Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn puistjes op de neus?

Puistjes op de neus zijn, zoals overal op het lichaam, een inflammatoire aandoening van de huid. Het wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Propionebacterium Acnes, die zich voedt met talg en ontstekingen in de huid veroorzaakt. Puistjes op de neus zijn rode zwellingen in de huid met onderliggende gele pus, die aangeeft dat er een ontsteking in de huid zit.

De medische term voor puistjes is acne, maar het kan een beetje misleidend zijn. Want een paar puistjes op de neus hoeft het niet per sé acné te zijn, maar als je meer dan 10-40 puistjes hebt is het echter wel vaak de diagnose. Puistjes of pukkels op de neus worden ook vaak geassocieerd met kleine zwarte mee-eters, die comedonen worden genoemd. Mee-eters zijn kleine zwarte puntjes in de huid en kunnen vaak voorlopers zijn van echte puistjes.

Wat zijn puistjes op de neus niet?

Vaak kunnen puistjes op de neus worden verward met een andere huidziekte die Periorale Dermatitis wordt genoemd. Deze huidziekte kan eruit zien als kleine puistjes op en rond de neus en bij de mond. Maar het is, in plaats daarvan, een andere ziekte, die een ander soort behandeling vereist voorgeschreven door de huidarts.

Wat is het verschil tussen puistjes in en op je neus?

Puistjes aan de buitenkant van de neus verschijnen als een rode, ontstoken zwelling op de buitenste huid van de neus. Je kunt echter ook puistjes in je neus krijgen. Hier is het puistje moeilijker te zien, maar het zit vaak net binnen de ingang van de neus. Vaak is een inwendig puistje in de neus vele malen pijnlijker, dan het uitwendige puistje en kan de neus helemaal scheef aanvoelen, omdat het bijna voelt alsof het inwendige puistje 'trekt' aan de huid in de neus.


Waarom krijg je puistjes op de neus?

Zoals vele anderen, heb je waarschijnlijk weleens een rood puistje in het midden van je neus ontdekt net wanneer er een speciale gebeurtenis plaats vindt. Puistjes kunnen op de meest lastige momenten komen. Maar wat zijn de redenen waarom ze überhaupt voorkomen?

Een vette huid wordt vooral gevonden in bepaalde gezichtszones

Het voorhoofd, de neus en de kin vormen de zogenaamde T-zone van het gezicht. Die zone is bij veel mensen vetter dan de rest van de gezichtshuid. Hier zijn grote poriën en talgklieren, wat de reden kan zijn waarom puistjes op de neus voor velen een veel voorkomend probleem zijn.

De huid is gevuld met talgklieren en ze zijn er om ervoor te zorgen, dat de huid gezond en gehydrateerd wordt gehouden, zodat de huid niet uitdroogt. In de T-zone zijn het aantal talgklieren vaak zelfs nog meer uitgesproken en daarom kan er een puistje op je neus verschijnen, als de talgklieren verstopt zijn met vet. Als het vet niet snel genoeg kan ontsnappen, weg van de uitgangen van de talgklieren en langs de kleine laag die je in je gezicht hebt, hoopt het zich op in de klier. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er een puistje ontstaat.

De talgklier raakt geïrriteerd en geïnfecteerd met een bacterie, en juist dit veroorzaakt de ontsteking en daarmee het puistje op de neus.

Hormonale disbalans

We hebben allemaal hormonen in ons lichaam. Het zijn een soort chemische boodschappers, die berichten door het lichaam sturen. Op deze manier fungeren ze, via het bloed, als regulatoren van de lichaamsfuncties.

De natuurlijke balans van hormonen kan echter worden verstoord en manifesteert zich als puistjes op de neus en elders op het lichaam. Hormonen en puistjes zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als er hormonale veranderingen in het lichaam zijn, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap of stress, kan dit de talgproductie beïnvloeden en puistjes op de neus of elders veroorzaken.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Voedsel kan hormonen beïnvloeden

Zelfs als je geen puistjes op je neus krijgt door een paar stukjes chips of een stuk cake te eten, kunnen grote hoeveelheden suikerachtig en vet voedsel bij sommige mensen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Wanneer de bloedsuikerspiegel wordt geactiveerd, zal dit de hormonen beïnvloeden, en dan zal de talgproductie flink gestimuleerd worden, zodat je uiteindelijk een grotere kans op puistjes hebt.

Vooral melk is een boosdoener, als het gaat om het beïnvloeden van de hormonen. Het drinken van 1 liter melk of meer per dag kan je huid irriteren. De reden hiervoor is dat koemelk natuurlijke hormonen bevat, die niet gevaarlijk zijn, maar die je eigen hormonen uit balans kunnen brengen en uiteindelijk tot puistjes kunnen leiden.

Haar en neuspeuteren

Als je een inwendig puistje in de neus krijgt, komt dat vaak door haar. In de neus zit natuurlijk haar en als een haartje verkeerd groeit, kan het de huid flink irriteren en een pijnlijk en ontstoken puistje vormen.

Neuspeuteren is een andere reden, waarom je puistjes in je neus kunt krijgen. Er zitten veel bacteriën op onze vingers en als je een vinger in je neus steekt, breng je de bacteriën over - en dat kan helpen om een ​​puistje in de neus te ontwikkelen.


Wie kan last krijgen van puistjes op de neus?

Puistjes op de neus kunnen iedereen treffen - volwassenen en jongeren van alle leeftijden. De meeste mensen hebben waarschijnlijk op een ongelegen moment een puistje op hun neus te krijgen. Er is niets abnormaals aan, maar het zijn nog steeds overwegend jonge mensen, die last hebben van puistjes op de neus.

Waarom krijgen jongeren last van puistjes?

Puistjes op de neus en in de rest van het gezicht en lichaam treffen jongeren het vaakst tijdens de puberteit. Gedurende deze jaren, nemen de geslachtshormonen bij beide geslachten toe, en dit verhoogt de talgproductie.

De verhoogde hoeveelheid talg maakt de huid vettig en de talgklieren hebben het moeilijker om het talg weg te leiden - daarom hoopt het vet zich op en veroorzaakt het puistjes. Maar liefst 80% van de jongeren, hebben in hun puberteit op een of ander moment, in meer of mindere mate last van puistjes. Puistjes zijn daarom een ​​veel voorkomend probleem tijdens de puberteit.

Waarom krijgen volwassenen puistjes?

Het zijn niet alleen tieners, die puistjes op de neus kunnen krijgen. Dit geldt ook voor volwassenen van alle leeftijden. Het zijn echter vaker vrouwen, die in de volwassen jaren met deze problemen worstelen. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de volwassen vrouwen nog steeds last van puistjes, terwijl dit bij mannen slechts voor ongeveer 1% geldt.

Omdat puistjes vaak hormonaal zijn, is dit waarschijnlijk de reden waarom meer vrouwen op volwassen leeftijd met het probleem worstelen. Het vrouwenlichaam scheidt, zowel tijdens de menstruatie als tijdens de zwangerschap, verschillende hoeveelheden hormonen af.


Symptomen van puistjes op de neus

De puistjes zijn gemakkelijk te herkennen en een puistje op de neus verschijnt eerst als een rode zwelling in de huid. In het midden van de rode zwelling komt vaak witte of geelachtige pus, wat de ontsteking zelf is.

Puistjes kunnen zich heel anders gedragen. Sommige zijn enigszins oppervlakkig, terwijl andere redelijk diep zitten. Daarom kan een puistje op de neus ook verschijnen als een verdikking onder de huid. Puistjes op de neus gaan vaak gepaard met pijn - vooral als je de neus aanraakt.


Behandeling van puistjes op de neus

Puistjes op de neus zijn zeer vervelend en de meeste mensen willen er zo snel mogelijk vanaf. De neus is een zeer blootgestelde en zichtbare plaats en daarom is het belangrijk om de juiste behandeling te starten. Gelukkig kun je puistjes zelf effectief behandelen, maar je moet je ervan bewust zijn, dat het veel geduld en doorzettingsvermogen vereist.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Huidverzorging als behandeling van puistjes

De beste manier om puistjes op je neus en gezicht te behandelen is met goede huidverzorgingsproducten. Veel winkels en producten beloven meer dan dat ze kunnen houden. En daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de juiste producten, die het probleem niet alleen maar verergeren.

Zo heeft Australian Bodycare een Face-serie ontwikkeld speciaal voor de behandeling van onzuiverheden en puistjes. De serie is een complete kuur tegen puistjes en bestaat uit de volgende vier producten Face Wash, Face Tonic, Face Cream en Spot Stick. Ze zetten zich allemaal in voor de strijd tegen een onzuivere huid. De producten bevatten allemaal de natuurlijke Australische actieve Tea Tree Olie, die bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen. Dit betekent dat de producten bacteriën tegengaan door een dunne, beschermende film over de huid te leggen, zodat er wordt voorkomen dat de bacteriën de poriën of klieren binnendringen en puistjes vormen.

Face Wash gebruik je om je gezicht te wassen, zodat je de huid vrij maakt van vet, vuil en onzuiverheden. Het reinigt zacht en mild, maar tegelijkertijd zeer effectief, zonder de huid uit te drogen. Met onze Face Tonic zorg je ervoor dat je poriën volledig worden gereinigd in de diepte, zodat er geen vuil kan blijven zitten en verstopping kan veroorzaken. Smeer je gezicht in met lichte bewegingen met Face Cream, die zowel je huid hydrateert, voedt en verzacht, de natuurlijke balans van de huid herstelt en je huid een beschermend laagje geeft. De verzorgingsproducten moeten 's morgens en 's avonds worden gebruikt voor de meest effectieve behandeling van puistjes.

Als je een puistje op je neus hebt, dan fungeert onze Spot Stick als een zeer effectieve eerste hulp. Gebruik het als een supplement met de andere producten in het pakket. Het kalmeert en verzacht de geïrriteerde, ontstoken huid.

Zalf of pillen als behandeling tegen puistjes

Als je probleem met puistjes op de neus of het gezicht meer uitgesproken is, dan een paar puistjes hier en daar, kan verdere behandeling nodig zijn. Want als je hard wordt getroffen door puistjes, moeten er hardere middelen worden gebruikt. Dan is het belangrijk dat je je huisarts raadpleegt, die je kan doorverwijzen naar specialisten in het veld. Je dermatoloog kan geneesmiddelen op recept voorschrijven, zoals pillen of zalven, die je probleem kunnen verlichten.


Hoe voorkom je puistjes op je neus?

Als je in de toekomst puistjes op de neus en in de rest van het gezicht wilt vermijden, heb je de juiste preventie nodig:

  • Zorg voor een goede huidverzorging met de juiste producten voor je huid. Reinig de huid 's morgens en 's avonds om vet, vuil en onzuiverheden te verwijderen.
  • Blijf uit de buurt van olieachtige make-up producten. Als je eerder last hebt gehad van puistjes op je neus, is het misschien een goed idee om je make-up voorraad te bekijken. Ga voor producten, die geproduceerd zijn op waterbasis in plaats van producten met veel olie erin.
  • Eet gezond en gevarieerd. Gezonde eetgewoontes geven een mooie en stralende huid. Daarom is het een goed idee, om vitamines en mineralen te consumeren, die goed zijn voor je huid. Die zitten bijvoorbeeld in noten of grove groenten. 
  • Vervang en was je kunnensloop regelmatig. Er zitten veel bacteriën in je kussensloop - en je laat je gezicht er elke nacht onbewust in rond bewegen. Zorg er daarom voor dat je je kussensloop regelmatig verschoont, zodat je huid niet op een met bacteriën gevuld kussen ligt.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram