Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe zien puistjes op de schaamlippen eruit?

De meeste mensen kennen puistjes op het gezicht en op de rug, maar als vrouw kun je ook puistjes en bultjes op de schaamlippen krijgen. Dit kunnen puistjes met gele pus zijn, die kunnen worden uitgeknepen. Deze zien er net zo uit als puistjes op andere plaatsen op het lichaam: rood, pijnlijk en ontstoken. Bultjes op de schaamlippen zijn ook heel normaal. Hier hebben we het over mee-eters, specifiek witte mee-eters, die met talg gevuld zijn.

Wie kan puistjes op de schaamlippen krijgen?

De schaamlippen kunnen door het leven heen van uiterlijk veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de zwangerschap en geboorte, door de menopauze en door ouderdom. Dat is heel normaal, ook al kan het natuurlijk als bijzonder vervelend ervaren worden. Ook als je voorheen geen problemen met puistjes en pukkels op de schaamlippen hebt gehad, kun je ze later in het leven plotseling krijgen.

Waarom krijg je puistjes op je schaamlippen?

Puistjes zijn gewoonlijk een hormonale huidaandoening. Daarom is het in de puberteit dat de meeste mensen last van puistjes krijgen. Tijdens de puberteit worden er extra veel hormonen in het lichaam geproduceerd. Wanneer dit gebeurt, wordt er ook extra veel talg in de talgklieren aangemaakt. Dit kan tot verstopping leiden, omdat de talg niet aan het huidoppervlak weg kan komen. Indien er bacteriën in de talgklieren komen – en dit kan moeilijk te vermijden zijn – komt er een ontsteking en ontstaat er een puistje.

Omdat zowel de grote, buitenste schaamlippen als de kleine, binnenste schaamlippen talgklieren bevatten – net als de huid op de rest van het lichaam – kun je ook hier puistjes krijgen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je plotseling een puistje of bultje op je schaamlippen krijgt. In de meeste gevallen is de oorzaak iets volledig natuurlijks en onschadelijks.

De bultjes kunnen mee-eters zijn

Dat wat volgens jou puistjes zijn, kunnen in werkelijkheid ook mee-eters zijn. Die lijken op witte bultjes in de huid op de schaamlippen.

We hebben overal op ons lichaam talgklieren, met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. De functie van deze klieren is het produceren van talg. Talg bevat vet. Dit helpt de huid in te smeren en te beschermen tegen uitdroging en bacteriën. Mee-eters zijn dus heel natuurlijk en horen er ook te zijn.

Puistjes door scheren en ingegroeide haartjes

Wanneer je je (schaam)haar wegscheert of op een andere manier weghaalt, bestaat er altijd een risico dat haarzakjes ontstoken raken en je zo een puistje krijgt. Dit geldt overal op het lichaam waar je ongewenst haar verwijdert. Dit geldt dus ook, wanneer je je op je schaamlippen scheert.

Puistjes of bultjes op de schaamlippen kunnen ook worden veroorzaakt door ingegroeide haren. Wanneer een haartje naar binnen onder de huid groeit, is dat omdat de top van een groeiend haartje terug in de huid of in het haarzakje gedwongen werd. Dit vaak te wijten aan de druk van strakke kleding. Het kan ook optreden na het scheren.

Een groter of kleiner bultje op de schaamlippen kan op zich zeker vervelend genoeg zijn. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het bultje zich ontwikkelen tot een abces dat medische behandeling vereist.

Zo vermijdt je puistjes bij het scheren:

Een goede hygiëne is van essentieel belang, om puistjes bij het scheren te voorkomen. Daarom raden wij aan om onze volledige intieme scheerset te gebruiken – Lees hier meer over het hele pakket

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Bultjes kunnen te wijten zijn aan verdikte huid

In sommige gevallen kunnen witte bulten op de schaamlippen te wijten zijn aan een verdikte huid. Dit wordt ook lichen sclerosus genoemd en komt het vaakst voor bij oudere mensen. De bulten kunnen pijnlijk zijn en jeuken.

De bultjes kunnen genitale wratten zijn

Vind je kleine oneffenheden op de schaamlippen, kan er sprake zijn van genitale wratten, ook wel condyloma genoemd. Dit is een seksueel overdraagbare aandoening, die behandeling door een arts vereist. Zo kun je de wratten behandelen en er vanaf komen en vermijd je dat je anderen besmet.


Hoe kun je van puistjes op je schaamlippen afkomen?

Zowel puistjes als bultjes op de schaamlippen komen zeer vaak voor, maar daarom zijn ze niet minder irriterend om te hebben.

Het is zelden een goed idee om puistjes en bultjes uit te knijpen, hoewel het moeilijk kan zijn dit te laten. Als je dat doet, loop je het risico een ontsteking te veroorzaken en dus alles nog erger te maken.

In geval van twijfel over wat de bultjes op je schaamlippen zijn, moet je een arts hiernaar laten kijken. Misschien heb je behandeling nodig met medicatie. Is er sprake van genitale wratten, is een behandeling absoluut vereist. Zijn het heel normale puistjes en bultjes, dan kun je zelf iets doen om ze aan te pakken.

Behandeling van puistjes en bultjes op je schaamlippen

Stap 1) Allereerst is het belangrijk om een goede dagelijkse hygiëne te handteren – overal op je lichaam. Overtollig talg, vet en vuil moet verwijderd worden. Dit kun je doen door je voorzichtig te wassen met een goede (intieme) zeep. Het is belangrijk dat je in je ijver om je grondiger te wassen niet overdrijft en geen producten met parfum gebruikt. Als je overdrijft of producten met parfum gebruikt loop je wellicht het risico de natuurlijke pH-balans van je huid te verstoren andere problemen te creëren.

Intim Wash van Australian Bodycare is een milde en verzorgende intieme zeep, die antibacterieel is en daardoor zeer effectief is in de strijd tegen puistjes en bultjes.

Stap 2) Indien je je intiem scheert, overweeg dan om dit een tijdje niet te doen, om te zien of de bultjes als gevolg van het scheren ontstaan. En wanneer je je weer begint te scheren, is het belangrijk dat je eraan denkt vóór het scheren je huid te reinigen met een goede intieme zeep.

Gebruik tijdens het scheren Intim Shave, een speciaal samengestelde scheergel, om rode vlekken en ingegroeide haartjes te minimaliseren. Na het scheren is het een bijzonder goed idee om je huid te hydrateren en te verzorgen met Intim Balm.  

Scheergel voor de intieme zone
Tegen scheerirritatie, ingegroeide haren, ontstoken haarzakjes, jeuk en rode scheerbultjes.
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Scheergel voor de intieme zone  - Tegen scheerirritatie, ingegroeide haren, ontstoken haarzakjes, jeuk en rode scheerbultjes.
Aftershave voor de intieme zone
Tegen scheerirritatie, ingegroeide haren, ontstoken haarzakjes een branderige huid, jeuk en rode scheerbultjes.
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Aftershave voor de intieme zone - Tegen scheerirritatie, ingegroeide haren, ontstoken haarzakjes een branderige huid, jeuk en rode scheerbultjes.

Stap 3) Strakke kleding en kleding van synthetisch materiaal waar de huid niet door kan ademen, kunnen puistjes en bultjes op de schaamlippen veroorzaken. Probeer eventueel een beetje lossere kleding en ondergoed van katoen te dragen.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram