Kom van schimmel op de hoofdhuid af
Schimmel aan de hoofdhuid is een erg lastig hoofdhuidprobleem. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om het te behandelen en dus dit irriterende probleem te genezen. Hier vind je meer informatie over de symptomen, oorzaken, preventie en behandeling van schimmel op de hoofdhuid.
Inhoudsopgave
Wat is schimmel op de hoofdhuid?
Schimmel op de hoofdhuid is een huidaandoening die meestal, maar niet uitsluitend, voorkomt bij kinderen. Hoofdschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met schimmels aan de hoofdhuid (dermatofyten). In veel gevallen raakt iemand besmet door een huisdier. Het is een huidaandoening die behandeling vereist, omdat een onbehandelde hoofdschimmel in het ergste geval kan leiden tot haaruitval en plaatselijke kaalheid.
Hoe ziet hoofdschimmel eruit – en hoe voelt het aan?
Iedereen kan schimmel krijgen, ongeacht het geslacht en de leeftijd. Toch zijn het vaak kinderen die worden getroffen. In veel gevallen komt de infectie van een huisdier (honden, katten, cavia‘s, hamsters, konijnen, kalveren of andere kleine dieren). Het is in dit geval ook belangrijk het dier te behandelen voor schimmelinfectie, anders loop je het risico opnieuw besmet te raken.
Daarnaast is het belangrijk dat je zelf wordt behandeld, gezien hoofdschimmel kan worden overgedragen van persoon tot persoon. Schimmel van de hoofdhuid herken je aan de rode, schilferige vlekken op de hoofdhuid waar het haar misschien afgebroken is.
De huid kan gemakkelijk geïrriteerd raken en zal in vele gevallen jeuken. De lymfeklieren in de keel en de nek kunnen gezwollen zijn. In sommige gevallen kan de jeuk leiden tot ontsteking van de vlekken op de huid en er kan eventueel een abces worden gevormd dat gevuld is met vloeistof, een zogenaamd kerion.
Hoofdschimmel kan leiden tot haaruitval
Hoofdschimmel leidt vaak tot plaatselijk haaruitval. Het is zeer belangrijk om de behandeling snel te beginnen, zodat de haaruitval niet erger wordt. Het is belangrijk dat de hoofdschimmel wordt behandeld, anders kan dat leiden tot permanente haaruitval en dus plaatselijke kaalheid. Wordt de hoofdschimmel goed behandeld, zal het haar in de meeste gevallen weer uitgroeien, maar het kan lang duren voordat het haar er weer normaal uitziet.
Laat de symptomen onderzoeken bij een arts
De symptomen van hoofdschimmel kunnen sterk lijken op de symptomen van een aantal andere ziektes zoals psoriasis en seborroïsch eczeem. Het is daarom belangrijk een arts te raadplegen als je schilferige uitslag en jeuk aan de hoofdhuid hebt en misschien last van haaruitval, zodat de arts de juiste diagnose kan maken. Dit gebeurt door monster van de uitslag te nemen (uitstrijkje).
Hoe kun je hoofdschimmel behandelen?
Schimmel aan de hoofdhuid verdwijnt niet vanzelf. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een behandeling krijgt en dat dit snel gebeurt; ook zodat de mogelijke haaruitval niet buitensporig wordt.
Hoofdschimmel moet behandeld worden met een antischimmelmiddel. Dit kan in tabletvorm, vloeistof of een crème zijn. Is er een kerion ontstaan, dan kan het nodig zijn de behandeling een tijdje aan te vullen met bijnierschorshormoon.
Daarnaast kan de hoofdschimmel behandeld worden met een schimmeldodende shampoo. Het is een goed idee om het te behandelen met zowel medicijnen (in welke vorm dan ook) als shampoo – dit geeft het beste resultaat.
Daarnaast is het een goed idee om de hele familie preventief gebruik te laten maken van de kiemdodende shampoo, ook al is er (nog) geen hoofdschimmel bij hen gevonden. Indien je een goede en zachte shampoo voor de gevoelige hoofdhuid gebruikt, kun je gerust de hele familie deze een lange tijd laten gebruiken.
Natuurlijke remedies voor hoofdhuidproblemen
Er bestaan veel natuurlijke remedies waarvan wordt gezegd dat ze effectief zijn tegen jeuk en irritatie van de hoofdhuid, waaronder tea tree olie, sandelhoutolie, knoflook, kurkuma, gember, zoethout en kamille.
Je kunt je eigen mix maken, maar de makkelijkste manier is natuurlijk een shampoo te gebruiken, die precies de juiste natuurlijke ingrediënten tegen bacteriën bevat. Hair Clean Shampoo is een zachte en voedende shampoo, die door de hele familie gebruikt kan worden. Het heeft een antiseptische en anti-bacteriële werking en kan worden gebruikt voor preventie en behandeling van hoofdhuidproblemen.
Daarnaast kun je baat hebben bij het gebruik van een hoofdhuidkuur zoals Scalp Serum van Australian Bodycare. Deze is ook antiseptisch en vermindert de groei van bacteriën en schimmels op de hoofdhuid. Tegelijkertijd werkt het rustgevend en voedend op de hoofdhuid.
Video: Hoe vermijdt je hoofdhuidproblemen met de Tea Tree Olie.
Hoe kun je hoofdschimmel voorkomen?
Hoofdschimmel is besmettelijk, dus alleen al om die reden moet het behandeld worden. Totdat de schimmel is verdwenen, is het een goed idee om handdoeken, haarborstels en dergelijke niet met anderen te delen. In het algemeen moeten haarborstels, kammen, haarspeldjes, mutsen en andere objecten die in nauw contact met het haar en de hoofdhuid komen, worden beschouwd als persoonlijke dingen, die je niet met anderen deelt. Mutsen en dergelijke moeten op ten minste 60 graden gewassen worden. Invriezen heeft geen effect op schimmelsporen. Het kan dus nodig zijn om haarborstels, kammen en dergelijke weg te gooien, om verdere besmetting of nieuwe besmetting te voorkomen.
Indien de infectie afkomstig is van een huisdier, moet het dier behandeld worden. Anders loop je het risico opnieuw besmet te raken.
Om hoofdschimmels te voorkomen en in de toekomst te vermijden, kun je een schimmeldodende shampoo gebruiken die werkzaam is tegen schimmels en bacteriën. Je kunt een milde, zachte shampoo kopen, die dagelijks gebruikt kan worden door de hele familie, maar die daarnaast ook nog effectief is tegen schimmels en bacteriën.
Waarom krijg je hoofdschimmel?
Hoofdschimmels zijn het vaakst te wijten aan besmetting via een huisdier dat schimmel op de huid heeft. De schimmel kan echter ook om andere redenen optreden.
Over het algemeen hebben we veel verschillende schimmelsporen overal op onze huid en lichaam en in onze omgeving. Dit is normaal en het wordt pas problematisch wanneer de schimmelsporen zoveel groeien, dat we een vervelend schimmelziekte krijgen. Het lichaam zorgt er normaal gesproken zelf voor dat natuurlijke schimmelsporen niet te veel groeien. Als af en toe toch gebeurt, komt dat het meestal omdat het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam is verstoord. Dit kan gebeuren bij ziektes waarbij het immuunsysteem werd aangetast, bij behandelingen met penicilline, tijdens de zwangerschap, tijdens de menstruatie, of omdat de pH van het lichaam is verstoord.
Het lichaam kan ook uit balans raken als gevolg van stress of onjuiste voeding, waardoor de schimmelsporen goede groeimogelijkheden krijgen. Antibiotica maken bacteriën dood, maar het betekent ook dat de schimmels in ons lichaam extra goede groeiomstandigheden krijgen.
Behandelingen met antibiotica of penicilline kunnen dus de oorzaak zijn van hoofdschimmel.