Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is eczeem - en wie krijgt het?

Eczeem is een zeer veelvoorkomende huidaandoening die veel mensen van beide geslachten en alle leeftijdsgroepen treft. Men schat dat meer dan 10% van de bevolking lijdt aan een vorm van eczeem. Ondanks de hoge aantallen is eczeem absoluut niet besmettelijk.

Veel mensen krijgen een of enkele keren in hun leven eczeem, terwijl anderen in meer of mindere mate hun hele leven last hebben van eczeem.

Als je eczeem hebt, wordt je huid rood en jeukt en kan opzwellen. Later kan de huid droog en schilferig worden en kunnen er pijnlijke kloven ontstaan. Bij eczeem is er een ontsteking van de buitenste barrière van de huid. Dermatitis is de Latijnse term voor huidontsteking, daarom wordt eczeem vaak dermatitis genoemd.

Je kunt overal op je lichaam en gezicht eczeem krijgen. De oorzaken van verschillende soorten eczeem zijn verschillend, en verschillende soorten eczeem kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen.

Sommige soorten eczeem komen vaker voor bij bepaalde groepen. Bijvoorbeeld, atopisch eczeem, ook bekend als kindereczeem, komt vooral veel voor bij kinderen. En iets meer vrouwen dan mannen krijgen contactdermatitis, misschien omdat vrouwen vaker in contact komen met nikkel door sieraden en schoonmaakproducten.


Verschillende soorten eczeem

Het algemene symptoom van eczeem is een huidverandering met roodheid van de huid, huidirritatie en jeuk. Daarnaast kunnen er in sommige gevallen bultjes of blaren op de huid zijn, die witachtig of geelachtig pus kunnen bevatten. De huid kan ook schilferig en gezwollen zijn. Bij chronisch eczeem kan de huid ook verdikken en barsten.

Over het algemeen ervaren de meeste mensen met eczeem dat de symptomen erger zijn in de winter en beter in de zomer. Dit komt door de lage luchtvochtigheid, droge lucht, kou en winderige omstandigheden in de winter, terwijl tijdens de zomer de zon gunstig is voor de eczeemhuid - als de zon met mate wordt genoten.

Eczeem is zeer zeker een erfelijke aandoening. Als de ouders allergieën of eczeem hebben, is de kans zeer groot dat de kinderen ook eczeem krijgen. Daarnaast speelt ook de omgeving een rol. Zo wordt gedacht dat vervuiling en blootstelling aan veel verschillende stoffen ervoor zorgen dat er tegenwoordig aanzienlijk meer mensen met allergieën zijn dan vroeger.

Eczeem kan worden veroorzaakt door interne (endogene) factoren. Hieronder vallen soorten zoals atopisch eczeem, roos eczeem, stasis dermatitis en puistjes eczeem. Eczeem kan ook worden veroorzaakt door externe (exogene) factoren. Voorbeelden zijn contactdermatitis en netelroos.

Atopisch eczeem (kindereczeem/astma eczeem)

Atopisch eczeem, ook wel kindereczeem, astma eczeem of atopische dermatitis genoemd, is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het kan niet worden genezen, maar de symptomen - droge en jeukende huid - kunnen worden verlicht.

Ongeveer 15% van de kinderen en adolescenten lijdt aan atopisch eczeem. Gelukkig groeit ongeveer 60% van de kinderen en jongeren met atopisch eczeem over de aandoening heen tegen de puberteit. Echter, als volwassenen hebben zij nog steeds een verhoogd risico op het ontwikkelen van handeczeem. Daarom moeten zij zoveel mogelijk banen vermijden waarbij hun handen worden blootgesteld aan zeep, water, chemicaliën en andere stoffen.

De meeste mensen met atopisch eczeem hebben hun eerste uitbraak gehad toen ze heel jong waren, vaak binnen het eerste levensjaar.

Bij zeer jonge kinderen tot 1-2 jaar is eczeem het meest voorkomend op de wangen, kin, rug van de handen en de extensorzijden van de armen en benen. Later treft het vooral de achterkant van de knieën, ellebogen, polsen en enkels. Bij oudere kinderen en volwassenen is het vaak op het gezicht, vooral rond de ogen, nek en bovenlichaam. Volwassenen met atopisch eczeem ontwikkelen ook vaak handeczeem op de rug van de hand en tussen de vingers.

Bij kinderen met atopisch eczeem is het vermogen van de huid om bacteriën en virussen te bestrijden verminderd. Zij hebben daarom meer kans op koortslippen en stafylokokkeninfecties, bijvoorbeeld.

Atopisch eczeem is een erfelijke ziekte, net als hooikoorts en astma. Als je een van de drie ziekten hebt, loop je een hoog risico om een van de anderen te krijgen en loop je ook een hoog risico om het door te geven aan je kinderen.

Hoofdhuid eczeem (seborroïsch eczeem)

Hoofdhuid eczeem, ook bekend als seborroïsch eczeem, is een zeer veelvoorkomende vorm van eczeem, gekenmerkt door roodheid en droge, witachtige schilfers of geelachtige, vettige schilfers. De schilfering is typisch te zien op de hoofdhuid en als schilferig eczeem op het gezicht, vooral op het voorhoofd, de wenkbrauwen, de wimpers en de neus. Daarnaast kan roos eczeem ook te zien zijn op de borst, rug en oksels, en rond de navel en liezen.

LEES MEER: Hoe behandel je roos

Roos komt vaak voor bij baby's en bij jongere mannen en volwassenen in het algemeen. Over het algemeen hebben veel mensen last van roos. Roos wordt veroorzaakt door een gist die in de vette huid leeft, genaamd Pityrosporum Ovale.

LEES MEER: Hoe kom je van Seborroïsche Eczeem af

Stasis dermatitis

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner en makkelijker beschadigd. Dit kan kleine scheurtjes in de huid of beenzweren veroorzaken. Stasis dermatitis komt voor op de onderbenen en wordt vaak geassocieerd met zwelling en spataderen. Het eczeem veroorzaakt jeuk, roodheid van de huid, schilfering en kleine blaren.

Stasis dermatitis treft vooral vrouwen boven de 60 jaar.

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door ronde, muntvormige rode plekken die jeuken. Het eczeem wordt vooral gezien op de armen, benen, handen, voeten en de rest van het lichaam.

Nummulair eczeem treft vooral mensen boven de 50 jaar, en vaker mannen dan vrouwen. De oorzaak van eczeem is onbekend, maar droge huid en stress kunnen triggers zijn.

Contactdermatitis

Contactdermatitis treedt op wanneer je in contact bent geweest met een stof die je niet kunt verdragen. Contactdermatitis kan optreden omdat je allergisch bent voor een bepaalde stof. Contactdermatitis kan ook toxisch/irriterend zijn door contact met iets dat giftig of irriterend is voor de huid. Fotocontactdermatitis wordt getriggerd door licht.

Contactdermatitis wordt het meest gezien op de handen en de meest voorkomende vorm van contactdermatitis is nikkelallergie/nikkeldermatitis. Contactdermatitis veroorzaakt jeuk en roodheid van de huid. Bij acute contactdermatitis kunnen rode met vocht gevulde blaren en zweren verschijnen. Bij chronische contactdermatitis is de huid droog en schilferig met kloven.

Handeczeem komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en komt vooral veel voor in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar.

De oorzaken van irriterende contactdermatitis zijn vaak contact met water, zeep, voedsel, olie en andere stoffen. Allergische contactdermatitis wordt vaak veroorzaakt door allergieën voor metalen zoals nikkel, rubber, parfums, conserveermiddelen, cosmetica en anderen.

Als er contactdermatitis wordt vermoed, is het belangrijk om een allergietest te hebben zodat je in de toekomst contact met het allergeen kunt vermijden.

Netelroos

Netelroos treft veel mensen en presenteert zich als een jeukende uitslag op de huid. Iedereen kan netelroos krijgen. Terwijl acute netelroos het meest voorkomt bij kinderen, komt chronische netelroos vaker voor bij volwassenen. Vrouwen hebben drie keer meer kans om netelroos te krijgen dan mannen.

