Doe onze huidtest - klik hier

Ontkom aan schimmel op de hoofdhuid

Professioneel bijgewerkt: 25/3/2021

Schimmel aan de hoofdhuid is een erg lastig hoofdhuidprobleem. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om het te behandelen en dus dit irriterende probleem te genezen. Hier vindt u meer informatie over de symptomen, oorzaken, preventie en behandeling van schimmel op de hoofdhuid.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Wat is schimmel op de hoofdhuid?

Schimmel aan de hoofdhuid is een huidaandoening die meestal, maar niet uitsluitend, voorkomt bij kinderen. Hoofdschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met schimmels die aan de hoofdhuid (dermatofyten). In veel gevallen raakt men besmet door een huisdier. Het is een huidaandoening die behandeling vereist, omdat een onbehandelde hoofdschimmel in het ergste geval kan leiden tot haaruitval en plaatselijke kaalheid.


Hoe ziet hoofdschimmel eruit – en hoe voelt het aan?

Iedereen kan schimmel krijgen, ongeacht het geslacht en de leeftijd. Toch zijn het vaak kinderen die worden getroffen. In veel gevallen komt de infectie van een huisdier (honden, katten, cavia‘s, hamsters, konijnen, kalveren of andere kleine dieren). Het is in dit geval ook belangrijk het dier te behandelen voor schimmelinfectie, anders loopt u het risico opnieuw besmet te raken.

Daarnaast is het belangrijk dat u zelf wordt behandeld, gezien hoofdschimmel kan worden overgedragen van persoon tot persoon. Schimmel van de hoofdhuid herkent men aan de rode, schilferige vlekken op de huid waar het haar misschien afgebroken is.

De huid kan gemakkelijk geïrriteerd raken en zal vaak jeuken. De lymfeklieren in de keel en de nek kunnen gezwollen zijn. In sommige gevallen kan dit leiden tot ontsteking van de vlekken op de huid en er kan eventueel een abces worden gevormd dat gevuld is met vloeistof, een zogenaamd kerion.

Hoofdschimmel kan leiden tot haaruitval

Hoofdschimmel leidt vaak tot plaatselijke haaruitval. Het is zeer belangrijk om de behandeling snel te beginnen, zodat de haaruitval niet erger wordt. Het is ook belangrijk dat de hoofdschimmel überhaupt wordt behandeld, anders kan die leiden tot permanente haaruitval en dus plaatselijke kaalheid. Wordt de hoofdschimmel goed behandeld, zal het haar in de meeste gevallen teruggroeien, maar het kan lang duren voordat het haar er weer normaal uitziet.

Laat de symptomen onderzoeken bij een arts

De symptomen van hoofdschimmel kunnen sterk lijken op de symptomen van een aantal andere ziektes zoals psoriasis en seborroïsch eczeem. Het is daarom belangrijk een arts te raadplegen als u schilferige uitslag en jeuk aan de hoofdhuid en misschien haaruitval heeft, zodat de arts de juiste diagnose kan maken. Dit gebeurt door monster van de uitslag te nemen (uitstrijkje).


Hoe kan men hoofdschimmel behandelen?

Schimmel aan de hoofdhuid verdwijnt niet vanzelf. Het is belangrijk dat u ervoor zorgen dat u een behandeling krijgt en dat dit snel gebeurt; ook als een mogelijke haaruitval nog niet buitensporig wordt.

Hoofdschimmel moet behandeld worden met een antischimmelmiddel. Dit kan in tabletvorm, vloeistof of een crème zijn. Is er een kerion ontstaan, dan kan het nodig zijn de behandeling een tijdje aan te vullen met bijnierschorshormoon.

Daarnaast kan de hoofdschimmel behandeld worden met een schimmeldodende shampoo. Het is een goed idee om het te behandelen met zowel tablets / drank / zalf als shampoo – dit geeft het beste resultaat.

Daarnaast is het een goed idee om de hele familie preventief gebruik te laten maken van de kiemdodende shampoo, ook al werd er (nog) geen hoofdschimmel bij hen gevonden. Indien u een goede en zachte shampoo voor de gevoelige hoofdhuid gebruikt, kunt u gerust de hele familie deze een lange tijd laten gebruiken.

Natuurlijke remedies voor hoofdhuidproblemen

Er bestaan veel natuurlijke remedies waarvan wordt gezegd dat ze effectief zijn tegen jeuk en irritatie van de hoofdhuid, waaronder tea tree olie, sandelhoutolie, knoflook, kurkuma, gember, zoethout en kamille.

U kunt uw eigen mix maken, maar de makkelijkste is natuurlijk een shampoo te gebruiken die precies de juiste natuurlijke ingrediënten tegen bacteriën bevat. Hair Clean Shampoo is een zachte en voedende shampoo die door de hele familie gebruikt kan worden. Het heeft een antiseptische en anti-bacteriële werking en kan worden gebruikt voor preventie en behandeling van hoofdhuidproblemen.

Daarnaast kunt u profiteren van een hoofdhuidkuur zoals Scalp Serum van Australian Bodycare. Deze is ook antiseptisch en vermindert de groei van bacteriën en schimmels op de hoofdhuid verder. Tegelijkertijd werkt het rustgevend en voedend op de hoofdhuid.

Video: Hoe vermijdt u hoofdhuidproblemen met de Tea Tree Olie.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket tegen roos, jeuk en irritatie

€29,99

Product bekijken

Hoe kan men hoofdschimmel voorkomen?

Hoofdschimmel is besmettelijk, dus alleen al om die reden moet het behandeld worden. Totdat de schimmel is verdwenen, is het een goed idee om handdoeken, haarborstels en dergelijke niet met anderen te delen. In het algemeen horen haarborstels, kammen, haarspeldjes, mutsen en andere objecten die in nauw contact met het haar en de hoofdhuid komen, worden beschouwd als persoonlijke dingen die men niet met anderen deelt. Mutsen en dergelijke moet worden ten minste op 60 graden gewassen worden. Invriezen heeft geen effect op schimmelsporen. Het kan dus nodig zijn om haarborstels, kammen en dergelijke weg te gooien om verdere besmetting of nieuwe besmetting te voorkomen.

Indien de infectie afkomstig is van een huisdier, moet het dier behandeld worden. Anders loopt u het risico opnieuw besmet te raken.

Om hoofdschimmels te voorkomen en in de toekomst te vermijden kunt u een schimmeldodende shampoo gebruiken die werkzaam is tegen schimmels en bacteriën. U kunt een milde, zachte shampoo kopen die door de hele familie dagelijks gebruikt kan worden, maar die ook nog effectief is tegen schimmels en bacteriën.


Waarom krijgt men hoofdschimmel?

Hoofdschimmels zijn het vaakst te wijten aan besmetting via een huisdier dat schimmel op de huid heeft. De schimmel kan echter ook om andere redenen optreden.

Over het algemeen hebben we veel verschillende schimmelsporen overal op onze huid en lichaam en in onze omgeving. Dit is normaal en het wordt pas problematisch wanneer de schimmelsporen zoveel groeien dat een vervelend schimmelziekte krijgen. Het lichaam zorgt er normaal gesproken zelf voor dat natuurlijke schimmelsporen niet te veel groeien. Als af en toe toch gebeurt, komt dat het meestal omdat het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam is verstoord. Dit kan gebeuren bij ziektes waarbij het immuunsysteem werd aangetast, bij behandelingen met penicilline, tijdens de zwangerschap, tijdens de menstruatie, of omdat de pH van het lichaam is verstoord.

Het lichaam kan ook uit balans raken als gevolg van stress of onjuiste voeding, waardoor de schimmelsporen goede groeimogelijkheden krijgen. Antibiotica maken bacteriën dood, maar het betekent ook dat de schimmels in ons lichaam extra goede groeiomstandigheden krijgen.

Behandelingen met antibiotica of penicilline kunnen dus de oorzaak zijn van hoofdschimmel.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket tegen roos, jeuk en irritatie

€29,99

Product bekijken

Vind meer informatie:

- lci.rivm.nl - Tinea capitis

Thuisarts.nl - Hoofdschimmel