Aambeien – zo kom je van jeuk en pijn af – Tips voor een snelle behandeling
Aambeien zijn een zeer vervelende aandoening die veel voorkomt in de volwassen bevolking. Gelukkig is het niet gevaarlijk om aambeien te hebben en de mogelijkheden voor behandeling zijn efficiënt. In de meeste gevallen kunnen aambeien worden behandeld met een speciale crème. Alleen in zeldzame gevallen zal er een chirurgische ingreep nodig zijn.
» Ga rechtstreeks naar de behandeling van aambeienInhoudsopgave
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn iets waar de meeste mensen van gehoord hebben – en misschien hebben ze er wel grapjes over gemaakt – maar wat betekent het eigenlijk om aambeien te hebben? Kort samengevat zijn aambeien met bloed gevulde uitstulpingen van het slijmvlies van de endeldarm. Het kan worden gezegd dat het een vorm van spataderen in de endeldarm zijn (d.w.z. de bloedvaten zijn vergroot en daarom puilen ze uit de wand van het slijmvlies). Aambeien ontstaan wanneer het slijmvlies van de endeldarm te dun en zwak is. Hierdoor kan de ader onder het slijmvlies uit beginnen te puilen en uiteindelijk naar buiten steken uit de anus.
Aambeien zijn een goedaardige en onschadelijke aandoening, maar kunnen een aanzienlijke overlast veroorzaken in de vorm van een branderig gevoel, jeuk, irritatie, pijn en mogelijk bloedingen als je naar het toilet gaat.
De opties voor de behandeling zijn gelukkig goed; vaak bestaat de behandeling uit crème, eventueel gecombineerd met zetpillen. In sommige gevallen kan er een chirurgische ingreep voor nodig zijn om aambeien te verwijderen.
Wie kan aambeien krijgen?
Iedereen kan in principe aambeien krijgen. Het is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting heeft een derde deel van de Nederlandse bevolking één of meerdere keren ermee te maken gehad, soms als een terugkerend probleem.
Aambeien zijn vooral iets dat volwassenen treft en er wordt aangenomen dat de helft van alle Nederlanders boven de 50 aambeien heeft of heeft gehad. De kans op het krijgen van aambeien neemt toe naarmate je ouder wordt. Als jonge mensen aambeien krijgen, gaat het hier meestal om vrouwen die er last van krijgen tijdens de zwangerschap of bevalling. De reden hiervoor is de sterk verhoogde druk op de aderen. Hetzelfde is het geval wanneer je bijvoorbeeld lijdt aan constipatie en daarom extra hard moet persen om van je ontlasting af te komen, of als je iets zwaars optilt of gewoon zwaar werk doet. Vrouwen die veel kinderen hebben gekregen, hebben ook een verhoogd risico om aambeien te ontwikkelen.
Wat zijn de symptomen van aambeien?
De meeste mensen ontdekken dat ze aambeien hebben gekregen omdat ze plotseling een branderig gevoel, jeuk, irritatie en/of pijn aan de anus hebben – vaak in verband met een toiletbezoek. Voor velen zal het moeilijk zijn om het gebied rond de anus schoon te krijgen na gebruik van het toilet.
Sommigen ontdekken aambeien wanneer er een beetje bloed op het wc-papier achterblijft als ze hun billen na een toiletbezoek afvegen. Gaan je aambeien open, dan zal het als veel heftiger worden ervaren met bloed in de hele toiletpot. Een aambei kan worden vergeleken met een ballon, maar dan gevuld met bloed in plaats van lucht. Als een aambei opengaat, dan zal het slechts bloeden totdat de aambei geen bloed meer bevat. Maar het ziet er griezelig uit, en als het de eerste keer is dat het gebeurt, schrik je er vast van.
In het geval van inwendige aambeien kun je ze niet direct zien of voelen. Uitwendige aambeien zijn echter duidelijk te zien als zichtbare uitstulpingen aan de anus, en je kunt ze voelen als je ze aanraakt. In veel gevallen is het mogelijk om de uitstulping terug te stoppen in de endeldarm, nadat je op het toilet bent geweest.
Artsen delen aambeien op in vier categorieën of graden, afhankelijk van hoe groot en storend de uitstulpingen zijn:
- Inwendige aambeien die bloeden, maar niet zichtbaar zijn en niet uitpuilen.
- Inwendige aambeien, die alleen uitpuilen als je op het toilet bent en die vanzelf weer terugglijden.
- Uitwendige aambeien die zichtbaar zijn en uitpuilen en die je na elk toiletbezoek weer op hun plaats moet stoppen.
- Uitwendige aambeien die voortdurend uitpuilen en die je niet op hun plaats terug kunt duwen.
Behandeling van aambeien
Het is vervelend en onaangenaam om aambeien te hebben, maar gelukkig is het goed te behandelen. Behandeling hangt grotendeels af van de vraag of de aambeien betrekkelijk klein of groot en lastig zijn.
Kleine, inwendige aambeien
Kleine, inwendige aambeien die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door constipatie zullen in veel gevallen kunnen worden behandeld door enkel een middel om de stoelgang te stimuleren, waardoor je ontlasting weer zacht en regelmatig wordt. Dat kan vaak worden bereikt door veel water te drinken een vezelrijk dieet te eten. Vezels kun je onder meer binnenkrijgen via roggebrood, volkorenbrood, havermout en fruit. Je kunt ook aanvullen met extra vezels zoals zemelen. Een acute verstopping kan ook worden behandeld met een laxeermiddel dat vrij verkrijgbaar is bij de apotheek.
Op de lange termijn kunnen aambeien die als gevolg van constipatie ontstaan, vaak worden voorkomen door het drinken van veel water/vloeistoffen en door lichaamsbeweging en een gezond, vezelrijk dieet.
Grote, uitwendige aambeien
Als je aambeien groter worden en je ongemak ervaart, zoals pijn, een branderig gevoel en jeuk, zal de behandeling meestal bestaan uit een crème die je zonder recept bij de apotheek kunt krijgen. De crème moet direct op de aambeien worden gesmeerd en werkt plaatselijk verdovend en pijnstillend.
Naast de gebruikelijke geneesmiddelen die je bij de apotheek kunt krijgen, zijn er ook middelen die anale klachten zoals jeuk, irritatie en andere klachten bij aambeien kunnen voorkomen. Bij Australian Bodycare kun je bijvoorbeeld een gel met Australische Tea Tree Olie bestellen, die de jeuk, het branderige gevoel en irritatie bestrijdt en daarom goed kan worden gebruikt voor de verzorging en verlichting van klachten aan de anus.
Als je een plotselinge pijn ervaart (meestal als je naar het toilet bent), is het waarschijnlijk een grote aambei die uit de anus is gegleden. Vaak kun je die zelf terug op zijn plaats duwen, zodat hij niet vastzit en pijn doet. Lukt het je niet zelf, dan zal je huisarts het voor je kunnen doen.
In geval van twijfel – raadpleeg je huisarts
Heb je klachten als pijn, een branderig gevoel en jeuk aan de anus, of zie je plotseling bloed op het toiletpapier of in het toilet na gebruik, dan is er waarschijnlijk sprake van aambeien. Maar de symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere ziekten of aandoeningen, en daarom moet je een dokter ernaar laten kijken.
De arts zal kunnen bepalen of er sprake is van aambeien, alleen door naar de zone rond de anus te kijken. Daarnaast kan hij / zij met een vinger in de anus voelen.
Je arts zal doorgaans een behandeling met een crème of zalf voor aambeien voorstellen, eventueel aangevuld met zetpillen. Alleen in zeldzame gevallen zijn aambeien zo groot en lastig dat het nodig zal zijn om een chirurgische ingreep te ondergaan om ze te verwijderen.
Chirurgische behandeling van aambeien
In de meeste gevallen kunnen aambeien effectief worden behandeld met een crème. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om een chirurgische ingreep uit te voeren om aambeien te verwijderen.
Soms zal dit betekenen dat de arts een kleine incisie maakt in de aambei om bloed af te tappen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. In andere gevallen, en als de aambei iets groter is, kan de werkwijze een elastiek zijn dat strak om de aambei wordt geplaatst. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de aambei gestopt, die daardoor uitdroogt en eraf valt. Dit is de minst hinderlijke chirurgische behandeling, die ambulant en zonder verdoving kan worden uitgevoerd.
Bij grotere en zeer storende aambeien kan het nodig zijn om ze met behulp van een chirurgische ingreep te verwijderen. De procedure kan plaatsvinden in lokale of algehele anesthesie, afhankelijk van waar de aambeien zich bevinden en hoe groot ze zijn.
Aambeien die vanzelf weer verdwijnen – met of zonder behandeling – kunnen in sommige gevallen losse huidflappen achterlaten, ook wel marisken genoemd. Ze zijn ongevaarlijk, bloeden niet en doen geen pijn, maar helaas betekent het dat het moeilijker kan zijn om het gebied rond de anus na gebruik van het toilet schoon te houden. Als ze zeer storend zijn, kunnen ze worden verwijderd met behulp van een kleine ingreep.
Crème voor gebruik bij aambeien
In de meeste gevallen kunnen aambeien effectief worden behandeld met een crème die vrij verkrijgbaar is bij de apotheek.
De crème zal de aambeien verkleinen door de bloedvaten te doen samentrekken, terwijl hij tegelijkertijd desinfecterend en regenererend werkt. Als je daarnaast wilt dat de crème plaatselijk verdooft en pijnstillend werkt, moet je de huisarts om een recept vragen.
Zijn je aambeien te wijten aan constipatie, dan is het belangrijk om iets aan die constipatie te doen. Je kunt dit op de korte termijn met een laxeermiddel doen en op de lange termijn door het eten van een meer vezelrijke voeding, door meer te drinken en meer te sporten - dit helpt om de darmen op gang te houden.
Hier en nu is het het belangrijkst om een gel te gebruiken die geschikt is bij aambeien, en die de vervelende, ondraaglijke jeuk, het branderige gevoel en de pijn kan verwijderen. Je kunt een crème bij de apotheek of reformwinkel kopen, als je de voorkeur geeft aan een product met een meer natuurlijke inhoud. Dat krijg je bijvoorbeeld in de Australian Bodycare gel met Tea Tree Olie, die geschikt is voor de verzorging van klachten als een branderig gevoel, jeuk en irritatie aan de anus. Producten die Tea Tree Oil bevatten, staan bekend om het feit dat ze doeltreffend zijn tegen jeuk en irritatie en kunnen dus worden gebruikt voor klachten aan de anus.
Wat zijn de redenen dat je aambeien krijgt?
Aambeien ontstaan meestal als gevolg van constipatie of in verband met de zwangerschap of bevalling. Herhaaldelijk zware dingen optillen en zwaar werk over het algemeen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van aambeien. Wanneer er een extra zware druk op de aderen wordt uitgeoefend, kan dit leiden tot druk op het darmslijmvlies in de endeldarm waardoor de bloedvaten uitpuilen, en dan heb je aambeien ontwikkeld.
Aambeien ontstaan wanneer het steunweefsel rond de bloedvaten in de endeldarm overbelast en zwak wordt. Dat kan onder meer gebeuren in verband met een zwangerschap, bevalling of constipatie, maar het gebeurt ook in het algemeen naarmate je ouder wordt. Hoe ouder je dus bent, hoe meer kans je hebt om aambeien te krijgen.
Hoewel het moeilijk kan zijn om iets te doen aan het risico om aambeien tijdens de zwangerschap en de bevalling te ontwikkelen, kun je wel nadenken over je toiletgewoontes en wanneer je zware dingen optilt.
Heb je de neiging om aambeien te krijgen, en werk je met zwaar hijswerk of sta je langdurig op je werk, dan kan het een goed idee zijn om iets te doen aan je werkomstandigheden.
Heb je vaak last van constipatie en harde ontlasting, dan moet je eens goed kijken naar wat je eet. Een meer vezelrijk dieet met meer roggebrood, volkorenbrood, havermout en fruit, veel water/vloeistof en regelmatige lichaamsbeweging zal je maag op gang houden en zorgen voor een zachtere ontlasting, zodat je constipatie eenvoudig kunt vermijden.
Het gaat ook om goede toiletgewoontes. Je moet naar het toilet gaan wanneer dat nodig is en de drang niet uitstellen. Als je op het toilet bent, moet je voorkomen dat je een lange tijd aan het persen bent. Ook mag je er niet te lang zitten en de krant lezen of steeds je mobiele telefoon checken.
FAQ over aambeien
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn een vorm van spataderen in de endeldarm, d.w.z. met bloed gevulde uitstulpingen van het slijmvlies van de endeldarm. Je kunt kleine inwendige aambeien hebben die in de endeldarm zitten en grote, uitwendige aambeien die uit de anus steken. Het is onaangenaam en vervelend om aambeien te hebben, maar gelukkig is het een onschuldige aandoening.
Waarom krijg je aambeien?
Aambeien ontstaan wanneer het slijmvlies van de endeldarm overbelast is en te dun en zwak wordt. Dit betekent dat de ader onder het slijmvlies uit begint te puilen en uiteindelijk naar buiten steekt uit de anus. Aambeien ontstaan meestal als gevolg van constipatie of in verband met de zwangerschap of bevalling. Zwaar tillen kan ook de oorzaak van aambeien zijn.
Hoe zien aambeien eruit?
Aambeien zijn met bloed gevulde uitstulpingen van het slijmvlies van de endeldarm. Zij variëren qua grootte en kunnen met veel of weinig bloed gevuld zijn. Je kunt kleine inwendige aambeien in de endeldarm hebben, die je niet kunt zien, en grote uitwendige aambeien, die zichtbaar zijn omdat ze uit de anus steken.
Hoe krijg je aambeien?
Aambeien ontstaan meestal als gevolg van constipatie of in verband met de zwangerschap of bevalling. Ze komen voor wanneer er extra zware druk op de aderen in de endeldarm wordt uitgeoefend. Dan wordt het steunweefsel rond de aderen in de endeldarm overbelast en zwak, en dat kan de bloedvaten doen uitpuilen – en dan ontstaat er een aambei.
Hoe voelen aambeien?
Aambeien zijn zeer vervelend en kunnen jeuk, een branderig gevoel, pijn en irritatie rond de endeldarm veroorzaken. Bovendien kunnen aambeien bloeden, zowel druppelsgewijs als veel, als er één openbarst.
Wanneer verdwijnen aambeien?
Kleine, inwendige aambeien kunnen soms vanzelf verdwijnen, vooral als ze worden veroorzaakt door constipatie en je hier snel iets aan doet. Grotere aambeien die zichtbaar zijn, zullen zelden vanzelf verdwijnen. Ze moeten worden behandeld met een crème die ervoor zorgt dat de aambeien krimpen en die werkt tegen klachten als jeuk, een branderig gevoel en irritatie.
Kunnen aambeien vanzelf verdwijnen?
Kleine, inwendige aambeien kunnen soms vanzelf verdwijnen als je voor constipatie laxeermiddelen en/of een meer vezelrijk dieet gebruikt. Grotere, zichtbare aambeien zullen zelden vanzelf verdwijnen. Ze moeten worden behandeld met een crème.
Wat moet je doen bij aambeien?
Heb je aambeien, dan moeten ze worden behandeld met een speciale crème die ervoor zorgt dat ze krimpen en die jeuk, een branderig gevoel en irritatie wegneemt. Bovendien moet je extra aandacht besteden aan je goed schoonmaken na elk toiletbezoek, omdat dat moeilijk kan zijn als je aambeien hebt. Heb je neiging tot constipatie, dan moet je een meer vezelrijke voeding eten, ervoor zorgen dat je veel drinkt en regelmatig aan sport doen.
Waarom jeuken aambeien?
Aambeien jeuken en dat komt voornamelijk doordat het erg moeilijk kan zijn om schoon te blijven rond de anus als je aambeien hebt. Daarom is het belangrijk om aambeien te behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en ook de jeuk, het branderige gevoel en irritatie bestrijdt.
Hoe behandel je aambeien?
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te vullen met zetpillen. En in zeldzame gevallen, en bij grotere aambeien, kan het nodig zijn om de aambeien te verwijderen met behulp van een operatie.