Het is niet altijd bekend wat een uitbraak van netelroos triggert, maar oorzaken kunnen zijn medicatie, infecties, allergieën voor voedingsmiddelen, conserveermiddelen en kleurstoffen, kou, zon, hitte, stress, insectenbeten en vele anderen.

Zonne-eczeem

Zonne-eczeem is een iets ander type eczeem dat ongeveer 15% van de bevolking in Scandinavische landen treft tijdens de lente- en zomermaanden. Maar liefst 85% van de getroffenen zijn meisjes en vrouwen tussen de 10 en 30 jaar. Lichtere huidtypes hebben meer kans om zonne-eczeem te ontwikkelen dan donkere huidtypes.

Het wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor de onzichtbare ultraviolette stralen van de zon. Symptomen zijn jeuk en een rode huiduitslag met kleine bultjes of blaren.


Behandeling van eczeem

Het is belangrijk om behandeling te zoeken voor je eczeem, omdat onbehandeld eczeem erger kan worden en onbehandeld allergisch eczeem chronisch kan worden. Sommige soorten zoals zonne-eczeem, netelroos en contactdermatitis kunnen vanzelf overgaan, terwijl andere soorten zoals atopisch eczeem niet vanzelf overgaan.

De typische symptomen van eczeem - droge, jeukende en schilferige huid - kunnen worden behandeld. Verschillende soorten eczeem kunnen er anders uitzien en verschillende oorzaken hebben, maar er zijn veel gemeenschappelijke kenmerken van behandeling.

Over het algemeen is het belangrijk om de huid zacht en gehydrateerd te houden zodat deze niet uitdroogt en barst. Er zijn verschillende soorten crème die bijzonder geschikt zijn.

Lange hete baden zijn geweldig, maar ze irriteren en drogen de huid uit, dus het is een goed idee om de temperatuur een beetje te verlagen als je in bad zit - en om je badtijd te verkorten.

Vind producten voor eczeem hier.

Behandeling met crème

De huid met eczeem is meer geneigd om uit te drogen dan normale huid. Het is daarom essentieel om de huid constant te hydrateren met een goede (ongeparfumeerde) moisturizer. Gebruik het 's ochtends en 's avonds, zowel wanneer er een eczeemuitbraak is als wanneer het eczeem in een rustige fase is zonder uitbraken.

Er zijn veel goede moisturizers, waaronder natuurlijke producten, die anti-jeuk en antibacterieel zijn. Bijvoorbeeld, veel mensen met eczeem houden van crèmes die Australische tea tree olie of aloë vera bevatten.

In de meeste gevallen van eczeem kan het van tijd tot tijd nodig zijn om aan te vullen met een crème of zalf die bijnierschorshormoon bevat. Producten met bijnierschorshormoon worden ook vaak steroïde crèmes of cortisone crèmes genoemd.

Lees Meer: Crème voor eczeem - zo behandel je eczeem met crème

Behandeling van Atopisch Eczeem

Voor atopisch eczeem is het raadzaam om tabaksrook en harige dieren in huis te vermijden, omdat dit het risico op het ontwikkelen van astma en hooikoorts verhoogt.

Het meest gebruikte middel voor atopisch eczeem is een zalf en crème met bijnierschorshormoon. Het komt in vier verschillende sterktes. Als er ontsteking optreedt in eczeemgevoelige huid, kan het ook nodig zijn om een bacteriedodend middel te gebruiken.

Behandeling van hoofdhuid eczeem

Voor roos op de hoofdhuid kun je een antischimmelshampoo gebruiken. Op het gezicht en lichaam kun je een hydraterende crème met een antischimmeleffect gebruiken. Daarnaast kan voor een korte periode een zalf of crème met bijnierschorssteroïde hormoon worden gebruikt.

Vind: Crème voor hoofdhuid eczeem

Behandeling van stasis dermatitis

Voor stasis dermatitis moet de huid vochtig gehouden worden met een goede moisturizer. Daarnaast kan een crème met bijnierschorssteroïde hormoon worden gebruikt. Patiënten met stasis dermatitis dienen compressiekousen te gebruiken.

Behandeling van nummulair eczeem

Bij eczeem moet de huid vochtig en zacht gehouden worden met een goede moisturizer. Lange hete baden en te veel zeep moeten worden vermeden. Daarnaast kan het nodig zijn om aan te vullen met een bijnierschorssteroïde crème of zalf.

Behandeling van contact eczeem

Bij contactdermatitis is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt. Regelmatig gebruik van een goede moisturizer is daarom belangrijk. Je kunt de huid ook behandelen met een crème of zalf met bijnierschorssteroïden. Lichtbehandeling door een dermatoloog kan soms helpen de huid te genezen. Een tabletbehandeling kan ook een optie zijn voor chronisch eczeem.

Als preventieve behandeling is het belangrijk om de triggers die eczeem veroorzaken te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld door handschoenen of beschermende uitrusting te gebruiken.

Behandeling van netelroos

Bij netelroos is het altijd belangrijk om de oorzaak te elimineren, als je die kunt vinden. Netelroos kan ook worden behandeld met antihistaminica.

Behandeling van zonne-eczeem

De beste behandeling voor zonne-eczeem is preventie. Je moet jezelf beschermen met een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor, niet te lang in de zon blijven en een lichte laag kleding dragen als je in de zon bent.

Eens de schade is aangericht en je hebt zonne-eczeem, kun je een goede moisturizer gebruiken, bij voorkeur een met een ontstekingsremmend effect. In de meeste gevallen zal zonne-eczeem vanzelf overgaan. In ernstigere gevallen kun je aanvullen met antihistaminetabletten en een bijnierschorssteroïde crème of zalf.


FAQ over eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een zeer veel voorkomende huidaandoening, ook bekend als kindereczeem of astma eczeem. Het presenteert zich als droge en jeukende huid. De meeste mensen met atopisch eczeem hebben hun eerste uitbraak binnen het eerste levensjaar gehad.


Wat veroorzaakt atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een erfelijke aandoening, net als hooikoorts en astma. Een andere reden waarom zoveel kinderen tegenwoordig atopisch eczeem krijgen, is de omgeving en de westerse levensstijl met vervuiling en huisstofmijten in huis.


Is atopisch eczeem erfelijk?

Atopisch eczeem is een erfelijke huidaandoening. Als een of beide ouders atopisch eczeem, astma, hooikoorts of allergieën hebben, is er een zeer hoog risico dat het kind atopisch eczeem zal ontwikkelen.


Is atopisch eczeem chronisch?

Atopisch eczeem is een chronische aandoening die niet kan worden genezen, maar de symptomen kunnen worden behandeld. Gelukkig groeien veel kinderen, ongeveer 60% van de kinderen en jongeren met atopisch eczeem, voor de puberteit over de aandoening heen.


Is atopisch eczeem besmettelijk?

Atopisch eczeem is niet besmettelijk. Het is een erfelijke huidaandoening waar veel mensen aan lijden - maar niet omdat ze besmet zijn.


Hoe wordt atopisch eczeem behandeld?

Atopisch eczeem wordt behandeld met zalven en crèmes die bijnierschorssteroïden bevatten. Daarnaast is het belangrijk om de huid altijd gehydrateerd te houden door een goede, rijke, voedende, geurvrije moisturizer te gebruiken.


Hoe ziet atopisch eczeem eruit?

Atopisch eczeem presenteert zich als een rode en jeukende uitslag. Bij baby's komt het het meest voor op de wangen, kin, rug van de handen en de extensorzijden van de armen en benen. Bij iets oudere kinderen treft het vooral de achterkant van de knieën, ellebogen, polsen en enkels. Bij nog oudere kinderen en volwassenen is het vaak op het gezicht, vooral rond de ogen, nek en bovenlichaam.


Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem, ook bekend als roos eczeem, is een zeer veel voorkomend type eczeem. Het wordt gekenmerkt door roodheid en droge, witachtige schilfers of gelige, olieachtige schilfers. De roos verschijnt typisch op de hoofdhuid en als schilferig eczeem op het gezicht, vooral op het voorhoofd, wenkbrauwen, wimpers en de zijkanten van de neus. Het kan ook verschijnen op de borst, rug, oksels, navel en lies.


Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem, ook wel muntvormig eczeem of nummulair eczeem genoemd, is een type eczeem dat kleine, ronde, jeukende, rode plekken van eczeem op de armen, benen, handen, voeten en lichaam veroorzaakt. Nummulair eczeem komt het meest voor bij mensen ouder dan 50 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen.


Wat is toxisch eczeem?

Toxisch eczeem is een contactdermatitis die optreedt na aanraking met iets dat giftig is en daarom de huid irriteert.


Wat is eczeem?

Eczeem is een zeer veel voorkomende huidaandoening die zich presenteert als jeuk en roodheid van de huid.


Wat veroorzaakt eczeem?

Er kunnen veel verschillende oorzaken van eczeem zijn, afhankelijk van het type. Erfelijkheid speelt een rol, net als omgeving. Er wordt onderscheid gemaakt tussen interne en externe factoren.


Wat is allergie eczeem?

Allergisch eczeem is een eczeem dat wordt getriggerd door iets waarvoor je (al) allergisch bent. Als het niet wordt behandeld, kan allergisch eczeem chronisch worden.


Wat is astma eczeem?

Astma eczeem is een ander woord voor atopisch eczeem of kindereczeem. Het presenteert zich als droge en jeukende huid. De meeste mensen met atopisch eczeem hebben hun eerste uitbraak binnen het eerste levensjaar gehad.


Wat is geïnfecteerd eczeem?

Geïnfecteerd eczeem is een uitbraak van eczeem die geïnfecteerd is geraakt met bacteriën, vaak omdat je aan je huid hebt gekrabd en bacteriën de huid zijn binnengedrongen. Het is belangrijk om je eczeem te behandelen zodat het niet geïnfecteerd raakt.


Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem wordt ook wel munt eczeem of muntvormig eczeem genoemd naar de ronde en muntvormige plekken op de huid die het eczeem veroorzaakt. De plekken zijn rood en jeukend.


Krijgen baby's eczeem?

Zelfs heel jonge baby's kunnen eczeem krijgen. Het is typisch atopisch eczeem, dat grotendeels een erfelijk type eczeem is.


Kan stress eczeem veroorzaken?

Stress kan een trigger zijn voor een uitbraak van eczeem.


Kan suiker eczeem veroorzaken?

Sommige mensen merken dat ze eczeem krijgen of dat hun eczeem erger wordt als ze witte suiker en andere soorten voedsel eten.


Kun je eczeem krijgen van pollen?

Als je een pollenallergie hebt, is de kans groter dat je ook eczeem ontwikkelt.


Kun je eczeem krijgen in het genitale gebied?

Jeuk in het genitale gebied wordt in veel gevallen veroorzaakt door schimmel geïnfecteerd eczeem.


Kan alcohol eczeem veroorzaken?

Als je allergisch bent voor alcohol, kan dit zich gemakkelijk uiten als eczeem als je alcohol drinkt.


Kun je eczeem krijgen van schimmel?

Als je allergisch bent voor schimmel, kan een van de symptomen een uitbraak van eczeem zijn.


Kan eczeem vanzelf overgaan?

Eczeem kan soms vanzelf overgaan, met name zonne-eczeem, netelroos en sommige soorten contactdermatitis. Andere soorten, zoals atopisch eczeem, gaan echter niet vanzelf over.


Kan eczeem kanker zijn?

Eczeem heeft niets te maken met kanker. Maar als je veranderingen op je huid opmerkt, moet je die altijd door een arts laten controleren om te weten wat het is en hoe je het moet behandelen.


Kan eczeem gevaarlijk zijn?

Eczeem is over het algemeen geen gevaarlijke aandoening. Het is een last, maar met de juiste behandeling is eczeem meestal beheersbaar.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram