Netelroos – Wat is het, wie krijgt het en wat doe je eraan?
Netelroos is een onaangename en jeukende huiduitslag waar veel mensen last van hebben – een enkele keer of meerdere keren. Iedereen kan netelroos krijgen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor een uitbraak, en vaak is het moeilijk om de precieze oorzaak vast te stellen. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om netelroos te behandelen.
Inhoudsopgave
Wat is netelroos – en wie krijgt het?
Netelroos is een huidaandoening die zich manifesteert als jeukende uitslag op de huid. De uitslag bestaat uit rode of bleke/witte zwellingen in de huid. De uitslag lijkt op wat je krijgt als je een brandnetel aanraakt. Brandnetels heten urtica in het Latijn, en de Latijnse benaming voor netelroos is dus urticaria.
Men maakt onderscheid tussen acute netelroos, die minder dan zes weken duurt, en chronische netelroos, waar de symptomen meer dan zes weken aanhouden.
Ongeveer 20% van de bevolking zal op een bepaald moment netelroos krijgen – misschien slechts een enkele keer of als een terugkerend probleem.
Iedereen kan netelroos krijgen, zowel mannen als vrouwen; kinderen, jongeren en ouderen. Acute netelroos treft vooral kinderen, terwijl chronische netelroos vaker voorkomt bij volwassenen. Vrouwen krijgen drie keer zo vaak netelroos als mannen.
Hoe ziet netelroos eruit – en hoe voelt het?
Netelroos manifesteert zich als een roodachtige of witachtige/bleke uitslag op de huid. Vaak zal de uitslag in het midden bleek zijn en omringd door een roodachtige ring. Waar de uitslag optreedt, is de huid enigszins gezwollen. De zwellingen in de huid worden ook wel kwaddels genoemd.
Netelroos jeukt en brandt en voelt behoorlijk onaangenaam. Het gevoel is vrijwel hetzelfde als wanneer men een brandnetel heeft aangeraakt en 'gebrand' is. Hoewel het niet prettig is om netelroos te hebben, is het gelukkig een onschadelijke huidaandoening, zelfs als het er heftig uitziet terwijl het gaande is.
De jeuk is erg hinderlijk en kan zowel de slaap als de dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Als men vaak uitbraken van netelroos heeft, kan dit de levenskwaliteit beïnvloeden, en daarom moet men in dergelijke gevallen zorgen voor behandeling van de jeuk. Bij gewone jeuk kan een jeukwerende crème misschien de oplossing zijn.
Ernstige zwellingen bij netelroos
In zeldzame gevallen kunnen er ook zwellingen in de onderhuid optreden. Als dit rond de ogen of in de mond, op de tong, in de keel of op de lippen gebeurt, kan het de ademhaling beïnvloeden, en je moet daarom onmiddellijk een arts raadplegen. De aandoening wordt Quincke's oedeem of angio-oedeem genoemd, maar is zeer zeldzaam.
Ernstige aanvallen van netelroos met zwellingen in het gezicht kunnen worden veroorzaakt door overgevoeligheid voor insectenbeten. Hier is het ook noodzakelijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.
Hoe lang duurt netelroos?
Netelroos kan binnen enkele minuten optreden, en de kwaddels (elementen van de uitslag op de huid) kunnen zich binnen uren of slechts minuten over het lichaam verplaatsen. De afzonderlijke uitslag zal meestal binnen 24 uur verdwijnen, maar een nieuwe kan daarna optreden, en daarom kan het voelen alsof de uitslag blijft bestaan.
Veel mensen zullen op een bepaald moment een enkel geval van netelroos ervaren op een beperkt gebied van het lichaam. Dergelijke uitbraken zullen vaak slechts enkele uren of een dag duren, waarna ze vanzelf zullen verdwijnen. Als je echter blijft nieuwe – en misschien ernstige en langdurige – uitbraken van netelroos krijgen, moet je een arts raadplegen om een behandeling voor de symptomen te vinden.
Men maakt onderscheid tussen acute netelroos, ook wel fysieke netelroos genoemd, met symptomen die minder dan zes weken duren, en chronische netelroos, waar de netelroos aanhoudender is, en de symptomen meer dan zes weken aanhouden.
Waarom krijgt men netelroos?
Men weet eigenlijk heel weinig over waarom men netelroos krijgt. En in de meeste gevallen komt men nooit te weten wat de uitbraak veroorzaakte.
Enkele van de factoren die aanleiding kunnen geven tot een uitbraak van netelroos zijn de volgende:
- Medicijnen, waaronder bepaalde soorten pijnstillers voor artritis (NSAID-preparaten), sommige soorten bloeddrukmedicijnen, morfine en antibiotica.
- Infecties, bijvoorbeeld virusinfecties bij kinderen.
- Dranken en voedingsmiddelen, bijvoorbeeld noten, eieren, melk en schaaldieren, als men al allergisch is voor deze.
- Conserveermiddelen en kleurstoffen.
- Koude, bijvoorbeeld koude baden of koude wind op de huid (ook wel koude-urticaria genoemd).
- Zon en warmte (ook wel zonne-urticaria genoemd).
- Druk op de huid gedurende langere tijd (ook wel drukurticaria genoemd).
- Fysieke activiteit met zweetvorming (ook wel cholinergische urticaria genoemd).
- Contact met iets waar men allergisch voor is of iets dat een toxisch effect heeft, bijvoorbeeld brandnetels (ook wel contacturticaria genoemd).
- Psychologische factoren zoals stress.
- Direct contact met bijvoorbeeld gras of huisdieren waar men al allergisch voor is.
- Bijen- of wespensteken, als men al allergisch is voor dit.
Hoe kan men netelroos behandelen?
Bij een enkel geval van netelroos dat snel vanzelf overgaat, zal de arts zelden verder onderzoek doen. En in veel gevallen zal men daarom niet ontdekken wat de netelroos veroorzaakte.
Als je echter ervaart dat je steeds weer netelroos krijgt, en misschien ook dat de uitbraken ernstig en langdurig zijn, moet je een arts raadplegen om een onderzoek te krijgen, hetzij bij je eigen arts of bij een specialist. De arts kan verschillende tests en onderzoeken doen.
Verwijder de oorzaken van netelroos
Als je netelroos krijgt, zal de eerste en belangrijkste stap in de behandeling altijd zijn om de uitlokkende oorzaak te verwijderen, indien mogelijk. Heel vaak kan men de oorzaak echter niet vinden. Maar in eerste instantie is het de moeite waard om te kijken naar eventuele medicijnen die je inneemt, en of je een infectie hebt. Je moet ook nadenken over of je voedsel hebt gegeten dat je normaal niet eet. Als je al weet dat je allergisch bent voor bepaalde dingen, moet je die natuurlijk als eerste vermijden. En als je bijvoorbeeld in koud water hebt gezwommen of lang in de zon bent geweest, kun je in eerste instantie proberen dat te vermijden.
Het lukt echter lang niet altijd om een oorzaak te vinden – en dan kan het uiteraard moeilijk zijn om de oorzaak te verwijderen. In plaats daarvan moet er een andere vorm van behandeling komen als de netelroos aanhoudt. In milde gevallen kan het helpen om de huid gewoon een beetje te koelen.
Behandeling van netelroos met medicijnen
De arts zal meestal een behandeling met antihistaminica voorstellen, die helpen tegen de jeuk. Antihistaminica zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.
In bijzonder ernstige gevallen van netelroos, waar antihistaminica niet werken, kan de arts een recept uitschrijven voor tabletten met corticosteroïden. Dit kan bijwerkingen hebben en is daarom zelden de oplossing.
Zwangere vrouwen en kinderen kunnen antihistaminica gebruiken, maar dit moet altijd in overleg met de arts gebeuren, aangezien niet alle soorten geschikt zijn. Als je als zwangere vrouw een jeukende uitslag hebt die lijkt op netelroos, moet je laten onderzoeken of het daadwerkelijk netelroos is of de zogenaamde zwangerschapsjeuk, die wordt veroorzaakt door licht verhoogde leverwaarden.
Behandeling met natuurlijke middelen en voedingssupplementen
Het is altijd goed om gezond te leven en te eten, en in sommige gevallen kan een gezondere levensstijl misschien ook een gunstig effect hebben op je netelroos. Het is dus goed om de voedingsadviezen op te volgen en veel groenten te eten, wit brood te vermijden, enz.
Daarnaast zijn er ook verschillende natuurlijke middelen en voedingssupplementen die effectief zouden zijn tegen huidaandoeningen zoals netelroos. Er zit niets anders op dan te experimenteren tot je iets vindt dat voor jou werkt, als je die weg wilt inslaan. Velen zijn bijvoorbeeld blij met natuurlijke middelen die tea tree olie of aloë vera bevatten.
Wat is chronische netelroos?
Wanneer een uitbraak van netelroos langer dan zes weken aanhoudt, spreekt men van chronische netelroos. De meeste mensen kunnen een enkele uitbraak van netelroos verdragen, die vrij snel weer verdwijnt. Maar wanneer de uitbraken langdurig, terugkerend en misschien ook grote delen van het lichaam bedekken, begint netelroos een hinderlijke en zeer onaangename huidaandoening te worden. En dan is het noodzakelijk om een behandeling te vinden die de symptomen kan verwijderen of verlichten.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van chronische netelroos, afhankelijk van wat de uitbraken veroorzaakt:
- Zon-geïnduceerde netelroos. Een zeldzame vorm van netelroos, die vooral zichtbaar is op de wangen en de rest van het gezicht na blootstelling aan de zon.
- Druk-netelroos. Uitbraak nadat de huid langdurig onder druk heeft gestaan door elastieken, een strakke broekband en dergelijke.
- Dermografisme, ook wel 'schrijfhuid' genoemd. Wanneer er op de huid wordt gekrast of geschreven, kan er lokaal netelroos ontstaan.
- Cholinergische netelroos. Na fysieke inspanning met zweetvorming kunnen er uitbraken van netelroos optreden, vooral op het bovenlichaam.
- Contact netelroos. Als mensen met allergieën in contact komen met bijvoorbeeld huisdieren, gras en bepaalde soorten medicijnen en voedingsmiddelen, kunnen er uitbraken optreden. Hetzelfde kan gebeuren bij aanraking met bijvoorbeeld brandnetels of een kwal.
- Chronische auto-immuun netelroos. Hierbij gaat het om terugkerende uitbraken van netelroos, waarbij het lichaam antilichamen heeft aangemaakt tegen eigen allergiecellen.
- Erfelijk angio-oedeem. Dit is een zeer zeldzame en erfelijke ziekte, waarbij een tekort aan een enzym (C1-inhibitor) zeer hevige en terugkerende zwellingen kan veroorzaken.
FAQ - Veelgestelde vragen
Wat is netelroos?
Netelroos is een huidaandoening die zich uit in jeukende uitslag op de huid. De uitslag bestaat uit rode of bleke/witte zwellingen in de huid. De uitslag lijkt op wat men krijgt wanneer men een brandnetel aanraakt. Netelroos is niet gevaarlijk, maar is onaangenaam en hinderlijk, vooral als het lang aanhoudt.
Hoe ziet netelroosuitslag eruit?
Een netelroosuitslag manifesteert zich als een roodachtige of witachtig/bleke uitslag op de huid. Vaak zal de uitslag bleek zijn in het midden en omringd door een roodachtige ring. Waar de uitslag verschijnt, is de huid enigszins gezwollen. De zwellingen in de huid worden ook wel kwaddels genoemd. Je kunt uitslag hebben in een beperkt gebied of over grote delen van het lichaam.
Hoe lang duurt netelroos?
Een uitbraak van netelroos kan binnen enkele uren of een dag voorbij zijn, maar kan ook enkele weken aanhouden. Als de symptomen langer dan zes weken aanhouden, spreekt men van chronische netelroos.
Wat veroorzaakt netelroos?
Netelroos kan worden veroorzaakt door een groot aantal verschillende factoren, en vaak wordt niet ontdekt wat netelroos veroorzaakt. Het kan onder andere gaan om medicijnen, infectie, druk op de huid, koude, warmte, water, zon, dranken, voedingsmiddelen, conserveermiddelen, kleurstoffen, fysieke activiteit met zweetvorming, stress, bijen- of wespensteken en contact met brandnetels, kwallen en dergelijke.
Kun je netelroos krijgen van een hond?
Als je al allergisch bent voor honden, kun je inderdaad netelroos krijgen bij direct contact met een hond.
Wat kun je doen aan netelroos?
De beste behandeling voor netelroos is het verwijderen van de oorzaak, als je die kunt vinden. Anders kun je een koud bad nemen of de huid op een andere manier koelen in milde gevallen. Tabletten met antihistaminica werken jeukstillend en zijn daarom in de meeste gevallen effectief tegen netelroos.
Kan netelroos vanzelf overgaan?
In veel gevallen zal netelroos vanzelf binnen enkele uren of een dag overgaan. In die gevallen hoef je niets te doen. En hopelijk ervaar je geen nieuwe uitbraken. Als dat wel het geval is, kun je je arts raadplegen om over behandeling te praten.
Kan netelroos terugkomen?
Netelroos kan zeker terugkomen, vooral als je opnieuw wordt blootgesteld aan de factor die het veroorzaakt. Als je die kunt vinden, kun je veel doen om nieuwe uitbraken te voorkomen.
Kan netelroos psychisch zijn?
Netelroos kan psychisch zijn, bijvoorbeeld stress kan netelroos veroorzaken. Als je dat vermoedt, moet je uiteraard stress zoveel mogelijk vermijden.
Kan netelroos koorts veroorzaken?
Als je netelroos hebt, kun je inderdaad koorts krijgen, vooral als je ernstig getroffen bent door netelroos. Vooral kinderen kunnen netelroos krijgen in verband met bijvoorbeeld een virusinfectie, en zij zullen vaak al koorts hebben.
Kunnen noten netelroos veroorzaken?
Allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals noten, kan netelroos veroorzaken. Als je al allergisch bent voor bijvoorbeeld noten, kan contact met of inname van noten een uitbraak van netelroos met jeukende uitslag op de huid veroorzaken.
Kan stress netelroos veroorzaken?
Stress kan inderdaad de veroorzakende factor zijn voor een uitbraak van netelroos. Als je dat vermoedt, is het uiteraard een goed idee om stress te vermijden, indien mogelijk.
Is netelroos besmettelijk?
Netelroos is niet besmettelijk. Het is een huidaandoening die vaak het gevolg is van een allergische reactie. Netelroos is normaal gesproken niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn als er zwellingen in de luchtwegen ontstaan door de netelroos.