Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Talgklieren – Dit moet je weten

De kleine witte knobbeltjes zijn vaak talgklieren, kleine knobbeltjes die wij mensen bijna overal op ons lichaam hebben.

En hoe verwijderen we ze dan? Hoe behandelen we ze, en is behandeling überhaupt nodig? Op deze en vergelijkbare vragen zoomen we in in deze gids over talgklieren, waarin je alles leert wat er te weten valt over deze kleine irritante uitgroeisels.

Lees meer over: Talgklieren in het gezicht

Bij kleine kinderen zien we soms rode knobbeltjes – deze zijn geen talgklieren en moeten daarom niet op dezelfde manier behandeld worden als talgklieren.

TalgknopperBody Scrub


Waarom krijgt men talgklieren?

Men krijgt automatisch talgklieren, omdat het lichaam ze zelf produceert als onderdeel van de bescherming van de huid en het haar. Je moet daarom ook heel voorzichtig zijn om talgklieren niet te verwarren met puistjes, onzuivere huid of acne.

Er zijn echter veel mensen die de hoeveelheid van hun talgklieren om cosmetische redenen willen verminderen.

Vooral onder jonge mensen zijn er velen die het onprettig vinden om talgklieren op de oogleden, benen, borst of geslachtsdelen te hebben.

En vooral voor jonge mensen zal het probleem groter zijn, omdat de productie van hormonen enorm toeneemt tijdens de puberteit. En aangezien talgklieren een effect zijn van hormoonproductie, zullen ze frequenter en veel meer verspreid zijn bij jonge mensen in de puberteit.

Talgklieren ontstaan vaak in de delen van de huid waar haar groeit. Ze ontstaan natuurlijk en vanzelf, en het is dus niet vanwege een bepaalde levensstijl dat je ze op verschillende plekken op je lichaam kunt ervaren.


Hoe verwijder je talgklieren op het lichaam?

Bekijk in de video hoe je een body scrub gebruikt tegen talgklieren

Pakket met 3 producten voor talgklieren
Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 3 producten voor talgklieren - Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam

Misschien heb je al een tijdje overwogen hoe je van je talgklieren af kunt komen. En het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Je moet over het algemeen twee verschillende dingen doen om van je talgklieren af te komen.

LET OP: Onthoud altijd dat je talgklieren op de hoofdhuid of bij de geslachtsdelen niet mag bestrijden, omdat deze belangrijk zijn voor de gezondheid van de huid op die gebieden.

Stap 1 – Verwijder oude huidcellen:

 • Voer 1-2 keer per week een exfoliatie uit om de oude huidcellen te verwijderen op de delen van het lichaam waar je je talgklieren wilt verwijderen
 • Exfoliatie van de huid kan op verschillende manieren worden gedaan, waaronder droog borstelen, met een scrub, die een mechanische peeling is, of met chemische peeling.
 • Een zeer zachte exfoliatie kan worden uitgevoerd met een washandje, met of zonder zeep. Het is belangrijk om elke keer een schone doek te gebruiken, zodat je niet veel bacteriën in je huid wrijft, die onzuiverheden veroorzaken.

Als je deze methode kiest, raden we aan om onze Body scrub te gebruiken om het lichaam mee te exfoliëren. Deze Body scrub gaat bacteriën tegen en verwijdert overtollig huidvet.

Kies een diepgaande body scrub

 • Als je ervoor kiest om een scrub te gebruiken, moet je eerst de huid bevochtigen onder de warme douche. Masseer daarna de huid grondig in cirkelvormige bewegingen met je scrub of exfoliatie. Begin bij de voeten en werk je helemaal omhoog naar de schouders. Spoel daarna af met warm water en was het lichaam met body wash.
 • Een chemische peeling is een zeer milde vorm van exfoliatie. De dode huidcellen worden met deze methode verwijderd met behulp van een zuur. Het is een zeer effectieve en zachte methode en kan tot 1-2 keer per dag worden gebruikt, in tegenstelling tot de andere mechanische methoden die te hard zijn om elke dag te gebruiken.

Alternatieve methode

 • Een heel andere methode om oude huidcellen te verwijderen is droog borstelen, wat een oud schoonheidsritueel is dat de bloedcirculatie stimuleert. Droog borstelen wordt, zoals de naam al doet vermoeden, op de droge huid gedaan, in tegenstelling tot de andere genoemde methoden. Droog borstelen wordt gedaan voor het bad als onderdeel van je verzorgingsroutine.
 • Borstel met lange, rechte streken richting het hart – begin bij de voeten en borstel naar binnen vanaf de uiteinden van het lichaam. Borstel het hele lichaam behalve de gevoelige huid in het gezicht, de borsten en het decolleté.

Afsluitende behandeling

 • Ongeacht welke methode je hebt gebruikt, is het belangrijk om de behandeling af te sluiten met een goede vochtinbrengende crème met een hoog gehalte aan vochtinbrengende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld deze Body Lotion.

Onthoud altijd om op te letten op tekenen dat je huid over-geëxfolieerd is: roodheid, rode vlekken, irritatie en droogheid.

Pakket met 3 producten voor talgklieren
Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 3 producten voor talgklieren - Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam

Stap 2 – Smeer je huid in

Nadat je je exfoliatie, scrub of peeling hebt uitgevoerd – een geliefd kind heeft vele namen – is het tijd voor het volgende deel van je behandeling van talgklieren: Smeer de huid in, zodat deze vochtig blijft.

 • De huid moet altijd vochtig gehouden worden – bij voorkeur met een vochtinbrengende crème die bacteriën tegengaat, zoals bijvoorbeeld Australian Bodycare’s Body Lotion.
 • Na exfoliatie moet je altijd je huid insmeren met vochtinbrengende crème.
 • Vocht bindt zich aan vocht, waardoor je body lotion kunt gebruiken, bijvoorbeeld Australian Bodycare Body Lotion, terwijl je huid nog een beetje vochtig is na het bad – of na een sauna.

Het behandelen van talgklieren is makkelijk en eenvoudig om mee te beginnen, en je kunt het relatief goedkoop zelf doen. Bij ernstigere behandeling van talgklieren, of als de talgklieren verstopt zijn, kan een doktersbezoek nodig zijn, omdat vergrote talgklieren bijvoorbeeld verwijderd kunnen worden met een chirurgische ingreep.

Dit moet je niet zelf proberen, omdat het correct moet worden uitgevoerd om irritatie van de huid en verergering van het probleem te voorkomen.

Pakket met 3 producten voor talgklieren
Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 3 producten voor talgklieren - Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam

Wat zijn talgklieren?

Talgklieren zijn kleine witte knobbeltjes die overal op het lichaam zitten. Ze zijn voornamelijk zichtbaar op de delen van het lichaam waar we veel haargroei hebben. We hebben echter geen talgklieren op de handpalmen en de voetzolen.

De kleine stipjes of knobbeltjes kunnen lijken op kleine puistjes of haarzakjes. De knobbeltjes zijn in werkelijkheid kleine talgklieren die een olie afscheiden die zo dik is dat het talg wordt.

Talgklieren ontstaan bij het haar aan het oppervlak van de huid, omdat de huidcellen vastzitten in kleine zakjes in dit gebied. De knobbeltjes zijn volkomen onschadelijk en talg is eigenlijk noodzakelijk voor diverse lichaamsfuncties.

Talg speelt onder andere een cruciale rol bij het schoonhouden van onze huid en het afweren van water en vloeistof. Omdat talg waterafstotend is, helpt het bijvoorbeeld om tranen weg te leiden van de rand van de ogen. Bovendien beschermt talg het haar en de huid tegen uitdroging of barsten.

Last but not least helpt talg positief om de groei van bepaalde micro-organismen, waaronder bacteriën, te verminderen en te voorkomen. Dit is een van de redenen waarom talg een actieve rol speelt in het gezond houden van onze huid.


Talgklieren op het lichaam

Talgklieren zijn van nature overal op het lichaam aanwezig, behalve op de handpalmen en de voetzolen, waar we geen haar hebben. Hetzelfde geldt voor de geslachtsdelen – ook hier zijn talgklieren volkomen natuurlijk en zeer noodzakelijk om de huid gezond, glad en soepel te houden.

Je moet je daarom ook geen zorgen maken over het voorkomen van knobbeltjes op deze gebieden, omdat iedereen ze heeft, en ze een natuurlijk onderdeel zijn van onze lichaamsfunctie. Als de talgklieren op het lichaam hinderlijk zijn, kun je proberen ze te verwijderen of te verminderen. Je moet echter nooit proberen ze te verwijderen, noch op de hoofdhuid noch op de geslachtsdelen, waar talg een zeer belangrijke rol speelt in het gezond houden van de huid.

We hebben echter talgklieren op het lichaam om volkomen natuurlijke redenen, omdat de klieren talg produceren, wat helpt om de huid te beschermen tegen bacteriën en andere micro-organismen.

Talgklieren op het lichaam moeten daarom in principe gewoon genegeerd worden, maar als je cosmetische problemen ervaart, en als het het zelfvertrouwen of dergelijke beïnvloedt, dan kun je overwegen om te exfoliëren, scrubben en de huid goed in te smeren met body lotion om de hoeveelheid zichtbare talgklieren te verminderen.

Pakket met 3 producten voor talgklieren
Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 3 producten voor talgklieren - Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam

Talgklieren op de rug

Naast het gezicht, de borst en de lies, zijn talgklieren op de rug een van de gebieden waar men vaak zichtbare, cosmetische hinder ervaart. Maar talgklieren op de rug zijn net als puistjes op de rug heel normaal, omdat het een van de plekken op het lichaam is waar we de meeste talgklieren hebben. Het is dus ook een van de gebieden waar je gemakkelijker vergrote talgklieren kunt ervaren. Vergrote talgklieren op de rug kunnen extra hinderlijk zijn voor degenen die getroffen zijn, en het kan daarom een goed idee zijn om je arts te raadplegen voor eventuele behandeling.

Talgklieren op de rug zijn echter noch gevaarlijk noch besmettelijk, en je moet daarom overwegen of het de moeite waard is om een behandeling te ondergaan.

Talgklieren op de armen

Talgklieren op de armen zijn ook heel natuurlijk, en zolang het alleen om talgklieren gaat, kun je met een milde scrub de voorkomen onder controle houden, als je dat wilt. Bovendien is het altijd belangrijk om de huid goed te hydrateren, zodat het lichaam geen extra talg produceert om de huid gehydrateerd te houden. Als de huid vocht mist, zal je namelijk ervaren dat het lichaam automatisch de talgproductie verhoogt en zo kan het probleem met talgklieren op de armen verergeren. Onze body lotion met de antiseptische Tea Tree Olie verzorgt de huid en houdt deze vrij van bacteriën.

Als je denkt dat je problemen hebt met talgklieren op de armen of andere delen van het lichaam, dan kun je zelf beginnen met een milde behandeling in de vorm van exfoliatie, waarbij oude lagen dode huidcellen worden verwijderd.

Knoppen op de Benen

Als je knoppen op je benen ervaart, kunnen dit zowel talgklieren als andere kleine, rode knoppen zijn, genaamd Keratosis Pilaris. De laatste zijn geen talgklieren, maar ze ontstaan op een vergelijkbare manier, omdat de uitgangen bij de haarzakjes op de benen zijn verstopt door te veel keratine in de huid.

Als het gaat om knoppen op de benen in de vorm van talgklieren, kun je behandelen met een milde scrub of chemische peeling, zodat de poriën in de huid op de benen worden gereinigd. Op deze manier kunnen dode huidcellen worden verwijderd, kan de huid ademen, en zullen je talgklieren verdwijnen of verminderen.

Knoppen op de benen van dit type zijn niet gevaarlijk. Veel mensen, vooral vrouwen, ervaren echter vaak cosmetisch ongemak vanwege de knoppen. Het is vooral irritant in de zomer, wanneer velen graag met blote benen lopen, en dan kunnen kleine knoppen op de benen natuurlijk vervelend aanvoelen.

Pakket met 3 producten voor talgklieren
Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket met 3 producten voor talgklieren - Reinigt, exfolieert en hydrateert de huid van het lichaam

Talgklieren in het Gezicht

Talgklieren in het gezicht zijn niet ongewoon, omdat dit een van de gebieden is waar de meeste talgklieren zijn. Er kunnen vooral talgklieren ontstaan op de oogleden, rond de ogen en in de T-zone, die de grootste neiging heeft om vettig te worden.

We hebben allemaal in principe een aantal grote talgklieren op de oogleden zelf. Deze talgklieren of talgknoppen scheiden talgafscheidingen uit, die helpen om de vloeistof van onze tranen weg te leiden van de randen van de oogleden. Het is niet alleen noodzakelijk en een actief onderdeel van onze lichaamsfunctie als we huilen – we produceren constant traanvocht om te voorkomen dat onze ogen uitdrogen.

Je moet extra voorzichtig zijn met de behandeling van talgklieren in het gezicht. De huid hier is zeer gevoelig, en je kunt gemakkelijk bacterievorming veroorzaken tijdens de behandeling. In sommige gevallen kunnen ook talgklieren aan de zijkant van de neus en op de jukbeenderen voorkomen.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Talgklieren onder de Ogen en bij het Oog

Talgklieren onder de ogen en bij het oog zijn ook typisch voor mensen die een grotere groei van talgklieren ervaren dan normaal.

Deze moeten op dezelfde manier worden behandeld als die op de oogleden – namelijk zacht en voorzichtig. Let ook altijd op dat er een verschil is tussen talgklieren en mee-eters of puistjes, die ook op dezelfde plaatsen voorkomen.

Talgklieren onder de ogen komen vooral voor als je ook wallen onder de ogen hebt. De combinatie van deze twee dingen kan cosmetisch irritant zijn en kan het zelfvertrouwen verminderen, vooral tijdens de puberteit.

Talgklieren op de Wangen

Net zoals velen talgklieren onder de ogen ervaren, zijn er ook veel mensen die problemen hebben met talgklieren op de wangen. Deze ontstaan om dezelfde reden als de andere: Verstopte poriën in de huid, waar talg zich ophoopt net onder het huidoppervlak.

Als je talgklieren op de wangen hebt en er vanaf wilt komen, kun je een milde scrub gebruiken.

Talgklieren op het Voorhoofd

Talgklieren op het voorhoofd zijn niet zo'n wijdverspreid probleem als op de andere delen van het lichaam, waar we meer haargroei hebben.

Vaak zullen er geen grote problemen zijn met talgklieren op het voorhoofd, omdat de haargroei daar klein is. Voor sommige mensen kunnen er echter grotere talgklieren op het voorhoofd ontstaan, waardoor het nodig kan voelen om ze te behandelen. Dit doe je op dezelfde manier als met de andere: Gebruik een geschikte scrub die niet te sterk is en wees dan extra voorzichtig.

Talgklieren op de Hoofdhuid

Talgklieren op de hoofdhuid zijn heel gewoon en natuurlijk, en het is een van de gebieden op het lichaam waar ze het meest voorkomen. Het is erg belangrijk dat je niet begint met het verwijderen van je talgklieren op de hoofdhuid, omdat het een van de plaatsen is waar ze het belangrijkst zijn.

De hoofdhuid heeft de talg nodig die wordt uitgescheiden om de huid gezond en soepel te houden. Daarom mag je geen scrubs of andere behandelmethoden gebruiken om je talgklieren op de hoofdhuid te verwijderen.

Knoppen op de Hoofdhuid

Er zijn veel verschillende soorten knoppen op de hoofdhuid. Als het gaat om talgklieren, moet je extra voorzichtig zijn met het behandelen of verwijderen ervan, omdat knoppen op de hoofdhuid in de vorm van talgklieren essentieel zijn voor de gezondheid van het haar en de huid.

Als je jeukende knoppen op de hoofdhuid ervaart, kan dit te wijten zijn aan andere dingen zoals Seborroïsch Eczeem, luizen of een combinatie van deze en talgklieren. In dat geval kun je overwegen om advies te vragen aan je huisarts, die je kan helpen met de behandeling, indien nodig.

Knoppen op de hoofdhuid zijn meestal volkomen onschadelijk en besmettelijk, en je moet daarom overwegen of je ze moet behandelen.

Als je knoppen op de hoofdhuid ervaart die talgklieren zijn, helpen ze om de haarschacht en daarmee je hele haar gezond te houden. Ze beschermen ook zowel haar als huid tegen bacteriën, waardoor het belangrijk is om niet te proberen ze te verwijderen zonder andere reden dan dat ze aanwezig zijn.

LEES OOK: Vermijd puistjes op de hoofdhuid – Zo behandel je de puistjes


Veelgestelde Vragen over Talgklieren

Hoe lang heb je talgklieren?

Hoe lang heb je talgklieren? Het is moeilijk om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven, omdat het individueel zal zijn.

We hebben namelijk ons hele leven talgklieren, omdat de knoppen het resultaat zijn van verstopte talgklieren. En aangezien we bijna overal op het lichaam talgklieren hebben, zullen er ook altijd talgklieren kunnen ontstaan.

Als je nu in je puberteit zit en je afvraagt hoe lang je talgklieren hebt, kunnen we je geruststellen dat de overgroei van talgklieren vooral in deze jaren aanwezig is. Tijdens de puberteit is er bij zowel meisjes als jongens een verhoogd niveau van geslachtshormonen in het bloed, bijvoorbeeld het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Dit hormoon wordt door enzymen in de talgklieren omgezet in een actiever hormoon, wat leidt tot vergroting van de talgklieren en verhoogde talgproductie. De hormonale invloed zorgt er ook voor dat er veranderingen optreden in de uitgangen van de talgklieren en het risico op verstopping van de uitgang is groter.

Daarom is er een grotere neiging tot zowel talgklieren, mee-eters en onzuivere huid tijdens de puberteit.


Wat zijn haarzakjes?

Haarzakjes zijn zeer kleine verdiepingen in de lederhuid, ook wel de dermis genoemd. Een haarzakje wordt ook wel een haarfollikel genoemd, en het is hier waar ons haar wordt gevormd door speciale huidcellen.

Haarzakjes zijn de wortel van het haar, en het is de vorm van de haarzakjes die bepaalt hoe ons haar eruit ziet. Een haarzakje kan bijvoorbeeld spiraalvormig zijn, waardoor de productie van haar uit dit type haarzakje zal resulteren in gekruld haar.

De talgklieren zitten aan de zijkant van het haarzakje in de lederhuid, en het is van deze dat ons lichaam talg produceert. Talg dient als gezonde en natuurlijke smering voor zowel haar, haarstrengen als huid. Als je problemen ervaart met vet haar, zal dit te wijten zijn aan een overproductie van talg.

Als een haarzakje wordt afgesloten en niet kan ademen, zal er een ontsteking in het haarzakje ontstaan. Bij ontsteking van haarzakjes kunnen de haren naar binnen groeien – wat ook wel ingegroeide haren wordt genoemd.


Wat zijn talgklieren?

Talgklieren zijn zeer kleine klieren die overal op het lichaam voorkomen. Ze zijn echter niet aanwezig op de handpalmen en de voetzolen, maar verder zijn ze over het hele lichaam aanwezig. Ze zijn het meest voorkomend op de delen van het lichaam die het meest bedekt zijn met haar.

De talgklieren zijn namelijk verbonden met haarzakjes, omdat ze talg produceren, wat helpt om het haar te beschermen en het gezond en soepel te houden. We hebben echter ook talgklieren op andere delen van het lichaam die niet volledig bedekt zijn met haar. We hebben dus talgklieren bij de oogleden, penis, schaamlippen en tepels.

LEES OOK: Puistjes op de schaamlippen – oorzaken en behandeling

Onthoud altijd dat je geen talgklieren moet verwijderen van de talgklieren bij de penis, schaamlippen of op de hoofdhuid. Als je tot het mannelijke geslacht behoort en kleine witte stippen ervaart die op talgklieren lijken, op het scrotum, dan zijn het in werkelijkheid de haarzakjes zelf en die mogen niet worden verwijderd.

De reden dat ze daar extra duidelijk zijn, is dat er niet dezelfde laag vet en huid is als op de rest van het lichaam, waardoor talgklieren en haarzakjes meer opvallen.


Verstopte Talgklieren – Is het Gevaarlijk?

Een verstopte talgklier is niet gevaarlijk, maar het kan hinderlijk zijn en zich bevinden op plekken op het lichaam waar het om cosmetische redenen niet gewenst is. Een verstopte talgklier is een holte in de onderhuid, waar sebum en talg zich hebben opgehoopt omdat de porie van de talgklier is afgesloten. Als de talgklier verstopt raakt, kunnen de afgestoten dode huidcellen en talg niet weg, waardoor ze zich ophopen.

Een verstopte talgklier wordt ook wel een talgcyste of atheroom genoemd. Het ziet er meestal uit als een ronde knobbel diep in de huid. Er kan een klein zwart puntje in het midden zitten als het geïnfecteerd is.

Je zult het vaakst problemen ervaren met een verstopte talgklier in het gezicht, op de hoofdhuid, op de nek en bovenaan de rug. Verstopte talgklieren of talgcysten kunnen echter ook relatief vaak voorkomen bij de mannelijke scrotum of in de lies. Als je last hebt van een verstopte talgklier, kan deze door de arts worden verwijderd. Dit gebeurt als een kleine ingreep onder lokale verdoving.


Wat is een Talgknobbel?

Een talgknobbel is hetzelfde als het type verstopping van de talgklier dat we hierboven hebben besproken. Een talgknobbel wordt ook een atheroom (atheroma) genoemd, die zich voordoet als een ronde knobbel op de huid. Talgknobbels ontstaan omdat de talg, die normaal gesproken als smeermiddel voor de haren fungeert op hun weg uit de haarzak, wordt gestopt en opgesloten. Daarna hoopt de talg langzaam op, wat resulteert in een harde knobbel net onder de bovenste laag van de huid. Een talgknobbel is in principe heel onschadelijk en hoeft daarom niet behandeld te worden, tenzij je cosmetische ongemakken ervaart.

Het probleem met talgknobbels is dat ze geïnfecteerd kunnen raken als er bacteriën van buitenaf binnendringen. Als dit gebeurt, kan de talgknobbel zich ontwikkelen tot een abces. Zorg er daarom voor dat je een huisarts of een dermatoloog (huidarts) raadpleegt als een talgknobbel ontstoken raakt.


Wat is een Vetknobbel?

Een talgknobbel en een vetknobbel zijn makkelijk te verwarren. Maar een vuistregel is dat vetknobbels vaak groter worden dan talgknobbels. Vetknobbels zullen ook zachter zijn en dieper in de huid liggen.

Een vetknobbel in de huid wordt een lipoom genoemd, en het is een goedaardige knobbel in de huid. Vetknobbels komen voor in de onderhuid als gevolg van het samengroeien van vetcellen in de huid tot een knobbel. Een goedaardige vetknobbel heeft meestal geen betekenis buiten het cosmetische en vereist daarom zelden behandeling. Het zal geen pijn doen of op een andere manier hinderlijk zijn, tenzij het bijvoorbeeld tegen een zenuw drukt.

Een vetknobbel heeft een zachte en rubberachtige consistentie, en het kan vrij onder de huid worden verschoven. Je hoeft je vetknobbel niet te behandelen, tenzij je er echt cosmetische problemen mee ervaart. In dat geval kan je arts je helpen om het te verwijderen.

Men weet niet waarom vetknobbels ontstaan, maar sommige mensen zijn meer vatbaar om ze te krijgen dan anderen. Vetknobbels zijn erfelijk, en ze kunnen in principe niet worden voorkomen. Je kunt overal op het lichaam een vetknobbel ervaren, aangezien er overal vetcellen zijn. Ze zullen echter meestal voorkomen op het bovenlichaam.


Wat is een Comedonenlepel?

Een comedonenlepel wordt gebruikt om mee-eters en puistjes van het lichaam te verwijderen. Men gebruikt meestal een comedonenlepel in het gezicht, omdat dit de plek is waar de meeste mensen cosmetische ongemakken ervaren door mee-eters.

Er zijn voornamelijk twee soorten comedonenlepels. De eerste is een klein stukje gereedschap, dat gewoon bekend staat als een comedonenlepel, maar het wordt ook wel een comedonenlepel genoemd. Deze comedonenlepel is meestal gemaakt als een 2-in-1 gereedschap, dat met zijn twee verschillende uiteinden kan worden gebruikt om respectievelijk puistjes en mee-eters te verwijderen.

Zo'n comedonenlepel is gevormd als een klein lang, dun, speervormig instrument, dat een plat uiteinde en een rond uiteinde heeft. Het platte uiteinde wordt gebruikt om mee-eters te verwijderen door direct op de mee-eter te drukken, terwijl het ronde uiteinde wordt gebruikt om puistjes uit te knijpen.

Het voordeel van het gebruik van een comedonenlepel in plaats van knijpen met de vingers is voornamelijk dat je de huid beschermt tegen irritatie en meer pijn. Bovendien is het ook een efficiëntere methode, omdat je sneller en gemakkelijker van de mee-eters afkomt dan met het gebruik van de vingers.

De andere algemene vorm van comedonenlepels wordt black mask of cleansing mask genoemd. Een black mask is een tube of een pot met een vloeibaar huidverzorgingsproduct erin, dat je op het gezicht smeert – vandaar de naam masker.

Dit is een vorm van peeling-behandeling, waarbij je het masker laat zitten voor de tijd die op het product is aangegeven, waarna je het verwijdert en goed naspoelt. Een black mask wordt gebruikt om oude dode huidcellen en gifstoffen te verwijderen, die de uitgang van de talgklier hebben afgesloten. Deze behandeling opent de porie in de huid weer, zodat talg eruit kan en de mee-eter ook verdwijnt.

LEES OOK: Hoe kom je van mee-eters af?

Anti–Puistjes Gezichtsmasker
Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes
+15.000 reviews
Normale prijs €15,99
Aanbiedingsprijs €15,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsmasker - Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram