Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn puistjes op het voorhoofd?

Veel mensen zullen op een bepaald moment in hun leven last krijgen van puistjes op hun voorhoofd. Sommigen krijgen dit in combinatie met een onzuivere huid op de rest van het gezicht, terwijl anderen alleen last krijgen van puistjes op het voorhoofd. Hoewel de aandoening vervelend is, is deze heel normaal en onschadelijk.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je onzuiverheden op je voorhoofd krijgt

Puistjes en onzuiverheden op het voorhoofd kunnen door veel verschillende dingen worden veroorzaakt - van vet haar tot hormonen. Tegelijkertijd kunnen puistjes op het voorhoofd er erg verschillend uitzien.

Het voorhoofd is een van de delen van het gezicht waar je vaker puistjes krijgt. Dit komt doordat het voorhoofd deel uitmaakt van de T-zone. Daarom is de huid hier vaak vetter, waardoor de kans groter is dat de poriën verstopt raken en er puistjes op het voorhoofd verschijnen.

Daarom krijg je puistjes op je voorhoofd - de medische verklaring

Puistjes op het voorhoofd ontstaan door de huidbacterie Propionebacterum Acnes die zich voedt met talg. Wanneer het huidvet wordt afgebroken, worden afvalproducten en vetzuren gevormd die de talgklier irriteren. Dit kan leiden tot ontstekingen.

Ten eerste zie je kleine pijnlijke en rode bultjes. Die kunnen zich ontwikkelen tot echte puistjes met aangetast talg. Dat klinkt misschien gewelddadig, maar het komt vrij vaak voor, en voor de meesten zijn de puistjes binnen een paar dagen weer verdwenen. Andere keren kan het enkele weken duren - het hangt ervan af hoe hard je wordt troffen.

Hoe zien puistjes op het voorhoofd eruit?

Onzuiverheden in het voorhoofd kunnen er heel verschillend uitzien. Voor sommigen zullen het zwarte mee-eters zijn, anderen zullen kleine witte mee-eters (whiteheads) krijgen, terwijl sommigen het op een nog andere manier zullen ervaren - wat ze allemaal gemeen hebben, is echter dat het volkomen normaal is.

Puistjes op het voorhoofd kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. Een typisch puistje is rood, gezwollen en kan gevuld zijn met gele etter. Maar er zijn ook interne puistjes die worden gezien als een bultje op de huid dat rood en pijnlijk kan zijn.


Oorzaken van puistjes op het voorhoofd

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je puistjes op je voorhoofd krijgt. De waarheid is namelijk dat heel veel mensen op een gegeven moment last zullen hebben van onzuiverheden of kleine puistjes op het voorhoofd. Dit komt doordat het voorhoofd vaak meer olie aanmaakt dan de huid in de rest van het gezicht, en daardoor de ideale omstandigheden schept voor puistjes op het voorhoofd.

Maar de waarheid is dat je om veel verschillende redenen puistjes op je voorhoofd kan krijgen.

Puistjes op het voorhoofd kunnen optreden als gevolg van:

Genen

Misschien ben je genetisch meer geneigd om puistjes op je voorhoofd te krijgen. Je genen hebben veel te zeggen, en het kan ook genetisch bepaald zijn of je een onzuivere huid of acne krijgt. Dus als een van je ouders last heeft van acne of puistjes, is de kans groot dat jij die ook krijgt. Een vette huid en onzuiverheden zijn vaak met elkaar verbonden, en hier is een goede huidverzorgingsroutine belangrijk.

Hormonen

Veel mensen krijgen tijdens de puberteit last van puistjes op het voorhoofd, en dit komt doordat het lichaam op dat moment meer van het mannelijke geslachtshormoon androgeen aanmaakt - Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Hormonen hebben veel te zeggen wanneer het gaat over hoe je huid eraan toe is. Dus als je hormonen om de een of andere reden uit balans zijn, kan dat zichtbaar worden op je huid. Dit is ook de reden waarom veel zwangere vrouwen last hebben van een onzuivere huid.

Stress

Als je gestrest bent, zal je dat niet alleen mentaal voelen - het zal vaak ook op je lichaam te zien zijn. Stress leidt tot ontstekingen in het lichaam en dat kan leiden tot puistjes. Tegelijkertijd zijn er velen die extra hard werken als ze gestrest zijn, en als het lichaam overwerkt raakt, kan dit ook leiden tot bijvoorbeeld puistjes op het voorhoofd.  

Vet haar en hoofdhuid

Vaak krijg je puistjes op je voorhoofd omdat er meer olie en vet wordt aangemaakt in de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Als je haar vet is, kan dat ook helpen om puistjes te geven. Het vet van het haar kan worden overgebracht naar je voorhoofd en dat resulteert in verstopte poriën en onzuiverheden. Zorg er daarom voor dat je de juiste producten voor je haar gebruikt, zodat het niet vet wordt.

Heb je een shampoo of ander product nodig dat vet haar en een vette hoofdhuid effectief tegengaat? Probeer dan eens de populaire Hair Clean van Australian Bodycare.

Verstopte poriën in de T-zone

Je poriën zijn vaak meer uitgesproken in de T-zone, die bestaat uit neus, voorhoofd en kin. Dit komt omdat de poriën hier vaak gemakkelijker verstopt raken met een zwarte massa - en dit is wat bekend staat als een mee-eter (comedone).

Mee-eters ontstaan doordat de huid een overproductie aan vet heeft. Ze kunnen klein of groot zijn en ze zien eruit als kleine bultjes die zich kunnen ontwikkelen tot echte puistjes met etter. Wil je onzuiverheden in de T-zone vermijden, dan is het dus belangrijk dat je je huid schoon houdt met bijvoorbeeld Face Wash van Australian Bodycare.

Slechte eetgewoontes

Het is altijd goed om gezond en gevarieerd te eten. Zo geef je je lichaam de beste condities. Je hebt waarschijnlijk al eerder gehoord dat fastfood en vette (ongezonde) voeding puistjes kunnen veroorzaken, maar dit is niet per se helemaal waar - er is tenminste geen onderzoek dat een direct verband legt tussen slechte voeding en puistjes op het voorhoofd.

Nu we dat gezegd hebben, is het wel bewezen dat zuivelproducten kunnen helpen bij het ontstaan van puistjes op het voorhoofd. Dit is lang niet bij iedereen het geval, maar als je veel last hebt van puistjes op je voorhoofd, kun je experimenteren door bijvoorbeeld koemelk uit je dieet te bannen.

Hoofddeksels en haarproducten

Je huid kan van binnenuit aangetast worden door bijvoorbeeld hormonen, maar ook van buitenaf. Als je bijvoorbeeld vaak een muts opzet of wax in je haar gebruikt, kan je last krijgen van puistjes op je voorhoofd.

Haarwax en andere haarproducten kunnen de huid aantasten, waardoor deze wordt blootgesteld aan irritatie, extra oliën en bacteriën - een perfecte mix voor verstopte poriën. Hetzelfde geldt grofweg voor hoofddeksels. Wil je regelmatig een hoed, muts of sjaal gebruiken, dan is het belangrijk dat je deze vaak wast zodat je je huid zo min mogelijk blootstelt.

Bovendien moet je je bewust zijn van de kwaliteit van je hoofddeksel. Bij stoffen zoals polyester kan de huid niet ademen, wat verstopte poriën kan veroorzaken. Zoek in plaats daarvan naar ademende materialen zoals wol, katoen en zijde.

Pakket met 4 producten voor puistjes op voorhoofd
eters en bultjes op voorhoofd
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Pakket met 4 producten voor puistjes op voorhoofd - gezichtsverzorgingsproducten voor de verzorging van mee-eters en bultjes op voorhoofd

Producten voor het behandelen van puistjes op het voorhoofd

Puistjes op het voorhoofd treffen de meeste mensen omdat het een gebied is waar zich vaak een opeenhoping van oliën (ook bekend als talg) voordoet. Daarom raken de poriën in het voorhoofd snel verstopt en ontstaan er kleine puistjes of onzuiverheden.

Als je last hebt van puistjes op je voorhoofd, kan je eens kijken of je een aantal van je gewoontes kan veranderen - en het allerbelangrijkste: je moet ervoor zorgen dat je een goede huidverzorgingsroutine hebt.

Veel mensen geloven dat puistjes en een vette huid altijd met elkaar in verband staan, en daarom zullen velen te krachtige producten gebruiken die de huid van haar natuurlijke oliën ontdoen. Het lijkt misschien een goed idee, maar als je alle natuurlijke oliën verwijdert, zal de huid overcompenseren en nog meer olie produceren.

Twijfel je over hoe je je huid het beste kan verzorgen om puistjes op je voorhoofd te voorkomen? Hieronder vind je een complete gids voor de beste huidverzorgingsroutine tegen onzuiverheden in het voorhoofd.


Voorkom puistjes op het voorhoofd - reinig je huid 's ochtends en 's avonds

Als je puistjes op je voorhoofd wil voorkomen, is het belangrijk dat je een goede huidverzorgingsroutine hebt die je 's ochtends en 's avonds volgt. Op deze manier geef je je huid de beste condities, terwijl je tegelijkertijd onzuiverheden in het voorhoofd kan voorkomen en behandelen.

Hieronder zie je een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine voor puistjes - en als je echt succes wil hebben met je nieuwe huidverzorgingsroutine, is het belangrijk dat je deze goed opvolgt en je huid zowel 's ochtends als 's avonds reinigt.

Stap: 1 – Face wash

Het eerste dat je tijdens je huidverzorgingsroutine moet doen, is je gezicht reinigen. Hier kan je Australian Bodycare Face Wash gebruiken, wat speciaal werd ontwikkeld om puistjes en mee-eters te bestrijden door bacteriën en overproductie van talg af te remmen.

Gebruik het zowel 's ochtends als 's avonds als eerste stap in je huidverzorgingsroutine. Als je make-up gebruikt, is het een goed idee om eerst een reiniger te gebruiken die daar speciaal voor is gemaakt (make-up remover). Daarna volg je met Face Wash van Australian Bodycare.

Anti–Puistjes Gezichtsreiniger
Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsreiniger - Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie

Stap: 2 – Face Tonic

Als je je huid hebt gereinigd, kun je meteen overgaan op je gezichtscrème gaan - maar velen met een onzuivere huid geven er de voorkeur aan hun routine aan te vullen met een skin tonic.

Hier kan je Australian Bodycare Face Tonic gebruiken, die de huid diep reinigt en tegelijkertijd vocht biedt. Deze is alcoholvrij en kan dus worden gebruikt voor zowel vette als gevoelige huid.

Anti–Puistjes Gezichtstonic
Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtstonic - Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters

Stap: 3 – Face Cream

Nadat je je huid gereinigd hebt en Face Tonic gebruikt hebt, is je huid helemaal klaar voor vocht en verzorging. Hier kan je Australian Bodycare Face Cream gebruiken. Deze bevat voedende ingrediënten tegen een onzuivere huid.

De gezichtscrème verzorgt je huid diepgaand en voorkomt tegelijkertijd puistjes en mee-eters - en het is zo mild dat het zelfs kan worden gebruikt op een droge, gevoelige of vette huid.

Anti–Puistjes Gezichtscrème
Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtscrème - Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters

Stap: 4 - Gezichtsmasker

Het belangrijkste dat je kan doen om onzuiverheden en puistjes op het voorhoofd te bestrijden, is een goede, dagelijkse huidverzorgingsroutine aanhouden - maar daarnaast kan je ook enkele aanvullende maatregelen nemen, als je huid extra verzorging nodig heeft.

Je kan er onder andere voor zorgen dat je regelmatig gezichtsmaskers gebruikt die speciaal voor jouw huid zijn ontwikkeld. Probeer een van de heerlijke kleimaskers tegen puistjes op het voorhoofd - als je je huid één keer per week verwent met een diep reinigend kleimasker, hou je de talgproductie onder controle.

Anti–Puistjes Gezichtsmasker
Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes
+15.000 reviews
Normale prijs €15,99
Aanbiedingsprijs €15,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsmasker - Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes

Stap 5: Spot Stick

Met een spot stick stop je snel en effectief eventuele uitbraken van puistjes op het voorhoofd. Met andere woorden: een spotstick is eerste hulp bij een onzuivere huid.

Een spot stick van Australian Bodycare gebruik je rechtstreeks op de plek waar je onzuiverheden of puistjes op je voorhoofd hebt. Je kan het overdag of 's avonds voor het slapengaan gebruiken - je kan het ook gebruiken terwijl je je make-up opdoet.

Anti–Puistjes Stick
Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Stick - Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

Wat kun je nog meer doen tegen puistjes op het voorhoofd?

Heb je te kampen met hardnekkige puistjes op je voorhoofd? Dan zijn er een aantal tips die je kan volgen om je huidverzorgingsroutine aan te vullen.

5 tips tegen puistjes op je voorhoofd:

  1. Heb je last van vet haar? Dat kan de puistjes op het voorhoofd ook helpen. Hier kan je een milde shampoo gebruiken, waarmee je je haar vaak kan wassen zonder het te beschadigen. Pas ook op dat er geen haarverzorgingsproducten op je voorhoofd komen.
  2. Hou je vingers uit de buurt van je gezicht. Er zitten veel oliën en bacteriën op onze vingers, en daarom moet je opletten dat je je gezicht niet te vaak aanraakt.
  3. Veel mensen komen in de verleiding om de puistjes zelf met hun vingers uit te knijpen, maar dit wordt over het algemeen niet aanbevolen. Wanneer je een puistje naar buiten duwt, komen er bacteriën in de open poriën, wat kan leiden tot ontstekingen of, in het ergste geval, tot littekens. Als het voor je onmogelijk is om je vingers weg te houden, doe het dan correct. Desinfecteer het gebied zowel ervoor als erna - bijvoorbeeld met een spot stick die bacteriën op de huid tegengaat.
  4. Het is belangrijk dat je je make-up elke avond goed verwijdert. Als je je make-up niet verwijdert, verstopt het je poriën en ontstaan er nog meer puistjes.
    Pas ook op dat je niet te veel make-up gebruikt, zodat je huid niet meer kan ademen.
  5. Als je vaak een muts, hoedje of pet draagt, kan dat ook een oorzaak zijn. Dat blokkeert de toevoer van zuurstof naar je hoofdhuid en als je je muts of hoed niet vaak wast, kunnen de onzuiverheden van daaruit zich op je voorhoofd neerslaan.

Pakket met 4 producten voor puistjes op voorhoofd
eters en bultjes op voorhoofd
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Pakket met 4 producten voor puistjes op voorhoofd - gezichtsverzorgingsproducten voor de verzorging van mee-eters en bultjes op voorhoofd

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram