Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is scheerbrand – en wie krijgt het?

Scheerbrand is het gevolg van een bacteriële infectie in een haarzakje. Wanneer het haarzakje is geïnfecteerd, ontstaat er een ontsteking in de vorm van rode bultjes en een pijnlijke huid. De bultjes kunnen later uitgroeien tot kleine blaasjes gevuld met ontstoken pus. Zo'n ophoping van pus wordt ook wel een steenpuist genoemd. En als er veel steenpuisten op dezelfde plaats zijn, wordt het furunculosis genoemd.

In verband met scheerbrand heb je misschien gehoord van de benaming folliculitis of haarzakontsteking, die wordt gebruikt voor een toestand waarbij er ontsteking in een haarzakje is ontstaan.

Relevante gidsen:

Glad scheren zonder rode bultjes

Voorkom rode bultjes na het intiem scheren

Middel tegen scheerbrand – Bekijk hier de producten

Scheerbrand, dat ook bekend staat onder de Latijnse naam pseudofolliculitis barbae, ontstaat als gevolg van scheren en ontharen. Daarom zijn het vaak mannen die hun gezicht scheren die scheerbrand krijgen.

Maar scheerbrand kan ook ontstaan in verband met elke andere vorm van scheren en ontharen elders op het lichaam. En daarom kunnen vrouwen die hun oksels, benen en bikinilijn scheren of aan intiem scheren doen ook scheerbrand krijgen.

GA METEEN NAAR: Hoe behandel je scheerbrand met de producten van Australian Bodycare

Scheerbrand is een beetje een krachtige term voor iets dat gelukkig een onschuldige en ongevaarlijke aandoening is, hoewel het zeker erg vervelend en onaangenaam is om scheerbrand te hebben.

Het eenvoudigste is om je baard en haar te laten groeien, maar dat is in de meeste gevallen geen bruikbare oplossing. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om scheerbrand zowel te voorkomen als genezen.

Het gaat erom op de hoogte te zijn van een paar eenvoudige dingen als je je scheert of haar verwijdert. En dan zijn er verschillende producten die je goed kunt en zou moeten gebruiken voor en na het scheren en ontharen.

Transparante scheergel met Tea Tree Olie
Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Transparante scheergel met Tea Tree Olie - Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
Aftershave Balsem voor je gezicht
Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Aftershave Balsem voor je gezicht - Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren

Hoe behandel je scheerbrand in je gezicht

Scheerbrand is gelukkig een onschuldige aandoening, maar het is vervelend en onaangenaam om te hebben, dus het is de moeite waard om te weten wat je zelf kunt doen om ervan af te komen.

Heb je scheerbrand, dan is het zaak om het te behandelen, zodat je van de rode en pijnlijke bultjes afkomt en je jezelf niet blijft besmetten.

Crème tegen scheerbrand

In lichte gevallen van scheerbrand zul je meestal in staat zijn om de scheerbrand te bestrijden met een crème tegen scheerbrand. Je kunt deze crème bij de apotheek krijgen. Hier kun je ook zeep krijgen die chloorhexidine bevat, waarmee je je huid kunt wassen.

Een natuurlijk middel tegen scheerbrand

Er zijn verschillende natuurlijke middelen verkrijgbaar die een antiseptisch (bacteriedodend), pijnstillend en jeukstillend effect hebben. Precies wat je nodig hebt als je last hebt van scheerbrand. Hiertoe behoren natuurlijke preparaten die tea tree olie tegen scheerbrand of aloë vera bevatten.

Zo kun je bijvoorbeeld een jeukstillende crème en tea tree olie aftershave krijgen, die je na het scheren kunt gebruiken. Je kunt ook oliën met aloë vera of tea tree olie krijgen, die je op de huid kunt deppen, eventueel in verdunde vorm.

Zo behandel je scheerbrand met de producten van Australian Bodycare

Procedure:

 1. Was het gebied met Face wash.
 2. Spoel het goed af met lauw water.
 3. Scheer met Shave Gel.
 4. Spoel het goed af met lauw water.
 5. Smeer de After shave gelijkmatig op het gebied na het scheren.

Alle scheerproducten bevatten Tea Tree Olie dat irritatie verlicht, ingegroeide haartjes en rode bultjes tegengaat en de huid hydrateert en voedt.

Transparante scheergel met Tea Tree Olie
Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Transparante scheergel met Tea Tree Olie - Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
Aftershave Balsem voor je gezicht
Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Aftershave Balsem voor je gezicht - Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren

Behandeling met antibiotica

Als het erg pijn doet of je scheerbrand er erg slecht uitziet, moet je je huisarts raadplegen en hem of haar ernaar laten kijken. In de meeste gevallen zal je huisarts een behandeling met antibiotica voorschrijven, die de infectie doodt. Dat kan in de vorm van een zalf of crème tegen scheerbrand zijn, die je plaatselijk op de huid smeert. In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je scheerbrand is uitgegroeid tot abcessen, kan het nodig zijn om antibiotica in tabletvorm in te nemen, zodat het hele lichaam wordt behandeld.

Laat je baard staan

Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon je baard te laten staan en haren te laten groeien! Voor de meeste mensen is dat echter geen optie die ze willen uitproberen. Maar er bestaat geen twijfel dat dat het beste voor de huid zou zijn. Met de juiste producten en behandeling van de huid en het juiste scheergerei moet het ook mogelijk zijn om te scheren zonder daardoor scheerbrand op te lopen.


Hoe ziet scheerbrand eruit en hoe voelt het aan?

De typische symptomen van scheerbrand zijn kleine rode bultjes op de huid. Het is de infectie van het haarzakje en de daaropvolgende ontstoken toestand, die eruit ziet als een rood bultje. In de meeste gevallen zal de huid bovendien gezwollen en pijnlijk zijn.

De bultjes kunnen ook leiden tot jeuk. In sommige gevallen zullen de bultjes zich ontwikkelen tot kleine blaasjes die zijn gevuld met ontstoken pus. Dat worden dan echte puistjes. In het ergste geval zullen de bultjes veranderen in abcessen. Als dat gebeurt, kun je ook last krijgen van koorts.

Naast dat het pijnlijk is om scheerbrand te hebben, is het ook vervelend om kleine rode bultjes te hebben die duidelijk zichtbaar en moeilijk te verbergen zijn; vooral als ze in het gezicht zitten. Kortom, het is dus zeer onaangenaam om scheerbrand te hebben – zoals iedereen die het heeft gehad wel weet.

Scheerbrand kan overal op het lichaam voorkomen. Alle plaatsen waar sprake is van haar – en waar je haar verwijdert door te scheren of anderszins. Mannen zullen dus meestal scheerbrand in het gezicht krijgen als ze hun baard scheren, vandaar de andere naam van scheerbrand: baardpest. Maar zowel mannen als vrouwen kunnen scheerbrand krijgen op alle andere plaatsen op het lichaam waar ze zich scheren of haren verwijderen.


Waarom krijg je scheerbrand?

Scheerbrand kan optreden na het scheren en ontharen. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die optreedt in het haarzakje waar de haar zit die je hebt afgeschoren.

We hebben allemaal bacteriën en schimmels overal op ons lichaam en onze huid. Dat is volkomen normaal en gewoonlijk onschadelijk. Maar als er bacteriën in een haarzakje komen, wordt het haarzakje besmet, en ontstaat er een inflammatoire aandoening. Het is meestal de bacterie staphylococcus of streptococcus, waardoor een ontsteking ontstaat. Bij het scheren kun je bacteriën uit de huid in het haarzakje krijgen.

Personen met een hoge talgproductie en een vette huid zijn meer vatbaar voor scheerbrand dan anderen. Dat komt misschien door de hoge aanwezigheid van bacteriën.

Je kunt jezelf besmetten - en anderen

Als je eenmaal scheerbrand hebt in de vorm van besmette haarzakjes, loop je het risico om jezelf te blijven besmetten door de infectie van haarzakje op haarzakje door te geven.

Je kunt jezelf ook besmetten als je scheergerei gebruikt dat niet helemaal schoon is, waardoor er bacteriën op het scheermesje kunnen zitten. Het kan ook zijn dat je vergeten bent om je scheergerei na het scheren schoon te maken of dat je scheergerei hebt geleend van iemand anders en dat dit niet helemaal schoon was. Het is dus belangrijk om te onthouden om je scheergerei schoon te maken wanneer je klaar bent met scheren. En het is belangrijk om te onthouden dat het geen goed idee is om scheergerei met anderen te delen.

Handdoeken en washandjes die niet helemaal schoon zijn, kunnen ook de infectie overdragen. Van jezelf naar jezelf of naar anderen – of van anderen naar jou. Dus vervang je handdoeken vaak – vooral als ze in contact komen met de geschoren huid.


Zo voorkom je scheerbrand

Zoals met zo veel andere dingen, is voorkomen beter dan genezen. Het beste is als je scheerbrand kunt voorkomen – zodat je de klachten voorkomt en niet hoeft te behandelen.

Het gaat er voornamelijk om ervoor te zorgen dat de bacteriën die we allemaal van nature op de huid hebben niet tijdens het scheren in het haarzakje terecht komen. Om dit te doen, moet je altijd een goede hygiëne in acht nemen. Dat bereik je door gewoonweg een paar eenvoudige tips in je dagelijkse routine op te nemen. Het is niet iets dat een lange tijd in beslag neemt. En houd je je aan deze tips, dan heb je een goede kans om voortaan geen scheerbrand meer te krijgen.

De volgende tips moet je altijd opvolgen wanneer je je scheert:

 • Gebruik altijd je eigen scheergerei. Leen je scheergerei nooit uit aan anderen – en leen niet van anderen.
 • Zorg ervoor dat je een nieuw of schoon scheermesje gebruikt. Dat is het belangrijkste. Het is echter niet belangrijk of je scheermes twee of vier mesjes heeft of wat het heeft gekost.
 • Was de huid op de plek die je moet scheren voordat je je scheert, zodat je bacteriën verwijdert. Je kunt je wassen met lauw water en een facewash. Kies er eventueel één die speciaal is bedoeld voor gebruik vóór het scheren.
 • Gebruik scheerschuim bij elke scheerbeurt. Op die manier glijdt het scheermesje beter en vermindert de kans op kleine snijwondjes en schrammetjes die bacteriën toelaten. Scheerschuim desinfecteert ook de huid.
 • Neem de tijd wanneer je je scheert, en zorg dat je een spiegel gebruikt, zodat je kunt zien wat je doet.
 • Scheer je altijd in de groeirichting van de haartjes – en niet tegen de groeirichting in. Dan irriteer je de huid minder.
 • Zorg ervoor dat je je scheergerei elke keer nadat je het hebt gebruikt, schoonmaakt en desinfecteert, zodat bacteriën worden verwijderd.
 • Gebruik na elke scheerbeurt een aftershave tegen scheerbrand die speciaal bedoeld is voor na het scheren. Dat desinfecteert, verkoelt en voedt de huid.
 • Vervang je handdoeken en washandjes elke dag als je ze gebruikt op de delen van de huid die je hebt geschoren.

Veel mensen vinden dat een elektrisch scheerapparaat veel zachter is op de huid dan een scheermes. Dus als je nu een scheermesje gebruikt, kun je investeren in een scheerapparaat om te zien of dat voor jou een betere optie is. Maar vergeet niet om het na gebruik schoon te maken en onthoud om na het scheren goede producten op de huid te gebruiken.

Het maakt niet uit hoe je je scheert, een scheerbeurt is altijd agressief voor de huid, dus het is belangrijk om de huid achteraf goed te voeden – en de huid voor te bereiden op het scheren.

Transparante scheergel met Tea Tree Olie
Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Transparante scheergel met Tea Tree Olie - Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
Aftershave Balsem voor je gezicht
Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Aftershave Balsem voor je gezicht - Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren

FAQ over scheerbrand


Wat is scheerbrand?

Scheerbrand is een ontsteking in de huid die ontstaat door scheren of ontharen. Scheerbrand doet zich voor wanneer een haarzakje is geïnfecteerd. Hierna ontstaat er een ontsteking in de vorm van rode bultjes en een pijnlijke huid. Scheerbrand is een ongevaarlijke aandoening, maar het is onaangenaam en vervelend.


Hoe behandel je scheerbrand?

Scheerbrand kan worden behandeld met een crème tegen scheerbrand. Zo‘n crème kun je kopen bij de apotheek. Je kunt ook behandelen met Tea Tree Olie, die een antiseptisch (bacteriedodend), pijnstillend en jeukstillend effect heeft. Het kunnen onder meer preparaten zijn die lavendel, tea tree olie (theeboomolie) en aloë vera bevatten. Je kunt ze vinden bij de apotheek of de reformwinkel. In ernstige gevallen moet scheerbrand worden behandeld met antibiotica. Hiervoor moet je naar de huisarts om een recept te halen.


Hoe ziet scheerbrand eruit?

Scheerbrand verschijnt meestal als kleine rode bultjes op de huid. Het is de infectie van het haarzakje en de daaropvolgende ontsteking, die eruit zien als rode bultjes. Daarnaast zal de huid ook gezwollen en pijnlijk zijn. De bultjes kunnen jeuken, en ze kunnen uitgroeien tot ontstoken blaasjes gevuld met pus. In het allerergste geval zullen de bultjes veranderen in abcessen.


Waarom krijg je scheerbrand?

Scheerbrand kan optreden na het scheren en ontharen. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die ontstaat in het haarzakje. Het is meestal de bacterie staphylococcus of streptococcus, waardoor een ontsteking in het haarzakje ontstaat.


Wanneer gaat scheerbrand weg?

Je kunt het geluk hebben dat de scheerbrand vanzelf weer verdwijnt, maar het beste is om het onmiddellijk te behandelen, zodat het niet erger wordt. Wanneer je scheerbrand hebt, kun je namelijk jezelf besmetten zodat de scheerbrand nog erger wordt. Daarom is het belangrijk om het onmiddellijk te behandelen met een crème tegen scheerbrand, en vervolgens in de toekomst scheerbrand te voorkomen door altijd te zorgen dat je netjes en hygiënisch omgaat met je huid en je scheergerei.


Kunnen vrouwen scheerbrand krijgen?

Iedereen die zich scheert of anderszins haar verwijdert, loopt de kans om scheerbrand te krijgen. Dus zowel mannen als vrouwen lopen de kans om scheerbrand te krijgen. De oorzaken, symptomen en behandeling zijn ook hetzelfde, ongeacht wie scheerbrand krijgt en ongeacht waar op het lichaam scheerbrand optreedt.


Is scheerbrand gevaarlijk?

Scheerbrand is niet gevaarlijk, maar wel onaangenaam en vervelend, dus het is een goed idee om een paar eenvoudige regels in acht te nemen bij het scheren. En vergeet niet om bij het scheren goede producten voor de huid te gebruiken, omdat scheren agressief is voor de huid.


Is scheerbrand besmettelijk?

Je kunt jezelf besmetten met scheerbrand van de haarzakjes die al scheerbrand hebben naar al je andere haarzakjes. En je kunt anderen besmetten met scheerbrand - en het ook van anderen krijgen - bijvoorbeeld als je je scheergerei of handdoek deelt met anderen. Dus vergeet niet dat scheergerei persoonlijk is en niet iets om met anderen te delen.

Transparante scheergel met Tea Tree Olie
Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Transparante scheergel met Tea Tree Olie - Tegen rode bultjes en huidirritatie bij het scheren
Aftershave Balsem voor je gezicht
Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Aftershave Balsem voor je gezicht - Aftershave lotion tegen rode bultjes en ingegroeide haren na het scheren

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram