Kom af van je acne – hier vind je weetjes en tips
Acne is een veelvoorkomende huidaandoening, vooral bij jonge mensen. Bij de meeste mensen verdwijnt het gelukkig op een bepaald moment vanzelf. Maar je kunt je acne ook zelf behandelen en iets doen om meer acne-uitbraken te voorkomen. Je vindt hier enkele tips, weetjes en advies over acne.
Inhoudsopgave
Wat is acne?
Acne of acne vulgaris, zoals dat in het Latijn heet, is een hormonale huidaandoening. Er is geen echte behandeling die de aandoening volledig kan genezen, maar er is veel aan te doen om acne te voorkomen en behandelen als je het hebt.
Acne ontstaat als er extra veel hormonen worden aangemaakt, zoals tijdens de puberteit. Een overproductie van hormonen veroorzaakt de vorming van extra talg in het haarzakje en de talgklier. Wanneer het haarzakje of de talgklier verstopt raakt, kan het talg niet aan het oppervlakte van de huid komen en ontstaat er een ontsteking – en wordt er een puistje of mee-eter gevormd.
Acne bij tieners
Acne is een groot probleem voor velen, vooral tijdens de tienertijd. Voor de meeste mensen stoppen hun problemen met acne als hun tienertijd voorbij is. Het is echter moeilijk om daarin troost te vinden als je last hebt van acne op je hele gezicht en/of lichaam. En er bestaat geen twijfel dat het zeer belastend is om te lijden aan acne – niet alleen cosmetisch, maar ook psychisch. Daarom is het fijn om te weten wat je kunt doen om die vervelende puistjes en mee-eters hier en nu te bestrijden – in plaats van te wachten dat de tijd verstrijkt en het allemaal vanzelf weer weggaat.
Wie kan acne krijgen?
Alle mensen kunnen af en toe een enkele mee-eter of puistje krijgen. Maar wanneer we spreken over acne als huidaandoening is er constant in meer of mindere mate sprake van uitbraken.
Acne is vooral een hormonale aandoening. Daarom hebben beide geslachten er last van tijdens de puberteit, maar het kan ook voorkomen bij bijvoorbeeld vrouwen in verband met de menstruatie en tijdens de zwangerschap. Acne is ook erfelijk. Als een van je ouders of beiden aan acne hebben geleden, is er dus meer kans dat jij ook acne krijgt.
Acne is grotendeels een tieneraandoening, maar het is belangrijk om te benadrukken dat het niet ongewoon is om acne nog lang na de tienerjaren te hebben. Dat is vervelend, maar het is geen teken van ziekte of iets anders. Behandeling en preventie zijn hetzelfde voor iedereen, ongeacht leeftijd.
Acne kan zich overal voordoen op het gezicht en lichaam
Acne komt het meest voor op het gezicht, de rug, borst en armen, maar je kunt acne overal op het lichaam en het gezicht hebben. Het is vervelend, ongeacht waar het zich voordoet. Maar de meesten zullen het waarschijnlijk als bijzonder vervelend ervaren wanneer het zich op het gezicht bevindt, waar het moeilijk te verbergen is.
Acne in het gezicht
De gezichtshuid heeft de neiging om extra vet te worden in de zogenaamde T-zone. Dat is het voorhoofd, de neus en de kin. Daarom komt acne daar vaak voor. Je kunt echter ook acne en puistjes op de hoofdhuid, wangen, slapen en oren krijgen.
Op de kin en rond de neus zijn het meestal de kleine mee-eters die overheersen. Maar ze kunnen ook elders voorkomen in het gezicht, net zoals ontstoken puistjes met gele pus overal op het gezicht kunnen opduiken.
LEES OOK: Hoe verwijder je mee-eters? – Zo krijg je mee-eters weg
LEES OOK: Zo kom je van puistjes op het gezicht af
Acne op de nek
Acne is meestal te zien in het gezicht, maar het kan zich overal op het lichaam voordoen, en het is niet ongebruikelijk dat het zich van het gezicht naar de nek verspreidt. Hier is het, net als in het gezicht, moeilijk te bedekken en daarom kan het als extra vervelend worden ervaren om juist hier acne te hebben.
Acne op de rug en borst
Het is heel gebruikelijk om acne en een onzuivere huid op de rug en borst te hebben. Vooral op de rug heeft de huid ook de neiging om extra vet te worden, en tegelijkertijd is dit een plek waar de huid vaak niet zo goed kan ademen.
Voor veel mensen, vooral mannen, blijft acne op de rug langer aanwezig dan acne op het gezicht. Dat is vervelend, maar verre van ongebruikelijk.
Acne op de armen en de rest van het lichaam
Ben jij een van die mensen die acne op hun rug hebben, dan zul je waarschijnlijk ook soms een puistje op je bovenarmen, schouders en borst hebben. Dat is heel normaal. Eigenlijk is er nauwelijks een plaats waar geen puistje kan ontstaan. Je kunt ook gemakkelijk acne op je billen hebben of een puistje tegenkomen op je benen of onderarmen.
Het is helaas heel normaal dat acne overal op het gezicht en lichaam kan verschijnen. Het maakt niet uit waar acne te voorschijn komt, omdat het te wijten is aan hetzelfde: Een overproductie van vet in de poriën of talgklieren, waardoor ze verstopt raken en er een ontsteking ontstaat.
Zo kun je acne behandelen
Woorden zoals acne, een onzuivere huid en puistjes worden vaak door elkaar gebruikt. Voor een groot gedeelte dekt het ook over hetzelfde. Maar het grote verschil is dat, terwijl iedereen een puistje, mee-eter of onzuivere huid kan krijgen, acne een echte huidaandoening is.
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor acne. Het is onmogelijk om iets te zeggen over welke behandeling het beste is. Want als er iets werkt voor één persoon, heeft dezelfde behandeling wellicht geen effect op een ander. Daarom gaat het erom om te testen, zodat je ontdekt wat voor jou werkt.
De behandeling vergt tijd
Welke acne-behandeling je ook kiest, het is belangrijk om de behandeling enige tijd te laten werken voordat je effect kunt verwachten. Meestal zal het 6-8 weken duren voordat je echt een verschil kunt zien. En het is belangrijk om consequent te zijn met de behandeling als je effect wilt zien. Dus hier gaat het erom om een aantal goede gewoonten en routines aan te wennen. Je moet niet vergeten om je huid elke dag te reinigen en in te smeren en om eventuele medicijnen in te nemen zoals voorgeschreven.
Pillen en crème tegen acne
Acne komt in verschillende graden voor: van een lichte graad met hier en daar wat mee-eters en puistjes op het gezicht en lichaam, tot een ernstige graad, waarbij sprake kan zijn van regulaire cysten en abcessen die behandeling met antibiotica vereisen.
Er zijn veel verschillende medicijnen tegen acne, en er kunnen bijwerkingen zijn van de verschillende producten tegen acne. Maar de dokter kan je daar veel meer over vertellen.
Vrouwen met ernstige acne krijgen de pil voorgeschreven als behandelmethode. Vaak heeft de pil een goed effect op acne, omdat het een hormonale aandoening is.
> Deze middelen zijn effectief tegen puistjes
Bestrijd acne met huidverzorging
Als je last hebt van acne, is het extra belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je huid goed schoonhoudt. Op die manier verwijder je vuil, bacteriën en overtollig vet van de huid.
Het is belangrijk dat je je huid reinigt en wast met producten die specifiek zijn bestemd voor een onzuivere huid. Na het wassen en reinigen van de huid moet hij weer worden gehydrateerd, zodat hij niet uitdroogt. Uitdrogen is namelijk geen goede manier om van een vette, onzuivere huid af te komen. De huid wordt te droog en zal daarom meer vet beginnen te produceren en dat is niet wat je wilt als je een huid met acne hebt.
Kies een hydraterende crème die speciaal is bedoeld voor een onzuivere huid/acne, zodat je zeker weet dat hij de juiste ingrediënten bevat.
Bedek je acne met een camouflagestift
Het is misschien fijn om je acne te bedekken, zodat het minder zichtbaar is. Je kunt dit doen met een camouflagestift of concealer en foundation. Met de juiste camouflagestift, speciaal ontwikkeld voor acne, kun je in feite twee vliegen in één klap slaan: Je bedekt de puistjes en mee-eters, terwijl de camouflagestift ook werkt tegen acne.
Behandeling van littekens na acne
Als je puistjes en mee-eters hebt, is het bijna onmogelijk om er niet aan te peuteren, in te knijpen en aan te krabben. Hoewel het het beste is om dit niet te doen, omdat je littekens kunt veroorzaken als je zoveel knijpt dat je je huid kapot maakt.
Heb je littekens van acne, dan zijn er manieren om die littekens te verwijderen. Dit kan onder meer worden gedaan door de huid licht te schuren of met een laserbehandeling. Overleg met een dermatoloog of schoonheidskliniek om meer over je mogelijkheden te horen.
Hoe voorkom je acne
Je bepaalt niet zelf of je acne krijgt. Maar als het je overkomt, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Daarnaast kun je ook zelf iets doen om nieuwe uitbraken van acne te voorkomen.
Voeding en leefstijl krijgen vaak de schuld van acne. Maar er zijn geen studies die dit echt aangetoond of ontkracht hebben. Stress lijkt enig effect te hebben op acne. Maar er is niets dat erop duidt dat vette voeding, chocolade, snoep, chips, cola en dergelijke meer acne veroorzaken. Het is nooit gezond om ongezond te eten en drinken, dus het is in elk geval een goed idee om verstandig om te gaan met dit soort etenswaren.
Er zijn studies die aantonen dat er misschien enige correlatie bestaat tussen de consumptie van magere zuivelproducten en uitbraken van acne. Je kunt dus proberen om die een tijdje te vermijden en te zien hoe dat gaat. Maar vergeet niet dat het dan belangrijk is om calcium uit andere bronnen binnen te krijgen.
Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om acne te voorkomen:
- Het is goed voor je huid om te ademen. Dat gebeurt onder andere als je hem schoonhoudt. Maak er een gewoonte van om je huid 's ochtends en 's avonds te wassen en reinigen, zowel je gezicht als je lichaam. Je kunt een milde facewash tegen acne gebruiken, die speciaal is bedoeld voor acne en een onzuivere huid. Het is belangrijk dat je je huid reinigt zonder daarbij te schrobben.
- De huid moet vocht hebben, ook al lijkt hij vettig. Veel mensen met een vette huid denken dat het belangrijk is om de huid te ontvetten. Maar als je dat doet, zal je huid droog worden, en dan zal hij gewoon nog meer vet produceren. Gebruik daarom twee keer per dag een goede, hydraterende crème die is ontwikkeld voor acne en een onzuivere huid – 's ochtends en 's avonds. Kies voor een crème op waterbasis en niet op basis van olie.
- Als je make-up gebruikt, kies dan voor producten op waterbasis in plaats van op basis van olie, dan weet je zeker dat je make-up je poriën niet verstopt.
- Leef gezond – drink veel water, eet gezond en zorg voor lichaamsbeweging. Dat is goed voor het hele lichaam en je gevoel van welzijn. En de bloedcirculatie in het lichaam wordt daardoor verbeterd en dat kan helpen bij het krijgen van een gezonde huid.
- Zon kan goed zijn voor een huid met acne, maar in beperkte mate, zonder te overdrijven. En het gaat hierbij vanzelfsprekend om natuurlijk zonlicht, en niet de kunstmatige straling van de zonnebank.
7 mythes: Dit wist je nog niet over acne
Mythe 1: Alleen tieners krijgen acne
Acne is gewoonlijk een hormonale huidaandoening. Daarom is het logisch dat tijdens de puberteit, wanneer er een krachtige hormonale verandering plaatsvindt, velen last krijgen van acne. Voor de meesten verdwijnt acne na een aantal jaar, maar helaas zijn er ook degenen die acne blijven houden ook als ze volwassen zijn.
Mythe 2: Ernstige acne treft alleen jongens/mannen
Acne treft zowel meisjes als jongens, en vrouwen en mannen. En beide geslachten kunnen last hebben van ernstige acne. Maar misschien dekken meisjes en vrouwen vaker hun acne met behulp van make-up en camouflagestift, waardoor het niet zo zichtbaar is, en daarom lijkt het op het eerste gezicht alsof er meer jongens en mannen met ernstige acne zijn.
Mythe 3: Je kunt acne krijgen van foundation en make-up
Er is niets dat erop duidt dat je acne krijgt, omdat je foundation of make-up gebruikt. Maar als je acne hebt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je producten op basis van water in plaats van op basis van olie gebruikt, omdat dit naar verluidt beter voor de huid is en het risico op verstopte poriën vermindert.
Mythe 4: Chips en vette voeding kunnen leiden tot acne
Het is niet bewezen dat vet voedsel en suikerhoudende etenswaren leiden tot acne. Het is altijd goed voor je huid om gezond te leven, maar er is niets dat erop duidt dat voeding een belangrijke rol speelt in verband met acne.
Mythe 5: Sauna is goed tegen acne
Sauna en hete stoombaden zullen je acne niet genezen. Het is een mythe dat dat je huid extra goed reinigt. Daarentegen kunnen extreme kou of grote hitte de huid irriteren en huidirritatie kan je acne verergeren, dus overdrijf je uitstapjes naar de sauna niet.
Mythe 6: Je kunt anderen besmetten met acne
Acne is niet besmettelijk. De bacterie die zich in de huid bevindt, is een bacterie die niet besmettelijk is. Dus je kunt niet besmet raken met acne, en je kunt anderen niet met acne besmetten.
Mythe 7: Je krijgt meer acne als je zweet
Je krijgt niet meer acne wanneer je sport en veel zweet. Maar het is natuurlijk belangrijk dat je het zweet na het sporten van de huid afwast – en de vochtige, bezwete kleding in de wasmand doet en vervangt door schone, droge kleding.
FAQ over acne
Hoe verwijder je acne?
Je kunt acne niet genezen, maar het kan vaak succesvol worden behandeld door een goede, regelmatige huidverzorging en eventueel met een crème of pillen op recept.
Waarom krijg je acne?
Acne wordt veroorzaakt door een overproductie van hormonen. Als dat gebeurt, wordt er extra veel talg in de talgklieren gevormd, die dan verstopt raken en dat leidt tot ontsteking van de huid.
Wat is goed tegen acne?
Het beste wat je kunt doen om acne te bestrijden is je huid twee keer per dag wassen en reinigen. Daarnaast kun je een crème of zalf proberen die speciaal is bedoeld voor de huid met acne.
Hoe verwijder je littekens van acne?
Littekens van acne kunnen moeilijk te verwijderen zijn. De meest effectieve behandeling is een licht schuren van de huid of een laserbehandeling. Beide gebeuren bij een dermatoloog of schoonheidskliniek.
Is acne een ziekte?
Nee, acne is geen ziekte, maar een zeer storende huidaandoening die veel mensen treft, en dan vooral jongeren in de puberteit.
Wat is acne?
Acne is een huidaandoening die voornamelijk het gevolg is van hormonale veranderingen. Daarom komt acne vaak voor tijdens de puberteit, maar het kan ook later in het leven optreden - of doorgaan na de tienertijd.
Hoe kun je acne bedekken?
Een goede camouflagestift en foundation zijn de meest effectieve instrumenten als je je acne wilt bedekken. En dat kun je rustig doen. Het verergert je acne niet. Daarentegen zijn er camouflagestiften verkrijgbaar die zowel goed dekken als effectief zijn tegen acne.
Werkt antibiotica tegen acne?
Antibiotica kan nodig zijn in de strijd tegen acne, vooral als de acne zo erg is dat het abcessen en cysten in de huid creëert.
Zijn acne en puistjes hetzelfde?
Iedereen kan zo nu en dan een puistje krijgen, maar dat is niet hetzelfde als acne hebben. Acne is een huidaandoening. Woorden zoals acne, puistjes en een onzuivere huid worden vaak door elkaar gebruikt.
Kun je acne krijgen door het drinken van melk?
De deskundigen zijn het verre van unaniem eens over de vraag of je dieet van invloed is op acne en een onzuivere huid. Er zijn mensen die denken dat magere zuivelproducten meer acne kunnen veroorzaken. Maar dat is nog nooit bewezen. Als je besluit om zuivelproducten volledig te laten staan, moet je niet vergeten om op een andere manier kalk binnen te krijgen.
Is solarium goed tegen acne?
Zon is goed voor je huid en lichaam, maar in beperkte mate, en het moet echt zonlicht zijn en geen solariumzon. Solarium is dus niet goed tegen acne. Over het geheel genomen zijn zowel zeer lage als hoge temperaturen irriterend voor de huid, waardoor er meer uitbraken van acne kunnen ontstaan.