Zo voorkom je puistjes in nek
Heb je last van puistjes in je nek? Dan ben je lang niet de enige.
Hoewel puistjes niet direct gevaarlijk zijn, kunnen ze toch vervelend zijn - zowel in de nek als elders op het lichaam.
Op deze pagina kun je meer lezen over wat puistjes in de nek zijn, waarom je ze krijgt en hoe je ze kunt behandelen en voorkomen.
Inhoudsopgave
Wat kun je doen tegen puistjes in je nek?
Hoewel puistjes in de nek niet gevaarlijk zijn, kan uit cosmetisch oogpunt wel prettig zijn om er vanaf te komen.
Tieners, die toch al last kunnen hebben van een slecht gevoel van eigenwaarde en een identiteitscrisis, kunnen puistjes ervaren als iets gênants en stressvols in hun leven.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om puistjes te behandelen en te voorkomen. Daarover vind je hier meer informatie.
Lichaamspeeling
Een reiniging in de diepte van een onzuivere huid kan een goed effect hebben tegen puistjes. Een peeling van het lichaam geeft vocht en verzorging aan de huid en zorgt voor een schone en verzorgde huid.
Body Wash
Een grondige reiniging van het lichaam is van essentieel belang om vuil en onzuiverheden te verwijderen, die de poriën kunnen verstoppen en puistjes kunnen veroorzaken.
Body Wash is een verzorgende lichaamszeep met Tea Tree Olie, die de huid reinigt en werkzaam is tegen vuil.
Tea Tree Olie is antiseptisch en versterkt de eigen afweer van je huid door haar te reinigen en ongewenste bacteriegroei tegen te gaan.
Om puistjes in de nek te behandelen, raden we aan de zeep de eerste 14 dagen 1-2 keer per dag te gebruiken voor het beste resultaat.
Breng het product met ronddraaiende bewegingen aan op de natte huid. Masseer het in - vooral op de plek waar je last hebt van puistjes - en spoel het daarna grondig af.
Body Scrub
Gebruik 1-2 keer per week een goede scrub om dode huidcellen en onzuiverheden te verwijderen en verstopping van de talgklieren tot een minimum te beperken.
Body Scrub is een scrub die je huid zacht en fris maakt. Met de antibacteriële Tea Tree Olie en het extract van geplette abrikozenpitten wordt je huid efficiënt geëxfolieerd door dode huidcellen en onzuiverheden uit de poriën van je huid te verwijderen.
Het product maakt de huid zacht, fris en vrij van puistjes, ingegroeide haartjes, talgbultjes en mee-eters.
Masseer het product met ronddraaiende bewegingen over de natte huid. Zorg ervoor dat je de scrubkorrels vooral over de plek met puistjes masseert. Spoel daarna het product af en ga verder met het baden of douchen.
Body Lotion
Als je huid een tekort aan vocht heeft, compenseert ze dat door een overproductie van talg, waardoor je puistjes kunt krijgen. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd is.
Body Lotion van Australian Bodycare is een hydraterende lotion die het lichaam zacht maakt. Met zijn antibacteriële Tea Tree Olie kun je het vooral gebruiken op plekken waar je last hebt van puistjes en een onzuivere huid.
De lichte textuur zorgt ervoor dat het product snel in de huid wordt opgenomen zonder een vettig gevoel op het lichaam te geven.
Masseer de Body Lotion in de huide en besteed daarbij vooral aandacht aan de achterkant van de nek bij de haargrens om puistjes daar te voorkomen.
Complementeer de producten met elkaar
Je kunt de bovenstaande producten gemakkelijk afzonderlijk gebruiken. Maar als je puistjes, mee-eters en talg voor wilt zijn, kun je ze allemaal samen gebruiken:
- Was je lichaam grondig met Body Wash
- Masseer Body Scrub in op de schone huid om dode huidcellen te verwijderen
- Breng na je bad Body Lotion aan - die dringt nog beter in na een scrubbeurt.
Medische behandeling
Als je erg veel last hebt van puistjes, kun je een hormonale behandeling nodig hebben.
In dat geval raden we je aan een dermatoloog te consulteren, die je een crème, zalf of pillen voor de puistjes kan voorschrijven.
Anticonceptiepil
Sommige vrouwen ervaren dat de pil helpt tegen puistjes. Omdat de pil een hormoonpreparaat is, kan deze een goed effect hebben op een hormonale huidaandoening als puistjes.
We raden je aan je arts te raadplegen.
Andere tips om van puistjes in je nek af te komen
- Reinig je gezicht 's ochtends en 's avonds grondig om van de dode huidcellen af te komen.
- Vermijd haarproducten die puistjes bij de haarlijn kunnen veroorzaken.
- Drink veel water en eet gezond en gevarieerd.
- Zoek hulp in geval van stress of depressie - roep zo nodig de hulp in van je arts.
Wat zijn puistjes in de nek?
Puistjes zijn oneffenheden in de huid die gekenmerkt worden door rode zwellingen of gelige pus. Ze worden veroorzaakt door een teveel aan talg (huidvet) onder de huid, dat wordt aangemaakt door de talgklieren.
De bedoeling van talg is de huid en het haar te hydrateren, zodat deze niet uitdrogen. Als er te veel wordt aangemaakt, raakt de talgklier verstopt doordat talg niet meer boven het huidoppervlak uit kan komen.
De verstopping maakt de klier kwetsbaar voor onzuiverheden en bacteriën die dan ontstekingen vormen en in puistjes resulteren.
Waardoor kunnen puistjes bij de haarlijn ontstaan?
Puistjes kunnen overal op het lichaam ontstaan.
Ze komen het meest voor waar de huid meestal het vetst is en waar we de meeste talgklieren en haarfollikels hebben, zoals in het gezicht.
Daarom is het niet ongewoon dat je last hebt van puistjes achter in je nek bij de haargrens.
Er zijn verschillende redenen waarom je puistjes in je nek of elders op je lichaam kunt krijgen. Hier vind je meer informatie over de oorzaken.
Hormonale huidaandoening
Puistjes zijn een hormonale huidaandoening. Dit betekent dat een verstoring van de hormoonhuishouding puistjes kan veroorzaken.
Bij de aanmaak van extra veel hormonen wordt extra talg geproduceerd in de haarfollikel/talgklier, die dan verstopt raakt.
Dat is de reden waarom vooral tieners geplaagd worden door puistjes, want in de puberteit worden meer hormonen aangemaakt.
Vrouwen hebben er vooral last van tijdens een zwangerschap of de menstruatie, wanneer het hormonale evenwicht verstoord is.
Medicijnen kunnen ook de productie van hormonen in je lichaam beïnvloeden.
Als het hormonale evenwicht verstoord is, neemt de lichaamsolieproductie toe, wat bijdraagt tot puistjes. Dit kan ook gebeuren in geval van een depressie of stress.
Genetische oorzaken
Puistjes zijn voor een groot deel erfelijk. Dit betekent dat je meer kans hebt op puistjes als je ouders er last van hebben gehad.
Het kan echter gunstig zijn om dat te weten, want dan kun je direct met een preventieve behandeling beginnen.
Haarproducten en make-up
Chemische stoffen in je haarspray kunnen een teveel aan olie en huidreacties die puistjes veroorzaken in de hand werken.
Door het gebruik van make-up kunnen zich ook oliën ophopen, die niet natuurlijk zijn voor het lichaam. Als je je foundation niet van je gezicht wast voor het slapen gaan, kan dat je poriën verstoppen en puistjes veroorzaken.
Daarom is een goede hygiëne raadzaam, waarbij je je haar en huid regelmatig wast, zodat zich geen overmaat aan oliën ophoopt.