Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is berg?

Berg is een zeer veel voorkomende aandoening die vaak bij baby's wordt gezien. Berg bestaat uit dode huidcellen en dode huidvetten die zich ophopen in de huid in plaats van normaal af te schilferen. De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan de talgklieren van de baby die beïnvloed worden door moederlijke hormonen. Het is echter niet bekend waarom sommige baby's wel berg krijgen en anderen niet.

Berg verschijnt als rode, bruinachtige of geelachtige olieachtige schilfers op de hoofdhuid. Het kan in een klein gebied of op de gehele hoofdhuid voorkomen. Het kan ook beginnen bij de wenkbrauwen of haarlijn.

Berg is volkomen onschadelijk, het is niet besmettelijk en het wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne. Dus je hoeft je niet te schamen als je baby het heeft. Het is heel gewoon.


Wie krijgt er berg?

Berg is een variant van de aandoening seborroïsch eczeem. Het wordt typisch aangeduid als berg wanneer de uitslag baby's en zuigelingen treft en als eczeem wanneer het volwassenen treft.

Hoewel berg baby's en zuigelingen treft, kan droge huid voor het eerst verschijnen bij volwassenen en adolescenten in de late puberteit of na de puberteit. Na de zuigelingenfase zal een kind geen berg of eczeem meer ontwikkelen - het zal alleen verschijnen in de late puberteit of na de puberteit.

Lees meer over:

Symptomen - hoe ziet berg eruit?

Zo verwijder je berg

Hoe voorkom je berg

Berg of seborroïsch eczeem?

Berg en eczeem lijken erg op elkaar, maar terwijl berg baby's en zuigelingen treft, is het eczeem dat volwassenen treft.

Seborroïsch eczeem (inclusief berg) staat ook bekend als seborroïsch eczeem. Het is een zeer veel voorkomende vorm van eczeem die jeuk, roodheid van de huid en droge, witachtige schilfers of geelachtige, olieachtige schilfers veroorzaakt. De schilfers komen voor op plaatsen waar veel talgklieren zijn, dus het zal typisch op de hoofdhuid zijn en mogelijk ook als een schilferig eczeem op het gezicht, vooral op het voorhoofd, wenkbrauwen, wimpers en neusvleugels.

Schilferig eczeem wordt veroorzaakt door een gist die leeft op de olieachtige huid, genaamd Pityrosporum Ovale.

Symptomen - hoe ziet berg eruit?

Berg verschijnt als geelachtige, bruinachtige of roodachtige schilfers op de hoofdhuid. Berg kan de gehele hoofdhuid bedekken en beginnen bij de haarlijn of beperkt zijn tot een kleiner gebied. In sommige gevallen kan het eczeem ook op het voorhoofd en/of de wenkbrauwen van het kind voorkomen.

Baby's kunnen vanaf een paar weken oud berg krijgen. Typisch groeien baby's vrij snel uit nieuwe uitbraken van berg; en meestal verschijnt er na 3-4 maanden geen nieuwe berg meer.

Berg is een vettige roos die duidelijk zichtbaar is. Het kan ook een lichte geur hebben. De geur wordt vaak omschreven als een beetje flauw. Het is volkomen onschadelijk voor je baby om berg te hebben, maar je moet ervoor zorgen dat je het verwijdert omdat het niet vanzelf weggaat. Bovendien kan de dunne laag roos uiteindelijk veranderen in een dikkere korst als het mag blijven zitten. Zodra de berg een dikke korst is geworden, is het ook moeilijker om ervan af te komen.

Berg houdt lichaamswarmte vast, dus een dikke laag berg kan bijzonder oncomfortabel zijn voor je kind. Het kan ook gaan jeuken. De meeste moeders en vaders vinden de aanblik van berg ook niet prettig, dus willen ze het verwijderd hebben.

Als je kind berg heeft, merk je dat snel op. Eerst als kleine roosjes en iets later - als het niet verwijderd wordt - als een dikke korst.


Berg op het voorhoofd

Berg wordt typisch gezien op de hoofdhuid, maar het kan ook op het voorhoofd en de wenkbrauwen verschijnen. Het ziet er hetzelfde uit, ongeacht waar het zich bevindt. En het moet op dezelfde manier worden behandeld.

Berg op het voorhoofd verschijnt als geelachtige, bruinachtige of roodachtige vlokken huid of schilfers die stevig aan de huid vastzitten. Op het voorhoofd zal de uitbraak zeer zichtbaar zijn, dus het beste wat je kunt doen is het behandelen zodra je het ziet. Als je niet zeker weet wat je baby op hun voorhoofd heeft, moet je het laten nakijken door een dokter of verpleegkundige. In sommige gevallen kan het eczeem zijn in plaats van berg.


Berg op het gezicht

Berg op de hoofdhuid komt vaak voor bij zuigelingen. Echter, in sommige gevallen kan de geelachtige, bruinachtige of roodachtige roos zich verspreiden naar het gezicht en mogelijk achter de oren. Als dit gebeurt, moet je het laten nakijken door een dokter.

Gezichtsberg is nog steeds onschadelijk, maar er moet mogelijk een andere vorm van behandeling worden gestart. Bijvoorbeeld, als er een infectie met bacteriën of schimmels wordt vermoed. De behandeling zou een speciale crème of antiroosshampoo met een antischimmeleffect kunnen zijn.


Berg bij volwassenen

Bij baby's staat dit bekend als berg, terwijl bij volwassenen de geelachtige, bruinachtige of roodachtige schilfers en korsten die zich op de hoofdhuid kunnen vormen, bekend staan als roos eczeem of seborroïsch eczeem.

Roos ontstaat wanneer dode huidcellen en dode huidvetten van de hoofdhuid worden afgestoten. Roos eczeem wordt veroorzaakt door een gist die leeft in de olieachtige huid, genaamd Pityrosporum Ovale. De gist leeft van nature op de huid, maar als het te gunstige omstandigheden krijgt om te groeien, kunnen roos en jeuk optreden.

Alle volwassenen kunnen roos ontwikkelen, zowel mannen als vrouwen, en het is een zeer veel voorkomende aandoening. Echter, mannen lijken vaker last te hebben van roos dan vrouwen.

Er lijkt geen verband te zijn tussen het hebben van berg als kind en het ontwikkelen van roos als volwassene.


Zo verwijder je berg

Berg is waterafstotend, dus alleen douchen helpt niet. Het vergt meer dan dat. Het kan verleidelijk zijn om de berg gewoon met een nagel weg te krabben, en op die manier kun je ook een groot deel van de roos verwijderen. Dit is echter geen goede methode omdat je het risico loopt te veel lagen huid te verwijderen, waardoor de huid van de baby rood en geïrriteerd kan worden.

Vraag altijd je dokter naar de behandelingsmogelijkheden voor berg en de keuze van producten.

Goede remedies en methoden als je berg wilt verwijderen:

 • Behandel met een kuur tegen berg. Er zijn gespecialiseerde producten beschikbaar om berg op de hoofdhuid te behandelen. Dit zijn producten die effectief vechten tegen en berg op de hoofdhuid en roos behandelen, maar zonder te hard te zijn voor de hoofdhuid. Je kunt deze producten bij de apotheek vinden.
 • Behandeling met olie of crème. De beste en meest effectieve manier om van berg af te komen, is door de huid zacht te maken. Dit kun je doen met olie of crème. Je kunt babyolie gebruiken, of misschien is je verteld dat je gewoon keukenolie zoals olijfolie of zonnebloemolie kunt gebruiken. Dat kan ook, maar het kan nogal vettig worden en het is niet de meest effectieve remedie.
 • Gebruik een borstel of dichte kam. Nadat de olie een tijdje heeft ingewerkt en de berg is losgekomen, kun je nu voorzichtig de berg wegwrijven, bijvoorbeeld met een zachte babytandenborstel of babyborstel. Je kunt ook een kam met dichte tanden gebruiken en voorzichtig het haar van je baby in de tegenovergestelde richting kammen.
 • Wassen met shampoo. Oliën en crèmes zijn vettig, dus ze moeten daarna worden afgeveegd of gewassen. Als je het wilt afwassen, onthoud dan dat zowel berg als olie waterafstotend zijn. Het kan daarom een goed idee zijn om shampoo op de hoofdhuid aan te brengen voordat je water in je haar doet. Je kunt babyshampoo of een andere geschikte shampoo gebruiken, zoals een gespecialiseerde shampoo voor berg en roos.

  Je zult berg zelden kunnen verwijderen met een enkele behandeling. Vaker wel dan niet, zul je een crème, olie of behandeling meerdere keren moeten aanbrengen. De berg kan ook opnieuw verschijnen, en dan zul je meerdere keren moeten behandelen.

  Als het je niet lukt om berg te verwijderen met de bovenstaande methoden, moet je je dokter of verpleegkundige ernaar laten kijken.


  Scalp Serum

  Een hoofdhuid serum is effectief tegen roos, droge hoofdhuid en jeukende hoofdhuid.

  Breng 's avonds hoofdhuid serum aan op de aangetaste delen van de hoofdhuid van je baby, laat het een nacht intrekken en was het de volgende ochtend af.

  Video: Hoe gebruik je producten voor droge en jeukende hoofdhuid


  Hoe voorkom je berg

  De beste manier om berg te voorkomen is een lichte dagelijkse massage van de hoofdhuid van je baby. Dit verhoogt de bloedcirculatie, wat kan helpen om de vorming van berg te voorkomen. Je kunt de hoofdhuid masseren met een handdoek, met een babytandenborstel of babyborstel, of voorzichtig het haar kammen met een fijngetande kam. De hoofdhuid van je baby kan gemakkelijk een lichte massage weerstaan en zolang je de zachte plek (fontanel) maar zachtjes aanraakt, gebeurt er niets.

  Naast de dagelijkse massage kun je een hoofdhuidbehandeling gebruiken. Dit kan het Scalp Serum van Australian Bodycare zijn, dat tea tree olie bevat, bekend om zijn effectiviteit tegen bacteriën, jeuk en irritatie van de huid. Scalp Serum is verzachtend en voedend, en je kunt het dagelijks gebruiken omdat het 100% natuurlijke actieve stoffen bevat. Echter, traditionele medicijnen en crèmes voor berg, roos, bacteriën en schimmels kunnen slechts voor een beperkte tijd worden gebruikt.

  Hoofdhuid Serum
  Hoofdhuid bevochtiger tegen roos, jeukende, droge en schilferende hoofdhuid
  +15.000 reviews
  Normale prijs Vanaf €14,99
  Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
  Hoofdhuid Serum

  Oorzaken van berg bij baby's

  Berg en roos treden typisch op waar de huid olieachtig is en waar veel talgklieren zijn. Dit omvat de hoofdhuid. Normaal gesproken worden dode huidcellen en dode huidvet afgestoten, maar wanneer ze zich ophopen in de huid, zullen ze verschijnen als geelachtige, bruinachtige of roodachtige roos, oftewel berg.

  Er wordt gedacht dat berg optreedt omdat de talgklieren van de baby worden beïnvloed door hormonen van de moeder. Echter, de exacte reden waarom sommige baby's berg ontwikkelen is niet bekend. Daarom is het ook niet bekend waarom sommige baby's wel berg krijgen en anderen niet.

  Gelukkig is berg volkomen onschadelijk en behandelbaar, dus er is geen reden tot alarm als je baby berg heeft.


  FAQ over berg


  Wat is berg?

  Berg bestaat uit dode huidcellen en dode huidvet die zich in de huid hebben opgehoopt in plaats van zoals normaal te worden afgestoten. Berg verschijnt als geelachtige, bruinachtige of roodachtige vettige schilfers, typisch op de hoofdhuid.


  Is berg gevaarlijk?

  Berg is niet gevaarlijk en veroorzaakt geen overlast voor de baby. Als de berg echter verandert in een dikke korst, kan de korst gaan jeuken en enig ongemak veroorzaken omdat berg de lichaamswarmte vasthoudt. Dus, berg is niet gevaarlijk, maar het ziet er niet mooi uit, wat de reden is waarom de meeste mensen het van de hoofdhuid van hun baby willen verwijderen.


  Hoe verwijder je berg?

  De beste, zachtste en meest effectieve manier om berg te verwijderen, is het gebruik van olie of een gespecialiseerde behandeling en tegelijkertijd licht en zachtjes de hoofdhuid te masseren. Je kunt de hoofdhuid van je baby masseren met een zachte babytandenborstel, babyborstel of voorzichtig met een fijne kam. Wees niet bang om de hoofdhuid van je baby te masseren zolang je het zachtjes en voorzichtig doet.


  Waarom krijg je berg?

  Het is niet precies bekend waarom baby's berg krijgen. Berg bestaat uit dode huidcellen en dode huidvet die zich in de huid ophopen in plaats van af te stoten. Berg verschijnt typisch als de baby een paar weken oud is en verdwijnt meestal tegen de tijd dat de baby een paar maanden oud is, uiterlijk.


  Hoe behandel je berg?

  De beste en meest effectieve manier om berg te behandelen is met een gespecialiseerde olie of behandeling. De olie of behandeling lost de berg op, waarna je de berg voorzichtig kunt verwijderen door lichtjes over de huid te masseren of te wrijven. Vervolgens kun je een gespecialiseerde shampoo of hoofdhuidbehandeling gebruiken als preventieve maatregel om te voorkomen dat de roos terugkeert.

  Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram