Zo ontkom je aan roos in haar en hoofdhuid

Professioneel bijgewerkt: 2/12/2020

Roos aan de hoofdhuid is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Maar gelukkig is roos niet gevaarlijk. Het is ook niet besmettelijk. En er zijn goede manieren om het te behandelen. Hier kunt u een goed advies krijgen over de preventie en behandeling van roos.

Ga meteen naar: Hoe moet u roos behandelen?

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Wat is roos in haar?

Roos in haar is de schilfering van dode huidcellen op de hoofdhuid. Het typische symptoom van roos is kleine, droge, witte vlokken op de hoofdhuid die op de rug en schouders vallen.

Wanneer u roos in het haar heeft, dan komt dat in de meeste gevallen door een overmatige groei van de schimmel Pityrosporum Ovale. Deze schimmel is te vinden op de hoofdhuid bij alle volwassenen, net zoals we allemaal een aantal andere schimmels op het lichaam hebben. Dat is heel normaal. Het is pas wanneer er een overmatige groei van schimmels komt, dat het vervelend wordt.

In sommige gevallen wordt roos veroorzaakt door aandoeningen zoals seborroïsch eczeem, psoriasis en ringworm. Bepaalde ziekten zorgen ook voor een grotere vatbaarheid voor roos. Dit omvat ziekten zoals Parkinson, beroerten en HIV/AIDS.


Wie krijgt roos in hoofdhuid?

Roos is een wijdverspreide ziekte – er wordt zelfs gezegd dat tot een op de vijf last heeft van roos. Dus, als u last van roos, heeft u ook heel wat lotgenoten! Maar heeft u erg veel roos en veroorzaakt dit grotere problemen, is het een goed idee uw arts de zaak te laten onderzoeken.

Roos is niet gevaarlijk en niet besmettelijk, ook al kan het lastig zijn.

Iedereen kan problemen met de roos krijgen, zowel mannen als vrouwen, maar het begint ten vroegste in de puberteit. Het lijkt erop dat mannen iets vaker roos krijgen dan vrouwen.

Zuigelingen kunnen ook een vorm van seborroïsch eczeem krijgen, wat soms berg genoemd wordt en beschouwd wordt als een soort van roos. Dat zijn geel-bruine, vette roosvlokken, die op de hoofdhuid gevormd worden.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

Hoe ziet vet haar eruit en hoe voelt het aan?

Vaak kan men roos herkennen aan de kleine witte vlokken, die op je shirt, blouse of shirt uitgestrooid raken. De kleine witte huidschilfers zijn meestal het duidelijkste symptoom van roos.

Roos kan er ook uitzien als hardnekkigere, vette, geel-bruine ‘taartjes’ of korsten op de hoofdhuid, die jeuken.

Wanneer u roos heeft, of het nu de droge of vette roos is, zult u meestal merken dat de hoofdhuid geïrriteerd is en jeukt. Jeukt het heel erg op de hoofdhuid, is het natuurlijk belangrijk dat u eerst vaststelt dat u geen luizen heeft, wat namelijk een andere behandeling vereist.

Producten met Tea Tree Olie uit Australië staan erom bekend dat ze irritatie en jeuk van de hoofdhuid tegengaan en bacteriën bestrijden.

Roos kan in meer of mindere mate optreden, en iedereen heeft wel een beetje roos. Heeft u echter erg veel last van roos, kan er sprake zijn van de aandoening seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis, ook wel rooseczeem genoemd. Heeft u niet alleen roos aan de hoofdhuid, maar ook roos, roodheid en jeuk aan het gezicht, de oren, de wenkbrauwen en misschien op het bovenlichaam, kan dat door seborroïsch eczeem zijn. Vaak is deze aandoening erger in de winter en beter in de zomer, wanneer de zon een uitdrogend effect heeft op het eczeem.


Waarom krijgt men roos?

Veruit de belangrijkste oorzaak van roos in haar en roos in hoofdhuid is de gist Pityrosporum Ovale. We hebben allemaal bacteriën en schimmels in en op het hele lichaam, en Pityrosporum Ovale is een schimmel die op de hoofdhuid bij alle volwassenen leeft. Daarom hebben we allemaal in meer of mindere mate roos. Het is pas wanneer er een overmatige groei van schimmels komt, dat het vervelend wordt.

Schimmel en ziektes

Het lichaam zorgt er normaal zelf voor, dat er zich geen overmatige groei van verschillende schimmelsporen voordoet. Overmatige groei kan daarom het gevolg zijn van een onbalans in het lichaam, een aangetast immuunsysteem, een behandeling met penicilline, hormonale veranderingen of iets anders.

In sommige gevallen kunnen er nog andere oorzaken van roos zijn. Het kan seborroïsch eczeem zijn, wat veel roos veroorzaakt. Maar de ziekte psoriasis kan ook roos veroorzaken. Ringworm, een schimmelinfectie, kan ook leiden tot roos. Ten slotte zijn er nog een aantal ziektes die een verhoogde roosproductie kunnen veroorzaken. Dit omvat ziekten zoals Parkinson, beroerten en HIV/AIDS.

Contacteczeem, bijvoorbeeld vanwege permanenten of een te ruwe shampoo, kan ook roos veroorzaken.

Droge hoofdhuid:

Veel mensen geloven dat roos wordt veroorzaakt door een droge hoofdhuid, of dat een droge hoofdhuid en roos (Hoofdroos) hetzelfde zijn, misschien omdat een droge hoofdhuid ook kan leiden tot jeuk. Maar deze zijn niet hetzelfde. In de meeste gevallen is het zoals vermeld Pityrosporum Ovale die roosvorming veroorzaakt.

Als u uw haar niet vaak wast, omdat u gelooft dat een droge hoofdhuid roos veroorzaakt, kunt u het eigenlijk net erger maken. Een goede hoofdhuidhygiëne is erg belangrijk, omdat een schone en gezonde hoofdhuid niet zo‘n goed voedingsbodem voor schimmels en schilfering geeft.

Een droge hoofdhuid heeft te weinig talg en vet. Een hoofdhuid met roos kent daarentegen typisch een te hoge productie van talg.

LEES OOK: Zo behandelt u een droge hoofdhuid

Bij het kiezen van een shampoo, moet u ervoor zorgen dat u er één kiest afhankelijk van de toestand van uw hoofdhuid en niet van de toestand van uw haar. Er zijn veel mensen die hier niet over nadenken, en daarom kan men bijvoorbeeld gemakkelijk de hoofdhuid nog meer uitdrogen als men een harde shampoo kiest wanneer haar vet lijkt, terwijl de hoofdhuid te droog is. Men kan ook haar hebben dat er droog en beschadigd uitziet, misschien als gevolg föhnen en stijltangen gebruiken, zelfs wanneer de hoofdhuid vet is. Wanneer men een shampoo voor droog haar gebruikt, loopt men het risico dat de hoofdhuid te veel vet krijgt.

Vet haar

Vet haar wordt veroorzaakt wanneer er te veel talg geproduceerd wordt aan de hoofdhuid. Heeft u roos, dan heeft u ook vaak een overproductie van talg in de hoofdhuid. Vet haar en roos worden vaak samen gezien, maar dat is niet altijd het geval. Men kan zeker vet haar en roos hebben, maar u kunt net zo gemakkelijk roos hebben zonder vet haar.

LEES OOK: Waarom het haar vet wordt en hoe u in vet haar weer leven kunt inblazen.

Roos, talg en een onreine huid

Mannen hebben vaker roos dan vrouwen, en komt omdat de productie van mannelijke geslachtshormonen de productie van talg stimuleert. Een hoge talgproductie biedt een vruchtbare bodem voor schimmelgroei.

Een verhoogde talgproductie is het gevolg van een verhoogde productie van hormonen. Dit is vooral duidelijk in de puberteit en daarom ziet men vaak dat veel tieners zowel een onreine huid en roos op hetzelfde moment krijgen.


Hoe moet u roos in haar behandelen?

Roos is gelukkig een ongevaarlijke aandoening en in de meeste gevallen is het relatief eenvoudig om roos op een natuurlijke wijze te elimineren.

Video: Zo verwijdert u snel en efficiënt roos.

Zo gebruikt u Scalp Cure tegen roos

Procedure:

1. Smeer Scalp Cure in het haar.

2. Laat het minstens 5 minuten intrekken – Laat het gerust ’s nachts in het haar zitten als het probleem zeer erg is.

3. Was het haar met hair clean Shampoo.

4. Grondig afspoelen.

5. Sluit eventueel af met conditioner

Scalp Cure van Australian Bodycare is een effectieve en voedende behandeling tegen roos. Scalp Cure bevat natuurlijke Tea Tree Olie, die antiseptisch is en de oorzaak van roos bestrijdt.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

Gebruik van anti-roosshampoo

In minder ernstige gevallen van roos zult u vaak in staat zal zijn zichzelf te behandelen door een milde anti-roosshampoo te gebruiken. Die kunt u kopen op de plaats waar u uw shampoo meestal koopt. Heeft u een iets ernstiger geval van roos, kunt u een anti-roosshampoo gebruiken die teer, zwavel of zink bevat. Die werkt zowel tegen roos als tegen bacteriën en schimmels. Hiervoor moet u naar de apotheek om de juiste anti-roosshampoo te vinden.

U kunt ook andere soorten anti-roosshampoo met natuurlijke ingrediënten vinden. Dat kan bijvoorbeeld een shampoo met Tea Tree Olie zijn, die erom bekend staan bacteriën te bestrijden.

Behandeling met zalf en tabletten

Ziet u geen resultaat wanneer u een gewone anti-roosshampoo of een iets ruwere shampoo gebruikt, heeft u een gericht middel tegen schimmel nodig. Daarvoor heeft u een voorschrift van uw arts nodig. Het zal meestal een vloeibare oplossing of misschien een iets sterkere medicinale shampoo zijn.

Tenslotte kan het ook nodig zijn, een behandeling tegen schimmel tabletten te ondergaan als u echt ernstig getroffen bent door roos en als alle andere middelen niet werken.

Azijn, kokosolie en andere

U kunt veel tips over roos vinden. Sommige van hen kunnen misschien bij u werken, terwijl andere geen effect hebben. Er zit niets anders op dan allerhande middelen eens te proberen, zolang de adviezen verstandig klinken.

Aloë vera, Tea Tree Olie of arganolie zijn natuurlijke middelen die werken tegen een breed scala aan problemen en aandoeningen, waaronder ook roos. Tea Tree Oil bestrijdt dat bacteriën en jeuk – en daarom is het geknipt tegen roos.

Over azijn wordt ook gezegd dat het effectief is tegen roos. Het nadeel is echter de sterke geur van azijn. Kokosolie is gezond en handig voor heel wat dingen, en het wordt ook genoemd als een goede en natuurlijke remedie voor roos. Men kan ook op mayonaise en eieren stoten wanneer men middelen tegen roos zoekt. Op die manier zijn er in de loop der tijden veel verschillende volksgeneesmiddelen voor roos ontstaan: het is zo’n wijdverbreid probleem.

Azijn, kokosolie en andere

U kunt veel tips over roos vinden. Sommige van hen kunnen misschien bij u werken, terwijl andere geen effect hebben. Er zit niets anders op dan allerhande middelen eens te proberen, zolang de adviezen verstandig klinken.

Aloë vera, Tea Tree Olie of arganolie zijn natuurlijke middelen die werken tegen een breed scala aan problemen en aandoeningen, waaronder ook roos. Tea Tree Oil bestrijdt dat bacteriën en jeuk – en daarom is het geknipt tegen roos.

Over azijn wordt ook gezegd dat het effectief is tegen roos. Het nadeel is echter de sterke geur van azijn. Kokosolie is gezond en handig voor heel wat dingen, en het wordt ook genoemd als een goede en natuurlijke remedie voor roos. Men kan ook op mayonaise en eieren stoten wanneer men middelen tegen roos zoekt. Op die manier zijn er in de loop der tijden veel verschillende volksgeneesmiddelen voor roos ontstaan: het is zo’n wijdverbreid probleem.

Zorg voor lucht voor het haar

De hoofdhuid heeft lucht en licht nodig. Daarom is het een goed idee te vermijden met een pet of hoed rond te lopen, zodat het haar en de hoofdhuid lucht kunnen krijgen.

Veel mensen merken dat ze minder roos hebben in de zomer, wanneer het haar en de hoofdhuid lucht en zonlicht krijgen. Dit lijkt een gunstig effect op roos te hebben. Maar genieten met verstand van de zon, want hoewel de zon goed tegen roos, ze het gevaarlijk zijn voor het lichaam zijn als we er te lang van genieten.


Kan men roos voorkomen en vermijden?

Het beste wat u kunt doen om roos te voorkomen, is uw hoofdhuid schoon en gezond houden. Dit biedt geen garantie tegen roos – en het kan moeilijk te vechten tegen de factoren die tot roos leiden – maar het is een stap in de goede richting.

Het is vooral belangrijk dat u een shampoo kiest die bij uw hoofdhuid past. Als u bijvoorbeeld een shampoo gebruikt die te ruw is, kan die bijdragen aan de uitdroging van uw hoofdhuid. Dan zal de hoofdhuid zelf meer talg beginnen produceren om de droogheid tegen te gaan – en een vette hoofdhuid kan dan bijdragen aan de vorming van roos.

Tips voor het voorkomen van Hoofdroos

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen in het dagelijks leven en die kunnen helpen om de vorming van roos te voorkomen. Hier heeft u er een paar:

  • Was uw haar met een goede shampoo – en zorg ervoor dat je alle shampoo goed uitspoelt, elke keer dat u uw haar wast.
  • Laat uw haar ademen en laat het zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Draag zo weinig mogelijk hoeden of mutsen.
  • Zorg ervoor dat u kunt ontspannen en opnieuw opladen. Stress heeft ook een invloed op uw haar en huid en ook op de vorming van roos.
  • Laat het haar zonlicht krijgen. De zon heeft een goed werking tegen roos, dus geniet ervan, maar wel in beperkte hoeveelheden.
  • Masseer uw hoofdhuid wanneer u uw haar wast – of laat uw hoofdhuid masseren. Dit zorgt voor een goede bloedsomloop en is goed voor de hoofdhuid en uw welzijn.
  • Gebruik haarproducten enkel in de haarpunten, zodat u uw hoofdhuid niet irriteert en onnodig vet maakt.
  • Houd uw haarborstels, stijltangen en andere dingen die in contact komen met uw haar schoon, zodat ze niet vol vet, producten en dergelijke hangen.
  • Gebruik af en toe een anti-roosshampoo of een shampoo die schimmel- en bacteriegroei bestrijdt als voorzorgsmaatregel, als u gevoelig bent voor roos.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

FAQ over roos


Waarom krijgt men roos?

Ledereen krijgt roos, maar wanneer u veel roos in het haar heeft, dan komt dat in de meeste gevallen door een overmatige groei van de schimmel Pityrosporum Ovale. Dit is een schimmel die alle volwassenen in mindere mate aan de hoofdhuid hebben.


Wat is roos?

Roos is de schilfering van dode huidcellen op de hoofdhuid. Roos kan voorkomen als droge, witte vlokken die uitvallen of vette, geelbruine korsten op de hoofdhuid.


Wat is het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?

Roos en droge hoofdhuid zijn helemaal niet hetzelfde. U kunt op hetzelfde moment roos en een droge hoofdhuid hebben, maar u kunt ook roos en een vette hoofdhuid hebben.


Hoe verhelpt men roos?

De effectiefste middel tegen roos is een goede anti-roosshampoo die bacteriën tegenwerkt en het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid stabiliseert.


Waarom jeukt roos?

Roos jeukt omdat de hoofdhuid geïrriteerd raakt wanneer men roos heeft. Het wordt al snel een vicieuze cirkel, want hoe meer u krabt, hoe meer geïrriteerd en de hoofdhuid raakt en hoe meer ze jeukt.


Hoe ziet roos eruit?

Roos ziet er meestal uit als witte huidschilfers die zowel in het haar en op de hoofdhuid, als op uw de blouse of overhemd zitten. Roos kan ook vette, geelbruine korsten zijn die vastzitten aan de hoofdhuid.


Kan roos leiden tot haaruitval?

In ernstige gevallen kan roos of rooseczeem haaruitval veroorzaken, maar dit is zeer zeldzaam en niet iets waar u bang voor moet zijn als u roos heeft in dezelfde mate als zoveel andere mensen.

Kunnen kinderen roos krijgen?

Men krijgt pas roos, wanneer men in de puberteit komt. Baby‘s kunnen ook een soort roos krijgen, een seborroïsch eczeem dat soms berg genoemd wordt. Dat zijn geel-bruine, vette roosvlokken, die op de hoofdhuid gevormd worden.