Zo ontdoet u zich van een droge hoofdhuid

Professioneel bijgewerkt: 2 December 2020

Een droge hoofdhuid is een hoofdhuid geïrriteerd en uitgedroogd is en die dorst naar zachte verzorging en behandeling. Hier kunt u meer lezen over de symptomen en oorzaken van een droge hoofdhuid en hoe u dit het best behandelt en voorkomt.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Een droge en schilferige hoofdhuid – wat betekent het?

Droge hoofdhuid staat vaak gelijk aan een jeukende hoofdhuid. Wanneer de hoofdhuid droog is, is dat omdat de huid is ontvet en gedroogd is. Dat veroorzaakt meestal jeuk. Het is belangrijk dat u iets doet aan een droge hoofdhuid, anders loopt u het risico dat u wondjes in uw hoofdhuid maakt, die toegang kunnen bieden aan bacteriën.

Problemen met de hoofdhuid, met inbegrip van droge hoofdhuid, hebben niets te maken met leeftijd of geslacht. Iedereen kan dus een droge hoofdhuid krijgen.


Wat zijn de symptomen van een droge hoofdhuid?

Wanneer men een droge hoofdhuid heeft, kan men misschien merken dat men droge, witte vlokken van de hoofdhuid kan krabben. Velen geloven daardoor dat ze roos in het haar hebben. Maar een droge hoofdhuid en roos zijn niet hetzelfde. Roos is te wijten aan een overvloed van een gist op de huid en geeft geelachtige, vette roosvlokken, , terwijl een droge en schilferige hoofdhuid te wijten is aan uitdroging van de huid.

Vaak ontdekt men pas dat de hoofdhuid daadwerkelijk droog is wanneer het begint te jeuken. Een jeukende hoofdhuid is dus een typisch symptoom. Hier is het natuurlijk belangrijk dat u meteen onderzoekt of de jeuk wordt veroorzaakt door luizen.

Erg droge hoofdhuid

Een zeer droge hoofdhuid kan barsten in de hoofdhuid veroorzaken, en het voelt alsof de huid strakker zit. De meeste mensen met een zeer droge hoofdhuid ervaren ook een ernstige jeuk. Vanaf hier is het niet ver naar wondjes op de hoofdhuid. Het is daarom belangrijk dat u reageert en een goede behandeling vindt als u een zeer droge hoofdhuid heeft.

Veel mensen ervaren problemen met een zeer droge hoofdhuid en droge huid over het algemeen vaker in de winter. In de winter zijn de kou, de wind en de lage luchtvochtigheid medeplichtig aan het fellere uitdrogen van de huid dan in de zomer. Daarom hebben we extra verzorging van de huid en de hoofdhuid nodig in de winter. Het is belangrijk goede producten tegen een droge huid te kiezen.


Hoe kan men een droge hoofdhuid behandelen?

Een droge hoofdhuid moet worden behandeld met vocht en een zachtaardige verzorging. Het is belangrijk dat u geen producten gebruikt die de uitdroging van de hoofdhuid erger maken.

De huid op het gezicht en het lichaam kunnen we insmeren met verzorgende en voedende crèmes als ze te droog wordt. Dit is moeilijker in de hoofdhuid dankzij het haar. In plaats daarvan moeten we de hoofdhuid verzorgen met een milde, huidvriendelijke en voedende shampoo die geschikt is voor droge hoofdhuid en daarna met een conditioner voor droge hoofdhuid. Als u een zeer droge hoofdhuid heeft, kan het nodig zijn om een crème te gebruiken.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

Natuurlijke oliën voor de behandeling van droge hoofdhuid

Is uw hoofdhuid zeer droog en schilferige, kan het nodig zijn om hier en nu meer te doen op dan alleen een meer geschikte shampoo voor droge hoofdhuid te kopen. U kunt onder andere een intensievere behandeling van een droge hoofdhuid krijgen met natuurlijke oliën die zeer voedend en verzorgend inwerken op de huid.

Veel mensen merken dat oliën zoals olijfolie, kokosolie en tea tree olie (theeboomolie) een effectieve werking heeft op droge hoofdhuid. De oliën zijn mild en huidvriendelijk en daarom ook zacht voor de huid.

Als u een zeer droge hoofdhuid heeft die u zelf niet kan behandelen, of als u wondjes op de hoofdhuid krijgt, moet u uw arts opzoeken, aangezien er dan ook andere oorzaken voor uw droge hoofdhuid kunnen zijn. Dit kunnen onder andere huidaandoeningen zoals seborroïsch eczeem, psoriasis, schimmel of roos.


Procedure: Zo behandelt u een droge hoofdhuid – 3 eenvoudige en efficiënte stappen..

1. Smeer Scalp Cure in op de hoofdhuid laat het ’s nachts zitten voor een optimaal effect. Gebruik het één tot twee keer per week.

2. Was het haar met water en gebruik de Hair Clean shampoo. Masseer het goed in op de hoofdhuid en spoelen het af met schoon water. Voor dagelijks gebruik.

3. Geef uw haar extra zorg, gebruik Hair Care conditioner nadat u het heeft gewassen.

Video: Zo behandelt u een droge hoofdhuid – 3 eenvoudige en efficiënte stappen. Producten speciaal ontwikkeld voor een droge hoofdhuid.


Hoe kan men een droge hoofdhuid voorkomen?

U haar wassen droogt de huid uit, en indien u een droge hoofdhuid heeft moet u spaarzaam omspringen met wasbeurten. Elke dag wassen is te veel voor zowel het haar als de hoofdhuid. Een paar keer per week is beter.

Gebruik shampoo voor droge hoofdhuid

Naast het te vaak wassen vermijden, moet u ook kijken naar welke shampoo u gebruikt. Misschien gebruikt u een shampoo die is te hard is voor uw hoofdhuid. Wanneer u problemen met uitdroging van de hoofdhuid, gebruikt u beter een milde, huidvriendelijke shampoo voor droge hoofdhuid. Kies bij voorkeur een shampoo zonder parfum.

Het is mogelijk dat één iemand in een gezin een droge hoofdhuid heeft terwijl een ander gezinslid een vette hoofdhuid heeft. Er zal dus doorgaans nood zijn aan verschillende soorten shampoo voor de verschillende gezinsleden. Een groot deel van de oplossing kan dus bestaan in het kopen van de juiste en individuele shampoos voor elk lid.

Hier hebben we een shampoo speciaal voor droge hoofdhuid.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

Wees voorzichtig met stylingproducten

Shampoo moet worden gebruikt in het haar en op de hoofdhuid. Conditioner mag echter alleen worden gebruikt in het haar. En stylingproducten voor het haar horen ook niet thuis op de hoofdhuid. Bij het gebruik van styling producten, is het een goed idee om ervan bewust te zijn of u deze inmasseert op de hoofdhuid of niet. Ze zijn alleen goed voor het haar en daarom kunt u ze best van de hoofdhuid weghouden, waar ze kunnen bijdragen aan de uitdroging, of in sommige gevallen zelfs de hoofdhuid onnodig vet maken.

De warme lucht van de föhn heeft een uitdrogend effect op zowel het haar als de hoofdhuid. U kunt eventueel een tijdje overschakelen naar de functie met koude lucht.


Wat zijn de oorzaken van een zeer droge hoofdhuid?

In de hoofdhuid hebben we, net zoals op de rest van het lichaam, heel wat talgklieren. De functie van de talgklieren is talg produceren met vet en dode huidcellen. De talg moeten onze huid beschermen, waardoor ze waterdicht wordt niet uitdroogt en te kwetsbaar wordt. Talgproductie zorgt er ook voor dat het haar niet te droog wordt.

Indien de natuurlijke talgproductie om de een of andere reden niet hoog genoeg is, zult u merken dat uw hoofdhuid droog wordt. Oudere mensen produceren in het algemeen niet meer zoveel talg, waardoor zij bijzonder kwetsbaar zijn voor droge hoofdhuid.

Er kunnen echter nog andere oorzaken van een droge hoofdhuid zijn. Aandoeningen zoals een laag of hoog metabolisme, diabetes, lever- of nierziektes, astma, eczeem, allergieën en bepaalde medicijnen kunnen leiden tot een droge huid. Als u te weinig water drinkt, ongezond eet of een gebrek aan vitaminen heeft, kan dit ook leiden tot een droge huid.

Een droge hoofdhuid wordt vaak veroorzaakt door externe factoren. Wanneer we het haar wassen, ontvetten we de hoofdhuid. Wassen we het haar een beetje te vaak, of gebruiken we een te harde shampoo, riskeren we een zeer droge hoofdhuid te krijgen. Stylingproducten voor het haar en het gebruik van een föhn kunnen ook factoren zijn die bijdragen tot de uitdroging van de hoofdhuid.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken