Ringworm – schimmel op het lichaam

Ringworm is een schimmel op het lichaam. De infectie heeft ondanks zijn naam niets met wormen te maken. Ringworm kan worden behandeld met een schimmeldodende crème.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Wat is ringworm?

Achter de wetenschappelijke naam Tinea corporis of dermatophytosis corporis et extremitas verschuilt zich een schimmelinfectie die waarschijnlijk beter bekendstaat als ringworm.

Tinea corporis betekent schimmel op het lichaam. Ringworm is een schimmelinfectie van de bovenste laag van de huid, en is te wijten aan de groep schimmels die dermatofyten wordt genoemd.


Wat zijn de symptomen van ringworm?

Als je ringworm hebt, manifesteert dit zich als een jeukende huiduitslag die de vorm van een ring heeft met een roodachtige, ruwe en schilferige rand met een normaal uitziende huid in het midden van de ring. 

De typische uitslag is ringvormig, vaak met meerdere ringen. 

De ring verspreidt zich en wordt in de loop van de tijd groter als ringworm niet wordt behandeld.

De uitslag kan jeuken en er kunnen één of meer ringen in voorkomen, die elkaar kunnen overlappen.


De huisarts kan je helpen

Je moet naar de huisarts gaan als je ringworm hebt. De arts zal je waarschijnlijk vragen of je in contact met dieren bent geweest, want daar komt de infectie meestal vandaan.

De diagnose is meestal gemakkelijk vast te stellen als er een typische ringvormige huiduitslag te zien is. Andere huidaandoeningen die moeten worden uitgesloten, zijn psoriasis en atopisch eczeem.

De infectie is niet gevaarlijk, maar hij kan jeuken en de functie van de huid als barrière tegen bacteriën aantasten. Bovendien kun je anderen besmetten wanneer je ringworm hebt. Daarom is het een goed idee om ringworm zo snel mogelijk te behandelen.

Als de test schimmel aantoont, moet je met een schimmeldodende crème worden behandeld.

Controleer ook je huisdier op ringworm. De infectie ziet er vaak uit als een huidvlek, waarin de vacht ontbreekt.

Het is belangrijk dat de bron van besmetting wordt verwijderd. Dat wil zeggen, als de infectie wordt overgedragen door een dier, is het van belang dat het dier ook wordt behandeld.


Hoe krijg je ringworm?

Ringworm wordt ook wel een zoöfiele infectie genoemd, omdat het wordt overgedragen wanneer je in contact bent met dieren, zoals honden, katten, kalveren, hamsters en cavia's.

Dit betekent dat de ziekte van dieren kan worden overgedragen op mensen.

Ringworm besmet door contact met dieren of doordat de schimmelsporen worden verspreid door losslingerende haren in de omgeving.

Je kunt ringworm krijgen door een huisdier dat is besmet met ringworm aan te raken. Je kunt ook ringworm van koeien, geiten, varkens en paarden krijgen.

Ringworm kan zich ook verspreiden als je voorwerpen of oppervlakken aanraakt die in contact zijn geweest met een besmette persoon of dier. Dat kan een handdoek, beddengoed, kam of borstel zijn.

Deel geen kleding, haarborstel, handdoek en andere persoonlijke spullen met anderen als je ringworm hebt.

De schimmels die ringworm veroorzaken, gedijen in een vochtige en dichte omgeving.


Besmettingsgevaar

Het besmettingsgevaar verdwijnt snel als je eenmaal wordt behandeld. Heb je kinderen met ringworm, dan kunnen ze de dag nadat je met een behandeling bent begonnen weer naar de kinderopvang of school.

Uitbraken van ringworm kunnen af en toe voorkomen op scholen en in de kinderopvang.

Als je kind een huisdier heeft, bestaat er een verhoogd risico op ringworm. 

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico besmet te raken.

Kinderen met ringworm kunnen ook andere kinderen besmetten. In zeldzame gevallen kunnen ook volwassenen worden besmet. Bijzonder kwetsbaar zijn vooral landbouwers en mensen die werken met pelsdieren.


Behandeling van ringworm

Een behandeling met schimmeldodende crème is in de meeste gevallen voldoende.

De crème wordt gedurende 1 week eenmaal per dag aangebracht. 

Je moet de ringworm en circa 2 cm daarbuiten insmeren.

Als alternatief kunnen andere schimmelmiddelen ook lokaal worden toegepast.

Deze crème wordt 2 à 3 keer per dag aangebracht, de normale behandelingstijd is 3 tot 4 weken, maar er moet nog ongeveer 2 weken nadat de symptomen zijn verdwenen worden doorgegaan met de behandeling.

Bij wijdverbreide ringworm en een bewezen schimmelinfectie kan het nodig zijn om medicijnen voor te schrijven. 

Wees je ervan bewust dat medicijnen tegen schimmel bijwerkingen kunnen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn in de buik, huiduitslag en een aangetaste leverfunctie. 

Als je tegelijkertijd ook andere geneesmiddelen inneemt, zoals bloedverdunners of cholesterolverlagers, kan dat leiden tot een aantal bijwerkingen – controleer dit met je eigen huisarts.

Verzorgende producten bij ringworm

Bij een schimmelinfectie als ringworm is de natuurlijke barrière van de huid om bacteriën tegen te houden aangetast. 

Daarom kan het een goed idee zijn om Body Wash te gebruiken. Dat is een zeep met natuurlijke Tea Tree Olie die reinigt en ongewenste bacteriegroei afremt.

Body Lotion van Australian Bodycare kan vervolgens de huid met ringworm een hydraterende verzorging geven voor de droge, schilferige huid.

Australian Bodycare Body Wash

Tea Tree Olie zeep, douchegel | 200 ml en 500 ml

€9,99

Product bekijken

Australian Bodycare Body Lotion

Lotion voor dames en heren 200 ml en 500 ml

€13,99

Product bekijken

FAQ - Veelgestelde vragen

Is ringworm een worm onder de huid?

Nee, de schimmelinfectie ontleent zijn naam aan de rode ringen die in de meeste gevallen op de huid te zien zijn als je ringworm hebt.


Is het waar dat ringworm niet besmettelijk is?

Nee, de infectie verspreidt zich gemakkelijk op plaatsen zoals kleedkamers en doucheruimtes. Mensen kunnen besmet worden door dieren, maar ringworm is ook besmettelijk tussen mensen onderling.


Kan ik ringworm ergens anders dan op mijn huid krijgen?

Ja, op de nagels - maar hier zie je de infectie als een zwelling en verkleuring van de nagels die geel worden en een witte laag krijgen.


Manifesteert ringworm zich alleen als rode ringen op de huid?

Nee, ringworm kan zich ook manifesteren als gevlekte rode vlekken en op de hoofdhuid kan het eruit zien als een gewoon puistje.


Krijgen alleen kinderen ringworm?

Nee, volwassenen kunnen ook ringworm krijgen. Vaak worden volwassenen alleen besmet wanneer ze omgaan met dieren en de vacht van dieren aanraken. Daarom worden dierenartsen en veehouders regelmatig besmet.


Kan ringworm worden behandeld met niet-receptplichtige geneesmiddelen?

Ja, de overgrote meerderheid van de infecties met ringworm kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen. Vergeet niet om de instructies te volgen voor het gebruik van de crème.


Kan ik de symptomen van ringworm meteen zien, als ik besmet ben?

Nee, ringworm heeft een lange incubatietijd, dit is de tijd vanaf het moment van besmetting totdat je zichtbare symptomen krijgt. Het kan van een paar dagen tot een week duren, voordat de rode vlekken of ringen zichtbaar zijn op je huid. Op de hoofdhuid kan het tot 2-3 weken duren voordat je de tekenen van ringworm ziet.


Moeten anderen dan de besmette mensen in behandeling?

Ja, als een familielid is besmet met ringworm, is het een goed idee dat iedereen in het huishouden wordt behandeld, zodat jullie elkaar en anderen niet besmetten.


Moet je antibiotica innemen voor de behandeling van ringworm?

Nee, want de schimmelinfectie is geen bacterie. Gebruik daarom een medicijn dat speciaal bestemd is voor schimmel.


Kun je ringworm meerdere keren krijgen?

Ja, dat kan. Vooral als je na een behandeling nog steeds in contact bent met dieren of mensen die besmet zijn en niet in behandeling zijn.

Australian Bodycare Body Wash

Tea Tree Olie zeep, douchegel | 200 ml en 500 ml

€9,99

Product bekijken

Australian Bodycare Body Lotion

Lotion voor dames en heren 200 ml en 500 ml

€13,99

Product bekijken