Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is rosacea?

De huid is je grootste levende orgaan – en eigenlijk het meest essentiële. Het is de huid die het lichaam tegen de buitenwereld beschermt, en haar voornaamste functie is het isoleren tegen hitte, schokken en water, en het regelen van de temperatuur. Daarom is het des te belangrijker om je huid goed te verzorgen.

Rosacea is een huidziekte in het gezicht. Het verschijnt meestal als een ontstekingsachtige aandoening met uitbraken van rode, ontstoken bultjes op de huid, verwijde bloedvaten en een algehele roodheid van het gezicht. Het is een chronische huidziekte, wat betekent dat degenen die eraan lijden een langdurige aandoening hebben, die vaak terugkeert. Maar het is te behandelen en ook te voorkomen.

De roodheid begint meestal in het midden van het gezicht en kan na verloop van tijd verergeren. Vaak worden de huidveranderingen erger en meer uitgesproken door sterk, gekruid eten, zonlicht en alcohol. In het Engels heet de huidziekte 'rosácea', en als je deze schrijfwijze tegenkomt, is dat de Engelse benaming van deze chronische huidziekte.

Ga direct naar: Behandeling van rosacea


Wie wordt getroffen door rosacea?

Als je tot de groep Nederlanders behoort die aan rosacea lijdt, dan behoor je tot 3 tot 5% van de Nederlandse bevolking. De ziekte kan iedereen treffen – zowel mannen als vrouwen – maar vrouwen krijgen deze huidziekte vaker. Maar liefst twee van de drie patiënten met deze huidaandoening zijn namelijk vrouwen.

Op grotere schaal bezien treft rosacea ongeveer 10% van de bevolking met een lichte huid. Het is uiterst zeldzaam dat mensen met een donkere huid door deze huidziekte worden getroffen.

Rosacea is een huidziekte die het vaakst voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. In de meeste gevallen ontstaat het als de vrouwen achter in de twintig zijn, zelfs als ze eerder in hun leven geen huidproblemen, zoals bijvoorbeeld acne, hebben gehad.

Anti–Puistjes Niacinamide Serum
10% Niacinamide, 1% Zink en Tea Tree Olie tegen puistjes en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Niacinamide Serum

Symptomen van rosacea

Rosacea is een complexe huidaandoening die zich op verschillende manieren kan manifesteren. Sommigen hebben milde rosacea, terwijl anderen meer uitgesproken symptomen hebben. De huidziekte kan het gezicht, de hoofdhuid, de neus, de borst en de hals aantasten, vaak begint het in het midden van het gezicht rond de ogen. Bij ongeveer een op de vijf getroffenen treden de eerste symptomen in de ogen op, voordat de ziekte naar de huid overgaat.

Er zijn verschillende vormen van rosacea. En elk van deze vormen heeft kenmerken die voortkomen uit hun karakteristieke symptomen.

Vasculaire rosacea

Deze vorm van rosacea wordt ook wel erythemateuze-telangiëctatische rosacea genoemd en is een mildere vorm van rosacea met roodheid en blozen van het gezicht. Bij sommige patiënten kan de hardnekkige roodheid van het gezicht ook gepaard gaan met zichtbare adertjes, vooral rond de randen van de neus en op de wangen.

Papulopustulaire rosacea

Papulopustulaire rosacea is een inflammatoire vorm van rosacea. Hier vertonen de symptomen zich als een chronische roodheid van het gezicht, terwijl de rode huid grote rode en gele bulten krijgt. De bultjes worden pustels en papels genoemd, en kunnen worden verward met akne. De papels worden echter veroorzaakt door een andere ontstekingsaandoening.

Fymatische rosacea

Deze derde vorm van rosacea wordt ook wel rhinophyma genoemd. Hier is het uitgesproken symptoom een bloedrode neus met een erg bobbelige huid. De huid op de neus raakt overgroeid en verdikt, en in sommige gevallen kan het zich uitbreiden naar de huid op de wangen en het voorhoofd. Deze vorm van rosacea geeft het gezicht daardoor een gezwollen aanblik door de overtollige huid die zich vormt. Rhinophyma treft in verreweg de meeste gevallen mannen.

Oculaire rosacea

Een vierde vorm van rosacea heet oculaire rosacea. Het kenmerkende van dit type is dat het niet alleen de huid maar ook de ogen aantast. Rosacea in de ogen veroorzaakt een scala van klachten, van een gevoel van dat er iets in de ogen zit, droge ogen, tranende ogen en een prikkend, jeukend of zelfs brandend gevoel in de ogen.

Hier krijg je vaak bloeddoorlopen ogen of roodheid aan de rand van de oogleden, en ook gerstekorrels, gezwollen oogleden en gevoeligheid voor licht zijn kenmerkende symptomen van deze vorm van rosacea. In het ergste geval kan onbehandelde oculaire rosacea het hoornvlies blijvend beschadigen en tot problemen met het gezichtsvermogen en zelfs blindheid leiden.


Vier stadia van rosacea

Rosacea doet zich voor in verschillende stadia - tot wel vier. Dit betekent dus dat als je de huidziekte niet ontdekt of niet laat behandelen, ze in het volgende stadium overgaat.

Hier volgt een overzicht van de symptomen van de verschillende stadia.

Voorstadium – pre-rosacea

Het eerste stadium, of beter gezegd het voorstadium, hoort meestal bij de mildere vorm van rosacea die vasculaire rosacea of erythemateuze-telangiëctatische rosacea genoemd wordt. In veel gevallen kan deze voorloper van rosacea maanden of zelfs jaren duren, waarin je aanvallen van roodheid en warmte in je gezichtshuid ervaart. Het ontstaat gewoonlijk als je heet en gekruid voedsel eet, bij het nuttigen van alcohol, als je huid wordt beïnvloed door kou en hitte, of als je stress ervaart.

Eerste stadium

Na het voorstadium gaat de huidziekte over in het eigenlijke eerste stadium. Hierbij krijg je symptomen van toenemende en chronische roodheid van het gezicht - vooral van de wangen, het voorhoofd en de kin. Tegelijk verschijnt in dit stadium vaak een wijdvertakte vaatverwijding in het gezicht. De vaatverwijdingen of aderrupturen worden ook wel telangiectasieën genoemd.

Tweede stadium

In het tweede stadium van rosacea ervaar je een chronische roodheid van de gezichtshuid. Het tweede stadium treedt meestal op bij de papulopustuleuze vorm van rosacea, want samen met de roodheid en verwijde bloedvaatjes verschijnen in dit stadium rode en gele acne-achtige erupties in de huid. De ontstoken gele bultjes verschijnen vaak op de wangen.

Derde stadium

In het derde stadium zijn de symptomen dezelfde als in het tweede stadium. Maar de roodheid, de verwijding van de bloedvaten en de gele bultjes in de huid nemen toe en worden nog ernstiger. Bovendien kunnen in het derde stadium van rosacea ook zwellingen, knobbels en verdikkingen van de huid ontstaan. Daarom treedt het type phymatische rosacea of rhinophyma ook in het derde stadium op.

Als de huidziekte de kans krijgt zich te ontwikkelen, kun je achtereenvolgens de verschillende vormen van rosacea krijgen. Dus als je rosacea niet behandelt, gaan de symptomen van mild naar ernstig. Daarom is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen.

Ga direct naar: Behandeling van rosacea


Oorzaken van rosacea - wat veroorzaakt de aandoening?

Er is geen directe oorzaak van rosacea. Wat wel zeker is, is dat het gaat om een ontstekingsaandoening van de talgklieren - vaak op de wangen, kin en tussen de wenkbrauwen. Er is nooit bewijs geleverd van de aanwezigheid van bacteriën of schimmelinfecties in de huid. De ontsteking van de huid irriteert echter de talgklieren, waardoor rode en gele bultjes in de huid ontstaan, terwijl de bloedvaten ontregeld worden en de huid rood wordt.

Sommige bevindingen kunnen erop wijzen dat de huidaandoening optreedt als gevolg van een abnormale werking van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is onder andere gebouwd om eiwitten te produceren om infecties van de huid, bacteriën en beschadigde weefsels tegen te gaan. In plaats daarvan treedt vasodilatatie in de huid op. Dit betekent dat de spieren in de bloedvaten van de huid zich beginnen te ontspannen, waardoor de bloedvaten zich verwijden en de huid oppervlakkige bloedvaten krijgt.

Ook wordt vermoed dat demodexmijten een deel van de oorzaak van rosacea zijn. In elk geval is gebleken dat mensen met rosacea een grotere hoeveelheid demodexmijten in hun huid hebben dan anderen. Een demodexmijt is een mijt in haarzakjes.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor de oorzaak van rosacea, is van een aantal omstandigheden bekend dat ze de huidziekte kunnen verergeren.

  • Warmte en kou
  • Zonlicht
  • Sterk, gekruid voedsel
  • Alcohol
  • Binyrebasthormoon (steroïdencrème)
  • Geneesmiddelen die de bloedvaten verwijden
  • Stress

Behandeling van rosacea

Rosacea kan op verschillende manieren behandeld worden. Bij milde en matige gevallen van rosacea kun je een effectieve behandeling ondergaan met crèmes – bijzonder effectieve crèmes die je op recept van je arts bij de apotheek kunt krijgen.

In ernstigere gevallen kan een behandeling met tabletten nodig zijn om de ontsteking af te remmen. De behandeling wordt vaak aangevuld met crèmes en er wordt aangeraden deze ook na de antibioticabehandeling te blijven gebruiken. Deze crèmes zijn ook effectief tegen roodheid, maar je hebt er een recept van een arts voor nodig.

In ernstige gevallen en bij meer uitgesproken huidveranderingen kan de arts met diverse tabletten behandelen als een behandeling met antibiotica geen effect heeft.

Behandeling met laser

Als je hinder ondervindt van gesprongen en verwijde bloedvaten, heb je baat bij een IPL laserbehandeling. Deze vorm van behandeling is zeer effectief tegen het rode uiterlijk dat de verwijde bloedvaten aan de huid geven. Het behandelt de symptomen in de beschadigde huid.

IPL is een afkorting voor Intense Pulsed Light (intens gepulseerd licht). Deze laser kan energie door de huid naar beneden sturen, maar de lichtstraal beperkt zich uitsluitend tot de rode structuren - in dit geval de bloedvaten. De bloedvaten worden vernietigd door de grote hoeveelheid energie en licht, zodat ze zich samentrekken. Als je een IPL laserbehandeling krijgt, is het belangrijk dat je niet door de zon verbrand bent, want dat verhoogt het risico dat je huid juist verbrandt. Ga daarom niet zonnebaden of naar een solarium in de weken die voorafgaan aan de laserbehandeling.

Huidverzorging bij rosacea – Wat je zelf kunt doen

Een andere mogelijkheid is om de symptomen van rosacea zelf te verzorgen en te minimaliseren. Het belangrijkste om rosacea te verminderen is een goede huidverzorgingsroutine te volgen met goede huidverzorgingsproducten. Dat houdt in dat je je huid schoon houdt door deze ' s ochtends en 's avonds met milde producten te reinigen en af te sluiten met een vochtinbrengende crème die niet te vet is, zodat je poriën niet afgesloten worden.

Gebruik bijvoorbeeld Face Wash en Face Cream van Australian Bodycare voor je dagelijkse huidverzorging. Face Wash reinigt de huid zacht en diep van vuil en verontreiniging - zonder te irriteren. Face Cream is een lichtgewicht gezichtscrème die de huid grondig hydrateert maar niet vettig maakt. Deze crème dringt snel in de huid, waar ze een versterkend en verzachtend effect heeft.

Beide kunnen 's ochtends en 's avonds gebruikt worden. Zowel de Face Wash als de Face Cream bevatten veel voedende en natuurlijke ingrediënten, waarbij de Australische Tea Tree Olie een bijzonder belangrijke rol speelt. omdat het speciale anti-inflammatoire en anti-bacteriële eigenschappen heeft.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Wij raden aan om het te completteren met ons Blemish Serum. Dit serum bevat het bestanddeel Niacinamide, waarvan is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op rosacea.

Voedingsadviezen voor rosacea

Bij de behandeling van rosacea speelt voeding een belangrijke rol. Dieet alleen kan de huidaandoening niet behandelen, maar wel aanzienlijk helpen verbeteren. Stel voor jezelf een voedingsplan en dieet op, waarbij je ontstekingsremmend voedsel eet. Met name alkalisch voedsel helpt ontstekingen in het lichaam en de huid te verminderen.

Alkalische voedingsmiddelen zijn onder meer boerenkool, komkommer, broccoli en bonen, die allemaal sterk alkalisch zijn. Meer milde alkalische voedingsmiddelen zijn avocado, rode biet, kool, knoflook, radijs, tomaat, gember en sla.

Om de bloedvaten in je huid te versterken, kun je bijvoorbeeld granaatappel, zwarte bes, watermeloen en olijfolie eten, die allemaal een direct versterkend effect op de bloedvaten hebben.


Voorkomen van rosacea

Voorkomen is altijd beter dan genezen – en dat geldt ook voor rosacea. Daarom kun je zelf actief een aantal dingen doen om het risico op het ontstaan van rosacea te verkleinen. Dit omvat, net als bij de behandeling, het instellen van goede routines voor je huidverzorging 's ochtends en 's avonds om de huid te reinigen van vuil en verontreiniging. Een milde reiniger is een van de belangrijkste middelen ter preventie, evenals een goede gezichtscrème.

Rosacea creme

Een vochtinbrengende crème voor rosacea is er een die niet te vettig is en die de poriën en talgklieren niet verstopt. Kies voor een crème met een lichte textuur die de juiste hoeveelheid vocht geeft. Als de crème nog geen zonnefilter bevat, vul hem dan aan met een olievrije zonnefilter met ten minste factor 30 in de zomer en een lagere factor in de winter.

Als je make-up gebruikt, vermijd dan een vette foundation. Vette foundations verstoppen gemakkelijk en laten de huid niet ademen. Gebruik in plaats daarvan een lichtere foundation die niet als een zwaar masker op de huid ligt, maar de huid laat "ademen". Je kunt eventueel een mineraal poeder of foundation gebruiken die de huid door de make-up heen laat ademen.

Voeding en levensstijl

Om rosacea te voorkomen, kun je het drinken van hete dranken en alcohol beter vermijden. Het is ook raadzaam om pikant voedsel te vermijden, dat kan ook bijdragen tot het ontstaan van huiduitslag.

Rook ook niet en probeer gezond en gevarieerd te eten met een minimum aan suiker en veel groenten, die allemaal ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Doe het rustiger aan en verminder stress door een ritme te vinden dat je rust geeft in het dagelijkse leven.


FAQ

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte die in lichte en ernstige mate kan voorkomen met roodheid in het gezicht, verwijde bloedvaten en ontstoken rode en gele bultjes op de huid. Onbehandeld ontwikkelt de aandoening zich na verloop van tijd meestal tot meer uitgesproken huidongemakken. Zowel mannen als vrouwen kunnen rosacea krijgen.


Hoe ziet rosacea eruit?

Rosacea kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van het type en het stadium. In een milde vorm manifesteert de aandoening zich als roodheid en warmte van de huid met verwijde bloedvaten. In ernstigere gevallen is de huid rood en met gele bultjes in de huid, of zelfs een overgroei van huid op de neus, wat een knobbelachtig uiterlijk kan geven.


Wat veroorzaakt rosacea?

Er is geen definitief wetenschappelijk antwoord of bewijs waarom sommige mensen rosacea krijgen. Verscheidene bevindingen wijzen er echter op dat de aandoening te wijten kan zijn aan een abnormaal werkend immuunsysteem en een hoog gehalte aan demodexmijten, dat zijn mijten in de haarzakjes.


Kun je permanent van rosacea afkomen?

Rosacea is een chronische huidziekte die de neiging heeft terug te komen. Daarom kun je er niet permanent van afkomen. Dit betekent echter niet dat er geen goede mogelijkheden zijn om de symptomen te behandelen en aanzienlijk te verminderen, zodat je nauwelijks meer iets van de aandoening merkt.

Anti–Puistjes Niacinamide Serum
10% Niacinamide, 1% Zink en Tea Tree Olie tegen puistjes en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Niacinamide Serum

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram