Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Waarom is mijn hoofdhuid zo vet?

Terwijl sommigen te kampen hebben met een droge hoofdhuid, hebben anderen heel andere hoofdhuidproblemen. Velen worstelen namelijk met een vervelende, vette hoofdhuid. Wanneer iemand een vette hoofdhuid heeft, kan je dit vaak zien aan het vette haar. En wanneer het haar vet wordt, is het een natuurlijke reactie het te wassen, om het vet weg te krijgen. Maar dit kan leiden tot een vicieuze cirkel.

Een vette hoofdhuid is vaak te wijten aan een zeer hoge talgproductie, in tegenstelling tot een lage talgproductie, die zich manifesteert als een droge hoofdhuid.

Was je je haar te vaak, stimuleer je de talgproductie van je huid. Bij het wassen verwijder je de natuurlijke vetlaag van je lichaam. Daardoor zal het lichaam denken dat het het tekort aan vet moet compenseren door talg bij te produceren.

Op die manier zal je eindigen met een vette hoofdhuid en vet, sluik haar.

Net zoals bij een droge hoofdhuid kan je ook een vette hoofdhuid krijgen als je overmatig gebruik maakt van stylingproducten, die jouw poriën gesloten houden. De oorzaak van een vette hoofdhuid kan soms ook gevonden worden in hormonale veranderingen en stress.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar  - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

Behandeling van een vette hoofdhuid

Om van een vette hoofdhuid af te raken is het in eerste plaats nodig, dat je een “cold turkey“ doet. Je haar is er waarschijnlijk aan gewend, dat het elke dag gewassen wordt en nu wordt het vet in één dag. Daarom moet je nu beginnen met het afkicken van je haar.

Haar afkicken

Het is geen koud kunstje, omdat je in eerste instantie gedwongen wordt rond te lopen met vet haar, totdat je haar zijn natuurlijke balans weer heeft gevonden. Tussen wasbeurten kun je echter een droogshampoo gebruiken, die het vet in het haar absorbeert. Op die manier vermijdt je opgesloten te zitten of ’s zomers een muts te moeten dragen, omdat je niet in het openbaar wil gezien worden met vet haar.

Laat je haar eraan wennen, om twee keer per week gewassen te worden. Dat is genoeg. Eigenlijk hoeft je haar enkel gewassen te worden, wanneer het begint onfris te ruiken.

Gebruik de juiste producten

Als je last hebt van een vette hoofdhuid, is het belangrijk de juiste shampoo te gebruiken. Die mag niet te aggressief zijn voor de hoofdhuid. Bij een vette hoofdhuid kun je de Hair Clean-shampoo van Australian Bodycare gebruiken, dat deel uitmaakt van een uitgebreid assortiment van verzorgingsproducten voor de hoofdhuid. Deze shampoo voor vet haar reinigt effectief de hoofdhuid van vet en stylingproducten, en dankzij Tea Tree Olie verwijdert de shampoo bacteriën en vuil tot aan de wortels, terwijl het haar van binnenuit wordt versterkt.

Je moet er wel aan denken, omde shampoo goed uit het haar te spoelen, zodat er geen sporen achterblijven, die de natuurlijke beschermlaag van de huid verstoren.

Zelfs als je een vette hoofdhuid hebt, kun je last hebben van droog haar. Daarom zit er in het pakket ook een conditioner (balsem), die de natuurlijke vochtbalans van het haar herstelt, waardoor het haar versterkt wordt en zal glanzen. Die moet echter alleen aan de haarpunten aangebracht worden, zodat je je hoofdhuid niet nog vetter maakt.

Het pakket met shampoo werkt daarom ook bij een vette hoofdhuid met droog haar. Het laatste deel van het pakket is de Scalp Serum, dat de hoofdhuid een extra verzorgingsboost geeft.

De Australische Tea Tree Olie voorkomt dat bacteriën kunnen groeien op de hoofdhuid, en met de Macadamia Nut Olie krijgen de hoofdhuid en wortels voldoende vocht en worden ze versterkt.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar  - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

Begin met gezonde voeding

Omdat een vette hoofdhuid vaak te wijten is aan je natuurlijke talgproductie, kun je nog steeds op andere plaatsen de strijd tegen een vette hoofdhuid aangaan. Dat kun je bijvoorbeeld doen via je eetgewoonten. Als je vaak vetrijk voedsel eet, zoals fastfood, snoep, koekjes en frisdrank, dan bevorder je je talgproductie en dus een vette hoofdhuid.

Maar als je in plaats daarvan gezonde eetgewoonten aanneemt, kun je de talgproductie op het juiste pad helpen.


Vette hoofdhuid en haaruitval

Voor veel vrouwen en mannen is haaruitval een groot probleem. Hoewel vrouwen zelden helemaal kaal worden, kan de kruin wel snel uitdunnen. Dit komt onder andere door stress, zwangerschap en hormonale veranderingen. Die berokkenen allemaal schade aan het haar, waardoor het uitvalt.

Het kan ook te wijten zijn aan de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe dunner het haar van nature wordt.

Maar een vette hoofdhuid kan ook een hindernis zijn, in de strijd tegen haaruitval. Als je een stressvolle periode hebt meegemaakt en dit zichtbaar is aan je haar, hebben nieuwe haren rust en vrede nodig om te groeien. Heb je echter een zeer vette hoofdhuid, kan dat de groei van nieuwe haren afremmen. En dan wordt het moeilijk jouw volumineuze haardos terug te krijgen.

Daarom is het een reden, om een vette hoofdhuid te overwinnen, als je tegelijkertijd ook nog worstelt met haaruitval.


Vette hoofdhuid en jeuk

Hoewel jeuk aan de hoofdhuid vaak geassocieerd wordt met een droge huid, kan een vette hoofdhuid ook jeuken. Jeukende hoofdhuid en vet haar kunnen daarom ook verbonden zijn. En dat kan veroorzaakt worden door vette roos. Roos is namelijk te wijten aan een vette hoofdhuid en een overproductie van talg.

Er bestaan echter verschillende soorten roos: vette roos die op de hoofdhuid ‘kleeft‘, en de droge vlokken, die als witte sneeuw op je kleren vallen. Je kunt dus roos hebben met zowel een vette, als een droge hoofdhuid.

Als je roos hebt, is het een goed idee om jouw hoofdhuid een beetje extra te verzorgen. Hierbij is Scalp Serum een goede keuze, omdat het met actieve stoffen de natuurlijke balans van de huid versterkt.

Verdeel het haar in secties en breng het middel gelijkmatig aan op de hoofdhuid. Laat het gedurende vijf minuten intrekken, waarna je het grondig uitspoelt. Je kunt het ook de hele nacht laten zitten, als je echt een energieboost nodig hebt.

Video: Zo gebruik je Scalp Serum bij een vette hoofdhuid


Waarom is mijn hoofdhuid zo droog?

Net zoals een vette hoofdhuid problemen veroorzaakt, doet een droge hoofdhuid dat ook. Een droge hoofdhuid kan lastig zijn en voelt ongemakkelijk aan. Droge hoofdhuid treedt op wanneer er niet genoeg vocht en voedingsstoffen in het gebied zijn. Onze huid is helemaal bezaaid met talgklieren – zij zijn degenen die ervoor zorgen dat de huid voldoende gehydrateerd en beschermd is, waardoor de huid weerbaar wordt.

Toch houdt bij sommige mensen de natuurlijke talgproductie op. Wanneer dit gebeurt, wordt de hoofdhuid droog en gevoelig. Hoe ouder je wordt, hoe minder talg je produceert, waardoor je een groter risico loopt op een droge hoofdhuid. Maar een droge hoofdhuid is niet alleen een probleem voor oudere mensen – Het treft mensen van alle leeftijden. Als je niet de juiste voeding met de nodige vitaminen, mineralen en vloeistoffen consumeert, loop je een groter risico op een droge hoofdhuid. Dit geldt ook indien je bepaalde medicijnen inneemt.

De oorzaak van een droge hoofdhuid kan een te lage talgproductie zijn, maar het wordt ook vaak veroorzaakt door de manier waarop je omgaat met je haar. Gebruik je een agressieve shampoo, is dat vaak de reden voor een geïrriteerde en droge hoofdhuid. Tegelijkertijd zijn stylingproducten en föhnen agressief voor de hoofdhuid en kunnen deze de oorzaak van de uitdroging zijn.

Net als bij een vette hoofdhuid met droog haar, kun je ook last hebben van een droge hoofdhuid met vet haar. Ook hier kun je gebruik maken van de volledige haarverzorgingslijn van Australian Bodycare, die in drie stappen zowel een droge of vette hoofdhuid, als droog of vet haar, de juiste zorg biedt om de natuurlijke balans te herstellen.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar  - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram