Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist is een puistje dat zich onder het huidoppervlak bevindt. Daarom staan onderhuidse puisten ook wel bekend als puisten onder de huid. Puisten, waaronder onderhuidse puisten, zijn een hormonale huidaandoening.

Puistjes en een onzuivere huid treffen vooral jongeren in de puberteit, maar sommige mensen hebben nog lang na hun tienertijd last van puistjes. Ongeacht je leeftijd is het erg vervelend en onaangenaam om puistjes te hebben en daarom is het de moeite waard om te kijken hoe je er vanaf kunt komen.


Hoe ziet een onderhuidse puist eruit?

Puistjes zijn gewoonlijk een hormonale huidaandoening. Als er extra veel hormonen worden aangemaakt, ontstaat er ook extra talg in de talgklieren, die vervolgens verstopt raken. Wanneer de talg niet aan het huidoppervlak eruit kan komen en er bacteriën in de talgklier komen, zal er een ontsteking ontstaan – en dan heb je een puistje.

Een typisch puistje is rood en gezwollen en gevuld met gele pus die eruit komt als het puistje openbarst.

Hoe voelt een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist is een puist die zich onder het huidoppervlak bevindt. Je zult het doorgaans ervaren als een klein (of groot) bultje op de huid. De huid kan ook pijnlijk en rood zijn.

Een onderhuidse puist kan worden aangezien voor een puistje dat nog niet volledig is ontwikkeld. Maar een ander soort puistje zal – in tegenstelling tot een onderhuidse puist – later aan de oppervlakte komen, waar het kan openbarsten.

Verstopte talgklieren kunnen ook onder de huid openbarsten, en dan is er sprake van een onderhuidse puist. Het zal aanvoelen als een kleine harde knobbel onder de huid.

Als een onderhuidse puist openbarst, kan er een infectie ontstaan en loop je de kans dat je een litteken krijgt. Heb je een kleine harde knobbel onder de huid, dan spreekt men ook wel van een atheroomcyste of talgkliercyste. Het is een vergrote en verstopte talgklier, die in sommige gevallen ontstoken kan raken en een zweertje kan worden.

Onderhuidse puisten kunnen overal op je gezicht en lichaam ontstaan: op je voorhoofd, neus, kin, wangen, hals, oren, armen, borst, op de rug enz. Gewone puistjes zijn ergerlijk, maar je kunt ze vaak uitknijpen (al zou je dat niet moeten doen) en er op die manier vanaf komen.

Maar het is frustrerend om een onderhuidse puist te hebben die je niet zomaar kunt uitknijpen. Zelfs als je dat probeert – en dat is niet aan te raden, want je kunt de huid er gemakkelijk door beschadigen – dan voelt het alsof de puist niet door de huid kan dringen; alsof de huid gewoonweg te dik is.


Hoe kom je van een onderhuidse puist af?

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Puistjes, zowel onderhuidse puisten als alle andere puistjes, zijn vervelend en onaangenaam.

Ze brengen je uit je humeur en je wordt er chagrijnig van als je puistjes en een onzuivere huid hebt. Helaas bestaat er geen wondermiddel waardoor je binnen korte tijd een mooie, schone huid krijgt, maar er zijn een heleboel producten op de markt die dat wel beloven.

Als het gaat om onderhuidse puisten en puistjes in het algemeen, is geduld een schone zaak - in combinatie met de juiste producten tegen puistjes. Het is niet aan te raden om puistjes uit te knijpen, noch de onderhuidse puisten of andere puistjes, want je loopt de kans dat je je huid ruïneert en littekens krijgt.

Vaak zal het ook onmogelijk zijn om een onderhuidse puist uit te knijpen.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Zorg ervoor dat je je huid wast en reinigt

Het meest effectieve middel tegen onderhuidse puisten en andere vormen van puistjes is het zacht en voorzichtig wassen, reinigen en verzorgen van de huid. Zoals in de video hierboven. Het is belangrijk dat je je huid elke dag 's ochtends en 's avonds wast en reinigt. Overtollig vet moet van de huid worden verwijderd en de huid moet zacht en efficiënt worden gereinigd.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat er bacteriën doordringen in de talgklier, en daarom is het misschien een goed idee om producten met een antibacteriële werking, zoals producten met Tea Tree Olie, te kiezen.

Je kunt onder meer kiezen voor de Face-lijn van Australian Bodycare voor je gezicht en de Body-lijn voor je lichaam. Beide bevatten producten voor het wassen, reinigen en verzorgen; allemaal met tea tree olie, waarvan bekend is dat het bacteriën bestrijdt en dus effectief is tegen puistjes en een onzuivere huid.

3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen

Gebruik een goede, voedende crème

Als je je huid eenmaal hebt gewassen en gereinigd, is het belangrijk dat je niet vergeet om hem ook te hydrateren. Veel mensen die vatbaar zijn voor puistjes en een onzuivere huid hebben het gevoel dat hun huid te vet is, en daarom zijn ze bang om een crème te gebruiken.

Maar daarmee lopen ze de kans dat ze hun huid uitdrogen. Daardoor kan de huid juist meer talg (huidolie) gaan produceren, en dat is geen goed idee. Je moet daarom een goede en voedende crème gebruiken. Dat heeft je huid nodig.

Maar kies een crème tegen puistjes, die speciaal geschikt is voor puistjes en een onzuivere huid en vergeet niet om een gezichtscrème voor je gezicht en een Body Lotion of Body Cream voor de rest van je lichaam te gebruiken.

Bespreek het probleem met je huisarts

Heb je veel last van onderhuidse puisten en wellicht andere puistjes, dan kan het nodig zijn om je huidverzorging aan te vullen met een zalf of crème op recept en misschien met medicijnen. In zeldzame gevallen kan ook een behandeling met antibiotica of een chirurgische ingreep aan de orde komen om de onderhuidse puist te verwijderen.

Hier is het noodzakelijk dat je contact opneemt met je huisarts of een dermatoloog over het probleem.


Waarom krijg je een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist ontstaat wanneer er teveel talg in een talgklier wordt aangemaakt, die vervolgens verstopt raakt. Puistjes zijn over het algemeen hormonaal bepaald. Als we extra veel hormonen aanmaken, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, vormen we ook extra veel talg in onze talgklieren, die vervolgens verstopt kunnen raken.

Een onderhuidse puist is een puist, die om de een of andere reden niet aan de oppervlakte kan komen, maar onder de huid blijft zitten. Het beste wat je kunt doen om een onderhuidse puist te voorkomen en vermijden, is je huid elke dag zorgvuldig reinigen en verzorgen.

Peeling of exfoliëren van de huid kan ook helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, overtollig vet en vuil van de huid, zodat je talgklieren niet zo eenvoudig verstopt raken. En dus loop je niet het risico dat je een onderhuidse puist ontwikkelt.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram