Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe ziet vet haar eruit en hoe voelt het aan?

Het haar is een van de meest zichtbare delen van het uiterlijk, dus het is echt ongemakkelijk als het er niet uitziet zoals we willen. Gezond en goed verzorgd haar staat bij veel mensen bovenaan op het verlanglijstje.

Daarom is het niet leuk als de hoofdhuid vet is, want dan kleeft pasgewassen haar snel samen en ziet het er slap en saai uit. We associëren vet haar ook vaak met onverzorgd haar. En natuurlijk, kan het haar vet worden als je het niet heel vaak wast. Maar in feite is het tegenovergestelde vaak het geval: Het haar wordt vet, omdat we het te vaak wassen.

Als er meerdere dagen verstrijken tussen wasbeurten, krijgt iedereen vet haar, maar sommigen krijgen dat al na een halve dag.  En dat is helemaal niet leuk. Vooral jonge mensen en volwassenen hebben problemen met vet haar, kort na een wasbeurt.

Gelukkig zijn er goede manieren om vet haar nieuw leven in te blazen. Het draait vooral om het opvolgen van wat een goed advies over haar en hoe het te wassen.

Heb je problemen met je hoofdhuid en niet met vettig haar? Lees dan onze gids over problemen met de hoofdhuid.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

Wat zijn de oorzaken van vettig haar?

In de hoofdhuid hebben we veel talgklieren, net zoals in onze huid op de rest van het lichaam (met uitzondering van de handpalmen en voetzolen). De functie van de talgklieren is talg produceren met vet en dode huidcellen. De talg moeten onze huid beschermen, waardoor deze waterdicht wordt, niet uitdroogt en te kwetsbaar wordt.

Frequent wassen

Wanneer we het haar wassen, ontvetten we de hoofdhuid. We verwijderen de natuurlijke vetlaag. Voor het lichaam is dat een teken dat de talgklieren (haarzakjes) meer talg moeten produceren, om de hoofdhuid te beschermen tegen uitdroging. Wanneer de hoofdhuid meer talg produceert, worden de hoofdhuid en het haar vetter. Dan haasten we ons weer met ons haar te wassen, om dit vette uitzien te verhelpen. En dan is de cyclus begonnen.

Regelmatige wasbeurten zijn daarom een van de grootste boosdoeners bij vet haar. Over het algemeen krijgt zowel je haar als je hoofdhuid het zwaar te verduren, als je je haar wast. Frequente wasbeurten zijn nog erger, waardoor dagelijks wassen dus geen goed idee is.

Hormonale invloeden

Tijdens de puberteit verandert er heel veel in het lichaam en wordt er een groot aantal extra hormonen gevormd. Wanneer er teveel hormonen geproduceerd worden, wordt er ook meer talg in de talgklieren geproduceerd. Dat kan ertoe leiden dat de talgklieren verstopt raken, waardoor mee-eters of puistjes gevormd worden. In het haar en op de hoofdhuid leidt de verhoogde talgproductie ertoe, dat het haar vet wordt. Een overproductie van hormonen kan dus de oorzaak zijn van zowel vette en onzuivere huid, als vettig haar.

Het is niet alleen in de puberteit, dat we hormonale veranderingen meemaken en dus vatbaarder zijn voor vet haar. Het kan ook later in het leven gebeuren. Voor vrouwen kan het bijvoorbeeld in verband worden gebracht met het niet langer innemen van de anticonceptiepil of met zwangerschap. En voor beide geslachten kan het in verband worden gebracht met stress, die ook een invloed heeft op de hormonale balans.

Net als sommigen genetisch vatbaar kunnen zijn voor een onzuivere huid, kun je ook een genetische aanleg hebben voor een overproductie van talg en dus om vet haar te krijgen.

Stress

Stress beïnvloedt niet alleen de psyche. Er kunnen ook lichamelijke gevolgen zijn. Stress beïnvloedt het hormonale evenwicht en het kan, zoals hierboven vermeld, invloed hebben op het haar. Het haar kan de neiging hebben sneller vetter te worden wanneer we gestrest zijn.

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl

Het is belangrijk om gezond te leven en te eten – om verschillende redenen. Jouw eetgewoonten en levensstijl kunnen ook invloed hebben op je haar.

Veel “lege” koolhydraten, te veel suiker en te weinig groenten, is allemaal niet goed voor het lichaam – en ook niet voor het haar en de hoofdhuid. Het kan een verhoogde neiging tot vet haar veroorzaken.


Wat kun je doen tegen vet haar?

Als je vettig haar hebt, moet je er extra goed voor zorgen. Dat betekent echter niet, dat je het extra moet wassen. Integendeel.

Vermijd dagelijkse wasbeurten

Het kan dan moeilijk zijn de verleiding te weerstaan om vet haar te wassen, maar een wasbeurt uitstellen is eigenlijk het beste wat je kunt doen. Idealiter was je je haar twee keer per week. Maar als je eraan gewend bent om je haar elke dag te wassen, omdat het heel snel vet wordt, zul je waarschijnlijk geen zin hebben van zeven wasbeurten per week, naar twee wasbeurten per week om te schakelen.

In plaats daarvan kun je dit met een overgangsperiode doen. Begin met je haar om de twee dagen, in plaats van elke dag te wassen. Zodra je dit een paar weken gedaan hebt, kun je nog een dag overslaan, zodat je je haar nog maar om de drie dagen wast.

Kies shampoo afhankelijk van de hoofdhuid

Je moet dagelijks wassen vermijden wanneer je vet haar hebt. Wanneer je je haar moet wassen, is het belangrijk dat je een shampoo kiest gebaseerd op je hoofdhuid.

Velen van ons hebben de neiging om shampoo te kiezen gebaseerd op het haar, maar eigenlijk moet je in eerste instantie shampoo kiezen gebaseerd op de toestand van je hoofdhuid. Als het haar droog is en gespleten punten heeft, en de hoofdhuid vet is, moet je een shampoo voor vet haar selecteren, en moet je je haarpunten verzorgen met andere haarproducten.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

 

Shampoo voor vet haar

De shampoo die je kiest moet dus een speciale shampoo voor vet haar zijn. Er bestaat een weelde aan merken op de markt in verschillende prijsklassen. Er zit niets anders op dan te blijven proberen, totdat je de juiste shampoo tegen vet haar vindt, die bij jouw haar past.

Het is een goed idee om je kapper om advies vragen. Hij of zij heeft verstand van haar en de hoofdhuid kan je daarom goed begeleiden.

Er zijn een aantal shampoos die natuurlijke ingrediënten of kruidenextracten bevatten, die gunstig zijn in de strijd tegen vet haar. Tea Tree Olie (Theeboomolie) is onder andere bekend om zijn doeltreffendheid tegen een resem huidproblemen en is ook goed voor het verwijderen van vet aan de haarwortels. Kruiden zoals brandnetel, rozemarijn en kamille staan er ook om bekend effectief te zijn tegen vet haar.

Droogshampoo voor dagen zonder wassen

De dagen waarop je je haar niet wast, kun je een droogshampoo gebruiken. Deze absorbeert vet van de hoofdhuid en op die manier kun je ervoor zorgen dat je haar er heel wat minder vet uitziet. Een droogshampoo wordt hoofdzakelijk gebruikt op de hoofdhuid, bij de haarwortels, maar je kunt het ook gebruiken voor de rest van het haar, als je denkt dat het er vet uitziet.

Speciale behandeling voor vet haar

Wil je iets meer doen voor je haar, dan kun je het af en toe verzorgen met een goede crème voor vet haar. Je kunt deze kopen bij de kapper. Maar zorg ervoor dat je er een koopt, die speciaal is gemaakt voor vet haar.

Wil je niet zoveel geld uitgeven aan een haarbehandeling, of heb je liever een haarbehandeling met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, dan kun je je eigen crème maken. Je kunt veel verschillende recepten voor zulke crèmes vinden, inclusief crèmes speciaal voor vet haar. De ingrediënten kunnen sterk variëren, zoals bijvoorbeeld eieren, honing, avocado, banaan, bier, kokosolie, bakpoeder en maïzena. Verkies je in het algemeen biologische producten, kies dan voor biologische ingrediënten, zodat jouw haarcrème 100% biologisch is.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

Stoppen met het haar te wassen

Hele andere koek is de beweging die ervoor pleit, volledig te stoppen met het haar te wassen om chemische stoffen, die het natuurlijk evenwicht en de talgproductie verstoren, tegen te gaan. Deze beweging wordt de “No poo”-beweging genoemd.

Zo wordt er beweerd dat het haar en de hoofdhuid na een tijdje een natuurlijk evenwicht vinden, waarbij er niet te veel talg produceert wordt. Dat pad is echter erg lang en het stinkt ook een beetje. Velen zijn echter sceptisch over de vraag of het echt mogelijk is, om het haar volledig zelfreinigend te maken.

Een compromis zou zijn, het haar heel wat minder vaak te wassen dan nu en een shampoo op basis van natuurlijke ingrediënten met zo weinig mogelijk chemicaliën te gebruiken.


Goede raad tegen vet haar

Als je vet haar hebt, zul je waarschijnlijk net als de meesten, de gewoonte hebben je haar heel vaak te wassen. Dat is echter een heel slecht idee, omdat het er gewoon voor zorgt, dat het haar nog vettiger wordt. Maar wat kun je doen, om van vet haar af te komen?

Tips om vet haar te voorkomen

 1. Ten eerste moet je voorkomen dagelijks je haar te wassen. Twee keer per week is optimaal.
 2. Leef en eet gezond. Stress en ongezonde eetgewoonten en levensstijlen zijn ook van invloed op je haar.
 3. Kies een goede shampoo en conditioner, speciaal voor vet haar en gebruik droogshampoo op de dagen, dat je je haar niet wast.
 4. Gebruik een goede haarcrème, die je helpt het vetevenwicht van de hoofdhuid te corrigeren.
 5. Probeer eens de shampoo in droog haar te doen, het een tijdje te laten zitten en dan het haar te wassen. Op die manier krijgt de shampoo tijd om een beetje langer in te werken, dan bij een normale wasbeurt onder de douche.
 6. Zeer weinigen van ons denken hieraan, maar eigenlijk moet je altijd je haar tweemaal wassen. In eerste instantie reinig je het haar van vet, vuil en stylingproducten. Daarna kan de shampoo dieper gaan, om zo het haar en vooral de hoofdhuid te verzorgen.
 7. Als je de neiging hebt vet haar en een vette hoofdhuid te hebben, moet je niet te veel met je vingertoppen op de hoofdhuid masseren, wanneer je de shampoo in je haar doet. Dat kan namelijk helpen, om de productie van vet op de hoofdhuid te stimuleren.
 8. Vergeet niet dat conditioner alleen aan de uiteinden van het haar gebruikt moet worden. Het mag niet op de hoofdhuid worden ingewreven, want dan kan dit de hoofdhuid vetter maken. Daarom is het ook een goed idee, om een geschikte conditioner te gebruiken voor vet haar.
 9. Haardrogers zijn agrressief voor het haar. Ze kunnen het haar uitdrogen, maar ze kunnen er ook toe leiden dat het haar vetter wordt. Dus hou je in met de föhn en laat in plaats daarvan je haar zo vaak mogelijk aan de lucht drogen.
 10. Was altijd je haar in lauw water in plaats van warm water. Warm water kan ertoe leiden, dat je haar nog vetter wordt.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

FAQ over vet haar


Ik heb vet haar – wat moet ik doen?

Het belangrijkste advies in de strijd tegen vet haar is, om het niet elke dag te wassen, want dan zal de hoofdhuid alleen maar meer vet produceren. In het begin kan dat moeilijk zijn, omdat het haar er vettig uitziet, maar uiteindelijk zul je resultaten zien. Gebruik eventueel een droogshampoo op de dagen dat je je haar niet wast. Denk er in het algemeen aan een goede shampoo, speciaal voor vet haar, te kiezen.


Waarom is mijn haar zo vet?

Haar wordt vet wanneer de talgklieren (haarzakjes) in de hoofdhuid te veel talg produceren. De reden hiervoor kan zijn dat je je haar heel vaak wast, waardoor de hoofdhuid ontvetten wordt. Dit leidt ertoe dat het lichaam reageert met overproductie van talg. Deze overproductie kan ook hormonaal teweeggebracht worden of veroorzaakt worden door stress, een ongezonde levensstijl of ongezonde eetgewoonten.


Is vet haar gezond?

Vet haar is niet ongezond. Het wijst er gewoon op dat het haar en de hoofdhuid te veel vet produceren. Er zijn ook mensen die geloven dat vet haar zelfs gezond is.


Wat is vet haar?

Haar wordt vet wanneer de talgklieren (haarzakjes) in de hoofdhuid te veel talg produceren. De reden hiervoor kan zijn dat je je haar teveel wast. Dat droogt de hoofdhuid uit, waardoor die meer vet (talg) begint te produceren ter compensatie. De overproductie van vet kan ook worden veroorzaakt door een hormonaal onevenwicht, stress of ongezonde voeding en levensstijl.


Wat helpt tegen vet haar?

De beste remedie tegen vet haar is het aantal wasbeurten te verminderen, zodat je je haar maar twee keer per week wast. Daarnaast kun je profiteren van het gebruik van shampoo, conditioner en haarcrème, die speciaal gemaakt zijn voor de vette hoofdhuid.


Wat zijn de oorzaken van vet haar?

Vet haar wordt veroorzaakt wanneer de talgklieren (haarzakjes) in de hoofdhuid te veel talg produceren. Wanneer de hoofdhuid te veel vet produceert, zal het vet zich verspreiden naar het haar, wat er dan vet zal uitzien.


Hoe voorkom je vet haar?

De beste remedie tegen vet haar is voorkomen dat de hoofdhuid te veel talg produceert. Het is nodig dat je zelf de hoofdhuid niet onnodig ontvet. Frequent wassen ontvet de hoofdhuid, dus dit moet je vermijden. Daarnaast moet je shampoo, conditioner en haarcrème gebruiken, die mild is en de hoofdhuid verzorgt.


Kan men vet haar erven?

Vet haar kan enigszins erfelijk zijn, omdat je genetische aanleg kunt hebben om te veel talg te produceren. In de meeste gevallen wordt vet haar echter veroorzaakt door factoren zoals, te vaak wassen, een verkeerde shampoo, stress, ongezonde voeding en levensstijl of een hormonale onbalans in het lichaam.

2 producten voor vet haar
Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2 producten voor vet haar - Tea Tree Shampoo en scrub voor vette hoofdhuid en haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram