Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn steenpuisten – en wie krijgen steenpuisten?

Steenpuisten, ook wel abcessen genoemd, zijn afgebakende ophopingen van ontsteking in een holte in de huid. Steenpuisten zijn pijnlijk en oncomfortabel. Ze kunnen overal op het lichaam en bij iedereen voorkomen; jong en oud, vrouwen en mannen.

De meeste mensen zullen op een bepaald moment in hun leven ervaren dat ze een kleine steenpuist krijgen. Anderen ervaren echter vaak dat ze grote of kleine steenpuisten krijgen.

Een steenpuist is meestal onschadelijk, maar het kan zich ontwikkelen tot iets gevaarlijks. Daarom is het belangrijk dat men altijd goed let op de plek als men een steenpuist krijgt, en zorgt voor de nodige behandeling.

Steenpuisten kunnen ontstaan als bacteriën door de huid dringen. Het gaat er dus altijd om dat men probeert wonden en scheurtjes te vermijden. En als men ze krijgt, moet men ervoor zorgen dat ze schoon blijven.

Het is onaangenaam en pijnlijk om een steenpuist te hebben. Bovendien ziet het er ook niet mooi uit, en de meeste mensen zijn daarom extra ongelukkig als ze een steenpuist krijgen op een zichtbare plek.

Pakket voor de verzorging van steenpuisten
2 producten voor de dagelijkse reiniging en verzorging van furunkels
+15.000 reviews
Normale prijs €28,99
Aanbiedingsprijs €28,99 Normale prijs
Pakket voor de verzorging van steenpuisten - 2 producten voor de dagelijkse reiniging en verzorging van furunkels

Hoe zien steenpuisten eruit – en waar kunnen ze zitten?

Steenpuisten kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze zitten meestal onder de huid, maar ze kunnen ook in het lichaam ontstaan, in de buikholte, in de schedel en in de botten.

Hier zijn ze natuurlijk moeilijker te ontdekken en zullen daarom meestal worden ontdekt via symptomen zoals koude rillingen, koorts, enz.

Een steenpuist op de huid zal meestal beginnen als een kleine rode plek met ontsteking in de huid. Naarmate de steenpuist zich ontwikkelt, zullen de typische symptomen van een steenpuist optreden: pijn, warmte, roodheid, zwelling en mogelijk koorts.

Bovendien kan men in het ergste geval bloedvergiftiging krijgen, wat een ontsteking in een lymfevat is, omdat de ontsteking zich naar het bloed heeft verspreid.

Kunnen steenpuisten gevaarlijk zijn?

Heb je een steenpuist en krijg je koude rillingen, een snelle hartslag, koorts of andere heftige symptomen, dan moet je altijd direct een arts raadplegen. Dit zijn tekenen dat de steenpuist zich heeft ontwikkeld en misschien bacteriën heeft verspreid.

Voor gezonde mensen is het normaal gesproken niet gevaarlijk om een steenpuist te krijgen, als het een kleine steenpuist is die zich niet verspreidt. Maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of diabetes is het ernstiger om zelfs een kleine steenpuist te krijgen, omdat ontsteking in het lichaam gevaarlijk voor hen kan zijn.

Voor iedereen kan een steenpuist gevaarlijk worden als de bacterie zich verspreidt en mogelijk leidt tot bloedvergiftiging. Bacteriën kunnen zich ook verspreiden naar de botten en organen zoals de longen, het hart en de hersenen en zich zo ontwikkelen tot iets levensbedreigends.

Bacteriën en steenpuisten zijn dus nooit iets om te negeren en licht op te nemen.

Steenpuisten op de huid

De meeste steenpuisten worden gezien op de huid overal op het lichaam. Ze ontstaan vaak op de handen, die gedurende de dag in aanraking komen met veel verschillende dingen.

De meeste mensen hebben wel eens last gehad van een ontsteking van de nagelriem, en dat is eigenlijk een kleine steenpuist waar we het over hebben. Een puistje kan zich ook ontwikkelen tot een echte steenpuist.

Steenpuisten op de huid worden ook furunkels genoemd, en een verzameling van meerdere furunkels wordt karbonkels genoemd.

Als je een knobbeltje in je hoofdhuid ontdekt, is er vaak sprake van een zogenaamde atheroomcyste, ook wel een talgkliercyste of haarfollikelcyste genoemd.

Dit is geen steenpuist, maar een onschadelijke cyste die is ontstaan door een verstopte talgklier en is gevuld met opgehoopte afgestoten huidcellen en talg.

Steenpuisten in de keel

Een keelsteenpuist is zeldzaam, maar kan ontstaan na een keelontsteking door een streptokokbacterie. Een keelsteenpuist ontstaat als het weefsel rond de amandelen wordt geïnfecteerd door de ontsteking van de amandelen.

Steenpuisten in de tand en de mond

Een tandsteenpuist of een steenpuist in de mondholte kan bij iedereen voorkomen, ongeacht hoe goed men voor de tanden zorgt. Vaak zal een tandsteenpuist vanzelf openbarsten, maar het is belangrijk dat men de oorzaak van de tandsteenpuist vindt, anders zal deze vaak terugkomen. Het kan ook nodig zijn om de tandsteenpuist door de tandarts te laten openen.

Als men bultjes of iets dergelijks in de mond en op de tong ervaart, zal het meestal gaan om blaren en blaasjes, en niet om steenpuisten.

Mondgel voor mondverzorging
Gel voor dagelijkse verzorging van droge mond en tandvleesproblemen
+15.000 reviews
Normale prijs €8,99
Aanbiedingsprijs €8,99 Normale prijs
Mondgel voor mondverzorging - Gel voor dagelijkse verzorging van droge mond en tandvleesproblemen

Steenpuisten in de oksel

Steenpuisten in de oksel worden veroorzaakt door een verstopping van enkele geurproducerende klieren. Als de steenpuist wordt geopend en gedraineerd, zal er littekenweefsel ontstaan. De oplossing is daarom vaak om de steenpuist operatief te verwijderen en mogelijk het hele kliergebied te verwijderen. Een steenpuist in de oksel wordt ook een hidrosadenitis genoemd.

Steenpuisten in het kruis

Steenpuisten in het kruis zijn zeer pijnlijk, maar helaas niet ongewoon. Ze ontstaan vaak in een ontstoken haarzakje of in een puistje. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ingegroeide haar.

Als je je intiem scheert, loop je extra risico op steenpuisten, en daarom moet je zeer alert zijn op hygiëne en op het voorkomen van ingegroeide haren bij het scheren van intieme delen.

Het is belangrijk om de juiste producten tegen ingegroeide haren te gebruiken.

Steenpuisten tussen de billen en bij de anus

Een steenpuist tussen de billen wordt ook wel een pilonidalcyste of een sacralcyste genoemd, en een steenpuist bij de anus wordt een anale abces genoemd. Steenpuisten tussen de billen komen vaak voor bij jonge mannen en ontstaan meestal in een haarzakje.

Steenpuisten bij de anus ontstaan door een infectie met bacteriën onder de huid.

Lees hier meer: Behandeling van anale jeuk


Waarom krijgt men steenpuisten?

Steenpuisten zijn pijnlijke ophopingen die gevuld zijn met ontsteking. De steenpuisten bestaan uit geïnfecteerd pus, dat bestaat uit dode witte bloedcellen, dode en levende bacteriën, dood weefsel en een aantal chemische stoffen.

Bacteriën zijn de meest voorkomende oorzaak van steenpuisten. En onder de bacteriën zijn het vooral de gouden stafylokokken die de boosdoeners zijn. Daarnaast kunnen ook virussen en parasieten de oorzaak van steenpuisten zijn.

Men heeft vaak stafylokokken in de neus, en daardoor ook gemakkelijk op de handen. Op deze manier kan men de bacterie snel overbrengen naar een wond of een scheurtje of via eczeem.

Wrijving tussen de huid en bijvoorbeeld de rand van het ondergoed, die een kleine scheur in de huid veroorzaakt, is ook een vaak geziene toegangsweg voor bacteriën.

Goede hygiëne, inclusief goede handhygiëne, is daarom de belangrijkste manier om besmetting te voorkomen.

TIP: 🌿 Body wash van Australian bodycare met Tea Tree Oil heeft een antiseptische werking, waardoor het effectief is tegen bacteriën. Body wash met Tea Tree Oil houdt de huid vrij van bacteriën en kan worden gebruikt bij steenpuisten.

De barrièrecrème kan voorzichtig op bestaande steenpuisten worden gesmeerd om ze te beschermen tegen bacteriën en externe irritaties.

Pakket voor de verzorging van steenpuisten
2 producten voor de dagelijkse reiniging en verzorging van furunkels
+15.000 reviews
Normale prijs €28,99
Aanbiedingsprijs €28,99 Normale prijs
Pakket voor de verzorging van steenpuisten - 2 producten voor de dagelijkse reiniging en verzorging van furunkels

Hoe ontstaat een steenpuist?

Normaal gesproken hebben bacteriën moeite om door de huid heen te dringen. Maar als je bijvoorbeeld een wond hebt omdat je je hebt geprikt of gesneden, kunnen bacteriën op die manier binnenkomen.

Een haarzakje is ook een weg onder de huid voor bacteriën. En als je ergens in het lichaam een ontsteking hebt, kunnen bacteriën via het bloed naar andere delen van het lichaam worden gevoerd.

Daarom is het ook erg belangrijk om bacteriën in het lichaam te bestrijden.

Wanneer bacteriën het lichaam binnenkomen, stuurt het lichaam immuuncellen naar het gebied om de bacteriën te bestrijden. In de strijd tussen de immuuncellen en de bacteriën sterft een deel van het weefsel rond het aangevallen gebied.

Dit creëert een holte, die nu wordt gevuld met ontsteking, en dan is de steenpuist gevormd.

Wanneer de cellen en bacteriën in de holte sterven, neemt de druk toe, en de ontsteking probeert uit de steenpuist te komen. Als de steenpuist openbarst, lekt de ontsteking uit. Maar de bacteriën uit de ontsteking kunnen zich dan verspreiden naar andere plaatsen.


Wat kan men zelf doen aan steenpuisten?

Als je tot degenen behoort die de neiging hebben om gemakkelijk steenpuisten te krijgen, is het de moeite waard om te overwegen wat je kunt doen om dit te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld eens per week jezelf wassen met chloorhexidine, dat desinfecterend en bacteriedodend werkt. Je kunt ook een natuurlijk middel zoals tea tree olie gebruiken.

Ben je gezond en wel, en ontdek je een beginnende kleine steenpuist, dan kun je het gebied baden in lauw zeepwater of een middel met desinfecterende werking en vervolgens zorgen dat het geïnfecteerde gebied schoon blijft. Vaak zal de steenpuist daarna vanzelf verdwijnen. Maar krijg je koorts, of ervaar je andere vormen van ongemak, dan moet je natuurlijk meteen een arts raadplegen, want dan kan het betekenen dat de steenpuist zich in een richting heeft ontwikkeld die behandeling vereist.

Het kan verleidelijk zijn om zelf te proberen de steenpuist uit te drukken. Maar dat moet je niet doen, want je loopt het risico dat de steenpuist zich van het ene naar het andere gebied verspreidt, en dat er nieuwe steenpuisten ontstaan. Ook het risico op bloedvergiftiging is aanwezig in dit verband, omdat de ontsteking zich naar het bloed kan verspreiden.

100% Pure Australische Tea Tree Olie
natuurlijke Tea Tree Oil uit Australië
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
100% Pure Australische Tea Tree Olie - natuurlijke Tea Tree Oil uit Australië

Het is belangrijk om te voorkomen

Het belangrijkste dat je zelf kunt doen om steenpuisten te voorkomen, is zorgen voor een goede hygiëne, en vooral een goede handhygiëne. Op deze manier breng je niet zo gemakkelijk infecties over van het ene deel van het lichaam naar het andere. Denk ook aan hygiëne tijdens het scheren en intiem scheren. Vergeet niet een crème of aftershave te gebruiken die bacteriën tegengaat na het scheren.

Met een versterkt immuunsysteem ben je niet zo vatbaar voor bacteriën en dus steenpuisten. Het kan daarom een goed idee zijn om je immuunsysteem te versterken door gezond te leven en te eten, te sporten en stress te vermijden.

Video: Zo houd je een goede hygiëne na het scheren.

Pakket voor benen scheren
3 producten tegen rode bultjes bij scheren en ontharen
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €37,99
Pakket voor benen scheren - 3 producten tegen rode bultjes bij scheren en ontharen

Hoe kan men steenpuisten behandelen?

In sommige gevallen zal de ontsteking in een steenpuist vanzelf naar de oppervlakte werken, waar het dan opengaat en leegloopt, waarna de steenpuist vanzelf geneest. Maar aangezien je er niet van uit kunt gaan dat dit gebeurt, is het erg belangrijk om op de steenpuist te letten als je er een krijgt.

Als je een steenpuist negeert, loop je het risico dat de steenpuist doordringt in andere organen, waar het aanzienlijke schade kan aanrichten. Als een steenpuist bijvoorbeeld op een bot drukt en zich naar het bot verspreidt, kun je botontsteking krijgen. De bacteriën uit de steenpuist kunnen zich ook via het bloed door het lichaam verspreiden.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem of diabetes moeten sneller reageren op een steenpuist dan gezonde mensen.

Wanneer je diabetes hebt of een verzwakt immuunsysteem, is ontsteking in het lichaam veel gevaarlijker dan voor andere mensen.

Behandeling van een kleine steenpuist

Als het om een kleine steenpuist gaat en je bent verder gezond, kun je ervoor kiezen om even af te wachten om te zien of de steenpuist zichzelf draineert. Ondertussen moet je ervoor zorgen dat het gebied schoon blijft, zodat de ontsteking zich niet verspreidt. Als de steenpuist open is en de pus eruit is gelopen, zal de pijn afnemen en zal de huid snel genezen. Maar zorg er nog steeds voor dat het gebied schoon blijft.

Pakket voor de verzorging van steenpuisten
2 producten voor de dagelijkse reiniging en verzorging van furunkels
+15.000 reviews
Normale prijs €28,99
Aanbiedingsprijs €28,99 Normale prijs
Pakket voor de verzorging van steenpuisten - 2 producten voor de dagelijkse reiniging en verzorging van furunkels

Behandeling van een grotere steenpuist

De gebruikelijke behandeling voor een grotere steenpuist is het openen van de steenpuist met een kleine snede en het draineren van de vloeistof. Bij een ernstigere steenpuist kan het nodig zijn om de steenpuist te verwijderen door een operatie (onder lokale verdoving of algehele anesthesie). Na de operatie maakt de arts de plek schoon en verwijdert dood weefsel.

Enkele dagen wordt de wond elke dag verschoond, daarna laat men de wond vanaf de bodem genezen. Eventueel kan men ervoor kiezen om de wond te hechten.

Men zal zelden alleen met antibiotica behandelen, omdat dit vaak niet veel effect heeft, omdat antibiotica niet in de steenpuist kan doordringen.

De behandeling van een keelsteenpuist zal echter vaak met een antibioticakuur zijn, zodat de infectie wordt bestreden. Maar het kan nodig zijn om de steenpuist te legen door er een gat in te prikken. En een tandsteenpuist kan ook vereisen dat de tandarts er een gat in prikt, zodat de ontsteking eruit kan komen.


FAQ over steenpuisten

Wat veroorzaakt steenpuisten?

Steenpuisten ontstaan door bacteriën die onder de huid dringen, waar een ophoping van ontsteking in een holte in de huid ontstaat.


Wat helpt tegen steenpuisten?

Kleine steenpuisten kun je vaak zelf reinigen en schoonhouden, totdat ze zichzelf legen en verdwijnen. Je kunt iets desinfecterends en bacteriedodends op de steenpuist gebruiken. Grote en ernstigere steenpuisten moeten door een arts worden verwijderd.


Kunnen steenpuisten vanzelf verdwijnen?

Kleine steenpuisten kunnen in veel gevallen vanzelf verdwijnen. Maar houd het gebied schoon, zodat de bacteriën zich niet verspreiden. Het kan echter gevaarlijk zijn om gewoon te wachten tot een steenpuist vanzelf verdwijnt, omdat deze zich tot iets gevaarlijks kan ontwikkelen voordat dit gebeurt. Het wordt daarom aanbevolen om vrij snel behandeling te zoeken voor steenpuisten.


Kunnen steenpuisten gevaarlijk zijn?

Steenpuisten zijn normaal gesproken niet gevaarlijk, maar ze kunnen zich tot iets gevaarlijks ontwikkelen als bacteriën uit de steenpuist zich via het bloed verspreiden of naar de organen van het lichaam.


Kun je steenpuisten krijgen van stress?

Als je gestrest bent, beïnvloedt dit het immuunsysteem, en ben je minder weerbaar. Als het immuunsysteem laag is, ben je vatbaarder voor veel verschillende ziekten en aandoeningen en ook voor bacteriën. Dus je kunt gemakkelijker steenpuisten krijgen als je last hebt van stress.


Moet je een arts raadplegen voor steenpuisten?

Als je gezond bent en een kleine steenpuist krijgt, hoef je niet meteen een arts te raadplegen. Maar als je een steenpuist krijgt en je hebt een verzwakt immuunsysteem of diabetes, of je begint symptomen zoals koorts, rillingen of malaise te ervaren, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram