Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe ziet zonneallergie eruit?

Zonneallergie verschijnt vaak als een rode en intens jeukende huiduitslag bestaande uit kleine bultjes en mogelijk kleine lichte blaasjes. De uitslag verschijnt meestal een paar uur na blootstelling aan de zon, maar kan ook 1 tot 2 dagen later ontstaan.

Ga naar: Verzorging van zonneallergie – Wat te doen

De symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen als de huid niet verder aan de zon wordt blootgesteld.

Zonneallergie komt het meest voor in het voorjaar of de vroege zomer, als de huid nog niet is gewend aan de zonnestralen.

Bij mensen met een milde zonneallergie wordt het vaak beter in de loop van de zomer, als de huid meer gewend raakt aan de zon. Maar meestal komt het in het volgende voorjaar weer terug. In de loop der jaren komt zonneallergie bij de meeste mensen echter niet meer terug omdat hun huid meer resistent wordt.

Lees ook: Wat zijn de symptomen? Zo ziet zonneallergie eruit

Zonneallergie veroorzaakt jeuk

Zonneallergie is niet gevaarlijk, maar een soort allergische reactie op de UV-stralen van de zon. Hoe voelt zonneallergie eigenlijk? De aandoening van de huid manifesteert zich als een rode en jeukende uitslag, en zonneallergie gaat vaak gepaard met flinke jeuk. En dat is wat zonneallergie zo vervelend maakt, ook al is het niet gevaarlijk.

De jeuk kan moeilijk te hanteren zijn en, omdat de huid geïrriteerd is, is het geen goed idee om te krabben. Maar het is moeilijk om dat niet te doen als het zo erg jeukt. Je kunt proberen de jeukende huid af te koelen en te kalmeren door haar te verzachten met een hydraterende bodylotion. En anders kan de apotheek je helpen met een crème tegen zonneallergie met antihistamine, die de allergische reactie kan helpen verminderen en daardoor de jeuk vermindert.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Polymorfe lichteruptie

Zonneallergie wordt ook wel polymorfe lichteruptie of polymorfe lichtdermatose genoemd, en is ook bekend onder de meer informele termen lichteruptie, zomerbultjes en Mallorca-acne.

De symptomen van zonneallergie kunnen lijken op die van warmtebultjes, maar zonneallergie gaat niet weg als de huid afgekoeld wordt, terwijl warmtebultjes meestal verdwijnen zodra je het minder warm krijgt.

Verzorging van zonneallergie – Hoe kun je zonneallergie het beste verzorgen?

Het eerste wat je moet doen is weggaan uit het zonlicht.

Bij de verzorging van zonneallergie is het belangrijk de huid te verzorgen en te hydrateren.

In geval van een allergische reactie van je huid wordt deze rood en heet, en wellicht ook een beetje gezwollen, en jeukt erg. Daarom helpt het om er iets op te smeren dat de huid verkoelt, verzacht en de jeuk kan verminderen.

Je kunt aftersun gebruiken of een gewone bodylotion. Het belangrijkste is dat de huid voldoende vocht krijgt, zodat deze niet uitdroogt.

Als je een crème tegen zonneallergie kiest die aloë vera en Tea Tree Olie bevat, krijg je niet alleen een vochtinbrengende crème, maar ook een middel dat de jeuk effectief verlicht, de huid kalmeert, verkoelt en gezond houdt.

Voor de verzorging van ernstige zonneallergie bestaat crème tegen zonneallergie met antihistaminica of met een milde cortison. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar.

Maar je kunt ook een arts raadplegen als je zeker wilt weten of je zonneallergie hebt, en meer informatie wilt krijgen over wat je ertegen kunt doen.

Hoewel zonnebrand oplopen zeker niet goed voor je lichaam is, is het wel zo dat zonneallergie gelukkig niet gevaarlijk is. Mensen met zonneallergie hebben dus geen verhoogd risico op het ontstaan van moedervlekkanker of huidkanker. Maar zonneallergie is heel onaangenaam en hinderlijk – daar is geen twijfel over mogelijk.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Verzorging van zonneallergie in het gezicht

Vooral mensen met een erg licht huidtype kunnen last hebben van een puistjesachtige uitslag op hun gezicht als het voorjaar en de zomer aanbreken. Vanwege het op puistjes lijkende uiterlijk wordt dit vaak zomerbultjes of Mallorca-acne genoemd. De uitslag kan zich over de hals en over het bovenste deel van de borst verspreiden.

Het is het beste voor zonneallergie op je gezicht om uit de zon te blijven. De allergie of de zomerbultjes zijn immers ontstaan als gevolg van blootstelling aan de zon. En als je niet meer aan ultraviolette stralen wordt blootgesteld, gaat de allergie vanzelf over. Als je niet uit de zon kunt blijven, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor die de meeste van de UVA- en UVB-stralen van de zon kan filteren. Daarnaast kun je een pet of een hoed met een brede rand dragen om je gezicht te beschermen tegen de zon.

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een kuur met licht, waarbij geprobeerd wordt je huid elke week met ultraviolet licht te harden, zodat je gezicht beter bestand is tegen de zon als het voorjaar komt.

Tabletten voor het versterken van de huid

Als je elk jaar last hebt van zonneallergie, kan het een goed idee zijn om je huid van binnenuit te proberen te helpen. Er zijn verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar die de huid proberen te helpen zich voor te bereiden op de zon, waardoor ze beter bestand is tegen straling van de zon. Dit betekent echter niet dat je zonder zonnebrandcrème kunt, want het is slechts een aanvulling om de huid van binnenuit te proberen te versterken.

Door een combinatie van bètacaroteen, calcium en saffloerolie kun je zonneallergie verzachten voordat het doorzet. Je dient zes tot negen weken voordat je aan de zon wordt blootgesteld met de supplementen te beginnen – en ze gedurende de gehele periode met zon in te blijven nemen.

Bèta-caroteen is een precursor van vitamine A, dat celvernieuwende en zonbeschermende eigenschappen heeft. Als de huid aan zonlicht wordt blootgesteld, maakt het lichaam vitamine D aan. Maar bij sommige mensen kan vitamine D calcium in het bloed binden en krijgt het huidweefsel er calcium voor in de plaats. Saffloerolie bevat een hoog gehalte aan vitamine E - een antioxidant die de huidcellen helpt beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Raadpleeg altijd je arts als je twijfels en/of vragen hebt over huidversterkende supplementen.

Crème tegen zonneallergie

De allerbelangrijkste crème tegen zonneallergie is zonnebrandcrème. Met een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor kun je die vervelende uitslag weg proberen te houden. Als je een heel lichte huid hebt, is het verstandig een zonnebrandcrème met factor 50 te gebruiken, die tot 98% van de zonnestralen tegenhoudt. Het is belangrijk om voldoende zonnebrandcrème aan te brengen op de aan de zon blootgestelde huid en regelmatig bij te smeren.

Als je al zonneallergie hebt opgelopen, kun je een bodylotion met Tea Tree Olie gebruiken om de jeuk en irritatie te proberen te verzachten. Bij de apotheek kun je ook een crème kopen die antihistaminica of bijnierhormonen bevat, die de allergische reactie af kunnen remmen. Antihistaminica gaan histamine op het lichaam tegen. Histamine is de stof die het lichaam afgeeft bij allergische reacties zoals zonnallergie.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Waardoor ontstaat zonnebrand?

Zonnebrand is een signaal van je lichaam dat je huid beschadigd is. Het zijn vaak de lichaamsdelen waar de huid het dunst is die het meeste risico lopen. Mensen met een zeer lichtgevoelige en lichte huid lopen een verhoogd risico op zonnebrand als ze niet oppassen. En zonnebrand doet zich ook vaak voor bij de eerste voorjaarszon, als de huid nog geen eigen 'schild' heeft opgebouwd.

Het is heel verschillend wanneer een zonnebrand verdwijnt. Het hangt ervan af hoe rood je bent geworden en hoe diep je verbrand bent. Een heel milde zonnebrand verdwijnt vaak binnen 24 uur, terwijl het bij een ernstigere zonnebrand enkele dagen kan duren voor hij verdwijnt.

Hoe lang duurt een zonnebrand?

Als je je huid te veel aan zonlicht hebt blootgesteld, of als je gewoon een extra lichte huid hebt, zal je huid vaak na 3-5 uur reageren met roodheid en een pijnlijk gevoel. Als je in de zon bent, is het ook vaak moeilijk te zien of je huid rood is geworden – pas als je weer binnen bent, kun je de rode huidreactie zien.

Een zonnebrand wordt meestal beschouwd als een eerstegraads verbranding, en daarom is te verwachten dat de verbranding tussen de 1-3 dagen zal duren, afhankelijk van het huidtype. De zonnebrand neemt geleidelijk af en de huid wordt de dagen daarna minder rood en pijnlijk. Als je je verbrande huid verder aan de zon blootstelt, kan dat leiden tot een tweedegraads verbranding en, in het ergste geval, een derdegraads verbranding, waarbij de huid met vocht gevulde blaren en zweren ontwikkelt. Als je zo erg verbrandt door de zon, heb je medische hulp nodig - en zal je huid er veel langer over doen om zich te herstellen en weer normaal te worden, omdat de beschadigde huid moet herstellen.

Probeer zonneallergie te voorkomen aan de hand van de onderstaande tips.

Er is geen echte remedie tegen zonneallergie - je kunt alleen de symptomen verzorgen en proberen te verzachten. Maar je kunt wel proberen te voorkomen dat je zonneallergie krijgt.

Hieronder vind je 5 tips om zonneallergie te proberen te voorkomen.

  1. Vermijd langdurige verblijven in de zon. De beste manier om zonneallergie te proberen te voorkomen is om niet te lang in de zon te blijven; korte blootstellingen zijn beter.
  2. Blijf midden op de dag uit de zon. De straling van de zon is het krachtigst tussen 10.00 en 16.00 uur.
  3. Laat je huid langzaam wennen aan de zon. Als je lange tijd niet in de zon bent geweest, is het belangrijk dat je huid langzaam aan de zon went. Dit is het geval als de eerste voorjaarszon zich aandient, omdat de zon dan al sterk is, maar ook als je bijvoorbeeld op skivakantie gaat en je huid al vele maanden niet meer aan sterk zonlicht blootgesteld is geweest.
  4. Bescherm je huid met kleding. Gelukkig krijg je alleen zonneallergie op dat deel van je huid dat aan de zon blootgesteld is. Als je dus het grootste gedeelte van je lichaam kleding gedragen hebt, zul je zelden zonneallergie krijgen waar je kleding je tegen de zon beschermd heeft. Maar simpelweg kleding dragen als je de zon ingaat is geen garantie, want kleding biedt slechts een gedeeltelijke bescherming tegen de zonnestralen; een deel van de ultraviolette stralen zal toch door de kleding heen dringen.
  5. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor. Iedereen die de zon ingaat, moet aan zonnebrandcrème denken. Maar als je last hebt van zonneallergie, is het nòg belangrijker om er altijd aan te denken om je met zonnebrandcrème in te smeren.

Zonnebrandcrème tegen zonneallergie – Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor

Telkens als je de zon ingaat, is het verstandig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen zonneallergie te gebruiken – hoe kort de tijd dat je in de zon bent ook is.

Veel mensen vergeten hoe krachtig de zon is in het vroege voorjaar als het buiten nog koel is. En dan zijn vooral mensen met aanleg voor zonnallergie kwetsbaar, omdat hun huid niet aan de zon gewend is – en omdat velen vergeten zich met zonnebrandcrème in te smeren als ze de eerste paar keren in de zon komen.

Als je een zonnebrandcrème kiest met een hoge beschermingsfactor (SPF = Sun Protection Factor) en met filters voor zowel UVA- als UVB-stralen, ben je goed beschermd. Maar vergeet niet om een dikke laag zonnebrandcrème te gebruiken (een flinke handvol), om je in de loop van de dag met regelmatige tussenpozen in te smeren, en om het een half uur voordat je de zon ingaat aan te brengen, zodat het kan inwerken voordat je in de zon bent.

Lichtkuur

Als je last hebt van ernstige zonneallergie, kan een wekelijkse lichtkuur bij de dermatoloog in de vroege voorjaarsmaanden helpen.

Tijdens een lichtkuur word je blootgesteld aan ultraviolet licht.

Daardoor wordt je huid langzaam gehard, zodat je beter bestand bent tegen het zonlicht. In sommige gevallen kan je dermatoloog ook tabletten tegen zonneallergie aanraden.

Wat is de oorzaak van zonneallergie?

Het is niet helemaal duidelijk waarom zonneallergie ontstaat - behalve dat het veroorzaakt wordt door een verhoogde gevoeligheid voor de UVA- en UVB-stralen van de zon. Het zonlicht kan reacties in de huid veroorzaken die een chemische verbinding vormen die het lichaam als iets vreemds ervaart.

De reactie van het lichaam is een allergische reactie met roodheid, hitte, zwelling en jeuk

Hoe goed we de zon verdragen verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen verdragen de zon nu eenmaal beter dan anderen. Maar in het algemeen zijn Noord-Europese mensen met een lichte huid en licht of rood haar extra vatbaar voor zonneallergie.

Een lichte huid bevat niet zoveel pigment, en het is het pigment in onze huid dat ons moet beschermen tegen de zonnestralen en de schadelijke effecten van UV-stralen op de huid.

Ook al kun je de zon thuis, in Noord-Europa, misschien goed verdragen, als je aanleg hebt voor zonneallergie, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn en een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken als je van plan bent van de zon te genieten en een zomerse - of winterse - vakantie in het zuiden door te brengen.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie treft vooral kinderen en jonge vrouwen van 10-30 jaar, en mensen met een lichte huid lopen een groter risico.

Het is echter een uitzondering dat zonneallergie zich voor het eerst voordoet bij volwassenen van middelbare leeftijd.

Naar schatting lijdt ongeveer 15% van de Noord-Europese bevolking aan zonneallergie - juist omdat zonneallergoe vooral mensen treft met een lichte of roodharige huid die niet veel pigment heeft.

In sommige families komt zonneallergie meer voor dan in andere, dus dit wijst erop dat het erfelijk kan zijn.

Baby's kunnen zonneallergie krijgen, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Voornamelijk omdat baby's gelukkig zelden tijd in direct zonlicht doorbrengen, wat ook niet goed zou zijn.

Zonneallergie op je gezicht

Zonneallergie op je gezicht komt niet vaak voor. Dit komt waarschijnlijk doordat het gezicht het hele jaar door meer aan zon en licht wordt blootgesteld. Dit betekent dat de huid op je gezicht meer gehard is dan de huid op de rest van je lichaam.

Als je toch zonneallergie op je gezicht krijgt, is het heel verstandig om je gezicht te hydrateren. Breng regelmatig een goede aftersun of gezichtscrème aan. Producten met aloë vera en Tea Tree Olie zijn bijzonder effectief omdat ze niet alleen hydrateren, maar de huid ook verkoelen, verzachten en herstellen.

Zonneallergie op de armen

Als je aanleg hebt voor zonneallergie en al zonneallergie op je armen hebt, zorg dan dat je uit de zon gaat of in ieder geval je armen bedekt.

Vervolgens gaat het erom de huid te hydrateren en te verzorgen, zodat ze niet te droog wordt. Je kunt dit doen met een aftersun of met een goede en verzorgende bodylotion.

Kies voor producten met aloë vera of Tea Tree Olie, die een verkoelend, verzachtend en anti-jeuk effect op de huid hebben – precies wat je nodig hebt als je huid jeukt, warm en gezwollen is.

Zonneallergie op de benen

Als het warm is, lopen we vaak met blote benen en voeten, wat betekent dat vooral onze benen en voeten aan de zon worden blootgesteld. Als deze de hele winter goed ingepakt zijn geweest, is de plotselinge en felle voorjaars- en zomerzon hard voor de huid.

Als je aanleg hebt voor zonneallergie, is het dus vooral belangrijk om eraan te denken zonnebrandcrème aan te brengen als je met je benen en voeten de zon ingaat.

Als je eenmaal zonneallergie hebt opgelopen, kun je je het beste insmeren met een aftersun of een goede, voedende bodylotion.

Zonneallergie op de handen

Je handen kun je moeilijk bedekt houden als je buiten in de zon bent, dus deze lopen ook risico als je aanleg hebt voor zonneallergie. En soms hebben we ook de neiging om onze handen te vergeten als we ons insmeren met zonnebrandcrème. Dat is niet zo goed, dus vergeet niet je handen goed in te smeren met zonnebrandcrème - en breng elke keer als je je handen heb gewassen een nieuw laagje aan.

Als je zonneallergie op je handen krijgt, hydrateer en verzorg ze dan met een goede aftersun, een aloë vera-geleen bodylotion of een rijke en voedende handcrème.

Zonneallergie en zonnebank

Een bezoek aan de zonnebank is het equivalent van een hete zomerdag in het zuiden, en dat is zwaar voor je huid, vooral als je een lichte, tere huid hebt die vatbaar is voor zonnebrand en als je misschien ook aanleg hebt voor zonneallergie. Je kunt namelijk ook zonneallergie oplopen op de zonnebank.

Als je aanleg hebt voor zonneallergie, is het belangrijk dat je huid geleidelijk went aan de zon, en dat doe je niet door een bezoek aan de zonnebank. Bovendien verhoogt een bezoek aan de zonnebank het risico op het ontstaan van kanker, dus het is geen goed idee om voor de zomervakantie je huid te willen verharden door naar de zonnebank te gaan.

Als je last hebt van ernstige zonneallergie, zou je beter een lichtkuur bij de dermatoloog kunnen overwegen. En denk eraan om verstandig van de zon te genieten, veel zonnebrandcrème te gebruiken en je huid te bedekken.

Het is een veel voorkomend misverstand dat de zonnebank bescherming biedt als je de zon in zal gaan. Een gebruinde huid is eigenlijk al een beschadigde huid. En op de zonnebank word je alleen blootgesteld aan UVA-stralen, niet aan die van UVB, zodat je huid daar niet aan went.

FAQ over zonneallergie

Hoe ziet zonneallergie eruit?

Zonneallergie ziet eruit als een rode, jeukende huiduitslag. De uitslag bestaat uit kleine bultjes en eventueel kleine lichte blaasjes en verschijnt meestal een paar uur na blootstelling aan de zon, maar kan ook tot 1-2 dagen later ontstaan. De symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen als de huid niet verder aan de zon wordt blootgesteld.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een zeer onaangename conditie van de huid die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor zonnestralen. Mensen met zonneallergie verdragen de zon heel slecht, en zonneallergie kan al door een korte tijd in de zon ontstaan. Als je zonneallergie krijgt, ontstaat er een allergische reactie met roodheid, jeuk en zwelling. Zonneallergie treft vooral Noord-Europese mensen met licht of rood haar en een lichte huid, die niet zoveel pigment heeft.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een ander woord voor zonne-eczeem - een onaangename en hinderlijke conditie van de huid. Andere woorden die je voor dezelfde aandoening tegen kunt komen zijn polymorfe lichteruptie, polymorfe lichtdermatose, lichteruptie, zomerbultjes en Mallorca-acne.

Wat is polymorfe lichteruptie?

Polymorfe lichteruptie of polymorfe lichtdermatose zijn de medische termen voor zonneallergie, ook wel zonne-eczeem of zomerbultjes genoemd.

Wat zijn zomerbultjes?

Zomerbultjes is een andere benaming voor zonneallergie. De term is ongetwijfeld ontstaan omdat de uitslag die met zonneallergie gepaard gaat een beetje op puistjes kan lijken: roodheid van de huid, kleine bultjes en mogelijk kleine lichte blaasjes. En het is vooral in de zomer (en het voorjaar) dat je zonneallergie kunt krijgen.

Wat is de oorzaak van zonneallergie?

We weten niet echt waarom sommige mensen zonneallergie krijgen – we weten alleen dat het komt door een verhoogde gevoeligheid voor de UVA- en UVB-stralen van de zon. Het zonlicht kan reacties in de huid veroorzaken die een chemische verbinding vormen die het lichaam als iets vreemds ervaart. De reactie van het lichaam is een allergische reactie met roodheid, hitte, zwelling en jeuk.

Wat kun je doen tegen zonneallergie?

De beste voorzorg tegen zonneallergie is om de blootstelling aan de zon tot korte perioden te beperken en altijd een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken als je in de zon bent. Ook kun je je huid bedekken als je in de zon bent, bijvoorbeeld met een hoed of pet en losse katoenen broeken en blouses.

Hoe kun je zonneallergie tegengaan?

Als je aanleg hebt voor zonneallergie, moet je zo min mogelijk tijd in de zon doorbrengen - en alleen voor korte perioden. Als je in de zon bent, denk er dan aan een om goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, en het is ook verstandig om je huid te bedekken, bijvoorbeeld met een hoed of pet en losse katoenen kleding.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram