
Het vooruitzicht op een mooiere huid is dus nog een goede reden om te stoppen met roken. Veel mensen merken echter dat ze, een paar weken nadat ze hun sigaretten links lieten liggen, een onzuiverdere huid en veel meer puistjes krijgen. Dit komt doordat het lichaam veel afvalstoffen moet afvoeren, en dat gaat ook via de huid. Maar wanhoop niet: Na een tijdje zal het beter worden.
Onzuivere huid tijdens de zwangerschap
Als je zwanger word, vindt er in het lichaam een groot aantal hormonale veranderingen plaats. Een van de gevolgen hiervan is dat de huid van de moeder vaak wordt aangetast als er een kindje op komst is. Het is een volledig natuurlijk proces dat na de geboorte weer zal veranderen. De beste tip is, zoals gewoonlijk, de huid schoon en vochtig te houden en verder genoeg water te drinken.
7 mythes over een onzuivere huid
Mythe 1: Je krijgt een onzuivere huid van chocolade
Er is geen onderzoek dat kan aantonen dat voeding van groot belang is voor het ontstaan van een onzuivere huid en puistjes. Er zijn mensen die beweren dat te veel chocolade puistjes kan veroorzaken. Omgekeerd zijn er anderen die beweren dat pure chocolade kan helpen tegen puistjes. Er is onvoldoende bewijs voor beide beweringen.
Mythe 2: Je krijgt een onzuivere huid van chips en vet voedsel
Er is geen bewijs dat ongezond voedsel zoals chips en vette voedingswaren meer puistjes kunnen veroorzaken. Als je extreme hoeveelheden ongezond voedsel eet, kan dat effect hebben. Als je echter overwegend gezond eet, en slechts af en toe een beetje ongezond, wijst niets erop dat dat je huid aantast.
Mythe 3: Een onzuivere huid is besmettelijk
Een onzuivere huid is niet besmettelijk. De bacterie die in puistjes en een onzuivere huid zit, is geen bacterie waarmee je anderen kunt besmetten. Het is dus een mythe die snel kan worden vergeten.
Mythe 4: Je krijgt een meer onzuivere huid als je mee-eters en puistjes uitknijpt
Dit is een mythe die deels waar en deels onwaar is. Het kan erg moeilijk zijn om je vingers weg te houden van een puistje of mee-eter die klaar is om uitgeknepen te worden. Als je het voorzichtig doet, bij voorkeur met een stuk schoon papier, kun je er vaak mee wegkomen zonder de huid te beschadigen. Maar je kan ook het risico lopen om meer ontstekingen te veroorzaken en zo littekens op de huid te veroorzaken. Denk er altijd aan om ervoor en erna je handen te wassen, zodat de bacteriën zich niet verspreiden. Maar als je jezelf ervan kan weerhouden eraan te komen, is dat een goed idee. Reinig in plaats daarvan je huid – dat is veel effectiever.
Mythe 5: Tandpasta werkt tegen een onzuivere huid
Tandpasta is belangrijk voor een goede tandverzorging en mondhygiëne, maar houd de tandpasta maar in je mond. Het is een hardnekkige mythe, dat tandpasta puistjes kan helpen bestrijden door ze uit te drogen. In plaats van het puistje te bestrijden, loop je het risico de huid onnodig te irriteren en zo roodheid en irritatie te veroorzaken. Het is dus geen goed idee om tandpasta op de huid te smeren – en het helpt niet tegen puistjes en een onzuivere huid.
Mythe 6: Je krijgt een onzuivere huid van make-up
Je krijgt geen onzuivere huid van make-up zolang je ervoor zorgt dat je goede producten gebruikt die geen olie bevatten en dus niet nog meer vet aan je huid toevoegen. Het is echter belangrijk dat je de huid tijdens het opmaken schoon en gezond houdt - dus de dagelijkse routine met gezichtsreiniging, huidtonic en een goede crème die bacteriën bestrijdt, zowel 's ochtends als' s avonds, is essentieel om een onzuivere huid te voorkomen.
Mythe 7: Je krijgt een onzuivere huid van stress
Het is waar dat stress gedurende een lange periode de huid kan aantasten, net zoals stress de psyche en het lichaam in het algemeen beïnvloedt. Maar een huidaandoening zoals een onzuivere huid te hebben is ook stressvol en het geeft een verminderde kwaliteit van leven, dus er zijn veel goede redenen om iets aan je onzuivere huid te doen.
Veelgestelde vragen over een onzuivere huid
Waarom krijg je een onzuivere huid?
Een onzuivere huid ontstaat door een overproductie van hormonen, wat vervolgens zorgt voor verstopte talgklieren (of poriën) in de huid, verhoogde talgproductie alsook bacteriën in de huid. Een onzuivere huid treft vaak jonge mensen tijdens de puberteit, maar kan mensen van alle leeftijden treffen.
Hoe bestrijd je een onzuivere huid?
Het beste wat je kan doen als je een onzuivere huid hebt, is je gezicht twee keer per dag wassen en reinigen om vet en vuil van de huid te verwijderen. Hier is het belangrijk om speciale producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de onzuivere huid. Reinig eerst met een milde gezichtsreiniger die ongewenste bacteriën verwijdert en breng daarna een gezichtscrème aan.
Wat betekent een onzuivere huid op de kin?
Een onzuivere huid komt vaak voor in de zogenaamde T-zone van het gezicht. Op het voorhoofd, de neus en de kin heeft de huid de grootste neiging om vet te worden. Het onderste deel van het gezicht, met name de kin, wordt sterk beïnvloed door hormonale veranderingen. Daarom hebben vrouwen vaak de neiging om een onzuivere huid op de kin te krijgen in verband met de maandelijkse cyclus of andere hormonale onevenwichtigheden. Juist op de kin kan de onzuivere huid ook verergerd worden door het feit dat je soms met de kin op een vuile hand rust.
Wat helpt tegen een droge en vette huid?
De beste remedie tegen een droge en vette huid is de huid schoon houden. Dit doe je door de huid twee keer per dag te wassen en reinigen met een speciale gezichtsreiniger die ongewenste bacteriën en overtollig talg verwijdert. Ook al is de huid vettig en onzuiver, kan deze op sommige plaatsen gemakkelijk droog worden. Daarom is het belangrijk om een crème te gebruiken die bij jouw specifieke huidtype past.
Wat werkt goed tegen een onzuivere huid?
In de strijd tegen een onzuivere huid is het regelmatig reinigen van de huid het beste wapen. Het beste wat je voor je huid kunt doen, is de huid twee keer per dag reinigen, zodat je overtollig vet, vuil en ongewenste bacteriën verwijdert. Dan moet je de poriën grondig reinigen met een antibacteriële huidtonic. Om de huid niet te irriteren, is het belangrijk om een huidtonic te gebruiken die geen alcohol bevat. Ten slotte moet je eraan denken de huid te hydrateren en verzorgen met een speciale crème tegen een onzuivere huid. Op die manier zorg je ervoor dat je onzuivere huid tegelijkertijd voorkomt en behandelt.
Waarom krijg ik een onzuivere huid op mijn rug?
Een onzuivere huid kan overal op het lichaam voorkomen. Meestal gebeurt dit waar de huid de grootste neiging heeft om vet te zijn. In het gezicht, op de hoofdhuid, de bovenarmen, op de borst en de rug. Het is daarom volkomen normaal om een onzuivere huid op de rug te krijgen.
Kunnen anticonceptiepillen helpen tegen een onzuivere huid?
Ja, er is inderdaad onderzoek dat aantoont dat anticonceptiepillen in veel gevallen een gunstig effect kunnen hebben op een onzuivere huid. Als je veel last hebt van een onzuivere huid, kan dit een oplossing zijn. Praat met je arts over de mogelijkheid om anticonceptiepillen te krijgen voor een onzuivere huid.
Wat is een onzuivere huid?
Een onzuivere huid zijn mee-eters (ook wel comedonen genoemd), rode bultjes of puistjes met gele etter. Een onzuivere huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar vaak wordt een onzuivere huid vooral op het gezicht, de rug, bovenarmen en borst gezien. Overal, waar de huid snel vet wordt.
Wat veroorzaakt een onzuivere huid in de nek?
Een onzuivere huid in de nek komt voor om dezelfde reden als een onzuivere huid elders op het lichaam: Er wordt extra talg gevormd in een haarzakje of talgklier. Het haarzakje raakt verstopt, het talg kan niet naar de huid en naar buiten komen, en daarom blijft het talg in het haarzakje – en vormt zo een mee-eter of puistje.
Hoe kun je een onzuivere huid bedekken?
Een onzuivere huid is hinderlijk en oncomfortabel. En hoewel je de onzuivere huid op je lichaam kan bedekken, kan dat moeilijk zijn bij onzuivere huid in het gezicht. Hier is de beste remedie een camouflagestift die speciaal ontwikkeld is voor een onzuivere huid - en die zelfs tijdens het afdekken de huid behandelt.
Wanneer verdwijnt een onzuivere huid?
Voor de overgrote meerderheid van de mensen verdwijnt de onzuivere huid wanneer de puberteit voorbij is. Er zijn echter ook mensen die ook na de puberteit last hebben van een onzuivere huid.
Kan visolie een onzuivere huid veroorzaken?
Niets wijst erop dat voeding een grote invloed heeft op een onzuivere huid. Grote veranderingen in het voedingspatroon kunnen van invloed zijn, maar het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals visolie, is niet de oorzaak van een onzuivere huid.
Kan koffie een onzuivere huid veroorzaken?
Koffie geeft geen onzuivere huid. Over het algemeen is er geen enkel voedsel bekend dat een onzuivere huid geeft. Het helpt dus niet om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.
Krijg je een onzuivere huid van stress?
Stress beïnvloedt ons zowel mentaal als fysiek, en stress kan tot op zekere hoogte ook de huid aantasten, waardoor deze minder zuiver wordt dan anders. Als je plotseling een onzuivere huid begint te krijgen, kan het een goed idee zijn om te kijken naar hoe je over het algemeen leeft.
Kan een onzuivere huid een teken zijn van zwangerschap?
Een onzuivere huid treedt meestal op in verband met hormonale veranderingen. Juist om deze reden treft een onzuivere huid vaak jonge mensen tijdens de puberteit – en daarom kun je ook een onzuivere huid ervaren in verband met een zwangerschap. Het plotseling ontstaan van een onzuivere huid kan echter door veel andere dingen worden veroorzaakt dan door zwangerschap.
Is een onzuivere huid besmettelijk?
Een onzuivere huid is niet besmettelijk. De bacteriën die op een onzuivere huid zitten, zijn geen bacteriën die zich naar andere mensen verspreiden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je anderen met je onzuivere huid kan besmetten – en er is geen reden om bang te zijn dat anderen met een onzuivere huid jou kunnen besmetten.