Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Een droge en schilferige hoofdhuid – wat betekent het?

Droge hoofdhuid staat vaak gelijk aan een jeukende hoofdhuid. Wanneer de hoofdhuid droog is, is dat omdat de huid is ontvet en gedroogd is. Dat veroorzaakt meestal jeuk. Het is belangrijk, dat je iets doet aan een droge hoofdhuid, anders loop je het risico, dat je wondjes in jouw hoofdhuid maakt, die toegang kunnen bieden aan bacteriën.

Problemen met de hoofdhuid, met inbegrip van droge hoofdhuid, hebben niets te maken met leeftijd of geslacht. Iedereen kan dus een droge hoofdhuid krijgen.


Wat zijn de symptomen van een droge hoofdhuid?

Wanneer iemand een droge hoofdhuid heeft, kan diegene misschien merken, dat er droge, witte vlokken van de hoofdhuid afkomen bij het krabben. Velen geloven daardoor dat ze roos in het haar hebben. Maar een droge hoofdhuid en roos zijn niet hetzelfde. Roos is te wijten aan een overvloed van een gist op de huid en geeft geelachtige, vette roosvlokken, terwijl een droge en schilferige hoofdhuid te wijten is aan uitdroging van de huid.

Vaak ontdekt men pas dat de hoofdhuid daadwerkelijk droog is wanneer het begint te jeuken. Een jeukende hoofdhuid is dus een typisch symptoom. Hier is het natuurlijk belangrijk, dat je meteen onderzoekt of de jeuk wordt veroorzaakt door luizen.

Erg droge hoofdhuid

Een zeer droge hoofdhuid kan barsten in de hoofdhuid veroorzaken, en het voelt alsof de huid strakker zit. De meeste mensen met een zeer droge hoofdhuid ervaren ook een ernstige jeuk. Vanaf hier is het niet ver naar wondjes op de hoofdhuid. Het is daarom belangrijk, dat je reageert en een goede behandeling vindt, als je een zeer droge hoofdhuid hebt.

Veel mensen ervaren problemen met een zeer droge hoofdhuid en droge huid over het algemeen vaker in de winter. In de winter zijn de kou, de wind en de lage luchtvochtigheid medeplichtig aan het fellere uitdrogen van de huid dan in de zomer. Daarom hebben we extra verzorging van de huid en de hoofdhuid nodig in de winter. Het is belangrijk goede producten tegen een droge huid te kiezen.


Hoe kun je een droge hoofdhuid behandelen?

Een droge hoofdhuid moet worden behandeld met vocht en een verzachtende verzorging. Het is belangrijk, dat je geen producten gebruikt, die de uitdroging van de hoofdhuid erger maken.

De huid op het gezicht en het lichaam kunnen we insmeren met verzorgende en voedende crèmes, als deze te droog wordt. Dit is moeilijker voor de hoofdhuid, door het haar. In plaats daarvan moeten we de hoofdhuid verzorgen met een milde, huidvriendelijke en voedende shampoo, die geschikt is voor droge hoofdhuid en daarna met een conditioner voor droge hoofdhuid. Als je een zeer droge hoofdhuid hebt, kan het nodig zijn om een crème te gebruiken.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Natuurlijke oliën voor de behandeling van droge hoofdhuid

Is jouw hoofdhuid zeer droog en schilferig, kan het nodig zijn, om hier en nu meer te doen op dan alleen een meer geschikte shampoo voor droge hoofdhuid te kopen. Je kunt onder andere een intensievere behandeling van een droge hoofdhuid krijgen met natuurlijke oliën, die zeer voedend en verzorgend inwerken op de huid.

Veel mensen merken dat oliën, zoals olijfolie, kokosolie en tea tree olie (theeboomolie) een effectieve werking heeft op droge hoofdhuid. De oliën zijn mild en huidvriendelijk en daarom ook zacht voor de huid.

Als je een zeer droge hoofdhuid hebt die je zelf niet kan behandelen, of als je wondjes op de hoofdhuid krijgt, moet je je huisarts opzoeken, aangezien er dan ook andere oorzaken voor jouw droge hoofdhuid kunnen zijn. Dit kunnen onder andere huidaandoeningen zijn, zoals seborroïsch eczeem, psoriasis, schimmel of roos.


Procedure: Zo behandel je een droge hoofdhuid – 3 eenvoudige en efficiënte stappen..

1. Smeer Scalp Serum in op de hoofdhuid, laat het ’s nachts zitten voor een optimaal effect. Gebruik het één tot twee keer per week.

2. Was het haar met water en gebruik de Hair Clean shampoo. Masseer het goed in op de hoofdhuid en spoelen het af met schoon water. Voor dagelijks gebruik.

3. Geef je haar extra zorg, gebruik de Hair Care conditioner, nadat je het hebt gewassen.

Video: Zo behandel je een droge hoofdhuid – 3 eenvoudige en efficiënte stappen. Producten speciaal ontwikkeld voor een droge hoofdhuid.


Hoe kun je een droge hoofdhuid voorkomen?

Je haar wassen droogt de huid uit, en indien je een droge hoofdhuid hebt moet je spaarzaam omspringen met wasbeurten. Elke dag wassen is te veel, voor zowel het haar, als de hoofdhuid. Een paar keer per week is beter.

Gebruik shampoo voor droge hoofdhuid

Naast het te vaak wassen vermijden, moet je ook kijken naar welke shampoo je gebruikt. Misschien gebruik je een shampoo, die is te agressief is voor jouw hoofdhuid. Wanneer je problemen hebt met uitdroging van de hoofdhuid, is het beter om een milde, huidvriendelijke shampoo voor droge hoofdhuid te gebruiken. Kies bij voorkeur een shampoo zonder parfum.

Het is mogelijk, dat één iemand in een gezin een droge hoofdhuid heeft, terwijl een ander gezinslid een vette hoofdhuid heeft. Er zal dus doorgaans nood zijn, aan verschillende soorten shampoo, voor de verschillende gezinsleden. Een groot deel van de oplossing, kan dus bestaan in het kopen van de juiste en individuele shampoos voor elk gezinslid.

Hier hebben we een shampoo speciaal voor droge hoofdhuid.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Wees voorzichtig met stylingproducten

Shampoo moet worden gebruikt in het haar en op de hoofdhuid. Conditioner mag echter alleen worden gebruikt in het haar. En stylingproducten voor het haar, horen ook niet thuis op de hoofdhuid. Bij het gebruik van stylingproducten, is het een goed idee, om je ervan bewust te zijn of je deze inmasseert op de hoofdhuid of niet. Ze zijn alleen goed voor het haar en daarom kun je ze het beste van de hoofdhuid weghouden, waar ze kunnen bijdragen aan de uitdroging, of in sommige gevallen zelfs de hoofdhuid onnodig vet maken.

De warme lucht van de föhn heeft een uitdrogend effect, op zowel het haar, als de hoofdhuid. Je kunt eventueel een tijdje overschakelen naar de functie met koude lucht.


Wat zijn de oorzaken van een zeer droge hoofdhuid?

In de hoofdhuid hebben we, net zoals op de rest van het lichaam, heel wat talgklieren. De functie van de talgklieren, is talg produceren met vet en dode huidcellen. De talg moeten onze huid beschermen, waardoor deze waterdicht wordt niet uitdroogt en te kwetsbaar wordt. Talgproductie zorgt er ook voor dat het haar niet te droog wordt.

Indien de natuurlijke talgproductie, om de een of andere reden, niet hoog genoeg is, zul je merken, dat jouw hoofdhuid droog wordt. Oudere mensen produceren in het algemeen niet meer zoveel talg, waardoor zij bijzonder kwetsbaar zijn voor droge hoofdhuid.

Er kunnen echter nog andere oorzaken van een droge hoofdhuid zijn. Aandoeningen zoals een laag of hoog metabolisme, diabetes, lever- of nierziektes, astma, eczeem, allergieën en bepaalde medicijnen kunnen leiden tot een droge huid. Als je te weinig water drinkt, ongezond eet of een gebrek aan vitaminen hebt, kan dit ook leiden tot een droge huid.

Een droge hoofdhuid wordt vaak veroorzaakt door externe factoren. Wanneer we het haar wassen, ontvetten we de hoofdhuid. Wassen we het haar een beetje te vaak, of gebruiken we een te harde shampoo, riskeren we een zeer droge hoofdhuid te krijgen. Stylingproducten voor het haar en het gebruik van een föhn, kunnen ook factoren zijn, die bijdragen tot de uitdroging van de hoofdhuid.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram