Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is Seborroïsch Eczeem?

Seborroïsch eczeem is een hoofdhuidaandoening zoals eczeem die veel mensen regelmatig gedurende hun leven treft. Tot 30% van de volwassen bevolking ervaart in enige mate huidproblemen.

Echter, het cijfer is enigszins kleiner als we alleen kijken naar ernstigere gevallen. Volgens experts op het gebied van eczeem ervaart slechts 5% van de volwassen bevolking ernstige huidirritatie, pijn en jeuk met hun huidaandoening.

Seborroïsch eczeem is in de meeste gevallen een stoornis die de hoofdhuid of het gezicht aantast. Dit soort eczeem komt meestal voor vanaf de puberteit. In zeldzame gevallen kunnen ook andere delen van het lichaam dan de hoofdhuid en het gezicht worden aangetast – het kan voorkomen op de borst, rug, oksels, navel en kruis.

Ook baby's kunnen door verschillende huidaandoeningen worden getroffen. Ze zullen voornamelijk de hoofdhuid aantasten, maar het kan zich nog steeds naar andere delen van het lichaam verspreiden. Bij baby's noemen we dit eczeem meestal berg.

Seborroïsch eczeem staat ook bekend als:

 • Hoofdhuid eczeem
 • Seborroïsch eczeem

Het woord seborroïsch komt van het woord sebaceous. Sebaceous klieren produceren talg. Het zijn de delen van het lichaam waar veel sebaceous klieren zijn dat seborroïsch eczeem het meest voorkomt.


Behandeling van Seborroïsch Eczeem

De meeste artsen zullen een goede medicinale shampoo aanbevelen als primaire behandeling. De meeste medicinale hoofdhuidshampoos bevatten teer, zinkpyrithione of ketoconazol, die allemaal de groei van schimmels remmen.

Of je een medicinale shampoo nodig hebt, hangt meestal af van de mate van je eczeem. Als je zwelling en roodheid ervaart met je dermatitis, kan het voordelig zijn om ook een aanvullende crème te gebruiken.

De crème zal meestal een antischimmelhormoon bevatten dat doordringt in de huid van je hoofdhuid en de symptomen behandelt.

Als je een bijzonder ernstig geval van eczeem hebt, kun je worden doorverwezen naar een dermatoloog. Een dermatoloog zal je meestal dezelfde behandeling als hierboven geven of lokale behandelingen voor gist-schimmels. Daarnaast kan je dermatoloog je ook behandelen met zachte röntgenstralen.

Je moet er rekening mee houden dat in de ergste gevallen van terugkerende eczeemproblemen, regelmatige behandelingen nodig kunnen zijn. Met andere woorden, het is niet voldoende om een enkele behandeling te doen, omdat het eczeem alleen maar terug zal komen.

Regelmatige behandelingen zijn doorgaans 2-3 keer per week, met zowel crèmes als shampoos. Deze producten bevatten ofwel ontstekingsremmende hormonen of calcineurine om het eczeem onder controle te houden.

Aanbevolen anti-roos producten

Hoofdhuid Serum van Australian Bodycare bevat antiseptische Tea Tree Oil en is daarom een zeer aanbevolen middel tegen seborroïsch eczeem dat ook door eczeemlijders kan worden gebruikt.

Anti-Roos Shampoo

Als je last hebt van hoofdhuidpijn of eczeem op andere delen van het lichaam, kun je een anti-roos shampoo gebruiken om het te behandelen.

Een geschikte anti-roos shampoo bevat meestal teer, selenium of ketoconazol, die de groei van gist-schimmels op de hoofdhuid bestrijden.

Gebruik geen anti-roos shampoo zo vaak als normale shampoo, omdat de hoofdhuid de ingrediënten niet zo vaak aankan.

Afhankelijk van de ernst van je eczeem zal je arts doorgaans aanbevelen om je shampoo 1, 2 of in speciale gevallen, 3 keer per week te gebruiken.

Zorg er altijd voor dat je je anti-roos shampoo volledig uit je haar wast nadat je het hebt gebruikt. Volg de instructies op de fles, omdat de beste manier om anti-roos shampoo aan te brengen en te gebruiken kan variëren van product tot product.

Lees meer: Schimmelinfecties op de hoofdhuid – Kom van hoofdhuidproblemen af

Aanbevolen anti-roos producten

Hoofdhuid Serum van Australian Bodycare bevat antiseptische Tea Tree Oil en is daarom een zeer aanbevolen middel tegen seborroïsch eczeem dat ook door eczeemlijders kan worden gebruikt.

Video: Hoe gebruik je Scalp cure van Australian Bodycare

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Waarom Krijg Je Seborroïsch Eczeem?

Deze dermatitis wordt meestal veroorzaakt door een overproductie van gist-schimmels op de hoofdhuid of andere talgkliergebieden. Gist-schimmels, ook bekend als Pityrosporum oval, worden bij alle mensen aangetroffen, dus het is niet ongewoon om een schimmelinfectie te krijgen.

Problemen treden op als je een overgroei van de gist ervaart, omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam de huidcellen vaker vervangt. Roos is vlokken van deze dode huidcellen, en als je er meer van afschudt dan normaal, resulteert dit in roos en huidproblemen.

Er zijn over het algemeen drie verschillende redenen waarom je seborroïsch eczeem kunt hebben. Deze redenen treffen tot 30% van de volwassen bevolking in verschillende mate:

 • Talgproductie – Het eczeem komt, zoals gezegd, voor op delen van het lichaam die talg produceren. Naarmate de dermatitis zich ontwikkelt, neemt de talgproductie toe. Seborroïsch eczeem door verhoogde talgproductie komt meestal voor het eerst voor als je in de puberteit komt. Mannen worden waarschijnlijk vaker getroffen omdat de talgklieren verder worden gestimuleerd door mannelijke geslachtshormonen.
 • Huidschimmelinfecties – De huidschimmels of gist, Pityrosporum oval (ook wel Malassezia furfur genoemd), koloniseren soms een of meer centrale plaatsen op het lichaam. Zoals hierboven vermeld, resulteert dit overschot aan schimmels in het feit dat huidcellen vaker worden vervangen, wat roos kan veroorzaken.
 • Afweer van het immuunsysteem – Seborroïsch eczeem kan ook opvlammen als je immuunsysteem verzwakt is. Schimmelinfecties komen vaak voor bij mensen die gediagnosticeerd zijn met AIDS. Je kunt ook gevoeliger zijn voor dermatitis als je regelmatig gestrest bent, hoewel dit niet zo vaak voorkomt.

Seborroïsch eczeem kan op elk moment van het jaar voorkomen, maar het komt het meest voor in de winter en tijdens hete, droge zomers wanneer onze hoofdhuid uitdroogt.

LEES MEER: Waarom krijg je roos?

Hoe Ziet Seborroïsch Eczeem Eruit?

Als je niet zeker weet of je seborroïsch eczeem hebt of niet, kun je altijd jezelf controleren op de onderstaande symptomen.

Let op, een onderzoek door een arts (dat kan ook het nemen van kleine huidmonsters omvatten) kan ook nodig zijn voor een nauwkeurige diagnose.

9 Symptomen van Hoofdhuid Huidproblemen:

 1. Vettige gele roos op de hoofdhuid
 2. Droge witte roos op de hoofdhuid
 3. Verschillende graden van roodheid en jeuk op de hoofdhuid
 4. Haarverlies in ernstige gevallen
 5. Roos en roodheid rond de ogen
 6. Roos en roodheid op de neus
 7. Roos en roodheid in de oksels
 8. Roos en roodheid op de geslachtsdelen
 9. Ontsteking van de haarzakjes op de borst en rug

Als je last hebt van eczeem op je hoofdhuid, zal het meest typische symptoom een besprenkeling van witte of vettige roos op je hoofdhuid, in je haar en vallend op je kleding zijn.

De symptomen kunnen ernstig zijn als je last hebt van eczeem op je gezicht – het kan zijn in de vorm van gele roos op het voorhoofd, in de wenkbrauwen of op de wimpers. Eczeem op je lichaam kan ook resulteren in dezelfde gelige roos op de borst, rug, geslachtsdelen en navel.

Houd er rekening mee dat de roosvlokken meestal alleen gelokaliseerd zijn op die gebieden, en de huid zal roodachtig zijn als ze pellen of afvallen.

Kun Je Chronisch Seborroïsch Eczeem Krijgen?

Zoals hierboven vermeld, treft seborroïsch eczeem veel mensen in verschillende mate. Als je de diagnose eczeem krijgt, is het een chronische diagnose. Met andere woorden, je zult de rest van je leven eczeem hebben.

Echter, eczeem varieert gedurende het leven, en het kan bijna altijd onder controle worden gehouden door de juiste behandeling te nemen.

Let op, er kunnen bijkomende infecties zijn met candida gist of bacteriën als je je behandeling niet correct onderhoudt. Dergelijke infecties bevinden zich meestal in scheuren en plooien wanneer je huid op je lichaam is ingesloten.

De meeste mensen die door seborroïsch eczeem worden getroffen, en er dus de rest van hun leven mee omgaan, vinden de aandoening heel gemakkelijk te behandelen en mee te leven. De huidaandoening is relatief mild voor de meeste mensen en het kan gemakkelijk worden behandeld.

Als je een ernstig geval van dermatitis ervaart, dat snel opvlamt na het nemen van een enkele behandeling, dan heb je mogelijk doorlopende behandelingen nodig. In dit geval moet het eczeem continu 1-2 keer per week worden behandeld.


Hoe Voorkom Je Seborroïsch Eczeem?

Het is moeilijk om seborroïsch eczeem volledig te voorkomen. Zoals eerder vermeld, kunnen sommige mensen er meer vatbaar voor zijn dan anderen, en je kunt het in verschillende mate ervaren.

Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om de aandoening niet te verergeren:

 • Vermijd indien mogelijk geparfumeerde hydraterende huidcrèmes
 • Bepaalde medicijnen en hormonale aandoeningen kunnen de ziekte verergeren. Vermijd of behandel indien mogelijk

Daarnaast is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk met de noodzakelijke behandeling van je dermatitis te beginnen zodra je de eerste symptomen ontdekt.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Is Seborroïsch Eczeem Besmettelijk of Gevaarlijk?

Aangezien eczeem en huidaandoeningen sterk variëren van persoon tot persoon, is het moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Het kan pijnlijk en oncomfortabel zijn, maar zolang je behandeling zoekt, is het meestal niet gevaarlijk. In de meeste gevallen zal het eczeem alleen verschijnen als huidirritaties, jeuk en roodheid in verschillende mate.

Seborroïsch eczeem is niet besmettelijk, en je moet nooit bang zijn om in contact te komen met mensen die dermatitis of roos hebben.

We hebben allemaal de gist-schimmels die deze problemen veroorzaken op onze huid; alleen bepaalde mensen zullen gevoelig zijn voor overgroei, en zo huidproblemen zoals eczeem en dermatitis ontwikkelen.

Zelfs als je een mild geval van dermatitis hebt, kan het omgaan ermee gedurende je hele leven aanvoelen als een veel groter probleem. Daarom willen we echt de nadruk leggen op het belang van de juiste behandeling, ongeacht hoe ernstig of mild je bent getroffen.


Hoofdhuid Eczeem

Eczeem op de hoofdhuid resulteert over het algemeen in huidirritaties en roos. Deze symptomen worden gemakkelijk verward met seborroïsch eczeem.

Als je roos en huidirritaties op je hoofdhuid ervaart, kan het eczeem, psoriasis of seborroïsch eczeem zijn.

In sommige gevallen kun je echter zowel door eczeem als door dermatitis worden getroffen. Dit vereist meer gespecialiseerde behandelingen en je moet je arts of dermatoloog raadplegen voor verdere begeleiding.


Schilferende Huid op de Hoofdhuid

De overmatige afscheiding van talg op de hoofdhuid is meestal te wijten aan een overgroei van de gist Pityrosporum ovale, wat ervoor zorgt dat de huid sneller dan normaal huidcellen vervangt. Dit betekent ook dat de huid in één keer een groter aantal dode huidcellen afgeeft, die kunnen afschilferen of afvlokken als roos.

Als de overgroei van deze schimmel niet wordt behandeld en gecontroleerd, zal het resulteren in overmatige roos. De schimmelinfectie op de hoofdhuid kan ook uitbreiden om huidaandoeningen elders op het lichaam te veroorzaken.

Typisch gaat schilferende huid op de hoofdhuid hand in hand met schilferende huid op het gezicht, achter de oren, op de schouders of op de rug.


Eczeem op het Gezicht

Eczeem op het gezicht zal typisch voorkomen in de volgende gebieden:

 • Bij de hoeken van je neus en neusgaten
 • Tussen je wenkbrauwen
 • Boven het midden van elke wenkbrauw

Hoewel het eczeem meestal op deze gebieden voorkomt, kan het gemakkelijk naar andere delen van het gezicht verspreiden. Dit kan het voorhoofd, rond de mond en wangen omvatten.

Helaas is eczeem op het gezicht geen zeldzame aandoening en veel mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven problemen ermee. Typisch zal eczeem op het gezicht voorkomen als je ook een aandoening van de hoofdhuid hebt.

Je moet er zeker van zijn dat het een schimmelprobleem is, en niet een ander type eczeem, voordat je met de behandeling begint.

We raden altijd aan dat je contact opneemt met je eigen arts of dermatoloog als je symptomen of huidlaesies op het gezicht ervaart. Een professional zal ervoor zorgen dat je meteen de juiste behandeling krijgt.

Sommige eczemen op het gezicht zijn te wijten aan een overgroei van gist-schimmels, wat resulteert in meer dode huidcellen en dus meer huid die afschilfert.

Je kunt het eczeem behandelen door antischimmel huidcrèmes te gebruiken, die worden aangebracht op de hoofdhuid, het gezicht en alle andere delen van het lichaam waar je door de aandoening bent getroffen.

Om roos te bestrijden, raden we aan om Scalp Cure van Australian Bodycare te gebruiken. Dit product kan zowel op de hoofdhuid als op het gezicht worden aangebracht. Voor een optimaal effect, breng het 's avonds aan en laat het 's nachts intrekken.

Met de juiste gezichtsbehandeling kun je het eczeem kalm houden door de groei van gist-schimmels te remmen.

Helaas kun je de aandoening niet volledig genezen omdat het chronisch is. Maar met de juiste gezichtsbehandeling is het mogelijk om het eczeem te beheersen zodat het niet zichtbaar is en je leven niet beïnvloedt.

Je kunt ook het risico op het opnieuw verschijnen en verspreiden van het eczeem verminderen door ervoor te zorgen dat je huid niet overmatig vet is. Als je je huid goed wast en reinigt, zal de huid minder vet zijn, waardoor het moeilijker wordt voor de schimmelinfectie om zich te verspreiden.

Seborroïsch Eczeem en Haaruitval

Als je een ernstig geval van seborroïsch eczeem hebt, kun je wat haaruitval ervaren. Maar wees niet bang – de haaruitval is niet permanent en na verloop van tijd zal het weer aangroeien. Dermatitis leidt niet tot permanente kaalheid – je kunt verwachten dat er binnen 6 maanden na de haaruitval nieuw haar begint te groeien.

In sommige gevallen zal je haar binnen de eerste maand beginnen te groeien. Hoe eerder je de juiste behandeling voor seborroïsch eczeem en haaruitval start, hoe eerder het zal beginnen terug te groeien. Zoek behandeling zodra je de eerste symptomen opmerkt.


Seborroïsch Eczeem en Dieet

Hoofdhuidproblemen en dieet gaan soms hand in hand. Je kunt seborroïsch eczeem uitlokken door een ongezond dieet te eten, en je kunt de symptomen van dermatitis verbeteren door een gezonder dieet te eten.

De hoofdhuidaandoening kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder een ongezond dieet. Enkele van de gebruikelijke voedingsmiddelen die huidaandoeningen zoals dermatitis kunnen uitlokken, zijn suikerhoudende dranken, snoep en geraffineerde voedingsmiddelen zoals witte bloem en brood.

Deze en soortgelijke voedingsmiddelen hebben een hoger gistgehalte en kunnen dus het risico op seborroïsch eczeem verhogen. Ze bevorderen de groei van verschillende gist-schimmels zoals candida albicans, die de huidaandoening veroorzaken.

Je kunt een paar maanden een gistvrij dieet proberen om te zien of het enig effect heeft op je hoofdhuid.

Als je meer wilt weten over dieet en hoofdhuid/huidaandoeningen, spreek dan met een medische professional.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram