Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

We hebben allemaal wel eens in meer of mindere mate problemen gehad met die kleine, gele bacteriebommen. Puistjes zijn nooit echt welkom, en we willen ze graag vermijden of er zo snel mogelijk weer vanaf komen.

Puisten op de rug kunnen vooral problemen veroorzaken voor jongeren en anderen die ermee te kampen hebben. Ze kunnen pijn doen, irriteren en over het algemeen zowel geestelijk als lichamelijk een belasting zijn.

Maar waarom krijg je eigenlijk puisten op je rug? Waarom krijg je ze soms vaker op je rug dan elders op het lichaam?

En niet in de laatste plaats - hoe kom je er weer vanaf?

Deze belangrijke vragen beantwoorden we in deze gids, zodat je je puistjes gemakkelijk kunt verwijderen en weer een mooie, zachte en egale huid op je rug krijgt.

We beginnen bij het begin en bekijken eerst nader wat puistjes eigenlijk zijn.


Wat zijn puisten op de rug?

Puisten op de rug verschillen in principe niet van puisten elders op het lichaam. Het is namelijk hetzelfde proces dat plaatsvindt wanneer je puisten op je rug krijgt als wanneer je ze in je gezicht, op je schouders of elders krijgt.

Puisten op de rug ontstaan omdat de poriën van je huid verstopt raken. De poriën raken verstopt als je lichaam teveel vet produceert dat uit de poriën moet worden afgevoerd.

Als het extra vet er niet uit kan, zal er een ontsteking ontstaan op die plek op het lichaam. Het is dus deze ontsteking die leidt tot puisten op je rug.

Kort samengevat is het daarom belangrijk om te voorkomen dat de poriën op je rug door talg en dode huidcellen verstopt raken. De huid moet fris en schoon worden gehouden en de poriën moeten open worden gehouden, zodat extra vet zich niet ophoopt en de poriën verstopt.


Waarom krijg je pukkels op de rug?

Veel mensen ervaren in de loop van hun leven dat ze pukkels op hun rug krijgen. Vaak zal dit hier meer voorkomen dan elders op het lichaam.

Maar waarom eigenlijk?

Het is moeilijk om daar een specifiek antwoord op te geven, maar je kunt in ieder geval zien dat de poriën op de rug groter zijn dan op de meeste andere plekken op het lichaam.

De grootste talgklieren zitten ook op de rug, waardoor het risico van een overproductie van talg groter is.

Uiteindelijk betekent dit dat het risico op het krijgen van pukkels op je rug beduidend hoger is dan op veel andere plaatsen.


Hoe behandel je puisten op de rug?

Het is nooit leuk om last te hebben van puisten, en vooral op de rug kan het voor velen vervelend zijn.

Ten eerste kan het een direct fysiek ongemak betekenen omdat de puisten pijn kunnen doen, en omdat het moeilijk is om contact met de rug te vermijden - bijvoorbeeld als je gaat liggen, je omkleedt en dergelijke.

Bovendien kunnen puisten op de rug leiden tot een heleboel frustraties en problemen, omdat de puisten ervoor zorgen dat we ons schamen, en we ze het liefst willen bedekken en weg willen stoppen.

Niemand mag de puisten zien, en wij zullen uit alle macht proberen te voorkomen dat de acne aan het licht komt.

In het ergste geval zullen puisten leiden tot een negatief zelfbeeld en depressie. Daarom is het ontzettend belangrijk om het probleem met puisten op de rug zo snel mogelijk aan te pakken.

Zo behandel je puisten op je rug:

Dagelijkse huidverzorging - de eerste stap is om ervoor te zorgen dat je je dagelijkse huidverzorging onder controle hebt. De meeste vormen van een onzuivere huid, inclusief puisten op de rug, kunnen worden verholpen met dagelijkse verzorging. Was probleemgebieden twee keer per dag om overtollig talg, dode huidcellen en bacteriën te verwijderen. Op die manier verminder je het risico dat de talgklieren verstopt raken en er puistjes worden gevormd.

  • Het natuurproduct Tea Tree Olie heeft een antiseptische werking, wat inhoudt dat het effectief bacteriën bestrijdt - daarom raden we het gebruik van producten met Tea Tree Olie aan in de strijd tegen puisten op de rug.
  • Vrij verkrijgbare medicijnen tegen puistjes- Een andere manier om van de puisten op je rug af te komen is om vrij verkrijgbare medicijnen te gebruiken, de zogeheten puistjescrèmes. Houd er echter rekening mee dat veel puistjescrèmes bijwerkingen kunnen hebben en de huid kunnen uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om de crème aan te brengen op specifieke gebieden of kleine plekjes als de huid gevoelig is. Onthoud dat je de huid extra goed moet hydrateren als je ervoor kiest om vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen puistjes te gebruiken. Breng een goede crème die speciaal geschikt is voor de onzuivere huid zowel 's ochtends als 's avonds aan om ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt.
  • Arts - Als de crème niet helemaal haar werk doet, en je nog steeds kampt met puisten op de rug na de behandeling, kun je je huisarts raadplegen. Je huisarts zal medicijnen voor de behandeling voorschrijven, of hij/zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog – ook wel een huidarts genoemd, die je kan helpen met producten tegen acne.
  • Laserbehandeling– Laserbehandeling tegen acne wordt steeds vaker gebruikt. Het is een vrij duur proces en daarom moet je het nooit als eerste oplossing kiezen. In ernstige gevallen van acne of andere huidaandoeningen kan laserbehandeling de enige effectieve oplossing zijn. Laserbehandeling is wel een behandeling die puisten op je rug geheel of gedeeltelijk kan verwijderen.

LEES MEER: Onzuivere huid op je rug – Zo krijg je weer een egale huid op je rug

In aanvulling op de bovenstaande methoden kun je ook zelf wat dingen doen die we hieronder nader bekijken.

3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen

Wat kan ik zelf doen?

Als je van je puistjes af wilt komen of denkt dat er minder aan te pas hoeft te komen dan doktersbezoeken en laserbehandelingen, lees dan hier mee.
Want er zijn een aantal methoden die je zelf kunt gebruiken om puisten op je rug te voorkomen of behandelen:

  • Peeling van de rug
  • Zorgvuldig wassen
  • Schone kleding
  • Pas op met krachttraining en eiwitpoeder
  • Melk en lactose
  • Vermijd kleding die te strak zit

In het volgende hoofdstuk kun je meer lezen over deze tips. Sommige dingen moet je gaan doen en aan andere kun je meer aandacht besteden of ze volledig vermijden.

Het hangt af van de situatie en de omvang van de problemen die je ondervindt met puisten op je rug.

Peeling van de rug

Peeling van de rug betekent dat je gebruikmaakt van een exfoliërend product of tool om de huid op je rug te reinigen en scrubben.

Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van exfoliërend, ruw materiaal, zoals zeep met korreltjes erin, een borstel, een ruwe, grove spons of een speciale scrubhandschoen. Onze Body Scrub leent zich hier uitstekend voor.

Het doel van het peelen van de rug is gewoonweg om vuil, onzuiverheden en dode huidcellen te verwijderen. De dode huidcellen vergroten namelijk de kans op het ontstaan van puistjes en omdat er bijzonder grote hoeveelheden talg op de rug aanwezig zijn, zul je daar ook meer dode huidcellen hebben.

Je moet een peeling niet al te vaak op dezelfde plaats op het lichaam uitvoeren – in dit geval de rug. Je moet het 1 à 2 keer per week doen, als dat nodig is.

Als je ervaart dat de huid rood, geïrriteerd of zelfs pijnlijk wordt, kun je overwegen om peeling met een ander product te testen of minder vaak per week te peelen. Lees hier meer over peeling. 

3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen

Was je rug goed

Puisten op de rug zijn zoals gezegd het gevolg van teveel talg, waardoor de poriën verstopt raken. Maar als we zweten, dan komt het zweet ook uit de poriën en zet zich vast op de huid.

Zorg ervoor dat je je hele lichaam, en met name je rug, grondig wast nadat je hebt getranspireerd. Gebruik liefst een body wash die overtollig talg en ongewenste bacteriën verwijdert.

Als je in de sportschool of naar de voetbaltraining bent geweest of een andere lichamelijke activiteit hebt beoefend, let er dan extra op dat je je rug goed wast, zodat je al het zweet verwijdert.

Een goede tip is om Australian Bodycare Body Scrub te gebruiken die helpt om de vorming van puisten op je rug te voorkomen.

NB: Je moet je rug niet teveel wassen, bijvoorbeeld door hem vaker dan 1 à 2 keer per dag te wassen, omdat je dan de situatie kunt verergeren als gevolg van een uitgedroogde huid.

Het natuurproduct Tea Tree Olie heeft een antiseptische werking, wat inhoudt dat het effectief bacteriën bestrijdt – daarom zou je moeten overwegen om producten met Tea Tree Olie in de strijd tegen puisten op de rug te gebruiken.

Zorg ervoor dat je kleding schoon is

In de regel moet je je kleding altijd zo schoon mogelijk houden. Maar vooral als je last hebt van puisten op je rug moet je extra aandacht besteden aan het regelmatig wassen van je kleding en alleen schone kleren dragen.

Bij het sporten of het dagelijks gebruik van je kleding blijven er zweet en bacteriën achter in je sportkleding, t-shirts, bh's en truien.

Ook beddengoed en ander textiel, waarmee je direct in contact komt, kunnen bacteriebommen zijn als je er niet voor zorgt dat ze schoon blijven.

De bacteriën en het zweet kunnen vooral bijdragen aan de vorming van puisten op de rug, en bovendien kunnen ze de situatie verergeren als je sowieso al met het probleem te kampen hebt.


Krachttraining en eiwitpoeder zijn niet goed

Krachttraining kan zowel direct als indirect leiden tot pukkels op je rug. De training op zichzelf is niet per se een probleem, maar kan bijwerkingen hebben die bijdragen aan de vorming van acne en puisten op de rug.

In de eerste plaats zweet je meer als je traint. En als je je na de training niet onmiddellijk goed wast of je sportkleding niet vaak genoeg wast, zullen er zweet en bacteriën op de huid achterblijven die puistjes veroorzaken.

Bovendien kan je dieet, met inbegrip van eiwitpoeders en andere voedingssupplementen, je lichaam uit balans brengen en tot puistjes leiden, met name op de rug.

Als je voor je training een grote hoeveelheid eiwit inneemt, maar tegelijkertijd problemen ondervindt met puistjes, probeer dan het eiwitpoeder te vervangen door eiwitrijk voedsel.

Ten slotte is krachttraining van invloed op je lichaam omdat het de concentratie van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam verhoogt wanneer je traint. De verhoogde concentratie is een hormonale verandering, en die kan meer puistjes opleveren.


Melk en andere lactoseproducten veroorzaken acne

In 2005 werd er aan de Harvard University in de VS een onderzoek gedaan dat een mogelijk verband tussen onze inname van lactose en de ontwikkeling van acne aantoonde.

Met andere woorden is er reden om voorzichtig te zijn met melk en andere producten die lactose bevatten, omdat er een potentieel risico voor meer puistjes of een verergering van de situatie bestaat.

Het meest gebruikte eiwitpoeder, wei-eiwit (whey protein) wordt ook gemaakt op basis van melkeiwitten, waardoor er lactose in het poeder kan zitten. Dit is ook een reden om voorzichtig te zijn met de inname van eiwitpoeder als je aan krachttraining doet, als je sowieso al te kampen hebt met puistjes.


Zorg ervoor dat je losse kleding draagt

Ten slotte: zorg ervoor dat je geen te strakke kleding draagt. Als een kledingstuk strak zit op het lichaam en de huid, kan dit meer puistjes veroorzaken.

Als je de neiging hebt om puisten op je rug te krijgen en tegelijkertijd zeer strakke kleding draagt zoals topjes, overhemden, t-shirts en sportkleding, probeer dan om die kleding een tijdje te vervangen.

Begin te trainen in sportkleding die iets ruimer zit en vervang, als dat nodig is, topjes en t-shirts een tijdje met ruimere kledingstukken.

Op die manier kun je je rug een pauze geven van de strakke kleding en kun je zien of het je situatie met puistjes verbetert.

3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram