Zo kom je van een ingegroeide haar af
Een ingegroeide haar is een haar die naar binnen groeit. Dat ziet er niet mooi uit, het is onaangenaam en het jeukt.
Gelukkig kun je veel doen om een ingegroeide haar te voorkomen, en er zijn ook goede mogelijkheden om van een ingegroeide haar af te komen als je er al één hebt.
Inhoudsopgave
Een ingegroeide haar – wat is dat?
Een ingegroeide haar is een haar die naar binnen groeit, omdat hij niet door de huid heen kan dringen of omdat hij weer terug wordt gedwongen in de huid. Een ingegroeide haar kan overal op het lichaam en het gezicht voorkomen, waar sprake is van haar. Zowel mannen als vrouwen kunnen een ingegroeide haar krijgen. Het probleem doet zich met name voor in verband met het scheren, en dus hebben mannen het vaakst te kampen met een ingegroeide haar op het gezicht en de hals, terwijl vrouwen het probleem vooral tegenkomen tijdens het scheren van de benen, oksels en het intiem scheren.
Een ingegroeide haar kan ook ontstaan in verband met wrijving of druk, bijvoorbeeld als je zeer strakke kleding draagt. Dat kan een strakke spijkerbroek zijn of de elastische rand van een nylon panty. Mensen met krullend haar en mannen met veel lichaamshaar hebben een zeer sterke neiging om ingegroeide haren te krijgen.
> Producten tegen ingegroeide haren – klik hier
Een ingegroeide haar is niet gevaarlijk, maar ook niet mooi. Het begint als een rode stip op de huid die roodheid, een branderig gevoel en jeuk kan veroorzaken. Vaak lijkt het op en kun je het misschien verwarren met een puistje. Het is vervelend, vooral als het op een zichtbare plaats zit.
Een onbehandelde ingegroeide haar kan zich in feite ontwikkelen tot een geïnfecteerde, ontstoken en pijnlijke pukkel of abces in de huid. Er zijn daarom veel goede redenen om ervoor te zorgen dat je je ingegroeide haar behandelt – en er alles aan doet om het probleem te voorkomen.
Ga meteen naar:
Wat kun je doen aan een ingegroeide haar?
Wat kun je doen om een ingegroeide haar te voorkomen?
Wat zijn de oorzaken van een ingegroeide haar?
Wanneer er een haar in een haarzakje wordt gevormd, zal die meestal uitgroeien en door de huid heen dringen. Maar als er iets in de weg zit, waardoor de haar niet recht kan groeien, zal hij in plaats daarvan zijwaarts onder de huid groeien, en ontstaat er een ingegroeide haar. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om dode huidcellen die de haren verhinderen om door de huid heen te groeien.
Een ingegroeide haar kan ook optreden doordat het puntje van een volgroeide haar wordt teruggedwongen in de huid of het haarzakje waar het vandaan kwam. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door de druk van strakke kleding of na het scheren.
Een ingegroeide haar na het scheren
Scheren is agressief voor de huid. En vaak reageert het lichaam helaas op de harde behandeling met pijn, jeuk, rode bultjes, scheerbrand en ingegroeide haartjes.
Scheren is de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van een ingegroeide haar. Je kunt overal waar je je scheert ingegroeide haartjes krijgen: in je gezicht en op je benen, in je oksels, op je rug, in de schaamstreek en overal elders op het lichaam.
De symptomen kunnen er hetzelfde uitzien, maar ingegroeide haren en scheerbrand met rode bultjes zijn niet hetzelfde, en de oorzaken ervan zijn ook verschillend.
LEES OOK: Middel tegen scheerbrand
Scheerbrand ontstaat wanneer er een bacteriële infectie en vervolgens een ontsteking in een haarzakje ontstaat. De rode bultjes die een zichtbaar teken van scheerbrand zijn, kunnen zich ontwikkelen tot puistjes of blaasjes met ontstoken pus erin. Zo'n ophoping van pus wordt ook wel een steenpuist genoemd. In het allerergste geval zullen ze zich ontwikkelen tot abcessen. Het is meestal de bacterie staphylococcus of streptococcus, die de ontsteking veroorzaakt.
Zoals hierboven vermeld is de oorzaak van een ingegroeide haar echter dat het haar naar binnen groeit onder de huid, omdat het weer onder de huid wordt gedrukt. Het symptoom van een ingegroeide haar kan dan hetzelfde zijn als dat van scheerbrand: Een rood bultje dat geïrriteerd is, pijn doet en jeukt. En het bultje kan later veranderen in een etterende puist of abces.
Een ingegroeide haar als gevolg van strakke kleding
Als het puntje van een volgroeide haar wordt teruggedrukt in de huid of het haarzakje waar het vandaan kwam, kan dat ook komen door de druk van strakke kleding. Dat kan een strakke spijkerbroek zijn of de elastische rand van een nylon panty die constant op de huid drukt en daardoor verhindert dat het haar vrij groeit.
Het probleem van ingegroeide haartjes ontstaat vaak na het scheren en hier kan strakke kleding het risico van ingegroeide haren verergeren. Het is dus een goed idee om strakke spijkerbroeken of strakke elastische randen van slipjes en panty‘s in de eerste dagen na het scheren of ontharen met wax te vermijden.
Ingegroeide haartjes die niet uitgroeien
Een ingegroeide haar kan ook ontstaan omdat het haar wordt geblokkeerd en daardoor nooit aan het huidoppervlak kan komen. Wanneer het haar wordt 'gevangen' onder het huidoppervlak, zal het blijven doorgroeien onder de huid, en dat geeft aanleiding tot een etterende abces.
Dit verschijnsel – dat een ingegroeide haar niet wordt veroorzaakt door het scheren – kan overal voorkomen, maar wordt vooral waargenomen bij mannen met zware beharing tussen de billen. De ingegroeide haar vormt een met vloeistof gevulde holte (cyste). Als de cyste geïnfecteerd raakt met bacteriën, ontstaat er een rode en pijnlijke abces. De cyste wordt ook wel een pilonidalcyste genoemd en is te zien tussen de billen en aan de anus. Het kan nodig zijn om het abces operatief te verwijderen.
Wat kun je doen aan een ingegroeide haar?
De beste behandeling van een ingegroeide haar is ervoor zorgen dat hij niet ontstaat. Maar als je al een ingegroeide haar hebt, zijn er gelukkig goede mogelijkheden om deze haar te behandelen, zodat je er weer vanaf komt.
Zo verwijder je een ingegroeide
1) Begin met een zachte peeling van het gebied waar de ingegroeide haar zich bevindt. Tijdens een peeling verwijder je talg, vet, vuil, dode huidcellen en andere dingen die ertoe kunnen leiden dat de huid verstopt raakt. Je kunt een peelende crème gebruiken en die eventueel aanvullen met een scrubhandschoen. Een product met desinfecterende ingrediënten dat zich prima leent voor de bestrijding van ingegroeide haartjes is Australian Bodycare Body Scrub. De Body Scrub verwijdert dode huidcellen en werkt preventief tegen ingegroeide haartjes.
2) Verzacht en verwarm de huid met een warm, vochtig kompres op het gebied waar de ingegroeide haar zich bevindt. Je kunt bijvoorbeeld een handdoek gebruiken die je in warm water hebt gedoopt en vervolgens hebt uitgewrongen. Je kunt de huid ook verzachten door een warm bad te nemen.
3) Verwijder de haar voorzichtig met een steriele pincet of een naald. Wanneer de huid zacht en warm is, komt de haar aan de oppervlakte en wordt die meer zichtbaar. Je mag niet naar de haar gaan graven, want dan loop je de kans dat je je huid kapot maakt.
4) Was het gebied waar de ingegroeide haar heeft gezeten met water en zeep.
5) Vergeet niet om je huid regelmatig te peelen om overtollige talg, vet, vuil en dode huidcellen te verwijderen en daardoor de kans op nieuwe ingegroeide haartjes te verminderen. Gebruik ook een goede body lotion, aftershave balsem of spray elke keer dat je je hebt geschoren. Dat bestrijdt huidirritatie en ingegroeide haartjes. Er zijn verschillende producten die een ingegroeide haar kunnen voorkomen. Kies een product dat een kalmerend effect op de huid heeft. Tea tree olie en aloë vera staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze antibacterieel en jeukstillend werken.
Video: Zo bestrijd je huidirritatie en ingegroeide haren.
Alternatieve middelen voor de behandeling van een ingegroeide haar
Naast peeling, een warm en vochtig kompres en gebruik van een naald of een pincet, zijn er andere goede huishoudmiddeltjes tegen een ingegroeide haar.
Een stuk brood gedrenkt in warme melk zou bijvoorbeeld de huid zodanig kunnen verzachten dat je de ingegroeide haar daarna eenvoudig zou kunnen verwijderen. Een snufje zout vermengd met warm water zou ook effectief zijn. Citroensap zou ook een goede remedie tegen een ingegroeide haar zijn. En als je een beetje koffie op het gebied masseert, moet dat de huid zodanig verzachten dat het daarna gemakkelijker is om de ingegroeide haar te verwijderen.
Laserbehandeling en operatie
Kom je niet af van je ingegroeide haar, dan kan een laserbehandeling die het haar permanent verwijdert een oplossing zijn. Een laserbehandeling kan zowel ingegroeide haren als alle andere haren in het gebied permanent verwijderen, zodat je voortaan niet meer na hoeft te denken over scheren of andere ontharingsmethodes. En op die manier heb je in de toekomst geen ingegroeide haren meer.
In het ergste geval kan het nodig zijn om een ingegroeide haar operatief te verwijderen. Dat is zeldzaam en gebeurt alleen als de ingegroeide haar een etterende, ontstoken abces is geworden die op geen enkele andere manier kan worden verwijderd.
Wat kun je doen om een ingegroeide haar te voorkomen?
Een ingegroeide haar ontstaat vooral als gevolg van het scheren. Dus de preventieve adviezen gaan in het bijzonder over het scheren. Maar als je vaak ingegroeide haren hebt, moet je overwegen of het probleem kan komen doordat je zeer strakke kleding draagt.
Video: Zo voorkom je een ingegroeide haar - Eenvoudig en doeltreffend.
Goede tips in verband met het scheren
In verband met ingegroeide haren en scheren gaat het er in de eerste plaats om goed voor je huid te zorgen en deze voor en na het scheren goed te verzorgen – en ook tussen de scheerbeurten door. Er doet zich niet zo gemakkelijk een ingegroeide haar voor in een zachte, gehydrateerde huid.
Voordat je je scheert, kun je de huid voorbereiden op het scheren door hem met warm water en een milde crème tegen ingegroeide haartjes te wassen, die desinfecterende ingrediënten bevat. Je kunt misschien een warm bad nemen. Dat verzacht de huid en maakt het gemakkelijker om de huid te scheren zonder hem te beschadigen. Wanneer de huid schoon en droog is, kun je scheerschuim of scheercrème op de huid aanbrengen voordat je begint te scheren. Dat desinfecteert de huid en vermindert de kans op letsel. Vergeet niet om de haren in de groeirichting te scheren – dat vermindert de kans op ingegroeide haren. Als je tegen de groeirichting in moet scheren, moet je dat extra voorzichtig doen.
Wanneer je klaar bent met scheren, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je overtollig scheerschuim van de huid verwijdert voordat je hem insmeert met een goede aftershave tegen ingegroeide haartjes of een bodylotion. Velen zijn tevreden met producten die tea tree olie of aloë vera gel bevatten, die erom bekendstaan mild te zijn voor de huiden bacteriën te bestrijden. Het is een goed idee om producten met parfum te vermijden, omdat geparfumeerde producten huidirritatie na het scheren kunnen verergeren. Er zijn ook speciale producten die specifiek zijn bedoeld voor de preventie en behandeling van ingegroeide haartjes.
Een goede hygiëne is belangrijk wanneer je je scheert. Dus zorg ervoor dat je altijd schoon scheergerei gebruikt, regelmatig je scheermesjes vervangt voor nieuwe en schone mesjes, en je scheergerei niet deelt met anderen.
Er zijn delen van de huid die gevoeliger zijn en waar de huid erg dun is. Dat geldt onder meer voor de bikinilijn. Vrouwen – en mannen – die aan intiem scheren doen, moeten dan ook bijzonder veel aandacht besteden aan een goede verzorging van de huid, zodat ze de kans op ingegroeide haren verminderen.
FAQ over ingegroeide haartjes
Waarom ontstaat een ingegroeide haar?
Een ingegroeide haar doet zich voor wanneer het haar niet vrij kan groeien. In plaats daarvan zal de haar naar binnen groeien. Dat kan komen doordat het haar niet door het huidoppervlak heen kan dringen, maar zijwaarts onder de huid blijft groeien. Het kan ook te wijten zijn aan het feit dat het haar gedwongen is om terug te groeien in de huid of het haarzakje waar het vandaan kwam. Scheren en het dragen van strakke kleding kunnen hiervan de oorzaken zijn.
Wat is het verschil tussen ingegroeide haren en scheerbrand?
Een ingegroeide haar is een haar die naar binnen groeit. Dat kan een ontsteking in de huid veroorzaken. Scheerbrand ontstaat daarentegen als gevolg van een bacteriële infectie en daaropvolgende ontsteking van een haarzakje als gevolg van het scheren. De redenen zijn dus verschillend, maar de symptomen lijken op elkaar.
Hoe kom je van een ingegroeide haar af?
Peeling is een belangrijk middel als je een ingegroeide haar wilt verwijderen. Wanneer je de huid peelt, verwijder je talg, vet, vuil en dode huidcellen die de huid kunnen verstoppen. Na de peeling moet je ervoor zorgen dat de huid zacht en warm is voordat je probeert om de ingegroeide haar voorzichtig met een steriele naald of pincet te verwijderen. Vergeet niet om je huid vervolgens te wassen en in te smeren met producten met antiseptische en bacteriedodende eigenschappen.
Kunnen vrouwen ingegroeide haren krijgen?
Zowel mannen als vrouwen kunnen ingegroeide haren krijgen. Een ingegroeide haar kan overal ontstaan waar je haar hebt – en overal waar je je haar scheert. Daarnaast kunnen ingegroeide haartjes ook optreden als gevolg van druk op de huid door strakke kleding.
Kun je overal op je lichaam ingegroeide haren krijgen?
Een ingegroeide haar kan overal op het lichaam en het gezicht voorkomen, waar er haar is. Vaak heb je een ingegroeide haar waar je je hebt geschoren. Voor mannen is het daarom vooral in het gezicht en de nek, terwijl het bij vrouwen vooral op de benen, oksels en bikinilijn voorkomt.
Hoe voorkom je ingegroeide haren?
De beste manier om ingegroeide haren te voorkomen is - naast stoppen met scheren - de huid regelmatig scrubben, bijvoorbeeld een paar keer per week. Daarnaast is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen wanneer je je scheert. En als je klaar bent met scheren, is het belangrijk dat je de huid zacht en gehydrateerd houdt met een goede bodylotion of aftershavecrème.