Puistjes op de schaamlippen – Meer informatie over oorzaken en behandeling

Professioneel bijgewerkt: 12/3/2021

Het is ongemakkelijk en vervelend om puistjes en bultjes op de schaamlippen te hebben, maar het is zeker niet ongewoon. Hier kunt u meer lezen over waarom men puistjes of bultjes op de schaamlippen krijgt en wat men kan doen om dit te voorkomen.

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Hoe zien puistjes op de schaamlippen eruit?

De meeste mensen kennen puistjes op het gezicht en op de rug, maar als vrouw kan men ook puistjes en bultjes op de schaamlippen krijgen. Dit kunnen puistjes met gele pus zijn, die kunnen worden uitgeknepen. Deze zien er net zo uit als puistjes op andere plaatsen op het lichaam: rood, pijnlijk en ontstoken. Bultjes op de schaamlippen zijn ook heel normaal. Hier hebben we het over mee-eters, specifiek witte mee-eters die met talg gevuld zijn.

Wie kan puistjes op de schaamlippen krijgen?

De schaamlippen kunnen doorheen het leven van uiterlijk veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de zwangerschap en geboorte, door de menopauze en door ouderdom. Dat is heel normaal, ook al kan het natuurlijk als bijzonder vervelend ervaren worden. Ook als u voordien geen problemen met puistjes en hobbels op de schaamlippen heeft gehad, kunt u ze later in het leven plots krijgen.

Waarom krijgt men puistjes op de schaamlippen?

Puistjes zijn gewoonlijk een hormonale huidaandoening. Daarom is het in de puberteit dat de meeste mensen puistjes krijgen. Tijdens de puberteit worden er extra veel hormonen in het lichaam geproduceerd. Wanneer dit gebeurt, wordt er ook extra veel talg in de talgklieren aangemaakt. Dit kan tot verstopping leiden omdat de talg niet aan het huidoppervlak en weg kan komen. Indien er bacteriën in de talgklieren komen – en dit kan moeilijk te vermijden zijn – komt er een ontsteking en ontstaat er een puistje.

Omdat zowel de grote, buitenste schaamlippen en de kleine, binnenste schaamlippen talgklieren bevatten – net als de huid op de rest van het lichaam – kan men ook hier puistjes krijgen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u plotseling een puistje of bultje op de schaamlippen krijgt. In de meeste gevallen is de oorzaak iets volledig natuurlijks en onschadelijks.

De bultjes kunnen mee-eters zijn

Dat wat volgens u puistjes zijn kunnen in werkelijkheid ook mee-eters zijn. Die lijken op witte bultjes in de huid op de schaamlippen.

We hebben overal op ons lichaam talgklieren, met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. De functie van deze klieren is het produceren van talg. Talg bevat vet. Dit helpt de huid in te smeren en te beschermen tegen uitdroging en bacteriën. Mee-eters zijn dus heel natuurlijk en horen er ook te zijn.

Puistjes door scheren en ingegroeide haartjes

Wanneer men haar wegscheert of op een andere manier weghaalt, bestaat er altijd een risico dat haarzakjes ontstoken raken en men zo een puistje krijgt. Dit geldt overal op het lichaam waar u ongewenst haar verwijdert. Dit geldt ook wanneer u zich op de schaamlippen scheert.

Puistjes of bultjes op de schaamlippen kunnen ook worden veroorzaakt door ingegroeide haren. Wanneer een haartje naar binnen onder de huid groeit, is dat omdat de top van een groeiend haartje terug in de huid of in het haarzakje gedwongen werd. Dit vaak te wijten aan de druk van strakke kleding. Het kan ook optreden na het scheren.

Een groter of kleiner bultje op de schaamlippen kan op zich zeker vervelend genoeg zijn. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het bultje zich ontwikkelen tot een abces dat medische behandeling vereist.

Zo vermijdt u puistjes bij het scheren:

Een goede hygiëne is van essentieel belang om puistjes bij het scheren te voorkomen. Daarom raden wij u aan om onze volledige intieme scheerset te gebruiken – Lees hier meer over het hele pakket

Australian Bodycare Intimate Shaving Kit

Een compleet pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

€29,99

Product bekijken

Bultjes kunnen te wijten zijn aan verdikte huid

In sommige gevallen kunnen witte bulten op de schaamlippen te wijten zijn aan een verdikte huid. Dit wordt ook lichen sclerosus genoemd en komt het vaakst voor bij ouderen. De bulten kunnen pijnlijk zijn en jeuken.

De knoppen kunnen genitale wratten zijn

Vindt u kleine oneffenheden op de schaamlippen, kan er sprake zijn van genitale wratten, ook wel condyloma genoemd. Dit is een seksueel overdraagbare aandoening die behandeling door een arts vereist. Zo ontdoet u zich van de wratten en vermijdt u dat u anderen besmet.


Hoe kan men zich ontdoen van puistjes op de schaamlippen?

Zowel puistjes als bultjes op de schaamlippen komen zeer vaak voor, maar daarom zijn ze niet minder irriterend om te hebben.

Het is zelden een goed idee om puistjes en bultjes uit te knijpen, hoewel het moeilijk kan zijn dit te laten. Als u dat doet, loopt u het risico een ontsteking te veroorzaken en dus alles nog erger te maken.

In geval van twijfel over wat de bultjes op uw schaamlippen zijn, moet u een arts hiernaar laten kijken. Misschien hebben ze behandeling nodig. Is er sprake van genitale wratten, is een behandeling absoluut vereist. Zijn het heel normale puistjes en bultjes, kunt u zelf iets doen om hen aan te pakken.

Behandeling van puistjes en bultjes op de schaamlippen

  1. Eerst en vooral is het belangrijk om een goede dagelijkse hygiëne te garanderen – overal op het lichaam. Overtollig talg, vet en vuil moet verwijderd worden. Dit kunt u doen door zich voorzichtig te wassen met een goede (intieme) zeep. Het is belangrijk dat u in uw ijver om zich grondiger te wassen niet overdrijft en geen producten met parfum gebruikt. Op die manier loopt u wellicht het risico de natuurlijke pH-balans van de huid te verstoren andere problemen te creëren.

    Intim Wash van Australian Bodycare is een milde en verzorgende intieme zeep, die antibacterieel is en daardoor zeer effectief is in de strijd tegen puistjes en bultjes.
  2. Indien u zich intiem scheert, overweeg dit een tijdje te laten om te zien of de bultjes als gevolg van het scheren ontstaan. En wanneer u zich opnieuw begint te scheren, is het belangrijk dat u eraan denkt vóór het scheren uw huid te reinigen met een goede intieme zeep. Na het scheren is het een bijzonder goed idee de huid te hydrateren en te verzorgen met Intim Balm.
  3. Strakke kleding en kleding van synthetisch materiaal waar de huid niet door kan ademen, kunnen puistjes en bultjes op de schaamlippen veroorzaken. Probeer eventueel een beetje lossere kleding en ondergoed van katoen te dragen.

Australian Bodycare Intimate Shaving Kit

Een compleet pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

€29,99

Product bekijken