Ontkom aan jeuk in de vagina

Professioneel bijgewerkt: 5/2/2021

Vaginale jeuk of jeuk in het onderlichaam is zowel lastig als ongemakkelijk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van jeuk, maar gelukkig kunnen ze in de meeste gevallen worden behandeld.

Lees hier meer over de verschillende oorzaken en mogelijke behandelingen.

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Wat is jeuk in de vagina – en wie wordt hierdoor getroffen?

Jeuk in de vagina is iets wat de meeste vrouwen – jong en oud – ooit wel meemaken. Het is onaangenaam zolang het duurt, maar het is zelden gevaarlijk.

En er is zeker geen reden om in stilte te lijden, want in bijna alle gevallen zijn er goede mogelijkheden om deze vervelende jeuk te behandelen.

Of u ’s nachts of overdag jeuk in de vagina heeft, heeft geen betekenis: de behandeling blijft hetzelfde.

Hoe kan men vaginale jeuk behandelen?

Jeuk aan de vagina kan vaak worden behandeld met een crème of gel tegen vaginale jeuk. In de meeste gevallen kunt u zichzelf behandelen met geneesmiddelen die u kunt kopen bij Amazon of bij uw apotheker.

Indien u snel met de behandeling begint, pakt u het probleem bij de wortels aan en kunt u het vaak in de kiem smoren. Veel mensen hebben al eens gehoord over vrouwen die jeuk en een branderige gevoel in de vagina genezen met een zuur melkproduct dat melkzuurbacteriën bevat, zoals natuurlijke yoghurt.

Dat kan helpen in sommige gevallen van vaginale jeuk, waarbij deze niet wordt veroorzaakt door schimmel. Dit raden wij echter niet aan. U kunt beter gebruik maken van producten die speciaal hiervoor ontwikkeld werden.

Ontstaat de jeuk door een bacteriële onbalans, kan de behandeling worden uitgevoerd met vaginale capsules of gel die bacteriën tegenwerken. U kunt deze kopen bij de apotheek of op Amazon.

Schimmels moeten worden behandeld met geneesmiddelen tegen schimmelinfecties in de vorm van zetpillen of crèmes die u ook bij de apotheek kunt krijgen. Daarnaast kunt u natuurlijke remedies tegen schimmelinfecties gebruiken.

Brandend gevoel, roodheid en jeuk in de intieme zone 

Jeukverzachtende middelen met Tea Tree Olie staan ook bekend om hun effect tegen jeuk, roodheid, droogheid en ongewenste geuren.

Femigel van Australian Bodycare is een gel tegen intieme ongemakken zoals jeuk, droogheid, irritatie en geur. Femigel is dermatologisch en gynaecologisch getest in een klinische studie. De studie toonde de volgende resultaten aan bij het gebruik van Femigel in de intieme zone.

  • 100% zegt dat femigel jeuk verhelpt.
  • 94% zegt dat femigel droogheid verhelpt.
  • 94% zegt dat femigel irritatie verhelpt.
  • 88% zegt dat femigel ongewenste geurtjes verhelpt.

Australian Bodycare Intim Treatment Kit

3 verzorgingsproducten speciaal voor de intieme zone

€35,00

Product bekijken

Ga op onderzoek bij uw arts

Slaagt u er zelf niet in uw jeuk te behandelen met geneesmiddelen zonder voorschrift, moet u naar de dokter. Hier kunt u een monster van het vaginale slijmvlies laten nemen. Als jeuk wordt veroorzaakt door een bacterie, kan dit eventueel worden behandeld met antibiotica.

Als de jeuk het gevolg is van een schimmelinfectie, zult u doorgaans in staat zijn om het te behandelen met een middel tegen schimmel in de vorm van zetpillen of crème. Slaagt u er niet in de jeuk binnen een week te verhelpen, moet u uw arts bezoeken om onderzocht te worden omdat de jeuk veroorzaakt kan worden door een seksueel overdraagbare aandoening of iets anders.

Voorkom jeuk door de juiste producten te gebruiken

Het beste wat u kunt doen om de jeuk te voorkomen, bestaat erin geparfumeerde producten in de intieme zone te vermijden.
Dus maakt u beter geen gebruik van geparfumeerde body shampoos, talkpoeder of dergelijke. Wast u zich in de plaats daarvan met milde, huidvriendelijke producten die speciaal geschikt zijn voor intieme hygiëne. Het is uiteraard belangrijk zich te wassen en een goede hygiëne te houden, maar overmatige intieme hygiëne kan de natuurlijke balans van de vagina verstoren en dus jeuk veroorzaken, dus ga niet te ver en gebruik altijd een goede zeep tegen jeuk.

Strak ondergoed in een synthetisch materiaal en het gebruik van inlegkruisjes en tampons kan ook iets zijn dat u moet vermijden als u merkt dat u de neiging heeft steeds opnieuw jeuk te krijgen in uw vagina.

Producten die wij aanbevelen voor intieme hygiëne: Intim wash van Australian BodycareDe unieke samenstelling van actieve bestanddelen reinigt en verfrist de zone efficiënt, zodat u ontsnapt aan onaangename geuren, jeuk en irritatie.

Australian Bodycare Intim Treatment Kit

3 verzorgingsproducten speciaal voor de intieme zone

€35,00

Product bekijken

Waarom jeukt mijn vagina?

De meeste vrouwen hebben ooit al jeuk in de vagina gehad. Het is vervelend en ongemakkelijk, maar gelukkig kan het vaak worden behandeld.

Er kunnen veel oorzaken zijn, maar de symptomen zijn meestal dezelfde: De huid is rood en geïrriteerd. De jeuk kan variëren van een lichte jeuk tot een vreselijke jeuk die het moeilijk maakt om na te denken over iets anders. De geïrriteerde huid kan ook pijn doen tijdens de geslachtsgemeenschap.

De meeste vrouwen weten wat schimmel in het onderlichaam is en daarom geloven velen, dat die jeuk daardoor veroorzaakt wordt. Dat is in veel gevallen waar, maar er kunnen ook andere redenen voor vaginale jeuk zijn. Hier kan het nodig zijn een ander type behandeling toe te passen, wanneer het geen schimmel is.

De meest voorkomende oorzaken van jeuk in de vagina:

Schimmel: vaginale schimmel wordt veroorzaakt door de schimmel candida albicans. Deze schimmel wordt daarom ook wel candidaschimmel genoemd. De vaginale opening wordt rood en ontstoken en er kunnen ook onwelriekende afscheidingen optreden. Hoe meer men zich krabt, hoe erger het wordt, en de jeuk kan in een brandend gevoel of regelrechte pijn in de onderbuik veranderen.

Schimmel komt van nature in de vagina voor, net zoals op de rest van het lichaam. Maar meestal wordt schimmel tegengehouden dankzij de natuurlijke bacteriële flora die een zure omgeving creëren. Het natuurlijke evenwicht kan worden verstoord, bijvoorbeeld als gevolg van overmatige intieme hygiëne (eventueel met geparfumeerde producten), antibiotica of hormonale veranderingen. Diabetes, een aangetast immuunsysteem, stress en het gebruik van de pil kan in sommige gevallen ook de balans tussen schimmels en bacteriën veranderen en daarmee jeuk in de vagina veroorzaken.

Bacteriële vaginose, ook wel bacteriële onbalans genoemd. Hierbij is er sprake van een bacteriële infectie, veroorzaakt door een overproductie van normale biomicroscopische flora in de vagina. De vagina jeukt en er kan een onwelriekende afscheiding optreden. De meest voorkomende bacterie is gardnerella.

Contacteczeem: Jeuk in de vagina kan worden veroorzaakt door allergieën voor bepaalde stoffen die met de huid in contact zijn geweest. Dat kan bijvoorbeeld een geparfumeerde body spray of body shampoo zijn die u gebruikt heeft. Of het kan een wasmiddel zijn dat uw lichaam niet tolereert.

Daarom moet u geparfumeerde producten in de intieme zone volledig vermijden, waaronder geparfumeerd wc-papier, body sprays en geparfumeerde tampons. U kunt overschakelen naar wasmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor gevoelige en allergische huid.

Vaginale droogheid: Wanneer de vagina droog is, kan de huid geïrriteerd raken en dit kan tot jeuk leiden. Vaginale droogheid komt vooral voor bij vrouwen tijdens de menopauze, wanneer hormonale veranderingen ervoor zorgen dat het slijmvlies droger wordt. Dit probleem wordt het best opgelost met een crème voor vaginale droogheid.

Seksueel overdraagbare aandoeningen: Sommige soa’s kunnen leiden tot jeuk in de vagina. Dit omvat herpes, chlamydia en genitale wratten (condyloma). Soa‘s moeten behandeld worden, waarna de jeuk ook zal verdwijnen.


Jeuk in de vagina na het vrijen

Sommige vrouwen ervaren plotse jeuk in de vagina na het vrijen. Daar kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. Vaginale droogheid kan jeuk of pijn in de vagina veroorzaken na geslachtsgemeenschap. Heeft u schimmel, kunt u ook merken dat de jeuk erger wordt na het vrijen.

Tenslotte kan sperma in sommige gevallen leiden tot een allergische reactie in de vorm van jeuk. De oorzaak van de jeuk kan ook een geslachtsziekte zijn. Als u symptomen ervaart zoals jeuk, branderig gevoel of dergelijke, en helpt een behandeling met producten zonder voorschrift niet, raadpleeg dan uw arts.

Het kan een geslachtsziekte zijn die anders moet worden behandeld. Het is belangrijk dat u wordt behandeld, zodat u anderen niet besmet.

Heeft u problemen met jeuk na het vrijen, raden wij u aan Intim glide van Australian Bodycare te gebruiken. Door het gebruik van dit glijmiddel tijdens het vrijen verdwijnen de jeuk en irritatie die je anders ervaart na het vrijen.


Jeuk in de vagina tijdens de zwangerschap

Er doen zich heel veel veranderingen voor in het lichaam tijdens de zwangerschap. Jeuk in het onderlichaam en de vagina kunnen enkele van de ongemakken zijn die u ervaart. In de meeste gevallen is dit het gevolg van schimmel in het onderlichaam, die wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap.

Schimmel is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen, maar het moet worden behandeld vóór de geboorte. U kunt het zelf behandelen met een schimmeldodend middel, maar indien dit niet binnen een week werkt, dient u contact op te nemen met uw arts zodat u een behandeling kunt vinden die de jeuk kan verhelpen.

Australian Bodycare Intim Treatment Kit

3 verzorgingsproducten speciaal voor de intieme zone

€35,00

Product bekijken