Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn puistjes op de borst?

Puistjes komen vaak voor in het gezicht, maar je kunt ze natuurlijk ook op de borst krijgen. Puistjes op de borst zijn, net als op het gezicht en de rest van het lichaam, rode zwellingen van de huid met gele pus erin, die vaak op ongelukkige momenten verschijnen.

Ze veroorzaken vaak schaamte en in ernstige gevallen ook sociale angst. Puistjes op de borst zijn voor veel mensen een groot probleem en kunnen ertoe leiden dat de persoon die er last van heeft zijn of haar kleding niet uit durft te trekken in een openbare doucheruimte of 's zomers op het strand. Daarom kunnen ze een groot probleem zijn in het dagelijks leven en in het bijzonder bij sociale aangelegenheden.

Puistjes op de borst zijn een onzuiverheid in de poriën en talgklieren van de huid op de borst, en een ontsteking onder de huid. Ze zijn te zien als een rode zwelling, die gepaard gaat met gele pus. Heb je puistjes op je borst, dan heb je dus een onzuiverheid, die een ontsteking van de huid op dat deel van het lichaam veroorzaakt.

Om puistjes op de borst beter te begrijpen, moet je begrijpen waarom ze ontstaan. Daar krijg je hieronder inzicht in.

Wie heeft het meeste last van puistjes op de borst?

Puistjes op de borst kunnen een groot probleem zijn. En het treft zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Vaak krijgen jongens en meisjes in de puberteit puistjes op de borst, omdat de productie van hormonen tijdens de puberteit toeneemt en er daardoor een onbalans in het hormonale stelsel ontstaat. Het beïnvloedt daardoor de productie van talg, zodat de huid vetter wordt en meer vatbaar is voor puistjes.

Maar puistjes op de borst zijn een veelvoorkomend probleem, dat niet alleen tijdens de tienertijd voorkomt. Vooral mannen en vrouwen die veel sporten, waarbij de poriën verstopt raken met zweet en vuil, kunnen vatbaarder zijn voor puistjes op de borst. Puistjes op de borst bij vrouwen zijn ook vaak te zien in verband met de zwangerschap, omdat de hormonen hier het lichaam overstromen.


Symptomen van puistjes op de borst

Het is niet moeilijk om vast te stellen of je al dan niet puistjes op je borst hebt. Puistjes op de borst manifesteren zich als rode bultjes met gele pus erin. Ze kunnen zelfs grote en diepe zwellingen met een gele en slijmerige vloeistof erin zijn. Puistjes kunnen op de borstkas en tussen de borsten voorkomen.

Vaak voelt een puistje pijnlijk aan als gevolg van de ontsteking, maar dit is niet altijd het geval. De ontsteking en symptomen gaan vanzelf na een aantal dagen of weken weer weg – afhankelijk van de diepte en de mate van ontsteking.


Welke behandeling is er voor puistjes op de borst?

Puistjes op de borst kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig is er een mogelijkheid om de puistjes met wat moeite effectief te behandelen.

Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren

Houd je huid schoon

Een van de belangrijkste methoden om van puistjes op de borst af te komen is om de huid schoon en vrij van bacteriën te houden. Dit geldt vooral als je veel sport en zweet. Maar je moet je huid niet overdreven vaak wassen, want dit kan de huid irriteren.

Met het complete pakket van Australian Bodycare, bestaande uit een Body Scrub, Body Wash en Body Lotion heb je een ideale diepe reiniging van de huid. Alle drie de producten bevatten het natuurlijke ingrediënt Tea Tree Olie, dat effectief bacteriën bestrijdt en een beschermend laagje op de huid vormt, zodat bacteriën de poriën niet binnen kunnen dringen en puistjes zich moeilijker op de huid kunnen ontwikkelen.

Gebruik de bodyscrub om de huid effectief van dode huidcellen en vuil te reinigen, zodat alle onzuiverheden worden verwijderd. De scrub hydrateert de huid, zodat deze zacht aanvoelt, terwijl de natuurlijke allantoïne in de producten een kalmerend effect op jeuk heeft en de natuurlijke celdeling van de huid bevordert. Gebruik het in zachte cirkelvormige bewegingen en spoel af met stromend water. De bodyscrub is de eerste stap om van puistjes op de borst af te komen. Was daarna de huid met de milde Body Wash die de huid voorzichtig reinigt en glad en soepel maakt. Rond af met de Body Lotion, die een beschermend laagje aanbrengt en nieuwe aanvallen door bacteriën voorkomt.

Behandeling met medicijnen

Een goede dagelijkse huidverzorging is vaak een effectieve behandeling ter bestrijding van puistjes op de borst. Maar als het probleem zeer ernstig is, kan het nodig zijn om het medisch te behandelen. Hier kan een sterkere behandeling met pillen of crème nodig zijn.

In dat geval moet je dit bespreken met de huisarts, die je vaak doorverwijst naar een gespecialiseerde dermatoloog. Hij of zij kan het beste je huid onderzoeken en daarna beoordelen hoe je het best behandeld kunt worden.


Puistjes op de borst voorkomen

Wat kan ik zelf doen tegen puistjes op de borst, denk je wellicht? In feite zijn er een flink aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om puistjes te voorkomen. Maar soms is zelfs de beste verzorging en een gezonde voeding niet genoeg als je hormonen van slag zijn. Hier zijn toch een paar tips om puistjes op de borst te voorkomen.

  • Ga niet te lang en te warm onder de douche. Warm water voelt heerlijk aan op je huid, maar het droogt de huid ook uit, zodat je eigen vocht- en vetproductie op gang komt.
  • Was je altijd nadat je hebt gesport of veel hebt gezweet. Zweet kan bacteriën produceren en daardoor puistjes op de borst.
  • Eet gezond en gevarieerd, met veel vitaminen en mineralen.
  • Vermijd stress door je tijd goed te plannen. Stress kan de hormonen stimuleren en puistjes veroorzaken.
  • Draag loszittende kleding van katoen, waarin je huid goed kan ademen.
  • Knijp je puistjes niet uit. Dat maakt het probleem alleen maar erger en kan leiden tot lelijke littekens, irritatie en de verspreiding van bacteriën, waardoor nog meer puistjes ontstaan.

Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram