Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Heb je problemen met je hoofdhuid?

Bekijk dan de video hier en hoor wat je zelf kunt doen tegen problemen in de hoofdhuid.

Als je tot degenen behoort die haar op het hoofd hebben, is de hoofdhuid waarschijnlijk niet iets waar je veel aan denkt. Tenzij het natuurlijk plotseling begint te jeuken in de hoofdhuid, of je voelt iets anders dat er niet hoort te zijn. Als je kaal bent, is er een heel ander zicht op de hoofdhuid. Dit betekent natuurlijk dat je snel ziet als er iets verandert, maar het betekent ook dat het moeilijk is om problemen in de hoofdhuid te verbergen.

Problemen gerelateerd aan de hoofdhuid gaan meestal over het feit dat de hoofdhuid droog aanvoelt, jeukt, vettig aanvoelt, of dat er eczeem of vlekken ontstaan.

Iedereen kan periodiek problemen ervaren met hun hoofdhuid; voor anderen zijn de problemen helaas meer constant. Maar ongeacht de oorzaak van de problemen, zijn er goede mogelijkheden om de meeste hoofdhuidproblemen te behandelen – of in ieder geval de symptomen die hinder veroorzaken, te verlichten.

Hoofdhuidproblemen gaan niet over leeftijd of geslacht. Zowel mannen als vrouwen kunnen problemen met de hoofdhuid krijgen. En de problemen kunnen alle leeftijdsgroepen treffen, van pasgeborenen, kinderen, jongeren en volwassenen tot ouderen.

Spring direct naar:

Schimmel in de hoofdhuid

Wonden in de hoofdhuid

Psoriasis in de hoofdhuid

Jeuk in de hoofdhuid

Puistjes in de hoofdhuid

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Droge Hoofdhuid

In de hoofdhuid hebben we veel talgklieren, net zoals we in de huid van de rest van het lichaam hebben (behalve de handpalmen en voetzolen). De talgklieren genereren talg, die wordt geproduceerd door vet en dode huidcellen. De talg zorgt ervoor dat onze huid wordt gevoed en beschermd, zodat deze waterdicht is, niet uitdroogt en niet te broos wordt.

Symptomen en Oorzaken

Wanneer we ons haar wassen, ontvetten we de hoofdhuid. Als we ons haar te vaak wassen of een te sterke shampoo gebruiken, kan dit resulteren in een droge hoofdhuid. Er kunnen ook andere oorzaken zijn van een droge hoofdhuid. Ziekten zoals een lage of hoge stofwisseling, diabetes, lever- of nierziekten, astma, eczeem en allergieën, en bepaalde soorten medicijnen kunnen droge huid veroorzaken. Als je niet genoeg water drinkt, een verkeerd dieet hebt of vitamines mist, kan dit ook droge huid veroorzaken. Oudere mensen produceren niet meer zoveel talg, daarom zijn ze bijzonder vatbaar voor het krijgen van een droge huid.

Over het algemeen wordt droge huid en droge hoofdhuid vaker gezien in de winter dan in de zomer. Dit komt doordat kou, wind en lage luchtvochtigheid de huid uitdrogen. In de winter hebben we daarom extra verzorging van de huid en de hoofdhuid nodig.

Wanneer men een droge hoofdhuid heeft, zal het vaak jeuken, en daarnaast kan men ervaren dat het schilfert met droge witachtige schilfers. Droge hoofdhuid en roos zijn echter niet hetzelfde. Roos wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie en geeft vettige gele schilfers, terwijl droge hoofdhuid wordt veroorzaakt door droogheid van de huid.

Preventie en Behandeling

De meeste mensen ontdekken dat hun hoofdhuid droog is omdat het begint te jeuken. Als je dit ervaart, moet je natuurlijk beginnen met het onderzoeken of het geen luizen zijn. Als dat zo is, moeten de luizen worden behandeld met kammen en een luizenshampoo. Als het geen luizen zijn, kun je proberen over te schakelen naar een mildere shampoo tegen droge hoofdhuid en het wassen van het haar een paar dagen overslaan, zodat je niet elke dag je haar wast.

Wanneer de huid droog aanvoelt, kunnen we deze insmeren met een goede en verzorgende crème. Maar dit is meteen moeilijker in de hoofdhuid als je haar op je hoofd hebt. In plaats daarvan moeten we de hoofdhuid verzorgen via de shampoo en conditioner voor droge en gevoelige hoofdhuid die we gebruiken. Het is belangrijk dat je een milde en verzorgende shampoo gebruikt die niet verder bijdraagt aan de uitdroging. Onze hair clean shampoo wast het haar schoon van stylingproducten en andere onzuiverheden. Het bevat Tea Tree Oil die bacteriën en andere micro-organismen bestrijdt, die bijdragen aan problemen en irritatie in de hoofdhuid. Bij ernstige problemen met de hoofdhuid raden we onze Scalp Cure treatment mask aan, dat is een hoofdhuidkuur die effectief bacteriën verwijdert en kalmerend en verzachtend werkt.

Het is belangrijk dat je iets doet aan je droge hoofdhuid. Want het is niet alleen oncomfortabel, maar je riskeert ook wonden in de hoofdhuid te creëren als je veel krabt en krast, en dat kan toegang geven voor bacteriën.

LEES OOK: Zo behandel en kom je af van droge hoofdhuid

Video: Zo kom je af van droge hoofdhuid – 3 eenvoudige en effectieve stappen

Zo gebruik je haarproducten tegen droge hoofdhuid

Procedure:

  1. Breng Scalp Serum aan op de droge hoofdhuid zoals getoond in de video. Masseer het zachtjes in de hoofdhuid. Laat het masker 's nachts zitten voor het beste resultaat.
  2. Was het haar met Hair Clean Shampoo.
  3. Verdeel Hair Care Conditioner in het natte haar. Laat het minstens 2 minuten inwerken en spoel daarna grondig uit.

Scalp cure van Australian Bodycare helpt tegen droge hoofdhuid, omdat het helpt om de natuurlijke vochtigheid van de hoofdhuid te behouden terwijl het roos en jeukende hoofdhuid tegengaat.

De producten van Australian Bodycare zijn ook verkrijgbaar bij de apotheek, in Matas, gezondheidswinkels en direct in onze webshop.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Schimmel in de Hoofdhuid

Schimmel in de hoofdhuid is een hinderlijke aandoening die gepaard gaat met ongemak en vaak hevige jeuk. Iedereen kan schimmel in de hoofdhuid krijgen, maar vooral zijn het kinderen die getroffen worden door de schimmelinfectie.

De infectie wordt veroorzaakt door de huidschimmel dermatofyt, en in de meeste gevallen is de besmetting overgedragen van huisdieren zoals cavia's, katten, honden, konijnen of andere kleine dieren. De huid in de hoofdhuid is vaak geïrriteerd met jeukende plekken, die in sommige gevallen kunnen uitgroeien tot ontstekingen en in het ergste geval een met vloeistof gevulde abces.

Hoofdhuidschimmel gaat niet vanzelf over, en daarom is het belangrijk dat je het behandelt. Een onbehandelde schimmelinfectie in de hoofdhuid kan namelijk uiteindelijk leiden tot pleksgewijze kaalheid en permanent haarverlies. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te behandelen, omdat je anderen kunt besmetten. In deze gids kun je meer lezen over de behandeling en preventie van schimmel in de hoofdhuid.

Wonden in de Hoofdhuid

Iedereen ervaart van tijd tot tijd dat ze een wond in de hoofdhuid krijgen. In veel gevallen ontstaat een wond als gevolg van een jeukende hoofdhuid. Hoe meer het jeukt, hoe meer we ook krabben – bijvoorbeeld als je een muggenbeet hebt, als je lijdt aan psoriasis, of je hebt een schimmelinfectie in de hoofdhuid opgelopen. Het jeukende gevoel kan betekenen dat je uiteindelijk de huid open krabt – en daarom ontstaan er wonden.

Je kunt ook een wond in de hoofdhuid krijgen als je scherpe stylingproducten of haarverf hebt gebruikt. Vooral bleken is hard voor de huid, en als het bleekmiddel in contact is gekomen met de huid in de hoofdhuid, kan het bij sommigen een brandwond en daarmee een wond veroorzaken.

Ongeacht hoe je een wond in de hoofdhuid hebt gekregen, moet je erop letten. Als een wond niet geneest, kan het in het ergste geval een teken zijn van kanker – daarom is het ook een goed idee om je arts te raadplegen. Lees meer over wonden in de hoofdhuid en hoe je ze behandelt.


Jeukende Hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid is een hoofdhuid waar de huid geïrriteerd is. Als je problemen hebt met de hoofdhuid, zal jeuk daarom vaak het eerste symptoom zijn dat er iets mis is. Jeuk is een symptoom van iets anders – en daarom is het belangrijk dat men de oorzaak vindt en niet alleen de symptomen behandelt.

Symptomen en Oorzaken

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn van jeuk in de hoofdhuid. Luizen kunnen hevige jeuk in de hoofdhuid veroorzaken. Daarnaast kan jeuk worden veroorzaakt door alles, van een onschuldige allergische reactie tot een ernstigere ziekte.

Jeuk, branderigheid en irritatie in de hoofdhuid kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door schimmel. Roos kan ook jeuk veroorzaken. Als je een droge of een vette hoofdhuid hebt, zal de hoofdhuid typisch beginnen te jeuken. Verschillende vormen van eczeem en psoriasis zullen ook betekenen dat de hoofdhuid begint te jeuken.

Er kunnen dus veel verschillende redenen zijn waarom de hoofdhuid jeukt. Naast de jeuk kun je ook irritatie en pijn ervaren. Als je zoveel krabt en krast dat de huid open gaat, kan het pijn doen. Maar je riskeert ook dat de wond wordt geïnfecteerd met bacteriën. Daarom is het belangrijk om iets aan de jeuk te doen zodra je het opmerkt.

Preventie en Behandeling

Video: 3 stappen in de strijd tegen een jeukende hoofdhuid.

Zie hier: Zo behandel je een jeukende hoofdhuid

Het eerste wat je moet doen als het jeukt in de hoofdhuid, is controleren op luizen (tenzij je kaal bent, dan hoef je niet bang te zijn voor luizen). Als er luizen zijn, kan dat verklaren waarom het jeukt. En als de luizen de oorzaak van de jeuk zijn, zal de jeuk snel verdwijnen als de luizen weg zijn. Als je geen luizen hebt, kun je overwegen of je een te sterke shampoo in de hoofdhuid gebruikt. En anders moet je een arts laten kijken naar je jeuk.

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn van een jeukende hoofdhuid, dus het kan moeilijk zijn om zelf de reden te vinden.

Wanneer de jeuk in de hoofdhuid zit, is het logisch om naar je shampoo te kijken. Maar als het niet helpt om van shampoo te wisselen, en de jeuk wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of allergie, is het belangrijk dat je een arts raadpleegt om van de jeuk af te komen.

De oplossing kan een tabletbehandeling met antihistaminica zijn of een zalf of crème tegen jeuk.

Bij jeuk die wordt veroorzaakt door schimmel in de hoofdhuid, kan een shampoo met schimmeldodende ingrediënten vaak het probleem oplossen. Roos wordt ook veroorzaakt door een schimmel, en daarom kan een anti-roosshampoo of een shampoo tegen schimmel in de hoofdhuid vaak de roosvorming stoppen. Als je zwaar getroffen bent door roos, kan een tabletbehandeling of crème/zalf nodig zijn.

Velen geven echter de voorkeur aan het bestrijden van roos met natuurlijke alternatieven. Onze Scalp Serum is een effectieve hoofdhuidkuur tegen droge hoofdhuid met de natuurlijke, antiseptische Tea Tree Oil.

De hoofdhuidkuur gaat jeuk tegen en werkt kalmerend en verzachtend.

LEES OOK: Zo kom je af van een jeukende hoofdhuid

Eksem in de Hoofdhuid

Eksem is een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Men kan eksem over het hele lichaam hebben, dus ook in de hoofdhuid. Wanneer men eksem heeft, wordt de huid rood, geïrriteerd en jeukend, en kan deze ook opzwellen. Later kan de huid droog en schilferend worden. Sommige mensen krijgen slechts eenmaal in hun leven eksem, terwijl anderen hun hele leven aan eksem lijden.

Er zijn verschillende soorten eksem die de hoofdhuid kunnen aantasten. Over het algemeen is eksem in de hoofdhuid vaak erger in de winter, wanneer de luchtvochtigheid laag is, en het koud en winderig is.

Eksem in de hoofdhuid moet behandeld worden met vocht. In de hoofdhuid kan men daarom overstappen op een shampoo die de hoofdhuid niet zo veel uitdroogt. Onze Hair Clean Shampoo wast het haar effectief, werkt jeukstillend en bevat de antibacteriële Tea Tree Oil die effectief bacteriën bestrijdt.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Roos-eksem

Roos-eksem, ook bekend als seborroïsch eksem, kan schilfering en jeuk in de hoofdhuid veroorzaken. Roos-eksem komt vaak voor bij baby's (hier wordt het meestal berg genoemd) en bij jongere mannen en volwassenen. Roos-eksem wordt veroorzaakt door een gist, die leeft in de vettige huid, genaamd Pityrosporum Ovale.

Bij roos-eksem in de hoofdhuid kan men een shampoo en/of olie met antischimmeleffect gebruiken.

LEES MEER: Hoe kom je van roos-eksem af

Zonne-eksem

Bij zonne-eksem jeukt de huid, en krijgt men een roodachtige uitslag met kleine bultjes of blaren. Zonne-eksem wordt veroorzaakt door een reactie op de zonnestralen, omdat men de zon niet zo goed verdraagt, of omdat men te lang in de zon is geweest. Mensen zonder haar op het hoofd zijn uiteraard bijzonder vatbaar voor zonne-eksem in de hoofdhuid, maar iedereen kan ook zonne-eksem in de hoofdhuid krijgen. De behandeling is vocht – en natuurlijk ook om een tijdje de zon te vermijden.


Vette Hoofdhuid

Een vette hoofdhuid is een probleem waar veel mensen mee worstelen. Als je problemen hebt met een vette hoofdhuid, zal het haar snel vet worden en samenklonteren, en om dat te voorkomen, was je waarschijnlijk je haar elke dag.

Symptomen en Oorzaken

Frequent haar wassen maakt het eigenlijk alleen maar erger, want als we ons haar wassen, ontvetten we de hoofdhuid en verwijderen we dus de natuurlijke vetlaag. Voor het lichaam is dit een signaal dat de talgklieren meer talg moeten gaan produceren, wat bedoeld is om de hoofdhuid te beschermen tegen uitdroging. Wanneer de hoofdhuid meer talg produceert, worden de hoofdhuid en het haar vetter. Als je problemen hebt met vet haar, lees dan hier hoe je van vet haar afkomt.

Iedereen kan een vette hoofdhuid hebben, maar vaak is er een verband tussen een vette hoofdhuid en een vette en onzuivere huid, wat komt door een verhoogde talgproductie en verstopte talgklieren.

Preventie en Behandeling

Het beste wat je kunt doen tegen een vette hoofdhuid, is om het haarwassen om de andere dag over te slaan. In het begin kan het onaangenaam aanvoelen omdat het haar vet wordt, maar na verloop van tijd zal het beter gaan. Je kunt eventueel een droogshampoo gebruiken op de dagen dat je je haar niet wast, omdat deze het vet uit de hoofdhuid absorbeert.

Je kunt een vette hoofdhuid hebben en droog haar. Maar de shampoo moet rekening houden met de hoofdhuid, en dan moet je de punten behandelen met conditioner en haarmaskers. Onthoud dat conditioner alleen in de haarpunten gebruikt moet worden en niet in de hoofdhuid – anders loop je het risico de hoofdhuid onnodig te vetten.

Er zijn veel milde shampoos voor een vette hoofdhuid en haar, ook shampoos met natuurlijke ingrediënten. Onze Hair Clean shampoo is onder andere goed voor het verwijderen van vet en stylingproducten uit de hoofdhuid en het haar.

Als de vette hoofdhuid gepaard gaat met puistjes en een onzuivere huid, kan je arts je helpen. Misschien zal een behandeling met pillen ook helpen tegen de problemen in de hoofdhuid. Zalf of crème tegen onzuivere huid kan ook in de hoofdhuid gebruikt worden.

Video: 3 stappen in de strijd tegen vet haar.

Kijk hier: Hoe kom je van vet haar af

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Psoriasis in de Hoofdhuid

Psoriasis is een ontstekingsziekte, waarbij er sprake is van een ontstekingstoestand in de huid. De symptomen van psoriasis zijn rode, verdikte plekken op de huid die meestal duidelijk afgebakend zijn. De plekken zullen vaak bedekt zijn met een witachtige, glanzende schilfer. De aangedane gebieden kunnen jeuken.

Hoofdhuidpsoriasis is een zeer veelvoorkomend type psoriasis dat ongeveer de helft van de psoriasispatiënten treft. Het komt meestal voor in de haarlijn achter de oren, in de nek of op het voorhoofd, waar het zich manifesteert als lichtrode plekken of jeukende, verdikte gebieden met schilfers.

Psoriasis kan niet genezen worden, maar de symptomen kunnen behandeld worden. Dit kan onder andere met crèmes, zalven, shampoo, schuim en linimenten. Daarnaast kunnen lichttherapie, klimaatbehandeling met baden of systemische behandeling met tabletten of injecties een oplossing zijn. Onze haarserie voegt vocht toe aan de hoofdhuid en werkt jeukstillend.


Puistjes in de Hoofdhuid

Wij mensen kunnen overal op het lichaam puistjes krijgen – ook in de hoofdhuid. Waar ze ook zitten, het is een beschamend probleem voor velen. En hoewel ze minder zichtbaar zijn in de hoofdhuid – als je natuurlijk haar hebt – kunnen ze nog steeds pijnlijk, ontstoken en oncomfortabel zijn. Vooral in de puberteit komen de puistjes op wangen, voorhoofd, rug en in de hoofdhuid. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van deze ontstoken pestkoppen.

Probeer zo veel mogelijk te vermijden om de puistjes uit te knijpen, omdat er snel vuil en bacteriën in kunnen komen, die zowel littekenvorming als pijnlijke infecties kunnen veroorzaken. De juiste behandeling en preventie is een goede reiniging, waar je meer over kunt lezen in de gids over puistjes in de hoofdhuid.

Puistjes in de hoofdhuid ontstaan net als puistjes overal elders op het lichaam, omdat de talgklieren verstopt raken. En als je veel hormonen aanmaakt, maak je ook veel talg aan, dat de poriën verstopt, waardoor er een kleine ontsteking in de huid ontstaat.


Roos in de Hoofdhuid

Kleine, witte vlokken huid op de schouders zijn een teken dat je roos in de hoofdhuid hebt. Roos is namelijk dode huidcellen die afschilferen en uitvallen in de haren en op de kleding. De hoeveelheid roos kan sterk variëren. Mensen die veel roos hebben, zijn ook vaak degenen die last hebben van witte schouders.

Zowel mannen, vrouwen als jongeren kunnen last hebben van roos, dat noch een ziekte is, noch besmettelijk is. Dat maakt het echter niet minder beschamend. Met de haarverzorgingsset van Australian Bodycare kun je de nodige zorg krijgen voor de schilferende hoofdhuid.

Roos wordt vaak beschreven als de witte vlokken, maar in feite kan roos ook een meer vettige toestand in de hoofdhuid zijn, vergezeld van een geelbruin vettig oppervlak, dat je met een nagel kunt afschrapen. Ongeacht welke vorm van roos het is, zal het vaak de hoofdhuid droog en jeukend maken.

Daarom is het ook belangrijk dat je met een jeukende hoofdhuid vaststelt of het roos is, en dat je niet rondloopt met luizen, die snel en gemakkelijk besmettelijk zijn. Krijg inzicht in de oorzaak van roos, en wat je eraan kunt doen in deze gids over roos in de hoofdhuid.


Pijn in de Hoofdhuid

De meesten hebben wel eens pijn in de hoofdhuid gehad. Misschien heb je een puistje, of heb je een schimmelinfectie of een te sterke haarverf gekregen. In alle gevallen kan dit een gevoelige hoofdhuid veroorzaken.

Veel vrouwen kennen waarschijnlijk ook het probleem van pijn in de hoofdhuid na een dag met het haar in een strakke paardenstaart. Wanneer het haar wordt losgemaakt, geeft het een gevoelige en pijnlijke sensatie, die zowel in de hoofdhuid als in het haar wordt gevoeld. Eigenlijk zijn het de haarzakjes die pijn doen. Elk haarzakje is uitgerust met een zenuwuiteinde, en het hele haar maakt dus deel uit van een gecombineerd zenuwstelsel. Met een strak kapsel worden de zenuwuiteinden dus getrokken, en wanneer het haar wordt losgemaakt, zullen de zenuwuiteinden weer 'lucht' krijgen – en dat kan een gevoelige sensatie geven.

Wat de oorzaak van de pijn in de hoofdhuid ook is, het zal vaak gepaard gaan met hoofdpijn. Dit komt doordat de huid op de een of andere manier wordt beïnvloed.


Gevoelige Hoofdhuid

Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, zal deze vaak droog en gevoelig aanvoelen. Net zoals de huid in het gezicht jeukend, droog, strak en geïrriteerd kan aanvoelen, kan de huid in de hoofdhuid dat ook. Elke dag wordt het blootgesteld aan verschillende invloeden zoals vervuiling en stress – en dat kan het bijzonder gevoelig maken.

Dit kan leiden tot het jeukende en droge gevoel, waar het gevoelig aanvoelt. Hier kan ook roos ontstaan, omdat de micro-organismen in de hoofdhuid zich veel sneller vermenigvuldigen en ontwikkelen, waardoor er ofwel een vettige of droge roos ontstaat.

Als je een eentonig dieet eet en sterke shampoos en stylingproducten gebruikt, kan dat een bijdragende factor zijn aan het feit dat je hoofdhuid gevoelig aanvoelt. Daarom is het onder andere belangrijk om een gezond en gevarieerd dieet te eten en stress te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld zorgen met de haarverzorgingsset van Australian Bodycare, die effectief verlicht en koelt een geïrriteerde hoofdhuid. Lees meer over hoe je een gevoelige hoofdhuid kunt aanpakken hier.


Berg in de Hoofdhuid

Berg in de hoofdhuid is een veel voorkomende aandoening. Maar wat is berg eigenlijk? Berg is een ophoping van huidvet en dode huidcellen die normaal gesproken van de hoofdhuid worden afgestoten. De aandoening kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's.

Het is een vorm van seborroïsch eczeem die de getroffene vettige roos geeft, die zowel geelachtig, bruinachtig of roodachtig kan zijn. De term berg wordt vaak gebruikt voor kinderen met deze symptomen, terwijl seborroïsch eczeem wordt gebruikt voor de toestand bij volwassenen. Meestal wordt de toestand veroorzaakt door de gist Pityrosporum Ovale, die van nature op de huid in de hoofdhuid leeft, maar die onder goede groeiomstandigheden seborroïsch eczeem zal ontwikkelen.

Berg vereist behandeling, en het is belangrijk om een goede hygiëne in de hoofdhuid te handhaven. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een haarverzorgingsset van Australian Bodycare, die antibacteriële eigenschappen heeft en tegelijkertijd verlichting biedt voor het ongemak dat berg veroorzaakt.


Atheromen in de Hoofdhuid

Als je een knobbel in de hoofdhuid ontdekt, moet je een arts laten kijken. Het kan een zogenaamd atheroom zijn, een andere naam voor een talgknobbel, talgcyste of haarzakcyste.

Een atheroom is een cyste (een met vloeistof gevulde holte) die is ontstaan door een verstopte talgklier, die is gevuld met opgehoopte afgestoten huidcellen en talg. Een atheroom kan variëren van enkele millimeters tot 5-10 mm of zelfs groter.

Atheromen zijn onschadelijk, maar als ze op een plek zitten waar ze hinderlijk zijn of cosmetisch storend, kunnen ze worden verwijderd door een chirurgische ingreep. Als het atheroom geïnfecteerd raakt, zullen de symptomen zijn zoals bij een abces. De huid zal warm aanvoelen, zwellen, rood worden en pijnlijk zijn. Een geïnfecteerd atheroom moet worden verwijderd. Als je alternatieve behandelingen verkiest, wordt onder andere tea tree olie gezegd effectief te zijn tegen atheromen en abcessen.


FAQ over de Hoofdhuid

Wat is het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?

Als je een droge hoofdhuid hebt, kan je ervaren dat het jeukt en dat er droge witte roos valt. Een droge hoofdhuid en roos zijn echter niet hetzelfde. Roos wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie en geeft meestal vettige gele roos, terwijl een droge hoofdhuid wordt veroorzaakt door een droge huid.


Wat doe ik aan een droge hoofdhuid?

Het eerste wat je kunt proberen als je hoofdhuid droog is, is overstappen op een mildere shampoo en enkele haarwasbeurten overslaan. Je kunt ook een olie tegen een droge hoofdhuid gebruiken. Als dat niet werkt, moet je een arts naar je hoofdhuid laten kijken, want er kunnen verschillende andere oorzaken zijn voor een droge hoofdhuid.

> Haarmasker voor droge hoofdhuid


Wat veroorzaakt een droge hoofdhuid?

Een droge hoofdhuid wordt veroorzaakt doordat de talgklieren niet voldoende talg produceren, waardoor de huid droog wordt. Verschillende ziekten kunnen ook de oorzaak zijn van een droge hoofdhuid. En tenslotte is de winter hard voor de huid en de hoofdhuid, die meestal droger wordt in het koude, winderige weer.


Waarom doet mijn hoofdhuid pijn?

De hoofdhuid kan pijn doen omdat het jeukt, omdat de huid gevoelig en geïrriteerd is, omdat je eczeem hebt of om een andere reden. Er kunnen veel redenen zijn, en het kan ook te wijten zijn aan een ziekte, dus je moet altijd naar de dokter gaan en je laten onderzoeken als je langdurig en om onverklaarbare redenen pijn hebt in de hoofdhuid.


Waarom jeukt mijn hoofdhuid?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je hoofdhuid jeukt. Het kan onder andere te wijten zijn aan een droge hoofdhuid, een vettige hoofdhuid, schimmel, psoriasis, eczeem of iets anders. En het kan natuurlijk ook te wijten zijn aan luizen. Onze hair clean shampoo bestrijdt effectief de bacteriën in de hoofdhuid die roos, jeuk en irritatie veroorzaken.


Waarom ruikt mijn hoofdhuid?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je vindt dat je hoofdhuid ruikt. Het kan onder andere te wijten zijn aan schimmel, een vettige hoofdhuid of eczeem. Kortom: Een hoofdhuid die niet helemaal in balans is. En het kan natuurlijk ook komen doordat je je haar niet vaak genoeg wast.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram