Doe onze huidtest - klik hier

Voorkom puistjes op de hoofdhuid

Professioneel bijgewerkt: 19/7/2021

Puistjes en een onzuivere huid zijn vervelend, en het is een groot probleem voor veel mensen – zelfs als deze puistjes op je hoofdhuid zitten. Hier kun je een beetje wijzer worden over puistjes op de hoofdhuid. Waarom je ze krijgt en de beste manier om ze te behandelen en te voorkomen dat ze terugkomen.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Wat zijn puistjes op de hoofdhuid?

Puistjes op de hoofdhuid zijn niet zo zichtbaar als puistjes elders (als je haar op je hoofd hebt), maar ze zijn nog steeds erg vervelend. Iedereen kan puistjes op de hoofdhuid krijgen, maar jongeren in de puberteit zijn er vooral vatbaar voor. Heb je over het algemeen last van puistjes en een onzuivere huid in je gezicht en misschien op je lichaam, dan is het heel normaal dat je ook puistjes op je hoofdhuid krijgt.

Maar je kunt (helaas) ook gemakkelijk puistjes hebben lang nadat je tienerjaren voorbij zijn. 


Hoe zien puistjes op de hoofdhuid eruit?

Een puistje op de hoofdhuid ziet eruit als ieder ander puistje op het gezicht of lichaam (en je kunt puistjes op je hele lichaam hebben). Maar als je haar op je hoofd hebt, is een puistje op de hoofdhuid gelukkig iets moeilijker te zien. Dat betekent niet dat ze niet net zo pijnlijk en onaangenaam kunnen zijn als alle andere puistjes.

Heb je over het algemeen puistjes en een onzuivere huid op je gezicht en lichaam, dan zijn de bultjes op je hoofdhuid waarschijnlijk ook puistjes. Maar heb je verder geen puistjes, dan moet je eerst nagaan of de bultjes op je hoofdhuid echt puistjes zijn, of dat ze eigenlijk roos, eczeem of misschien psoriasis, rooseczeem of schimmel op de hoofdhuid zijn.

Het is nooit een goed idee om aan puistjes te peuteren of ze uit te knijpen, ook niet op de hoofdhuid. Je kunt daardoor een ontsteking in het wondje creëren, en in het ernstigste geval kan het zich ontwikkelen tot een abces.

Wat kun je doen aan puistjes op de hoofdhuid?

Puistjes treffen met name jongeren tijdens de puberteit. Bij de meeste mensen verdwijnen puistjes daarom geleidelijk aan nadat de tienertijd voorbij is. Je kunt natuurlijk hopen dat dat ook bij jou gebeurt.

Maar helaas is het niet ongebruikelijk om wanneer je volwassen bent of misschien zelfs de rest van je leven nog steeds puistjes te hebben. Er zijn veel mensen die last hebben van puistjes – op het gezicht, de hoofdhuid en het lichaam – en daarom is er een enorme markt voor producten die beloven dat je er snel vanaf bent.

Maar dat soort wondermiddelen bestaat niet. Het beste wat je kunt doen om van een onzuivere huid en puistjes af te komen, is je huid elke dag zorgvuldig reinigen en verzorgen met een goede crème tegen puistjes. In ernstige gevallen van puistjes kan het nodig om een medische behandeling te ondergaan.

Medische behandeling

Heb je haar op je hoofd, dan is het moeilijk om de traditionele middelen tegen puistjes te gebruiken. Het gebruik van crème tegen puistjes en zalf op de hoofdhuid kan door je haar enigszins problematisch zijn. Maar het kan nodig zijn, vooral als je veel last hebt van puistjes, en dan kun je ervoor kiezen om het product 's nachts te gebruiken.

Maar je moet eerst je huisarts raadplegen, omdat door sommige producten je haar verkleurt. Heb je last van ernstige puistjes op je gezicht en lichaam, dan zijn medicijnen die je op recept van je huisarts krijgt soms de oplossing. Die helpen natuurlijk ook tegen puistjes op de hoofdhuid.

Shampoo en middelen tegen puistjes op de hoofdhuid

Voordat je bij medicijnen aanbelandt, kun je eerst andere middelen testen.

Een goede Tea Tree shampoo tegen een vette hoofdhuid kan het probleem misschien verhelpen. Anti roos shampoo  kan ook vaak een gunstig effect hebben op puistjes op de hoofdhuid. Dit komt doordat anti roos shampoo effectief is tegen bacteriën op de hoofdhuid, en dode huidcellen en overtollig vet en vuil van de hoofdhuid verwijdert – en dat kan een gunstige invloed hebben als je last hebt van puistjes op de hoofdhuid.

Velen hebben baat bij een shampoo voor een geïrriteerde hoofdhuid die tea tree olie bevat, als ze problemen op de hoofdhuid zoals droogheid, roos, puistjes en dergelijke ervaren.

Een goede kuur voor de hoofdhuid die zowel reinigt als voedt kan ook een nuttig effect hebben. Scalp Serum van Australian Bodycare is antiseptisch, pijnstillend en kalmerend en vermindert de groei van bacteriën op de hoofdhuid.

Daardoor kan deze hoofdhuidkuur bijdragen aan het verminderen van de ontwikkeling van puistjes op de hoofdhuid.

ZIE OOK: Effectieve hoofdhuidkuur

Video: Zo verwijder je puistjes op de hoofdhuid

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket tegen roos, jeuk en irritatie

€29,99

Product bekijken

Hoe kun je puistjes op de hoofdhuid voorkomen?

Het is belangrijk om goed voor je huid te zorgen met goede, huidvriendelijke producten – en om de huid te reinigen en ook niet te vergeten om hem te hydrateren met een goede crème. Maar het is ook belangrijk om gezond te eten en leven, te sporten en in vorm te blijven.

Er zijn mensen die geloven dat je koemelk moet vermijden als je last hebt van puistjes. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar het kan natuurlijk wel het proberen waard zijn om een tijdje te zien of het enig effect heeft.

Kies haar- en stylingproducten die de hoofdhuid zo min mogelijk irriteren. En zorg er zoveel mogelijk voor dat stylingproducten niet op je hoofdhuid terecht komen, maar alleen in je haar. Anders kunnen wax, conditioner en andere producten je talgklieren verstoppen.

Het haar en de hoofdhuid hebben baat bij veel licht en lucht, dus vermijd het om de hele dag een pet of muts te dragen.


Waarom krijg je puistjes op de hoofdhuid?

Puistjes op de hoofdhuid ontstaan om dezelfde redenen als puistjes overal elders op het gezicht en lichaam.

Verstopte talgklieren zijn hiervoor de reden. Puistjes zijn gewoonlijk een hormonale huidaandoening: Als er extra veel hormonen worden gevormd, wordt er ook extra veel talg in de haarzakjes of talgklieren aangemaakt. Dit kan tot verstopping leiden omdat de talg niet aan het huidoppervlak kan komen. Als er bacteriën in de talgklier of het haarzakje komen – en dit kan moeilijk te voorkomen zijn – ontstaat er een ontsteking en krijg je een puistje.

Puistjes komen meestal voor waar we de meeste talgklieren/haarzakjes hebben en de huid daarom de neiging heeft om vet te worden – dus het is geen wonder dat je puistjes op de hoofdhuid krijgt.

Als je verder geen puistjes op je gezicht en lichaam hebt, maar alleen op de hoofdhuid, kan het zijn dat dat komt door de haarproducten die je gebruikt. Of het zou kunnen zijn omdat je je haren afscheert en daarom rode bultjes krijgt na het scheren, die kunnen leiden tot puistjes.

Er zijn geen studies die een directe correlatie tussen puistjes en ongezond eten of bepaalde etenswaren aantonen.

Maar over het algemeen heeft het een gunstig effect op de huid en je algehele conditie om gezond te leven en eten, te sporten en stress te vermijden.

Het is bekend dat stress invloed heeft op de hormonale balans, en omdat puistjes een hormonale aandoening zijn, kan er een relatie tussen stress en de verschijning van puistjes bestaan.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket tegen roos, jeuk en irritatie

€29,99

Product bekijken