Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn puistjes op de kin?

Puistjes vallen ook vaak onder de noemer pukkels, acne en oneffenheden op de huid. Allemaal zijn ze een uitdrukking, dat de huid niet "gezond" is in het gebied waar het puistje of pukkeltje voorkomt. Puistjes of oneffenheid op de kin, zijn kleine rode zwellingen in de huid, die mogelijk ook een geelachtige pus bevat.

Puistjes op de kin zijn een ontstekingsaandoening van de huid, die in korte tijd kan optreden wanneer de huid wordt blootgesteld aan bacteriën. De onzuiverheid komt voor in de poriën en de talgklieren en het is de ontsteking die de zwelling en irritatie van de huid veroorzaakt.

Je kunt puistjes krijgen op de kin, maar ook op de rest van je gezicht en lichaam, waar talgklieren en poriën zijn. Meestal wordt het gezicht geplaagd door puistjes, omdat je veel poriën hebt waarin de puistjes zich kunnen ontwikkelen.

Puistjes op de kin en elders op het gezicht en lichaam, kunnen een groot probleem zijn, omdat het vervelend en cosmetisch beschamend kan aanvoelen met de rode bulten, die iedereen kan zien.

Maar waarom krijg je überhaupt puistjes of pukkels op je kin? Hierover lees je meer in dit artikel.

Wat is de oorzaak van puistjes op je kin?

Het is zo vervelend als je merkt dat er een rood en ontstoken puistje op de kin in de aantocht is. Maar wat is nou precies de oorzaak van puistjes op de kin? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een puistje op je kin krijgt. Het gebeurt vaak op de meest ongelukkige momenten.

Talg en verstopte poriën veroorzaken puistjes

Als je puistjes of pukkels op je kin krijgt, komt dat omdat de poriën van de huid verstopt zijn met vet, dode huidcellen en vuil. Het verstopt de poriën en geeft de huid de rode zwelling, die we kennen als een puistje.

Puistjes zijn echter ook te wijten aan talg. Alle menselijke huid vormt natuurlijk talg. Het is de natuurlijke vochtinbrengende crème van de huid en het is belangrijk om de huid schoon en gezond te houden. Wanneer het talg in de talgklieren zich echter ophoopt, worden de kanalen van de talgklieren smaller naarmate de talgproductie vordert.

De klieren kunnen het niet bijhouden en dan is er een opeenhoping van talg. Het nestelt zich, als afvalstoffen en bacteriën, in de klier die geïrriteerd raakt.

De bacterie heet Propionebacterium Acnes en voedt zich met het talg in de huid. De bacterie veroorzaakt een ontsteking, die resulteert in zwelling en roodheid van de huid - een puistje.

Daarom is een overproductie van talg en verstopte poriën één van de meest voorkomende redenen waarom je puistjes of pukkeltjes krijgt op de kin en elders op de huid. Ook genetica kan hier een rol spelen. Als je ouders de neiging hebben om grote poriën te hebben, ben je er waarschijnlijk ook vatbaarder voor. Het is echter niet zo dat puistjes direct erfelijk zijn.

Hormonale onbalans kan een boosdoener zijn

Als je last hebt van puistjes op de kin, kan dat heel goed komen door een hormonale onbalans. In het lichaam zijn hormonen aanwezig en als ze uit hun natuurlijke balans komen, kan dit leiden tot een onzuivere huid en irritante, pijnlijke puistjes en pukkels. De onbalans kan optreden, als je gestrest bent of als je zwanger bent.

Veel mensen geven vet voedsel de schuld, als ze een onzuivere huid en puistjes krijgen. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs, dat patat en ander ongezond en vet voedsel, een directe link hebben met de vorming van puistjes. Want zelfs als je veel groente en volkoren producten eet, kun je nog steeds puistjes krijgen. Sommige voedingsmiddelen kunnen echter een hormonale onbalans veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij melk.

In koemelk zitten natuurlijke hormonen, aangezien de koe, net als mensen, hormonen aanmaakt. Het is een lage, natuurlijke hoeveelheid, die niet gevaarlijk is. Een gevoelige huid met een neiging tot puistjes, kan echter reageren op het gehalte aan hormonen en daardoor puistjes ontwikkelen.

4 producten voor puistjes op kin
Gezichtsverzorgingsproducten voor dagelijkse reiniging bij puistjes op kin
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
4 producten voor puistjes op kin - Gezichtsverzorgingsproducten voor dagelijkse reiniging bij puistjes op kin

Wie heeft het meeste last van puistjes op de kin?

Puistjes zijn een van de meest voorkomende huidaandoeningen en iedereen kan puistjes op de kin of ergens anders op de huid krijgen. Bij bepaalde groepen is het probleem echter groter.

Puistjes bij jongeren

Tijdens de puberteit is het vooral gebruikelijk, om puistjes op de kin en het gezicht te krijgen. Tijdens de pubertijd, neemt het niveau van geslachtshormonen in het bloed toe - dit geldt voor beide geslachten. De geslachtshormonen worden, dankzij enzymen in de talgklieren, een actiever hormoon. Dit betekent dat de talgklieren groter worden en dat ook de talgproductie toeneemt.

De verhoogde hoeveelheid talg maakt de huid vettiger en veroorzaakt daardoor vaak meer puistjes tijdens deze levensperiode. Puistjes en pukkels op de kin en het gezicht kunnen jarenlang een probleem zijn voor jongeren, maar zullen vaak verdwijnen op 19-jarige leeftijd, wanneer de pubertijd eindigt.

Puistjes bij volwassenen

Hoewel puistjes of pukkels op de kin vaak een probleem zijn voor jongeren met een neiging tot een vette huid, betekent dit niet dat je het als volwassene niet kunt krijgen. Dit geldt met name voor vrouwen, die tijdens de menstruatie of zwangerschap vaak worden blootgesteld aan puistjes, omdat de hormonen uit balans zijn, waardoor er talg wordt geproduceerd.

Symptomen van puistjes op de kin

Puistjes op de kin verschijnen meestal, als een rode zwelling in de huid - vaak met een onderliggende gele pus, die de inflammatoire toestand van de huid benadrukt. Het puistje kan vaak gepaard gaan met pijn, die door de ontsteking erger wordt als je het aanraakt.

Puistjes kunnen verschijnen als oppervlakkige onzuiverheden, maar ze kunnen ook verschijnen als diepe verdikkingen in de huid met slijmerige en gele pus. In dat geval kan het puistje aanvoelen, als een soort bal onder de huid.

De symptomen verdwijnen geleidelijk en het puistje wordt in de loop van een paar dagen steeds kleiner. Als het echter een diep en verdikt puistje is, kan het langer duren voordat de ontsteking verdwijnt, zodat de huid vanzelf kan genezen. 

Welke behandeling is er te vinden?

Als je last hebt van puistjes of pukkels op je kin, wat doe je dan om het probleem het beste te behandelen en op te lossen? Hoewel het een probleem is waar velen last van hebben, zijn er gelukkig methoden om dit te verhelpen.

4 producten voor puistjes op kin
Gezichtsverzorgingsproducten voor dagelijkse reiniging bij puistjes op kin
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
4 producten voor puistjes op kin - Gezichtsverzorgingsproducten voor dagelijkse reiniging bij puistjes op kin

Zorg ervoor dat je je huid reinigt

Als je puistjes wilt behandelen, is het allereerst belangrijk om de huid schoon en bacterievrij te houden, wat de oorzaak is van de ontstekingen en puistjes op de kin. Het is de meest effectieve manier om puistjes, pukkels en in het algemeen een onzuivere huid te verwijderen.

In de Acne-set of gezichtsverzorgingsset van Australian Bodycare krijg je een compleet pakket bestaande uit vier producten, die puistjes op de kin en op de rest van het gezicht effectief tegengaan. Het pakket bestaat uit een Spot Stick, Face Wash, Face Tonic en Face Cream, die allemaal het 100% natuurlijke ingrediënt Tea Tree Olie gemeen hebben. De olie heeft unieke antibacteriële eigenschappen en gaat daardoor bacteriën op de huid tegen door een dun laagje aan te brengen, dat het voor bacteriën moeilijk maakt om de talgklieren en poriën van de huid binnen te dringen en te ontwikkelen in een ontstoken puistje.

De combinatie van de producten houden de huid schoon en vrij van bacteriën. Was je gezicht 's ochtends en 's avonds met de milde gezichtszeep Face Wash. Op die manier reinig je de huid vrij van bacteriën, vet en vuil - zonder de huid uit te drogen. Zorg er echter voor dat je je gezicht niet te veel wast, omdat dit de huid alleen irriteert en het probleem verergert. Met Face Tonic kun je de poriën effectief diepgaand reinigen, terwijl Face Cream wordt gebruikt als laatste onderdeel van je behandeling tegen de puistjes. De crème biedt de ultieme bescherming tegen bacteriën en maakt de huid soepel, glad en zacht.

Met een Spot Stick bij de hand heb je een hier-en-nu-behandeling, die de ontwikkeling van een puistje op de kin helpt stoppen. Gebruik de stick op het huidgebied, zodra je de eerste tekenen voelt, je krijgt een effectieve verlichting van de eerste tekenen van de puist en voorkomt dat deze zich ontwikkelt.

4 producten voor puistjes op kin
Gezichtsverzorgingsproducten voor dagelijkse reiniging bij puistjes op kin
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
4 producten voor puistjes op kin - Gezichtsverzorgingsproducten voor dagelijkse reiniging bij puistjes op kin

Medische behandeling van puistjes en pukkels

Hoewel wassen en schoonmaken de meest effectieve manier is om puistjes en pukkels op de kin te verwijderen, kan het in sommige gevallen verdere behandeling en een bezoek aan de huisarts vereisen. In ernstige gevallen van acné en puistjes, is het daarom een ​​goed idee om je eigen huisarts te raadplegen, om littekens te voorkomen.

Hier kunnen zwaardere medicijnen, zoals speciale zalven en tabletten, nodig zijn. In de overgrote meerderheid van de gevallen zal je huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog, die kan beoordelen welke remedies jou het beste kunnen helpen om het probleem op te lossen.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram