Ontharing – wie, wat, waar
Ontharing is zeker geen nieuw fenomeen. Het wordt al millennia lang uitgevoerd – door zowel mannen als vrouwen over de hele wereld. En dat komt natuurlijk door de simpele reden dat sommigen onder ons uitgerust zijn met haar op plaatsen waar we het liever niet hebben.
Als je besloten hebt om te beginnen met ontharen, is het belangrijk om een methode te vinden die werkt en die bij jou past. De meest voorkomende ontharingsmethoden zijn scheren, ontharen met wax, gebruik van ontharingscrème, laserbehandeling en ontharen met een pincet.
Aan de verschillende methoden kleven voor- en nadelen en grote prijsverschillen. Sommige methoden kan je zelf thuis uitvoeren, terwijl andere een bezoek aan een kliniek vereisen. Sommige werken het best op een bepaalde plaats op het lichaam of in het gezicht, terwijl andere ergens anders beter zijn. Wat het best werkt verschilt ook van persoon tot persoon. Er komt dus veel bij kijken.
Daarom is het zeker aan te raden om te bekijken wat de verschillende methoden inhouden alvorens een beslissing te nemen. Op die manier kun je misschien voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan iets dat toch niet echt iets voor jou is.
Haarverwijderingsmethoden – voor- en nadelen
De meeste mensen die ongewenste haargroei verwijderen, doen dit om esthetische redenen. Het zijn vooral professionele atleten, zoals zwemmers en fietsers, die om andere redenen hun haren verwijderen. Anders is de reden voor haarverwijdering simpelweg dat men vindt dat bepaalde plaatsen er niet mooi uitzien met haar. Als jij een van degenen bent die haarvrij willen zijn op bepaalde plaatsen op het lichaam, dan zit er niets anders op dan een goede ontharingsmethode te vinden. Een methode die voor jou werkt.
Scheren
Scheren is waarschijnlijk de meest gebruikelijke ontharingsmethode. Zeker wanneer we ook het dagelijkse scheren van het gezicht bij mannen om ongewenste baardgroei te verwijderen meetellen. In dit artikel staat echter niet het dagelijkse scheren van mannen centraal.
Voor de overgrote meerderheid van de mensen is scheren de eerste ontharingsmethode die ze leren kennen omdat die gemakkelijk en eenvoudig is. Je hebt alleen een scheermes nodig, en dan kan je aan de slag. Een scheermes kun je overal gebruiken.
Het is echter zeker aan te raden om meer te gebruiken dan alleen een scheermes. Het is een zware kost voor de huid, wanneer deze niet wordt verzacht voor het scheren. Het wordt aanbevolen om de huid vóór het scheren te hydrateren met een warm bad. Hierdoor komen de haren op de huid rechtop te staan, wat helpt voor een goede scheerbeurt.
Daarnaast is het belangrijk om de huid bacterievrij te houden in verband met het scheren, omdat de huid gemakkelijk kleine scheurtjes krijgt waar de bacteriën zich kunnen nestelen. Het wordt daarom aanbevolen je te wassen met een body wash die bacteriën tegengaat.
Daarnaast is het belangrijk om de huid ook na het scheren goed te verzorgen om geïrriteerde huid en eventueel scheerbrand te voorkomen. Scheerbrand is een ontstekingsaandoening die na het scheren in de huid optreedt.
Sluit het scheren daarom af met een goede antibacteriële crème, bij voorkeur een speciale aftershavebalsem of een speciale aftershave tegen scheerbrand die verzachtende, verkoelende en voedende ingrediënten bevat.
In plaats van een gewoon scheermes kun je ook een speciaal scheerapparaat voor vrouwen gebruiken, een ladyshaver, die ontworpen is voor dunner haar dan een mannenbaard.
Voordelen van scheren:
- Het is een goedkope methode.
- Het is gemakkelijk en snel.
- Je kan het zelf thuis doen.
- Het is pijnloos – tenzij je je snijdt.
- Je hebt meteen een goed resultaat met een zachte en haarloze huid.
Nadelen van scheren:
- Het haar groeit snel uit, dus je moet heel vaak scheren als je zichtbaar haar volledig wilt vermijden.
- De haren voelen dik en stekelig aan wanneer ze uitgroeien.
- Je loopt het risico rode bultjes en ingegroeide haartjes te krijgen – niet in de laatste plaats op de dunne huid in de bikinilijn.
- Je loopt het risico bacteriën naar andere delen van het lichaam te verspreiden als het scheermesje niet schoon wordt gehouden.
Gebruik van ontharingscrème
Als je de ontharing liever zelf thuis doet, kun je een ontharingscrème gebruiken die je overal in grote supermarkten en apotheken kunt kopen. Je kan verschillende crèmes krijgen voor het gezicht, de benen, de bikinilijn enz.
Een ontharingscrème is een crème met chemicaliën die in de huid trekt en de haartjes op het huidoppervlak oplost. De crème moet een tijdje op de huid blijven zitten, waarna je deze (en de haren) moet verwijderen met de bijgeleverde spatel. Het is belangrijk om de instructies zeer zorgvuldig op te volgen. Als je je hiervoor met warm water hebt gewassen, is de huid erg open en riskeer je ernstige irritatie. Terwijl sommigen bij deze methode zweren, zijn er anderen die er absoluut geen bevredigend resultaat uit halen. Er zit dus niets anders op dan zelf uit te proberen totdat je de methode vindt die voor jou werkt.
Voordelen van ontharingscrème:
- Het is een relatief goedkope methode.
- Het is gemakkelijk en snel.
- Je kan het zelf thuis doen.
- Het is pijnloos.
- Het is een goede methode voor gevoelige plekken zoals de bikinilijn.
Nadelen van ontharingscrème:
- Lang niet alle crèmes werken – en deze methode werkt lang niet voor iedereen.
- Het haar groeit snel uit.
- De crème ruikt niet zo lekker en er zitten chemicaliën in.
Ontharing met wax
Je kan thuis ontharen met wax, of je kan het in een kliniek laten doen door een schoonheidsspecialist(e). Het is natuurlijk duurder om het in een kliniek te laten doen, maar dan doet een ervaren schoonheidsspecialist(e) het en ben je thuis van het gedoe af. Er is een speciale techniek nodig om het goed te doen, en het kan moeilijk zijn om die zelf onder de knie te krijgen – in elk geval de eerste paar keer.
Wanneer je de haren met wax verwijdert, breng je hot wax aan op het gebied dat je wilt behandelen. Leg vervolgens een klein stukje stof of papier, dat speciaal hiervoor is bedoeld, op de huid en trek het er snel af. De haren volgen dan. Elk haartje wordt met de wortel eruit getrokken en daardoor blijf je aanzienlijk langer haarvrij dan bij het scheren of het gebruik van ontharingscrème. Maar het doet pijn om je haar te ontwortelen, dat valt niet te ontkennen.
Veel mensen kiezen voor een waxbehandeling bij intieme ontharing, omdat dit gemakkelijker en comfortabeler is dan bijvoorbeeld scheren. Een Hollywood-ontharing verwijdert bijvoorbeeld alle schaamhaar. Een Brazilian wax verwijdert het grootste deel van het schaamhaar, maar laat nog steeds een kleine streep of driehoekje achter. Met een tanga-ontharing of een Californian wax verwijder je niet zoveel, maar voldoende om een tangaslipje te kunnen dragen.
Voordelen van waxen:
- Het resultaat blijft lang mooi – tot wel enkele weken.
- Het is een relatief snelle methode.
- Je vermijdt harde stoppels omdat de haren zacht zijn wanneer ze teruggroeien.
- Je kan met was haar op je hele lichaam en gezicht verwijderen.
Nadelen van waxen:
- Het doet pijn.
- Het is niet bepaald goedkoop, vooral niet als je het in een kliniek laat doen.
- Het is omslachtig om het thuis zelf te doen.
- Je riskeert enkele dagen na de behandeling rode bultjes en ingegroeide haren te krijgen.
- De haren moeten een bepaalde lengte hebben (ongeveer een halve centimeter), anders is het niet mogelijk ze weg te krijgen. Dit betekent dat je enkele dagen met ongewenste haargroei rond moet lopen voordat je een nieuwe behandeling kan krijgen.
Ontharing met laser
Haarverwijdering met laser vereist een bezoek aan een kliniek die het kan uitvoeren. Het is een zeer effectieve ontharingsmethode, maar ook een methode die tijd kost. De behandeling zelf duurt niet zo lang, maar er zijn wel meerdere laserbehandelingen nodig voordat je helemaal haarvrij bent.
Laserontharing wordt ook wel IPL (intense pulsed light) of ellipse-ontharing genoemd. De behandeling gebeurt door een lichtstraal op de haarschacht te laten schijnen, waardoor het haar, de wortel en het haarzakje verbranden en dus vernietigd worden. Dat is helemaal niet gevaarlijk, maar doet wel een beetje pijn.
Voordelen van ontharen met laser:
- Na verschillende behandelingen kan je min of meer volledig haarloos worden.
- Het hele lichaam kan worden behandeld, ook het gezicht.
Nadelen van ontharen met laser:
- Het is erg duur.
- Enkel donker haar wordt aangetast door de laser. Rood, licht en grijs haar is niet te behandelen.
- De ontharing is niet 100% permanent.
Andere methoden voor ontharing
De meest voorkomende ontharingsmethoden zijn scheren, ontharen met wax, gebruik van ontharingscrème, ontharen met was en ontharen met laser. Maar er zijn ook andere methoden.
Sugaring is een oude methode uit het Midden-Oosten. Het lijkt erg op een wasbehandeling, maar in plaats van was gebruik je een warme suikermassa. De methode is veel minder pijnlijk, zachter voor de huid, en de haren hoeven geen bepaalde lengte te hebben voordat je weer kunt behandelen.
Niet alle klinieken bieden echter sugaring aan, en net als waxen is het niet echt goedkoop om te doen.
Haartjes uittrekkenis waarschijnlijk een methode die de meeste mensen al hebben geprobeerd. Met een pincet verwijder je hier en daar al snel een enkele ongewenste haar. Het is een zeer effectieve methode, maar het is niet helemaal pijnloos en het duurt lang, tenzij het alleen om individuele haren gaat. Daarom is het vooral een methode die geschikt is voor de wenkbrauwen en kleine gebieden hier en daar op het lichaam en gezicht.
Het is een goedkope methode waarvoor alleen een pincet nodig is. Maar wees voorzichtig wanneer je je wenkbrauwen plukt. Je wenkbrauwen groeien niet meteen uit. Neem dus één haar per keer en zorg ervoor dat je goed licht en een veel tijd hebt.
Ontharen met een epilator lijkt sterk op scheren. Maar hier gebruik je een speciaal scheerapparaat dat de haren met de wortel uittrekt. Dat doet natuurlijk best pijn, en het is ook een methode die lang duurt, vooral als het de benen zijn die je wil behandelen. Maar je kan het thuis doen wanneer het jou uitkomt.
Niet iedereen heeft hetzelfde succes met het gebruik van een epilator - en velen geven het ook op omdat het gewoon te pijnlijk is. Maar als het lukt, duurt het enkele weken voordat je je opnieuw moet behandelen. Epileren is echter agressief voor de huid, dus je loopt het risico om kleine rode vlekjes of bultjes op de huid en ingegroeide haartjes te krijgen - net als bij het waxen.
Haarverwijdering met een draadje is een oude ontharingsmethode uit het Midden-Oosten. Het is een methode die een heel speciale techniek en goede ervaring vereist om te kunnen slagen. Dit doe je door met beide handen een dunne katoenen draad over de haren te halen en ze in een handomdraai te verwijderen. Het is een zeer effectieve methode als men de techniek kent en het is niet zo pijnlijk als bijvoorbeeld een waxbehandeling. Het zal lang duren om een groter gebied te behandelen, dus ontharen met een touwtje of threading, zoals het ook wordt genoemd, is waarschijnlijk het meest geschikt voor het gezicht.
Belangrijk om te weten voor en na het ontharen
Haarverwijdering kan agressief zijn voor de huid. Daar komen we niet omheen. Daarom is het de moeite waard om de huid zowel voor als na het ontharen goed te behandelen.
Voordat je begint met ontharen, is het een goed idee om de huid te wassen met een goede antibacteriële zeep. Dat reinigt en verzacht de huid. Als je je haar moet afscheren, kan een warm bad goed zijn. Het verzacht de haren en de huid en maakt het gemakkelijker om de haren te verwijderen. Maar ook bij gebruik van andere ontharingsmethoden, zoals het gebruik van ontharingscrème of wax, is het belangrijk om de huid vrij te maken van bacteriën voordat je aan de slag gaat.
Wanneer je klaar bent met het verwijderen van je haar, heeft de huid baat bij een liefdevolle verzorging. Smeer de huid in met een goede bodylotion of, beter nog, een speciale aftershave-conditioner die speciaal is ontwikkeld voor gebruik na het scheren. Dat heeft een verzorgende en verkoelende werking op geïrriteerde huid. En het kan ook helpen bij het voorkomen van rode bultjes, ingegroeide haartjes en irritatie, wat de reactie van de huid op een harde behandeling is.
Ingegroeide haren ontstaan bij een infectie in de haarzakjes, waardoor de haren de verkeerde kant op groeien. Welke methode je ook kiest voor haarverwijdering, de haarzakjes gaan helemaal openstaan nadat de haren worden uitgetrokken of afgeschoren. Als er bacteriën op de huid zitten, kunnen deze de haarzakjes binnendringen en zo ontstaat er een infectie. Daarom is het erg belangrijk om de huid schoon te houden met een antibacteriële zeep en deze te verzorgen met een antiseptische lotion die de huid afsluit en de groei van bacteriën tegengaat na het ontharen.
Kan ontharing permanent zijn?
Als we het hebben over permanente ontharing, dan gaat het om ontharing met laser, ook wel IPL (intense pulsed light) of ellipse-ontharing genoemd.
Laserontharing wordt gedaan door lichtenergie om te zetten in warmte-energie. Wanneer de lichtstraal de haarschacht raakt, worden het haar, de wortel en het haarzakje verwarmd, verbrand en dus vernietigd. Het licht kan echter alleen de donkere strepen in de huid opvangen en daarom werkt de laserbehandeling alleen op donker haar, en niet op licht, grijs of rood haar.
Een laser klinkt misschien heftig, maar het is niet gevaarlijk als het correct wordt uitgevoerd. Het gaat erom dat licht omgezet wordt in warmte. Het kan echter een beetje pijn doen tijdens de behandeling, vooral op gevoelige gebieden. Het voelt een beetje als een klap met een elastiekje tegen de huid, en je voelt een kortstondige hitte of branderig gevoel. Maar na de behandeling is er geen pijn meer.
Het vereist veel behandelingen voordat je volledig haarvrij bent, aangezien de individuele haarzakjes zich in verschillende groeistadia bevinden. Het benodigde aantal behandelingen is afhankelijk van factoren zoals je hormonaal niveau, leeftijd, haartype, etc. Vaak moet je rekenen op 5 tot 10 behandelingen. En zelfs als je op het behandelde gebied haarvrij bent geworden, verwacht dan niet dat je voor altijd 100% haarvrij blijft. Het individueel behandelde haarzakje is beschadigd, maar er kunnen nieuwe haarzakjes verschijnen, dus na verloop van tijd kunnen er nieuwe haren groeien. Daarom zou je na verloop van tijd moeten rekenen op nieuwe laserbehandelingen.
Een laserbehandeling vereist een bezoek aan een kliniek. Het is een vrij dure methode, aangezien elke behandeling veel kost en er veel behandelingen nodig zijn. Je kan laserbehandelingsapparaten kopen die je thuis kan gebruiken. Maar die zijn erg duur, en zowel experts als het ministerie van volksgezondheid hebben gewaarschuwd om ze niet te gebruiken.
Problemen die kunnen optreden bij ontharing
Ontharen is een belasting van de huid, omdat er heel wat moet gebeuren om haren te verwijderen. Sommigen hebben een gevoeligere huid dan anderen, en daarom zal ieders huid anders reageren op ontharing.
Enkele van de typische problemen die kunnen optreden bij het verwijderen van haar zijn huidirritatie, rode bultjes, ingegroeide haartjes en, vooral bij het scheren, kleine snijwondjes op de huid.
Het kan moeilijk zijn om die volledig te vermijden, vooral als je een gevoelige huid hebt. Maar je kan veel doen om de verschillende klachten te voorkomen. Voordat je begint met ontharen, kan je de huid reinigen en verzachten met een goede lichaamszeep die bacteriën verwijdert. Wanneer je klaar bent met het verwijderen van het haar, kan je je huid verzorgen en kalmeren met een aftershave-conditioner of een bodylotion.
7 mythes: Dingen die je niet wist over ontharen
Mythe 1: Het haar wordt dikker door het te scheren
Dat is een oude mythe die de werkelijkheid niet weerspiegelt. Die is waarschijnlijk ontstaan doordat korter haar dikker en stijver lijkt dan haar dat wat langer is.
Mythe 2: Bij gebruik van ontharingscrème worden de haren minder dik
Wanneer je ontharingscrème gebruikt, verwijder je de haren iets verder onderaan dan bij het scheren, maar de haren zijn precies even dik en stijf wanneer ze teruggroeien.
Mythe 3: Laserbehandeling is gevaarlijk
Laserontharing werkt door lichtenergie om te zetten in warmte-energie, die de haarzakjes verbrandt en vernietigt. Het is op geen enkele manier gevaarlijk en de laser vernietigt niets anders dan het haarzakje zelf.
Mythe 4: Haarverwijdering met was geeft minder haren
Wanneer je haar met was verwijdert, trek je het eruit, en daarmee verwijder je het haar dieper dan door bijvoorbeeld te scheren. Het duurt daardoor langer voordat het haar teruggroeit, maar het komt wel terug omdat het haarzakje niet beschadigd is.
Mythe 5: Door een wasbehandeling kan je brandwonden oplopen
Het is belangrijk om het waxen correct uit te voeren. De was moet warm zijn om te werken, maar niet zo heet dat je je brandt. Als die te heet is, kan je je branden. Daarom is het belangrijk om een specialist(e) te kiezen die ervaring heeft met wasbehandelingen.
Mythe 6: Je krijgt meer beharing als je je haren verwijdert
Je krijgt niet meer haar door de haren te verwijderen. Maar de individuele haren lijken misschien dikker en stugger wanneer ze gewoon teruggroeien.
Mythe 7: Haar groeit sneller als je het verwijdert
Haar groeit niet sneller of langzamer omdat je het verwijdert. En je krijgt door ontharing niet meer of dikker haar.
Veelgestelde vragen over ontharing
Hoe lang houdt een ontharing?
Het hangt er sterk vanaf welke methode je gebruikt. Scheren is de methode die het kortst houdt, terwijl laserbehandeling de methode is die het langst houdt.
Hoe lang houdt een ontharing met ontharingscrème?
Wanneer je haar verwijdert met een ontharingscrème, ga je iets dieper dan bij het scheren, en daarom duurt het wat langer voordat je de haren weer moet verwijderen.
Kun je een subsidie of terugbetaling krijgen voor ontharing?
Je kan geen subsidie of terugbetaling krijgen voor reguliere cosmetische ontharing. Maar, in speciale gevallen waarbij de haargroei het gevolg is van een ziekte en op het gezicht zit (bij vrouwen) en/of erg sterk is, kun je financiële steun krijgen om het haar te laten verwijderen met een laser.
Is permanente laserontharing gevaarlijk?
Het is niet gevaarlijk om haar te laten verwijderen met laser. Bij een laserbehandeling wordt lichtenergie omgezet in warmte-energie, die het haarzakje verbrandt en vernietigt. Maar alleen het haarzakje wordt aangetast en niet de huid eromheen of welke organen dan ook.
Is ontharing met laser permanent?
Laserontharing vereist verschillende behandelingen voordat de haren verdwenen zijn. Het individuele haarzakje is vernietigd, maar na verloop van tijd kunnen er nieuwe haarzakjes verschijnen, en daarom is het mogelijk dat je nieuwe behandelingen nodig hebt. En daarom zorgt een laserbehandeling er niet voor dat je voor altijd 100% haarvrij bent.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig bij ontharing met laser?
Het is erg verschillend van persoon tot persoon en hangt onder andere af van je hormoonniveau, leeftijd en haartype. Je moet rekenen op 5 tot 10 behandelingen.
Hoeveel kost ontharing met laser?
Het is de duurste ontharingsmethode, maar ook de meest effectieve. De prijzen variëren sterk van kliniek tot kliniek, dus onderzoek de markt voordat je een afspraak maakt. Het totale bedrag hangt ook af van het aantal behandelingen dat je nodig hebt en dat is zeer individueel.
Waar kan men was kopen voor ontharing?
Je kan was/wax kopen bij apotheken en in grotere supermarkten indien je thuis je eigen waxbehandeling wilt uitvoeren. En anders kan je een waxbehandeling laten doen door een schoonheidsspecialist(e).