Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wondjes op de hoofdhuid – wat is dat?

Wondjes op de hoofdhuid is iets waar veel mensen gedurende korte of langere tijd last van kunnen hebben. De oorzaak is vaak jeuk op de hoofdhuid, maar er kunnen ook andere redenen voor zijn.  

Iedereen kan wondjes op de hoofdhuid krijgen: volwassenen, kinderen en zelfs kleine baby's. Voor iedereen geldt dat je de wondjes niet moet negeren en gewoon wachten tot ze vanzelf weer weggaan, omdat dat kan leiden tot infecties en ontstekingen.  

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Wat zijn de symptomen van wondjes op de hoofdhuid?

Wondjes op de hoofdhuid kunnen alles, van kleine zweertjes tot witte wondjes op de hoofdhuid zijn, tot grote open wonden of zelfs wonden die etteren.

Een klein wondje doet zelden pijn en misschien merk je het niet eens. Maar de voorafgaande symptomen omvatten vaak jeuk die je vast wel hebt gemerkt. Grote wonden, die misschien open en etterend zijn, moet je snel behandelen, want ze zijn heel pijnlijk.

Open en etterende wonden op de hoofdhuid

Heb je etterende of open wondjes op de hoofdhuid, dan kunnen de symptomen naast de wond zelf ernstige jeuk, zwelling, je onwel voelen en wellicht koorts zijn. Open en etterende wondjes zien er griezelig uit, zelfs als je haar ze misschien gedeeltelijk bedekt.

Als je een wondje op de hoofdhuid of elders op het lichaam hebt, en je ervaart plotseling symptomen zoals je onwel voelen, koorts, roodheid, zwelling en pijn, moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Want dat kan onder meer betekenen dat je bloedvergiftiging hebt opgelopen. In elk geval is het belangrijk om de wond te behandelen, zodat deze zich niet verder ontwikkelt.


Wat zijn de oorzaken van wondjes op de hoofdhuid?

Wondjes op de hoofdhuid kunnen worden veroorzaakt door iets heel banaals, waar je de oorzaak van kent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gewoon ergens tegenaan bent gelopen en een kras hebt opgelopen, een muggenbeet hebt gekregen, die je hebt opengekrabd of dat je aan een puistje op je hoofdhuid hebt gepeuterd. Hoewel de oorzaak voor de hand kan liggen, moet je een wondje op de hoofdhuid toch steeds in de gaten houden, zodat er geen ontsteking en infectie in de wond ontstaat.

In de meeste gevallen is de oorzaak van wondjes op de hoofdhuid volkomen onschadelijk. Vaak zijn ze te wijten aan jeuk, die natuurlijk om een bepaalde reden is ontstaan en waarvan de oorzaak moet worden vastgesteld. Maar als je een wondje op de hoofdhuid hebt dat maar niet wil genezen, moet je het laten controleren door je huisarts. In zeldzame gevallen kan de oorzaak namelijk huidkanker zijn.

Zie ook: Tea Tree Olie shampoo zonder parabenen

Wondjes kunnen worden veroorzaakt door jeuk aan de hoofdhuid

De meest voorkomende oorzaak van wondjes op de hoofdhuid is typisch jeuk. Je kent het wel: wanneer je huid jeukt, krab je je en kan de huid opengaan en een wondje ontstaan.

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan onder meer te wijten zijn aan luizen of huidaandoeningen zoals rooseczeem, die bij baby‘s berg wordt genoemd, psoriasis, schimmelroos of een droge hoofdhuid. Stress kan ook jeuk veroorzaken.

Jeuk kan ook komen door zonne-eczeem dat te wijten is aan overgevoeligheid voor de zon. In veel gevallen wordt de jeuk op de hoofdhuid echter veroorzaakt door contactdermatitis. Dat is het eczeem dat optreedt wanneer je in aanraking bent geweest met een stof waar je niet tegen kunt. De huid raakt geïrriteerd en er ontstaat een allergische reactie. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om chemische stoffen in shampoos, haarverf, parfums en cosmetica.

Wondjes als gevolg van haarextensies, haarverf of bleken

Chemicaliën zijn agressief voor de huid en de chemische stoffen in haarverf en bleekproducten kunnen een heftige reactie op de hoofdhuid teweegbrengen. Dermatologen kunnen rapporteren over gevallen van ernstige brandwonden met grote open en etterende wonden op de hoofdhuid na het gebruik van verschillende haarkleuren en bleekmiddelen. In de meeste gevallen gaat het niet zo fout, maar het zijn agressieve chemicaliën die gebruikt worden, en niet iedereen kan er tegen.

Haarextensies kunnen ook wondjes op de hoofdhuid veroorzaken. De reden is dat extensies je een sterke jeuk op de hoofdhuid kunnen geven, onder andere omdat het haar aan elkaar plakt en moeilijk te wassen is, te strak zit enzovoort.


Hoe kun je schrammen en wondjes op de hoofdhuid behandelen?

Als je schrammen op de hoofdhuid moet behandelen, is het in de eerste plaats belangrijk om te voorkomen dat er infecties en ontstekingen in de schrammen ontstaan. Hier kun je een huidvriendelijk en antibacterieel middel gebruiken om op de schrammen te smeren.

Daarnaast gaat het er grotendeels om de oorzaak van de wondjes aan te pakken.

Zijn de wondjes bijvoorbeeld het gevolg van psoriasis, dan is het belangrijk dat je voor psoriasis wordt behandeld.

Krijg je wondjes op de hoofdhuid als gevolg van schimmel, gebruik dan een shampoo met schimmeldodend effect.

Is het gewoon je haarshampoo die je jeuk op de hoofdhuid geeft, dan zal het vaak helpen om over te schakelen naar een mildere shampoo tegen een jeukende hoofdhuid.

LEES OOK: Schimmel op de hoofdhuid – Weg met schimmel op de hoofdhuid

Velen hebben baat bij een shampoo of oliën en natuurlijke Tea Tree Olie of aloë vera, die beide goed zijn tegen jeuk.

Is er sprake van open en etterende wondjes op de hoofdhuid, dan moet je die laten behandelen door de huisarts, omdat zo‘n wonde extra behandeling kan vereisen.

Video: 3 effectieve stappen tegen hoofdhuidproblemen

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Hoe kun je wondjes op de hoofdhuid voorkomen?

Heb je een wondje op de hoofdhuid gekregen, dan is het uiteraard belangrijk om meteen behandeld te worden. Maar daarna is het even belangrijk om de reden dat je een wondje hebt gekregen weg te nemen. Als je wondjes op de hoofdhuid hebt, bijvoorbeeld als gevolg van jeuk, is het daarom belangrijk om de oorzaak van de jeuk te verwijderen – anders heb je binnen de kortste keren weer nieuwe wondjes.

Om jeuk en wondjes op de hoofdhuid te voorkomen, is het altijd een goed idee om milde, huidvriendelijke producten te gebruiken. Dat is vooral belangrijk als je weet dat je een gevoelige huid hebt of misschien last hebt van allergieën of eczeem elders op je lichaam.

Chemische stoffen kunnen agressief zijn voor de huid. Als je huidirritatie of jeuk hebt na het verven of bleken van je haar, moet je misschien overwegen of je daarmee door moet gaan of in plaats daarvan genoegen nemen met de haarkleur die je nu hebt. Wellicht kun je alternatieve, natuurlijke producten vinden in plaats van producten met chemische stoffen.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram