Folliculitis – Ontstoken haarzakjes

Professioneel bijgewerkt: 27/4/2021

Elk afzonderlijk haartje op het lichaam groeit in zijn eigen follikel. Folliculitis betekent dat er bacteriën in een of meer follikels (haarzakjes) zijn gekomen. Ontsteking van een haarzakje komt vaak voor op de benen, hoofdhuid of na het intieme scheren – maar het kan zich overal op het lichaam waar haar groeit voordoen. Het is ongemakkelijk en het jeukt, maar met de nodige zorg kan het behandeld en voorkomen worden.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Wat is folliculitis?

Folliculitis ziet eruit als kleine puistjes. Als je goed kijkt, zie je vaak een klein haartje in het midden. Dit betekent dat er een ontsteking in het haarzakje is. Je kunt één of meerdere ontstoken haarzakjes hebben en ze kunnen mild of ernstig jeuken.

Dit wordt meestal veroorzaakt door gele stafylokokken en puistachtige bultjes, vooral bij jongere mannen, op de hoofdhuid en andere behaarde delen van het lichaam. Folliculitis komt zeer vaak voor bij zowel mannen als vrouwen.

Folliculitis verdwijnt als het wordt behandeld. Als het terug blijft komen, is het belangrijk de bron van de infectie te onderzoeken. Zo kun je zelf bijvoorbeeld of kunnen anderen in jouw familie stafylokokken in de neus of elders op het lichaam hebben.

Wat zijn de oorzaken van ontsteking van de haarzakjes?

Wrijving tegen de huid, strakke kleding, of veel zweten en een droge huid hebben zijn allemaal dingen, die de kans op ontsteking van de haarzakjes verhogen.

 • Folliculitis kan ook optreden na het scheren.
 • Bubbelbaden en dergelijke kunnen ook een mogelijke bron van infectie zijn.
 • Folliculitis komt vaker voor als je al eens eerder problemen met eczeem hebt gehad.

Waar op het lichaam kan folliculitis optreden?

Je kunt folliculitis krijgen op alle plaatsen het lichaam en het gezicht waar haar groeit.

 • Hoofdhuid
 • Gezicht
 • Benen
 • Intieme zone

Behandeling van folliculitis

Folliculitis kan worden behandeld en verzorgd op verschillende manieren:

 • Wassen met zeep die chloorhexidine bevat. Gewoon wassen met zeep en rijkelijk veel water gebruiken is ook belangrijk.
 • Antibiotica kunnen ook helpen bij folliculitis. Maar er bestaat een risico, dat het gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie tegen antibiotica en het risico op contactallergie.
 • Het is een goed idee om de huid met een hennephandschoen voor het scheren schoon te maken.
 • Om herhaalde folliculitis te voorkomen, is het belangrijk de bacteriën in de betrokken plaats uit te roeien. Dat kan bijvoorbeeld in de neus zijn, en het kan worden onthuld door een uitstrijkje te laten nemen.
 • Folliculitis aan de baard wordt behandeld met een lokale behandeling met antibiotica of met tabletten.
 • Als je sterk verspreidde folliculitis (furunculose) hebt, heb je antibiotica nodig en moet je medische hulp zoeken.

De zorg voor de huid en de hoofdhuid

Als je problemen met je haarzakjes hebt, is het een goed idee om de huid en hoofdhuid te verzorgen door ze te wassen met een antiseptische zeep.

Bij problemen in de haarzakjes in de hoofdhuid raden wij dagelijkse verzorging aan met Scalp Serum, de shampoo Hair Clean en de conditioner Hair Care.

Voor het lichaam raden wij je aan om Body Wash, Body Lotion en Body Cream te gebruiken.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket tegen roos, jeuk en irritatie

€29,99

Product bekijken

Het scheren van de intieme zone

Wanneer je je intiem scheert, loop je het risico kort na het scheren jeukende rode bultjes op de huid te krijgen. Deze rode bultjes worden ook wel scheerbultjes genoemd en worden veroorzaakt wanneer bacteriën in de huidporiën dringen.

Daarom is de huid schoon houden het allerbelangrijkste voor een succesvolle intieme scheerbeurt zonder rode bultjes. Bij het scheren kun je gebruik maken van Intim Wash, Intim Shave en Intim Balm.

Deel je scheermes, handdoeken en washandjes niet met anderen.

Australian Bodycare Intimate Shaving Kit

Een compleet pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

€29,99

Product bekijken

Vermijd strakke kleding

Je kunt ook proberen te voorkomen dat folliculitis terugkomt met de volgende tips:

 • Vermijd strakke kleding. Zo vermijdt je wrijving tussen je huid en je kleren.
 • Als je regelmatig rubberen handschoenen gebruikt, moet je deze na elk gebruik binnenste buiten zetten, afspoelen met water en zeep en goed afdrogen.
 • Neem alleen een warm bad in een schone badkuip en ga alleen zwemmen in verwarmde zwembaden. Vergeet niet om bubbelbaden en zwembaden regelmatig schoon te maken en chloor te gebruiken, zoals aanbevolen.

Intieme verzorging

Als je problemen in de intieme zone hebt, kun je Femigel gebruiken. Die verzorgt een brandend gevoel, jeuk en ongemak in de intieme zone efficiënt. Dankzij de antiseptische eigenschappen van Tea Tree Olie werkt deze gel voedend, verzachtend en kalmerend op gevoelige huid.

Femi Daily voedt je huid, en ondersteunt Femigel in de strijdt tegen bacteriën, die jeuk, irritatie en geur veroorzaken. Tegelijkertijd verzorgt en onderhoudt het ook de natuurlijke bacteriële flora en behoudt het het natuurlijke vochtgehalte van jouw huid.

De producten van Australian Bodycare zijn pH-neutraal voor intiem gebruik en dermatologisch getest. Ze zijn zacht voor de huid – ook voor mensen met een gevoelige huid.

Australian Bodycare Intim Treatment Kit

3 verzorgingsproducten speciaal voor de intieme zone

€29,99

Product bekijken