Koortslip – Goede Raad over Behandeling en Preventie
Koortslippen zijn zeer besmettelijk, en het merendeel van de bevolking is daarom al besmet. Helaas is er geen genezing voor koortslippen, maar hier kun je meer lezen over wat je kunt doen om koortslippen te voorkomen en behandelen – en hoe je anderen niet kunt besmetten.
Inhoudsopgave
Wat zijn koortslippen – en wie kan het krijgen?
Iedereen kan koortslippen krijgen, en het merendeel van de volwassen bevolking in Nederland (ongeveer 80% wordt geschat) heeft al het herpesvirus in het lichaam. Kinderen kunnen ook koortslippen krijgen, en vaak krijgt men eigenlijk het herpesvirus al als kind in het lichaam, meestal tussen de 1-5 jaar.
Koortslippen zijn een zeer besmettelijke huid- en slijmvliesziekte, veroorzaakt door besmetting met het herpes simplex virus (HSV). Koortslippen worden veroorzaakt door besmetting met herpes type 1, ook bekend als HSV-1 of herpes labialis. Dit is het type herpes dat infectie kan veroorzaken op en rond de lippen, maar ook in de mond, keel, ogen, neus, en kin.
Koortslippen zijn zeer besmettelijk en worden overgedragen door direct contact met huid of slijmvliezen. Eenmaal een herpesuitbraak gehad, zal het herpesvirus de rest van je leven in een soort 'slaapstand' in het zenuwstelsel blijven. Het virus kan dan enkele of vele keren in het leven worden 'gewekt' en resulteren in nieuwe herpesuitbraken. Helaas is er geen genezing of vaccin tegen het herpesvirus, maar je kunt zelf opletten wat je kunt doen om nieuwe uitbraken te voorkomen en de symptomen tijdens uitbraken te behandelen, en je moet natuurlijk zorgen dat je de besmetting niet verder verspreidt.
Naast herpes labialis is herpes genitalis ook een veelvoorkomende herpesziekte. Het staat ook bekend als HSV-2, of herpes op de geslachtsorganen, en veroorzaakt infectie in de huid en slijmvliezen op en rond de geslachtsorganen. Ten slotte is er herpes zoster, de Latijnse naam voor gordelroos; een zeer pijnlijke huiduitslag.
Wat zijn de symptomen van koortslippen?
De symptomen van koortslippen zijn hetzelfde, ongeacht waar ze zich bevinden: kleine heldere vloeistofblaasjes (blisters) in de huid of slijmvliezen. Het kan zijn op en rond de lippen, in de mond, in de keel, op de kin, op de neus en in de ogen. De blaren zullen pijnlijk en gevoelig zijn. Het voelt alsof ze branden en steken. De blaren zullen binnen enkele dagen veranderen in zweren en vervolgens in korsten, die afvallen.
Het duurt een behoorlijke tijd voordat de huid weer helemaal normaal en mooi is, aangezien de zweren eerst moeten genezen, en de korsten eerst moeten afvallen.
Je zult nooit van het herpesvirus afkomen, maar het varieert sterk hoe vaak men uitbraken ervaart. Voor de gelukkigen zal het slechts enkele keren in het leven gebeuren, terwijl anderen constant last hebben van nieuwe en hinderlijke herpesuitbraken.
Er kunnen vele verschillende oorzaken zijn voor nieuwe uitbraken, waaronder stress, verminderde immuniteit (bijvoorbeeld gewoon in verband met een verkoudheid of griep), koorts, scherp zonlicht en, voor vrouwen, menstruatie.
De eerste infectie en de volgende uitbraken
De eerste infectie met HSV-1 wordt een primaire infectie genoemd. De eerste infectie zal meestal de ergste zijn, en kan, naast blaren, zweren en blisters in de mond, koorts, hoofdpijn en lichaamspijn veroorzaken; dus symptomen die lijken op griep. De eerste infectie kan tot wel 14 dagen duren.
De volgende uitbraken zullen meestal korter duren, misschien 2-7 dagen, en ze zullen veel milder zijn. Vaak is het enige wat men merkt aan de uitbraak, een zichtbare en onaangename koortslip of meerdere op de lippen of rond de lippen of op andere plaatsen in het gezicht of in de keel.
De meeste mensen ontdekken de uitbraak iets voordat de koortslip zichtbaar wordt, doordat het prikt, brandt en pijn doet in de huid. Als je het eerder hebt meegemaakt, weet je wat er nu komt. Vaak zal de koortslip binnen enkele uren verschijnen. Hier is het belangrijk om meteen met de behandeling te beginnen, zodat je de omvang van de uitbraak kunt minimaliseren.
Koortslippen op de lippen
De meeste mensen associëren koortslippen met zichtbare blaren en zweren op en rond de lippen. Het is ook hier dat men in 9 van de 10 gevallen koortslippen ziet.
Je kunt één enkele blister op de lip hebben, maar je kunt ook een grote cluster van blaren hebben. Het is duidelijk dat het meer pijn doet en meer opvallend en zichtbaar is om veel blaren te hebben dan om er maar één te hebben. Beide zijn echter even normaal.
Koortslippen in de mond en keel
Het herpesvirus HSV-1 kan ook in de mond (mondholte, tandvlees en gehemelte), op de tong en in de keel voorkomen. Net als op de lippen zijn de symptomen hier pijnlijke blisters en blaren. Koortslippen komen echter meestal buiten de mond op de lippen voor, dus de meeste blisters in de mond worden niet veroorzaakt door koortslippen, maar door iets anders.
Koortslippen op de neus en kin
Koortslippen kunnen zich verspreiden naar de huid op de kin of bovenop de neus of in de neus, waar ook slijmvliezen zijn. De symptomen zijn ook hier met vloeistof gevulde blaren, die vaak in kleine of grotere clusters zitten.
Koortslippen in de ogen
Het herpesvirus HSV-1 kan ook het ooggebied (hoornvlies en andere delen van het oog) aantasten, waar de symptomen meestal rode ogen, pijn, ongemak en wazig zien zijn. In het ergste geval kan het leiden tot hoornvliesontsteking, die in het allerergste geval kan leiden tot gezichtsstoornissen of blindheid.
Hoe worden koortslippen overgedragen?
Herpes en koortslippen zijn zeer besmettelijk. Velen hebben het herpesvirus al in het lichaam gekregen als kind. Meestal is dit gebeurd doordat een volwassene met een koortslip het kind heeft gekust. Het kan ook zijn gebeurd doordat een volwassene met een koortslip aan de zweer heeft gekrabd en vervolgens, met het virus op de vingers, het kind heeft aangeraakt.
Koortslippen worden overgedragen door direct contact via de slijmvliezen of scheurtjes in de huid. Men kan zowel besmettelijk zijn wanneer herpes actief is, als wanneer herpes in 'slaapstand' is. Het risico op besmetting is echter absoluut het grootst wanneer er blaren en zweren zijn. In de rustperiode zou het besmettingsrisico niet erg groot moeten zijn.
Het is belangrijk om extra zorgvuldig te zijn met handen wassen wanneer je een actieve koortslip hebt. Als je vergeet je handen te wassen nadat je bijvoorbeeld een koortslip op de lippen hebt aangeraakt, en je vervolgens jezelf in het oog, op de neus of kin aanraakt, kun je het risico lopen de besmetting naar die gebieden over te brengen.
Koortslippen kunnen niet via bloed worden overgedragen. Je kunt ook niet besmet raken omdat je een handdoek deelt met of uit hetzelfde glas drinkt als iemand die een koortslip heeft. Er moet dus direct contact zijn van huid/slijmvlies tegen huid/slijmvlies.
Kinderen en volwassenen met atopisch eczeem (ook wel kindereczeem genoemd) hebben een slechte huidimmuniteit tegen virussen en bacteriën. Ze kunnen daarom bijzonder vatbaar zijn voor koortslippen.
Koortslippen op de lippen
Als je een uitbraak van koortslippen op de lippen hebt, moet je vermijden te kussen, zodat je de besmetting niet verder verspreidt. En als je zelf geen koortslip hebt, moet je natuurlijk vermijden iemand met een actieve koortslip te kussen, zodat je niet het risico loopt besmet te raken.
Je moet ook orale seks vermijden wanneer je een actieve koortslip hebt, omdat je anders het risico loopt de besmetting naar de geslachtsorganen over te brengen. En je moet orale seks vermijden met iemand die herpes op de geslachtsorganen heeft. Anders loop je het risico besmet te raken met herpes, wat dan koortslippen kan veroorzaken.
Koortslippen in de mond en keel
Koortslippen kunnen zich naar de mond verspreiden. Meestal is men op dezelfde manier besmet geraakt – en kan men de besmetting verder verspreiden – als bij koortslippen op de lippen: door kussen en aanraking.
Koortslippen in de keel kunnen zijn ontstaan door orale seks met een man die herpes op de geslachtsorganen heeft.
Koortslippen op de neus en kin
Als je koortslippen op de neus krijgt, in de neus of op de kin, zal het meestal zijn omdat je aan een koortslip op de lippen hebt gekrabd, vergeten bent je handen te wassen, en vervolgens aan je neus of de huid op je neus of kin hebt gekrabd.
Het belangrijkste om besmetting te voorkomen is om extra zorgvuldig te zijn met handen wassen wanneer je een actieve koortslip hebt.
Koortslippen in de ogen
Koortslippen in de ogen zullen meestal ontstaan omdat je in je oog hebt gewreven nadat je aan een koortslip op de lippen hebt gekrabd – en vergeten bent je handen te wassen van tevoren.
Behandeling van Koortslippen
Zoals eerder vermeld, kunnen koortslippen en andere soorten herpes niet worden genezen, want er is nog geen behandeling of vaccin tegen herpes, maar de symptomen kunnen worden behandeld.
Het meest gebruikelijke is om een zalf of crème tegen koortslippen te gebruiken met Aciclovir als ingrediënt. Het is belangrijk dat je de zalf aanbrengt zodra je voelt dat een uitbraak op komst is. Als je al een paar keer een koortslip hebt gehad, kun je de symptomen duidelijk voelen met prikken, branden en pijn in de lip. Door snel met de behandeling te beginnen, kun je de uitbraak minimaliseren.
Als je vroeg met de behandeling begint, kun je dus de omvang en duur van de uitbraak verminderen. Misschien heb je geluk en voorkom je dat er echt blaren komen.
Naast crème/zalf zijn er kleine pleisters die zowel de koortslip behandelen als helpen om de zweer te verbergen.
Bij bijzonder ernstige gevallen van koortslippen of frequent terugkerende uitbraken kun je een tabletbehandeling proberen. Je moet hiervoor een recept van je arts krijgen. Een tablettenkuur kan koortslippen niet genezen, maar kan betekenen dat je minder en mildere uitbraken krijgt.
Tea Tree Oil
Als men een prikkend en stekend gevoel in de huid ervaart, is een spot stick met Tea Tree Oil effectief om dit gevoel te verlichten. Naast de Spot Stick kun je bijvoorbeeld een gezichtsreiniger met Tea Tree Oil gebruiken als preventie. Vergeet niet aan de koortslip te krabben, want je kunt andere delen van het lichaam besmetten en het risico lopen het zweer met bacteriën te infecteren.
LEES MEER: Tea Tree Oil en koortslippen
Hoe Kun Je Koortslip Voorkomen?
Als je zelf geen koortslip hebt, gaat het erom te voorkomen dat je besmet raakt. Dit doe je door te vermijden iemand te kussen die een koortslip heeft, als je het zelf niet hebt. En door geen orale seks te hebben met iemand die herpes op de geslachtsdelen heeft.
Als je al het herpesvirus HSV-1 in je lichaam hebt, gaat het erom nieuwe uitbraken van koortslip te voorkomen. De uitbraken kunnen vele verschillende oorzaken hebben, waaronder stress, verminderde immuniteit (bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid of griep), koorts, ziekte, extreme kou, fel zonlicht en, voor vrouwen, menstruatie zijn bekend om nieuwe uitbraken te kunnen veroorzaken.
Helaas kun je aan de meeste van deze oorzaken zelf niet veel doen. Maar je kunt wel proberen stress te vermijden, alles doen om niet verkouden en ziek te worden en extreme kou en fel zonlicht te vermijden.
Het gaat er onder andere om je immuunsysteem te versterken. Dit kun je doen door gezond te leven en te eten, veel water te drinken, voldoende slaap te krijgen, te sporten en stressvolle situaties te vermijden.
De meesten van ons leven niet altijd gezond en krijgen niet genoeg groenten binnen. Dus je kunt extra je best doen om de gezonde groenten te onthouden. Daarnaast kun je overwegen om een extra supplement van vitaminen te nemen. De vitaminen B, C en D worden in dit verband als bijzonder belangrijk genoemd.
Zorg goed voor je lippen en de huid rond je mond met een goede lippenbalsem en een goede vochtinbrengende crème. Gebarsten en droge lippen maken het makkelijker voor een nieuwe uitbraak van koortslip. Vind een goede lippenbalsem – het is de investering waard. Gezichtscrème en gezichtsbalsem met tea tree oil houden de lippen in goede conditie.
Tot slot is goede handhygiëne belangrijk wanneer je een koortslip hebt – anders riskeer je jezelf op andere plaatsen in het gezicht te besmetten of anderen te besmetten. Dus als je aan een koortslip op je lip hebt gezeten of zalf op een wond hebt gesmeerd, is het heel belangrijk dat je daarna je handen wast.
FAQ over Koortslip
Wanneer is koortslip besmettelijk?
Als je herpes labialis in je lichaam hebt, kun je in principe altijd anderen met je koortslip besmetten. Het risico is echter absoluut het grootst als je een herpesuitbraak hebt met blaren die barsten en zweren die lekken. Tussen de uitbraken is het besmettingsrisico zeer klein.
Hoe lang is koortslip besmettelijk?
Je kunt in principe altijd anderen met je koortslip besmetten als je het herpesvirus in je lichaam hebt. Maar in werkelijkheid zal het besmettingsgevaar het grootst zijn wanneer je een herpesuitbraak hebt met blaren die barsten en zweren die lekken.
Hoe wordt koortslip overgedragen?
Koortslip wordt overgedragen door direct contact via de slijmvliezen of scheurtjes in de huid. Er moet dus direct contact zijn tussen huid en/of slijmvliezen. Koortslip wordt meestal overgedragen door kussen of aanraking. Het wordt niet overgedragen door bijvoorbeeld een glas of handdoek te delen met iemand die besmet is.
Hoe kom je van koortslip af?
Als je eenmaal het herpesvirus in je lichaam hebt, kom je er nooit meer van af. Het verschilt echter sterk per persoon hoe vaak je een uitbraak met koortslip krijgt. Als je een uitbraak met koortslip hebt, moet je zo snel mogelijk beginnen met het smeren van een crème/zalf tegen koortslip of andere alternatieve middelen tegen koortslip gebruiken.
Hoe ziet koortslip eruit?
Koortslip manifesteert zich als kleine, heldere, met vloeistof gevulde blaren op en rond de lippen of op andere plaatsen zoals op de neus of kin. De blaren zijn pijnlijk en gevoelig. De blaren veranderen later in zweren en vervolgens in korsten die afvallen.
Wanneer mag je kussen na koortslip?
Het is een goed idee om kussen en direct contact op de mond te vermijden als je een uitbraak van koortslip hebt. Het virus zit voornamelijk in de vloeistof in de wond, dus vermijd kussen totdat de wond volledig is opgedroogd en er geen scheurtjes zijn. Als degene die je wilt kussen al het herpesvirus in het lichaam heeft, is er echter geen gevaar.
Kun je koortslip in de mond krijgen?
Het herpesvirus HSV-1, ook bekend als herpes labialis, kan ook koortslip/blaren in de mond veroorzaken (in de mondholte, op het gehemelte en op het tandvlees).
Hoe ontstaat koortslip?
Koortslip wordt veroorzaakt door besmetting met het herpesvirus HSV-1. Eenmaal besmet met het virus, kom je er nooit meer van af. Het verschilt echter sterk per persoon hoe vaak je een uitbraak in de vorm van een koortslip krijgt.
Zijn herpes en koortslip hetzelfde?
Koortslip wordt veroorzaakt door besmetting met het herpesvirus HSV-1. Dus koortslip is herpes. Daarnaast is er het herpesvirus HSV-2, ook bekend als herpes genitalis of herpes op de geslachtsdelen. Wanneer men in het dagelijks leven over herpes spreekt, bedoelt men vaak herpes genitalis.
Kan koortslip naar de geslachtsdelen worden overgedragen?
Koortslip kan naar de geslachtsdelen worden overgedragen – en omgekeerd. Dus als je een herpesuitbraak hebt, moet je je handen wassen na het aanraken van een gebied met een uitbraak. Je moet ook vermijden de geslachtsdelen met je mond aan te raken.
Kun je koortslip krijgen van stress?
Stress is een van de factoren die een herpesuitbraak kunnen veroorzaken, als je natuurlijk al het herpesvirus in je lichaam hebt.
Kun je koortslip in de neus krijgen?
De neus is een van de plaatsen waar je een koortslip kunt krijgen, hoewel ze in de meeste gevallen rond de mond voorkomen. Maar juist de neus is gevoelig omdat er slijmvliezen zijn. Je kunt koortslip zowel binnenin als buiten op de neus krijgen.
Kun je koortslip op de kin krijgen?
Koortslip kan zich verspreiden naar de kin. De behandeling is hetzelfde als voor koortslip op de lippen. Het zal meestal crème/zalf tegen koortslip zijn, maar er zijn ook alternatieve opties.
Kun je koortslip op de tong krijgen?
Je kunt koortslip op de tong en in andere delen van de mond krijgen, hoewel koortslip meestal voorkomt op en rond de lippen.
Kun je koortslip voorkomen?
Het beste wat je kunt doen om koortslip te voorkomen, is gezond leven en eten, veel water drinken, voldoende slapen, sporten en stress vermijden. Op deze manier versterk je je immuunsysteem, en dat is de beste preventie. Bovendien is het belangrijk dat je altijd je handen wast als je een koortslip hebt aangeraakt.
Moet je een koortslip doorprikken?
Je moet geen koortslip doorprikken. Het helpt niet in het genezingsproces. Integendeel, je kunt de blaas infecteren met bacteriën, waardoor je een huidinfectie krijgt. En dat zal er veel erger uitzien en langer duren om te genezen.
Mag je zwemmen met koortslip?
Je mag met koortslip zwemmen. Ze worden alleen overgedragen door direct contact via de slijmvliezen of scheurtjes in de huid. Het zal meestal worden overgedragen door kussen of aanraking. Ze worden niet overgedragen omdat je in het zwembad zwemt of in een gemeenschappelijke badkamer baadt.