Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Ook als je regelmatig en goed voor jezelf en je huid zorgt, kan het toch voorkomen dat je zo nu en dan een puistje krijgt. 

In de meeste gevallen zijn puistjes hormonaal. Ze kunnen echter ook ontstaan door onjuiste reiniging of door andere factoren. In de meeste gevallen wordt een puistje echter veroorzaakt door bacteriën die zich verspreiden op de huid. Wanneer er een puistje zichtbaar wordt, heeft men vaak de neiging om die onmiddellijk uit te willen knijpen. Maar pas op!

Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie.  Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.

Wil je het toch zelf doen, dan moet je op een paar dingen letten. We leggen uit hoe je puistjes op de juiste manier kan uitknijpen in slechts een paar stappen. We zullen je ook nuttig advies geven over hoe je puistjes in de toekomst kan voorkomen. Met de juiste producten voorkom je puistjes al voordat ze optreden. Maar wie ernstige acne heeft, moet zeker een dermatoloog raadplegen.


Puisten correct uitknijpen - in slechts 5 eenvoudige stappen

Allereerst moet je wachten tot het puistje volwassen is geworden. Dat wil zeggen: als je het "wit" van het puistje kan zien. Als een puistje echter diep onder de huid is ingekapseld, moet je je handen ervan weghouden. Hier moet je afwachten of het puistje naar de oppervlakte van de huid komt of niet. Dit gebeurt meestal na 2 tot 3 dagen.

Als het probleem aanhoudt en het puistje niet zichtbaar wordt, mag er in geen geval op worden gedrukt. De ontsteking geneest dan meestal vanzelf.

Als je echter mee-eters of een puistje wilt verwijderen waarvan het witte puntje al zichtbaar is, kan je het volgende doen:

1) De huid voorbereiden

Breng eerst een warm, vochtig washandje aan op de plek waar het puistje zit. Dit opent de poriën in de huid, waardoor het uitknijpen gemakkelijker wordt. Wacht 1 tot 2 minuten, voordat je het washandje wegneemt.

2) De juiste hygiëne en zorg

Voordat je een puistje uitknijpt, is het essentieel om voor een goede hygiëne te zorgen. Reinig je handen en gezicht grondig, voordat je aan het werk gaat. Voor een optimale reiniging van het gezicht raden wij Face Wash aan. Deze wasgel voor het gezicht reinigt de huid van vuil en bacteriën en bereidt deze op een ideale manier voor.

Anti–Puistjes Gezichtsreiniger
Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsreiniger - Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie

3) Desinfecteer het gebied

Voordat het uitknijpen, moet je het puistje en de huid eromheen grondig ontsmetten. Als je geen papieren zakdoekjes bij de hand hebt, zorg er dan voor dat je je handen desinfecteert, voordat je het puistje gaat uitknijpen. Desinfecteer het puistje met een anti-puistjespen.

De Spot Stick is hiervoor geschikt. De effectieve anti-puistjespen bevat natuurlijke ingrediënten die de poriën sluiten. Dit voorkomt dat bacteriën en vuil de huid binnendringen.

Anti–Puistjes Stick
Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Stick - Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

4) De puist uitknijpen

Druk vervolgens voorzichtig met beide wijsvingers aan de tegenoverliggende kanten op het puistje. Pas op dat je niet te dicht bij het puistje drukt. Draai je wijsvingers om het puistje voorzichtig aan alle kanten uit te knijpen. Als het puistje rijp is, zal het onder lichte druk al bezwijken. Als het puistje niet uitkomt, is het nog niet rijp genoeg. Dan moet je minstens nog een dag wachten om de ontsteking niet te verergeren.

5) Vervolgbehandeling

Wanneer het puistje wordt uitgedrukt, kan je de Spot Stick opnieuw op de plek aanbrengen. Deze anti-puistjespen helpt het puistje te genezen en voorkomt dat het terugkomt. Als er zich later een korst vormt, dan handen af! Dit is het natuurlijke genezingsproces van je huid. Als je aan de korst krabt, kan dit littekens en verdere ontstekingen veroorzaken.


Preventie van puistjes in het gezicht

In de meeste gevallen kan een dagelijkse huidverzorgingsroutine voorkomen dat puistjes verschijnen. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen last meer hebt van puistjes, is het belangrijk om je huid dagelijks te reinigen en te verzorgen. Met de juiste producten en slechts een paar minuten per dag krijg je binnen de kortste keren een schonere, gezondere huid.

De volgende routine zal je helpen een schonere teint te krijgen:

1) Reinig je gezicht - 's ochtends en 's avonds

Als onderdeel van je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine moet je 's ochtends en 's avonds eerst je gezicht reinigen. Als je make-up draagt, is het belangrijk om deze te verwijderen. Ga in geen geval naar bed met make-up op, aangezien dit kan leiden tot acne. Over het algemeen moet je ervoor zorgen dat je de juiste producten gebruikt.

Wij raden Face Wash aan. Deze wasgel is gemakkelijk in gebruik en reinigt effectief je huid. Dankzij de Tea Tree Olie die erin zit, worden vuil en bacteriën voorzichtig verwijderd. Voordat je je gezicht reinigt, moet je je handen grondig wassen.

Anti–Puistjes Gezichtsreiniger
Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsreiniger - Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie

2) Gebruik een gezichtstonic na het reinigen

Voor een diepe reiniging van je gezicht raden wij Face Tonic aan. Deze antiseptische gezichtsreiniger is vooral geschikt voor de verzorging van acnegevoelige huid. De Tea Tree Olie die erin zit, reinigt de poriën grondig terwijl kokosolie en glycerine de huid hydrateren en voeden. De tonic is vooral handig voor een onzuivere, vette of droge huid. Deze tonic kan je direct na de Face Wash aanbrengen.

Anti–Puistjes Gezichtstonic
Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtstonic - Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters

3) Breng een gezichtscrème aan

Gebruik, nadat je je gezicht grondig gereinigd hebt, een gezichtscrème om uitdroging van je huid te voorkomen. Onze gezichtscrème kan zowel als dag- als nachtcrème gebruikt worden.

Face Cream werkt antiseptisch en is daardoor bijzonder effectief tegen puistjes en een onzuivere huid. Bij dagelijks gebruik helpt dit mee-eters en puistjes in het gezicht te voorkomen.

Anti–Puistjes Gezichtscrème
Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtscrème - Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters

4) Gebruik een anti-puistjespen

Als je al last hebt van puistjes, raden we de Spot Stick aan. Dit kan worden aangebracht na het reinigen van het gezicht. De spot stick is een eerste hulp bij puistjes en mee-eters en kan enorm helpen bij de eerste tekenen van een puistje. Dankzij de natuurlijke Tea Tree Olie worden bacteriën gedood, waardoor het puistje niet meer kan groeien. Het verdwijnt dus vanzelf.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

5) Gebruik een gezichtsmasker

We raden aan om onze Face Mask 2-3 keer per week te gebruiken bij een onzuivere huid en mee-eters. Dit gezichtsmasker is speciaal ontwikkeld voor puistjes en onzuivere huid en is geschikt voor alle huidtypes. Het anti-puistjesmasker is verrijkt met natuurlijke Australische Tea Tree Olie en is zeer geschikt voor de verzorging van huid die vatbaar is voor acne. Dankzij de milde gezichtspeeling met notendoppen van sandelhout wordt de huid zacht en soepel. Het gezichtsmasker rondt de perfecte huidverzorgingsroutine af.

Anti–Puistjes Gezichtsmasker
Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes
+15.000 reviews
Normale prijs €15,99
Aanbiedingsprijs €15,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsmasker - Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram