Vette hoofdhuid – zo verhelpt u een vette hoofdhuid

Haar- en hoofdhuidproblemen zijn een last voor veel mensen – zowel mannen als vrouwen. De hoofdhuid kan te vet dan wel te droog zijn. Hoe dan ook is het een probleem dat behandeling vereist. Hair-pakket voor de verzorging van haar en hoofdhuid van Australian Bodycare biedt de nodige hulp voor zowel een droge als een vette hoofdhuid.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Waarom is mijn hoofdhuid zo vet?

Terwijl sommigen te kampen hebben met een droge hoofdhuid, hebben anderen heel andere hoofdhuidproblemen. Velen worstelen namelijk met een vervelende, vette hoofdhuid. Wanneer iemand een vette hoofdhuid heeft, kan men dit vaak zien aan het vette haar. En wanneer het haar vet wordt, is het een natuurlijke reactie het te wassen om het vet weg te krijgen. Maar dit kan leiden tot een vicieuze cirkel.

Een vette hoofdhuid is vaak te wijten aan een zeer hoge talgproductie, in tegenstelling tot een lage talgproductie, die zich manifesteert als een droge hoofdhuid.

Wast u uw haar te vaak, stimuleert u de talgproductie van uw huid. Bij het wassen verwijdert u de natuurlijke vetlaag van uw lichaam. Daardoor zal het lichaam denken dat het het tekort aan vet moet compenseren door talg bij te produceren.

Op die manier zal u eindigen met een vette hoofdhuid en vet, sluik haar.

Net zoals bij een droge hoofdhuid kan u ook een vette hoofdhuid krijgen als u overmatig gebruik maakt van stylingproducten die uw poriën gesloten houden. De oorzaak van een vette hoofdhuid kan soms ook gevonden worden in hormonale veranderingen en stress.

Behandeling van een vette hoofdhuid

Om van een vette hoofdhuid af te raken is het in eerste plaats nodig dat u een “cold turkey“ doet. Uw haar is er waarschijnlijk aan gewend dat het elke dag gewassen wordt en nu wordt het vet in één dag. Daarom moet u nu beginnen met het afkicken van uw haar.

Haar afkicken

Het is geen koud kunstje, omdat u in eerste instantie gedwongen wordt rond te lopen met vet haar totdat uw haar zijn natuurlijke balans weer heeft gevonden. Tussen wasbeurten kunt u echter een droogshampoo gebruiken, die het vet in het haar absorbeert. Op die manier vermijdt u opgesloten te zitten of ’s zomers een muts te moeten dragen omdat u niet in het openbaar wil gezien worden met vet haar.

Laat uw haar eraan wennen twee keer per week gewassen te worden. Dat is genoeg. Eigenlijk hoeft uw haar enkel gewassen te worden wanneer het begint onfris te ruiken.

Gebruik de juiste producten

Als u last heeft van een vette hoofdhuid is het belangrijk de juiste shampoo te gebruiken. Die mag niet te ruw voor de hoofdhuid zijn. Bij een vette hoofdhuid kunt u de Hair Clean-shampoo van Australian Bodycare gebruiken, dat deel uitmaakt van een uitgebreid assortiment van verzorgingsproducten voor de hoofdhuid. Deze shampoo voor vet haar reinigt effectief de hoofdhuid van vet en stylingproducten, en dankzij Tea Tree Olie verwijdert de shampoo bacteriën en vuil tot aan de wortels, terwijl het haar van binnenuit wordt versterkt.

U moet er wel aan denken goed uit te spoelen zodat er geen sporen achterblijven, die de natuurlijke beschermlaag van de huid verstoren.

Zelfs als u een vette hoofdhuid heeft, kunt u last hebben van droog haar. Daarom zit er in het pakket ook een conditioner (balsem) die de natuurlijke vochtbalans van het haar herstelt, waardoor het haar versterkt wordt en zal glanzen. Die moet echter enkel aan de haarpunten aangebracht worden, zodat u uw hoofdhuid niet nog vetter maakt.

Het pakket met shampoo werkt daarom ook bij een vette hoofdhuid met droog haar. Het laatste deel van het pakket is de Scalp Cure Treatment Mask, dat de hoofdhuid een extra verzorgingsboost geeft.

De Australische Tea Tree Olie voorkomt dat bacteriën kunnen groeien op de hoofdhuid, en met de Macadamia Nut Olie krijgen de hoofdhuid en wortels voldoende vocht en worden ze versterkt.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

Begin met gezonde voeding

Omdat een vette hoofdhuid vaak te wijten is aan uw natuurlijke talgproductie, kunt u nog steeds op andere plaatsen de strijd tegen een vette hoofdhuid aanbinden. Dat kunt u doen via uw eetgewoonten. Als u vaak vetrijk voedsel eet zoals fastfood, snoep, koekjes en frisdrank, dan bevordert u uw talgproductie en dus een vette hoofdhuid.

Maar als u in plaats daarvan gezonde eetgewoonten aanneemt, kunt u de controle van uw talgproductie op het juiste pad helpen.


Vette hoofdhuid en haaruitval

Voor veel vrouwen en mannen is haaruitval een groot probleem. Hoewel vrouwen zelden helemaal kaal worden, kan de kruin wel snel uitdunnen. Dit komt onder andere door stress, zwangerschap en hormonale veranderingen. Die berokkenen allemaal schade aan het haar, waardoor het uitvalt.

Het kan ook te wijten zijn aan de leeftijd. Hoe ouder u wordt, hoe dunner het haar van nature wordt.

Maar een vette hoofdhuid kan ook een hindernis zijn in de strijd tegen haaruitval. Als u een stressvolle periode heeft meegemaakt en dit zichtbaar is in uw haar, hebben nieuwe haren rust en vrede nodig om te groeien. Heeft u echter een zeer vette hoofdhuid, kan dat de groei van nieuwe haren afremmen. En dan wordt het moeilijk uw volumineuze haardos terug te krijgen.

Daarom is er nog een reden om een vette hoofdhuid te overwinnen, als u ondertussen ook nog worstelt met haaruitval.


Vette hoofdhuid en jeuk

Hoewel jeuk aan de hoofdhuid vaak geassocieerd wordt met een droge huid, kan een vette hoofdhuid ook jeuken. Jeukende hoofdhuid en vet haar kunnen daarom ook verbonden zijn. En dat kan veroorzaakt worden door vette roos. Roos is namelijk te wijten aan een vette hoofdhuid en een overproductie van talg.

Er bestaan echter verschillende soorten roos: vette roos die op de hoofdhuid ‘kleeft‘, en de droge vlokken die als witte sneeuw op uw kleren vallen. U kunt dus roos hebben met zowel een vette als een droge hoofdhuid.

Als u roos heeft, is het een goed idee om uw hoofdhuid een beetje extra te verzorgen. Hierbij is Scalp Cure een goede keuze omdat het met ontsmettingsmiddelen de natuurlijke balans van de huid versterkt.

Verdeel het haar in secties en breng het middel gelijkmatig aan op de hoofdhuid. Laat het gedurende vijf minuten intrekken, waarna u het grondig uitspoelt. U kunt het ook ’s nachts laten zitten als u echt een energieboost nodig heeft.

Video: Zo gebruikt u Scalp Cure bij een vette hoofdhuid


Waarom is mijn hoofdhuid zo droog?

Net zoals een vette hoofdhuid problemen veroorzaakt, doet een droge hoofdhuid dat ook. Een droge hoofdhuid kan lastig zijn en voelt ongemakkelijk aan. Droge hoofdhuid treedt op wanneer er niet genoeg vocht en voedingsstoffen in het gebied zijn. Onze huid is helemaal bezaaid met talgklieren – zij zijn degenen die ervoor zorgen dat de huid voldoende gehydrateerd en beschermd is, waardoor ze weerbaar wordt.

Toch houdt bij sommige mensen de natuurlijke talgproductie op. Wanneer dit gebeurt, wordt de hoofdhuid droog en gevoelig. Hoe ouder u wordt, hoe minder talg u produceert, waardoor u een groter risico loopt op een droge hoofdhuid. Maar een droge hoofdhuid is niet alleen een probleem voor oudere mensen – Het treft mensen van alle leeftijden. Als u niet de juiste voeding met de nodige vitaminen, mineralen en vloeistoffen consumeert, loopt u een groter risico op een droge hoofdhuid. Dit geldt ook indien u bepaalde medicijnen inneemt.

De oorzaak van een droge hoofdhuid kan een te lage talgproductie zijn, maar het wordt ook vaak veroorzaakt door de manier waarop u omgaat met uw haar. Gebruikt u een sterke shampoo, is dat vaak de reden voor een geïrriteerde en droge hoofdhuid. Tegelijkertijd zijn stylingproducten en föhnen hard voor de hoofdhuid en kunnen deze de oorzaak van de uitdroging zijn.

Net als bij een vette hoofdhuid met droog haar, kunt u ook last hebben van een droge hoofdhuid met vet haar. Ook hier kunt u gebruik maken van de volledige haarverzorgingslijn van Australian Bodycare, die in drie stappen zowel een droge of vette hoofdhuid als droog of vet haar de juiste zorg biedt om de natuurlijke balans te herstellen.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken