Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is anale jeuk?

Anale jeuk is iets dat alle mensen op een of ander moment wel eens ervaren hebben. Vaak is het weer snel voorbij, maar voor anderen is het een langdurige en zeer lastige kwaal. Toch zijn er helaas veel mensen die in stilte lijden en dus niets aan het probleem laten doen. Jeuk, irritatie en een brandend gevoel worden namelijk door velen als beetje gênant gezien, en zijn daarom typisch niet iets waar we met elkaar over praten.

Anale jeuk is geen ziekte, maar een symptoom van iets anders. De jeuk wordt veroorzaakt door een irritatie van de huid rond de anus. Hier kunnen verschillende redenen voor bestaan.

Jeuk in de endeldarm is iets dat kinderen en volwassenen van alle leeftijden ervaren. Anale jeuk komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Toch komt het iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen – waarom is niet helemaal bekend.

De symptomen van anale jeuk kunnen variëren van een lichte en bijna onbeduidende jeuk tot een zeer onaangenaam brandend gevoel en jeuk in de endeldarm.

Anale jeuk verzorgende zalf & zeep
2 producten voor rectale jeuk verzorging
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep - 2 producten voor rectale jeuk verzorging

Anale jeuk ’s nachts

Het is heel gebruikelijk dat de jeuk op de anus overdag en ’s nachts optreedt met variërende intensiteit. En het is niet ongewoon om vooral ’s nachts problemen met anale jeuk te hebben. Vooral bij kinderen kan de jeuk in de endeldarm ’s avonds en ’s nachts behoorlijk sterk zijn.

Symptomen van anale jeuk omvatten pijn, irritatie, jeuk, pijn, prikkelend en branderig gevoel rond de anus. Hoewel anale jeuk de hele dag kan voorkomen, krijgen veel mensen ’s avonds en in het bijzonder tijdens de nacht jeuk. Symptomen van anale jeuk ontstaat meestal ’s nachts, omdat het warmer en vochtiger rond de anus is wanneer je slaapt of net nadat je naar het toilet bent geweest. Je kunt zelf proberen dit probleem op te lossen door je te wassen met een milde shampoo na een toiletbezoek, door strak ondergoed te vermijden en eventueel door een crème tegen anale jeuk te smeren voor het slapen gaan.

Jeuk in de anus

Jeuk in de anus is geen ziekte, maar eerder een symptoom. Jeuk van de anus kan een symptoom zijn van diverse aandoeningen, zoals bijvoorbeeld aambeien, scheurtjes in de anus of eczeem. Symptomen van jeuk in de anus zijn ongemakken in en rond de anus in de vorm van een brandende, stekende of jeuk. De jeuk kan variëren van licht ongemakkelijk tot erg hinderlijk.

De oorzaak van jeuk in de anus kan niet altijd worden opgespoord, maar de meest voorkomende oorzaken zijn aambeien, scheurtjes in de anus (fissuur), slechte of excessieve persoonlijke hygiëne, huidziekten, bacteriële- of schimmelinfecties. Bij kinderen kan de jeuk veroorzaakt worden door wormen of aarsmaden, of dat de luier niet vaak genoeg wordt vervangen. Heb je problemen met jeuk in de anus, dan kun je proberen het gebied in te smeren met een crème tegen anale jeuk. Indien de crème niet werkt, moet je je huisarts raadplegen. Er kan namelijk sprake zijn van een ernstigere aandoening.

Anale jeuk verzorgende zalf & zeep
2 producten voor rectale jeuk verzorging
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep - 2 producten voor rectale jeuk verzorging


Wat zijn de oorzaken van anale jeuk?

Hoewel de symptomen van anale jeuk vrij gelijkaardig zijn (het jeukt of prikt en het is bijna onmogelijk om de drang om te krabben te weerstaan), kunnen de oorzaken van de vervelende jeuk erg verscheiden zijn.

De belangrijkste oorzaak van anale jeuk is irritatie van de huid in en rond de endeldarm. Men kan de precieze oorzaak van de jeuk niet altijd vinden, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

 • Aambeien veroorzaken vaak jeuk in het anale gebied en zijn dus een veelvoorkomende oorzaak. Wanneer men aambeien heeft, is het vochtiger in het gebied van het rectum. Jeuk treedt sneller op in vochtige omgevingen.
 • Slechte hygiëne kan leiden tot jeuk in de anus. Het is daarom belangrijk dat je altijd je tijd neemt en je grondig afveegt, nadat je naar het toilet bent geweest. Vermijd het gebruik van ruw toiletpapier, dat is te hard voor de huid. Als het moeilijk is om een goede hygiëne te houden, bijvoorbeeld als gevolg van de huidplooien die in de weg zitten (misschien als gevolg van een eerdere aambeien), kan het nodig zijn om deze door een chirurgische ingreep te laten verwijderen.
 • Overmatige hygiëne kan ook een oorzaak van anale jeuk zijn. Terwijl slechte hygiëne anale jeuk kan veroorzaken, kan overmatige hygiëne dit ook. Indien je je te grondig en te vaak wast, verwijder je het vet van de huid. Daardoor word je meer vatbaar voor huidproblemen zoals jeuk. Gebruik daarom altijd een antiseptische zeep bij het wassen en vermijd schrobben en wrijven. En vergeet niet om zacht toiletpapier te gebruiken. Geparfumeerd (en gekleurd) wc-papier kan een lekkere geur en mooie kleur aan je badkamer geven, maar het kan ook leiden tot anale jeuk. Gebruik dus liever ongeparfumeerd (en ongekleurd) wc-papier.
 • Aarsmaden/wormen kunnen anale jeuk geven – vooral ’s avonds en ’s nachts. Zowel kinderen als volwassenen kunnen aarsmaden krijgen. De maden zijn duidelijk te zien aan de anus en in de ontlasting.
 • Scheurtjes aan de endeldarm (ook wel een fissuur genoemd) kunnen jeuk veroorzaken. Zo‘n fissuur kan bijvoorbeeld ontstaan na constipatie of diarree.
 • Anale abcessen brengen meestal ook jeuk met zich mee. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom abcessen ontstaan. Maar het is belangrijk om zowel iets aan het abces als aan de jeuk te doen.
 • Huidziekten zoals psoriasis kunnen jeuk over het hele lichaam veroorzaken, en dus ook in en rond de anus, als gevolg van een droge huid.
 • Anaal eczeem brengt meestal ook jeuk met zich mee. Eczeem kan worden veroorzaakt door verschillende redenen, bijvoorbeeld door aambeien, kloven of uitpuilingen.
 • Schimmel- of bacteriële infecties resulteren meestal in jeuk. Heb je een schimmel- of bacteriële infectie in of rond de anus, kun je ook anale jeuk krijgen.
 • Uitpuilen van de slijmvliezen van de endeldarm (slijmvliesprolaps) of uitpuilen van de endeldarm zelf (rectumprolaps) kunnen anale jeuk veroorzaken. Bij druk op de endeldarm wordt de prolaps uitgerekt, waardoor het moeilijk kan worden het gebied schoon te maken na gebruik van het toilet. Daardoor kan anale jeuk gemakkelijker ontstaan.
 • Antibiotica kunnen leiden tot jeuk in de endeldarm. Sommige mensen kunnen problemen met anale jeuk krijgen na een behandeling met antibiotica.
 • Voedingsmiddelen zoals koffie, chocolade, bier, noten, kruidig voedsel en zuivel veroorzaken bij sommige mensen anale jeuk veroorzaken.

Behandeling van anale jeuk: Hoe kun je anale jeuk behandelen?

De behandeling van anale jeuk is volledig afhankelijk van de oorzaak van de jeuk.

 • Ontstaat de jeuk bijvoorbeeld door aambeien, moet je een zalf voor de behandeling van aambeien van je huisarts krijgen.
 • Ontstaat de jeuk door aarsmaden (wormen), moet je daarvoor in behandeling en dan zal de jeuk verdwijnen.
 • Ontstaat de jeuk door huidplooien die het moeilijk maken om een goede hygiëne te handhaven, kan de oplossing zijn om deze plooien te verwijderen.
 • Ontstaat de jeuk door schimmels, bacteriën of eczeem, kun je een anale jeuk-gel gebruiken, die in de meeste gevallen de jeuk snel overwint.
 • Ontstaat de jeuk door slechte of overmatige hygiëne, moet je natuurlijk kijken, wat je anders kunt doen, maar hier en nu hen je iets nodig dat de jeuk snel kan verminderen. Dat kan met een crème tegen anale jeuk.

Gel tegen de anale jeuk

Heb je problemen met jeuk, irritatie en een brandend gevoel aan de anus, dan kun je een anale jeuk-gel met Tea Tree Olie gebruiken. Een anale jeuk-gel met Tea Tree Olie werkt jeukverlichtend en verkoelend, terwijl het nieuwe, gezonde huid opbouwt.

Tea Tree Olie staat erom bekend dat het bacteriën tegenwerkt en effectief is tegen jeuk en irritatie. Daarom is de anale jeuk-gel met Tea Tree Olie ideaal wanneer je problemen hebt met jeuk, irritatie en een brandend gevoel aan de anus. Hier kun je gebruik maken van een anale jeuk-crème, ontwikkeld tegen intiem ongemak. Smeer de gel dagelijks in op het betreffende gebied en kom van de jeuk en irritatie af. Daarnaast raden wij Intim Wash aan voor de dagelijkse reiniging om het gebied schoon, gezond en vrij van bacteriën te houden.

Heb je vaak problemen met anale jeuk nadat je bepaalde voedingsmiddelen inneemt, kan het een goed idee zijn deze in de toekomst te vermijden.

Hoewel het bijna onmogelijk kan lijken te weerstaan aan de drang om te krabben wanneer het vreselijk jeukt in en rond de anus, is het een goed idee om dat niet te doen. Zoals het geval is met jeuk overal elders op het lichaam, wordt het alleen maar erger als je je krabt. Je loopt tevens het risico zo hard te krabben dat je je huid beschadigt en kleine scheurtjes maakt.

Het is belangrijk te benadrukken dat je, wanneer je bloed ziet in de ontlasting of aan je rectum, altijd naar je huisarts moet gaan. In de meeste gevallen zal de oorzaak geheel onschuldig zijn (zie hierboven), maar in zeldzame gevallen wordt de jeuk veroorzaakt door iets ernstigers, zoals endeldarmkanker.

Intieme Zeep tegen intiem ongemak
Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Intieme Zeep tegen intiem ongemak - Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep
2 producten voor rectale jeuk verzorging
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep - 2 producten voor rectale jeuk verzorging

Hoe kun je anale jeuk voorkomen?

De beste preventie van anale jeuk is de oorzaken van de jeuk vermijden. Als je bijvoorbeeld last hebt van anale jeuk als gevolg van aambeien, moet je kijken naar hoe je het ontstaan van nieuwe aambeien kunt voorkomen. Dit kun je onder andere door constipatie te vermijden.

Gebruik dagelijks een crème met Tea Tree Olie tegen anale jeuk om anale jeuk te voorkomen

Bij dagelijks gebruik van een crème tegen anale jeuk voorkom je problemen met jeuk, irritatie en een stekend gevoel in en rond op de anus. De crème wordt naar behoefte eenmaal per dag aangebracht. De crème strijdt tegen bacteriën en jeuk, waardoor het effectief is voor het voorkomen van anale jeuk.

Daarnaast is een goede hygiëne bij het beste wat je kunt doen om anale jeuk te voorkomen. Zorg er wel voor dat je goed afveegt, en je eventueel grondig wast, na het toiletbezoek. Omgekeerd moet je er ook op letten dat je je niet zó grondig afveegt en/of wast dat je je huid beschadigt en irriteert. Gebruik nooit geparfumeerde zeep in en rond de anus. Dat irriteert de huid onnodig. Vermijd ook geparfumeerd en gekleurd wc-papier. Parfum en kleurstoffen kunnen de huid irriteren.

Wil je je wassen met meer dan alleen water, is het belangrijk dat je altijd gebruik maakt van goede producten. Kies je bijvoorbeeld Intim Wash van Australian Bodycare, dan krijg je een milde maar effectieve reinigende zeep, die tegen bacteriën strijdt en voor een goede hygiëne zorgt.  Intim Wash kan overal op het lichaam gebruikt worden. De antiseptische Tea Tree Olie is effectief tegen zowel vuil als bacteriën.

In sommige landen is het gebruik van een bidet of toiletten met spoelfunctie zeer wijdverbreid en dat is geen slecht idee als het gaat om het voorkomen van anale jeuk. WC-papier is namelijk niet altijd genoeg. Water reinigt beter. Gebruik je geen bidet, dan kun je in plaats daarvan elke keer dat je een douche neemt jezelf grondig wassen met water en een milde, huidvriendelijke zeep.


FAQ over anale jeuk


Wat is de oorzaak van anale jeuk?

Wanneer je jeuk krijgt in en rond de endeldarm, dan is dat omdat de huid geïrriteerd is. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan aambeien, slechte of overmatige hygiëne, aarsmaden of wormen, scheurtjes of abcessen in de anus, eczeem of huidziekten, prolaps van het rectum, schimmel- of bacteriële infecties of het gebruik van antibiotica. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bij sommige mensen ook leiden tot anale jeuk.


Hoe stop je anale jeuk?

Anale jeuk is vervelend en ongemakkelijk, maar gelukkig kan het in de meeste gevallen snel genezen worden. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. In veel gevallen zal de behandeling bestaan uit een gel of crème met Tea Tree Olie, die wordt gebruikt aan de anus.


Is anale jeuk gevaarlijk?

Anale jeuk is een onaangename aandoening, maar het is zelden gevaarlijk. In de meeste gevallen wordt de jeuk door iets vrij onschuldigs veroorzaakt, wat natuurlijk moet worden genezen. Wordt de aandoening genezen, houdt de jeuk ook typisch vrij snel op. Alleen in zeer zeldzame gevallen kan anale jeuk optreden door iets ernstigers, zoals kanker.


Is slechte hygiëne altijd de oorzaak van anale jeuk?

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Onvoldoende hygiëne is daar een van, maar overmatige hygiëne kan ook leiden tot jeuk in de endeldarm. Bovendien kunnen er veel andere redenen zijn waarom je plotseling jeuk in de endeldarm krijgt. Maar natuurlijk is het altijd belangrijk om een goede hygiëne te hebben in het anale gebied. Dit bereik je door je na gebruik van het toilet goed af te vegen en in het algemeen door ervoor te zorgen dat het gebied schoon blijft.


Het jeukt aan mijn endeldarm – Ik heb aarsmaden gekregen?

Jeuk in en rond de endeldarm kan worden veroorzaakt door aarsmaden of ook wel wormen genoemd. Dit kan zowel bij volwassenen als bij kinderen optreden. Heb je aarsmaden, dan zul je wormen rond de anus en in de ontlasting zien. Aarsmaden worden behandeld met een wormdodend middel. Hiervoor heb je een voorschrift van je huisarts nodig. Er kunnen ook heel wat andere oorzaken van jeuk in de endeldarm zijn. Het kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan aambeien, gebrek aan of overmatige hygiëne, scheurtjes, abcessen, eczeem of andere.

Anale jeuk verzorgende zalf & zeep
2 producten voor rectale jeuk verzorging
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep - 2 producten voor rectale jeuk verzorging

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram