Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn de oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hoofdhuid ineens pijn doet. Soms is het gemakkelijk om de oorzaak te vinden, andere keren kan er wat speurwerk voor nodig zijn om erachter te komen waarom de hoofdhuid pijn doet.

Enkele van de belangrijkste oorzaken hebben we hieronder samengevat: Het is belangrijk om te benadrukken dat je altijd een arts moet raadplegen als de pijn op je hoofdhuid blijft bestaan – zelfs als je weet wat de oorzaak is. En als je niet direct een oorzaak van de pijnlijke hoofdhuid kunt aanwijzen, moet je natuurlijk een arts ernaar laten kijken.

Video: Zo kom je van een pijnlijke hoofdhuid af

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Een pijnlijke hoofdhuid na het bleken en verven

Wanneer je je haar bleekt of verft, komen er chemicaliën direct op de hoofdhuid terecht. Dat is buitengewoon agressief voor de huid. Sommige mensen kunnen daar tegen, anderen niet.

Bij sommige mensen kan er contactdermatitis of contactallergie na het bleken van hun haar ontstaan. Bij verven of bleken wordt uiteraard alleen het haar geverfd of gebleekt, maar het is bijna onvermijdelijk dat de hoofdhuid ook met het product in aanraking komt. En niet iedereen kan daartegen.

De hoofdhuid zal typisch pijnlijk en geïrriteerd zijn en jeuken en rood worden. In het ergste geval kunnen er wondjes op de hoofdhuid ontstaan, en de pijnlijke plekken kunnen erg zeer gaan doen. De reactie kan optreden onmiddellijk na de behandeling, maar er kunnen ook enkele dagen overheen gaan voordat je ongemak ervaart.

Heb je een tere en gevoelige huid, dan kun je overwegen of je je haar moet blijven bleken of verven.

Een pijnlijke hoofdhuid door een paardenstaart of knot

Als je je haar in een paardenstaart of knot doet, trek je niet alleen je haar strak, maar ook de huid van je hoofdhuid. Dat kan pijn en ongemak op de hoofdhuid veroorzaken, en voor sommigen zelfs hoofdpijn.

Daarnaast kun je je haar er ook door beschadigen. Als je elke dag je haar in een elastiek doet, kan dat in de loop van de tijd je haar doen breken. Extensions zorgen voor slijtage aan je haar en hoofdhuid en kunnen op dezelfde manier een pijnlijke hoofdhuid veroorzaken en hier is het haar zelfs onderworpen aan een constante spanning.

Over het algemeen is het daarom een goed idee om je haar af en toe los te dragen, zodat je zowel je haar als hoofdhuid wat rust gunt. Vergeet niet om je haar te laten drogen voordat je het in een staart of knot doet.

Nat en dik haar op de hoofdhuid leidt tot jeuk, een branderig gevoel en pijn op de hoofdhuid, en kan eventueel bacteriën en schimmels veroorzaken.

Een pijnlijke hoofdhuid tijdens de zwangerschap

Er verandert veel in het lichaam tijdens de zwangerschap, en er kunnen diverse klachten ontstaan. Jeuk op het lichaam is niet ongebruikelijk. Velen ervaren ook dat hun huid verandert. Misschien wordt die onzuiverder of juist droger. Je kunt ook een gevoeligere huid krijgen. Veranderingen in de huid kunnen betekenen dat de hoofdhuid pijnlijker wordt, dus het is dan ook niet ongebruikelijk om een pijnlijke hoofdhuid te hebben als je zwanger bent.

Een pijnlijke hoofdhuid en haaruitval

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je haar uitvalt. Het kan erfelijk zijn. Ziekte, medicatie, stress, schimmelinfecties en andere dingen kunnen ook leiden tot haaruitval. Datzelfde geldt voor haarverf en haarbleekmiddelen of je haar elke dag in een strak kapsel dragen met een paardenstaart of knot.

Bij haaruitval kun je dus ervaren dat de hoofdhuid pijnlijk en geïrriteerd is. In andere gevallen is haaruitval niet het gevolg van iets wat van buitenaf komt, maar slechts een erfelijke aandoening, en dan doet de hoofdhuid meestal geen pijn.

Na haaruitval zullen velen echter vinden dat de hoofdhuid gevoeliger is voor kou, warmte, enzovoorts omdat die plotseling bloot ligt en niet langer wordt beschermd door haar.

Een pijnlijke hoofdhuid en hoofdpijn

Een pijnlijke hoofdhuid zal vaak gepaard gaan met hoofdpijn. Er is een reden dat de hoofdhuid pijnlijk is, en of dit nu komt door chemicaliën, het strak trekken van het haar en de huid of door iets anders; er is iets gebeurd met de hoofdhuid. Wanneer de hoofdhuid pijn doet, kan dat hoofdpijn veroorzaken. Maar dit kan ook andersom gebeuren. Als je hoofdpijn hebt, kan je hoofdhuid gevoeliger worden, en daardoor voelt hij sneller pijnlijk en geïrriteerd aan.

Een pijnlijke hoofdhuid en shampoo

Als je niet direct de oorzaak van je pijnlijke hoofdhuid kunt vinden, kan het de moeite waard zijn om over te schakelen op een ander merk shampoo en misschien gebruik te maken van andere stylingproducten. Het kan zijn dat het helpt om over te schakelen naar een mildere, meer huidvriendelijke shampoo zonder parabenen en milde stylingproducten.

ZIE OOK: Shampoo voor een gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid

Andere oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid

Schimmel, psoriasis  en andere huidaandoeningen kunnen ook leiden tot een pijnlijke hoofdhuid. En in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van andere ziektes die een pijnlijke hoofdhuid veroorzaken. De ziekte arteritis temporalis, waardoor de bloedvaten op het hoofd gaan ontsteken, kan onder andere symptomen zoals een pijnlijke hoofdhuid en pijnlijke slapen met zich meebrengen. Arteritis temporalis treft bijna uitsluitend ouderen.

Sommige mensen met fibromyalgie, een ziekte die wordt gekenmerkt door chronische pijn in de spieren, hebben ook last van een pijnlijke hoofdhuid. En een MRSA-infectie kan ook een pijnlijke hoofdhuid veroorzaken.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Wat wil het zeggen om een pijnlijke hoofdhuid te hebben?

Een pijnlijke hoofdhuid is zowel vervelend als onaangenaam. Normaal gesproken is de hoofdhuid niet een plek waar we veel aandacht aan besteden. Tenzij de hoofdhuid ineens pijnlijk en geïrriteerd is, of we misschien zelfs wondjes op de hoofdhuid krijgen. En dat kan iedereen overkomen.

Wanneer de hoofdhuid pijnlijk is, is hij extra gevoelig voor aanraking. Daarom kan het kammen van je haar bijvoorbeeld al pijnlijk zijn. Je kunt een prikkend gevoel op de hoofdhuid hebben dat doet denken aan het gevoel wanneer je arm of been slaapt.


Wat kun je doen aan een pijnlijke hoofdhuid?

Wanneer de hoofdhuid pijn doet en de huid misschien geïrriteerd is en jeukt of prikt, moet je dat wel serieus nemen. Het is uiteraard belangrijk dat je in eerste instantie stopt met wat de pijn wellicht veroorzaakt.

Komt het bijvoorbeeld doordat je je haar verft en bleekt, dan moet je daar voorlopig mee stoppen. Komt het doordat je elke dag een paardenstaart of knot indoet, houd daar dan een tijdje mee op.

Kies een huidvriendelijke, voedende shampoo

Ongeacht of er al dan niet gegronde redenen zijn voor een pijnlijke hoofdhuid, dient de huid voorzichtig te worden behandeld met milde, huidvriendelijke en voedende producten. Het is belangrijk dat je shampoo je haar en hoofdhuid wast en voedt, maar zonder deze uit te drogen en te irriteren.

Dit mag ook een shampoo tegen schimmel zijn, die werkt tegen een droge hoofdhuid of roos die de hoofdhuid pijnlijk en geïrriteerd kunnen maken. Hair Clean Shampoo is een goed voorbeeld van een milde en voedende shampoo die meerdere probleempunten aanpakt.

Verzorg je hoofdhuid met een masker

Om de hoofdhuid te voeden en kalmeren kun je gebruikmaken van een masker voor de hoofdhuid. Je kunt dit dagelijks gebruiken terwijl het probleem het ergst is, en het daarna af en toe gebruiken wanneer de hoofdhuid wat extra zorg nodig heeft. Scalp Serum is antiseptisch alsook kalmerend en verzachtend voor de hoofdhuid. Het hydrateert en bestrijdt tegelijkertijd roos, jeuk en huidirritatie.

Video: Zo kom je van een pijnlijke hoofdhuid af – Stap voor stap.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram