Tea Tree Olie – een effectief natuurproduct tegen huidaandoeningen
De originele Tea Tree Olie is een zuiver natuurproduct dat al eeuwenlang in Australië wordt verbouwd en gebruikt. Het bijzondere van Tea Tree Olie is dat het bacteriën bestrijdt en zeer effectief is bij het behandelen van diverse huidaandoeningen.
Ga direct naar: Koop hier Tea Tree Olie
Inhoudsopgave
Tea Tree Olie kan door iedereen worden gebruikt
De Australische Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië, is al eeuwenlang (of misschien zelfs millennialang) op de hoogte van de bacteriedodende eigenschappen van de tea tree of theeboom. En net zo lang gebruiken ze daarom al de bladeren van theebomen om diverse huidaandoeningen te behandelen. De rest van de Australische bevolking ontdekte het, en in de jaren twintig van de vorige eeuw [1][2][3][4] werd het antiseptische effect van Tea Tree Olie voor het eerst wetenschappelijk gedocumenteerd. Later won de olie met zijn vele gunstige effecten aan populariteit in de rest van de wereld en hij wordt tegenwoordig door mensen overal ter wereld gebruikt.
Tea Tree Olie bleek de meest effectieve, natuurlijke Australische olie te zijn voor desinfectie, gemeten in verhouding tot fenol. In de jaren twintig van de vorige eeuw was fenol het meest gebruikte ontsmettingsmiddel in ziekenhuizen.
In de jaren veertig van de vorige eeuw duwde penicilline TTO naar de achtergrond. Maar de proliferatie van MRSA in de jaren tachtig deed de belangstelling voor Tea Tree Olie weer oplaaien. Eind jaren tachtig publiceerden Australische theeboomtelers een reeks rapporten over de effectiviteit en veiligheid van tea tree olie.
En in de jaren negentig lanceerde het Australische Ministerie van Landbouw een groot onderzoeksprogramma om ervoor te zorgen dat de Australische Tea Tree Olie-industrie kon voldoen aan de groeiende belangstelling voor de antiseptische olie.
Tea Tree Olie, of theeboomolie zoals het ook wel in het Nederlands wordt genoemd, is een zuiver natuurproduct dat een combinatie van 150 verschillende ingrediënten bevat. Samen zorgen deze ingrediënten voor het unieke antiseptische (bacteriedodende) en huidvriendelijke effect.
De originele Tea Tree Olie, afkomstig van de boom Melaleuca Alternifolia, is huidvriendelijk en irriteert de huid niet. Hij kan daarom worden gebruikt door zowel vrouwen als mannen, meisjes als jongens, en mensen van alle leeftijden. Veel mensen hebben in de loop van de tijd de olie gebruikt voor verschillende huidaandoeningen zoals schimmel [5], roos [6], blaren [7], een onzuivere huid, puistjes [8] en een koortslip [1]. Daarnaast wordt Tea Tree Olie tegen luizen [9] , muggenbeten [10] en nog veel meer gebruikt.
Tea Tree Olie is dus een uitstekende EHBO-middel om in de medicijnkast te hebben staan, omdat de olie kan worden gebruikt voor een groot aantal veelvoorkomende problemen en huidirritaties. Maar het is belangrijk dat je de olie uitsluitend gebruikt voor uitwendig gebruik op de huid, waarvoor het is bedoeld, en niet inneemt. Je kunt Tea Tree Olie gerust uittesten bij jouw huidaandoening. In het beste geval werkt het – in het slechtste geval gebeurt er niets.
De Australische aboriginals noemden het gebied met de theebomen de Healing Ground - Lees hier het hele verhaal
Test Tea Tree Olie voor jouw huidaandoening
Je kunt Tea Tree Olie overal op het lichaam gebruiken. Het is een beetje een wondermiddel dat op het gezicht, het lichaam, de hoofdhuid en in het haar kan worden aangebracht. Je moet Tea Tree Olie altijd gebruiken volgens de meegeleverde instructies bij de oliën, die zijn goedgekeurd voor cosmetisch gebruik, en verdunnen zoals beschreven in de bijsluiter.
Veiligheid
Zuivere Tea Tree Olie mag niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Lees altijd de bijsluiter en gebruik het product volgens de meegeleverde instructies. Pas op dat je geen etherische oliën gebruikt waar geen bijsluiter bij wordt meegeleverd.
Als je een nieuw middel test, probeer het dan altijd eerst uit op een klein stukje huid om te zien of er een allergische reactie op het product optreedt.
Tea Tree Olie tegen puistjes en een onzuivere huid
Puistjes en acne [11] zijn voor veel mensen een groot probleem. Jongeren in de puberteit hebben er vaak veel last van, maar voor sommige mensen gaat het probleem van puistjes, mee-eters en acne naarmate ze ouder worden helaas niet over. De meeste mensen zijn bereid om tot het uiterste te gaan om van puistjes af te komen.
Maar voordat je een heleboel verschillende dingen uitprobeert en er een fortuin aan uitgeeft, is het de moeite waard om te onderzoeken wat nou eigenlijk effect heeft.
Als je een onzuivere huid hebt, is het belangrijk om je huid elke ochtend en avond te wassen en reinigen om bacteriën te verwijderen. Maar het is ook belangrijk om je huid niet te vaak te wassen, omdat je haar dan kunt uitdrogen.
De huid moet ook worden voorzien van vocht en bescherming. Tea Tree Olie staat erom bekend dat het een gunstig effect heeft op puistjes en een onzuivere huid, vanwege de bacteriedodende werking (puistjes ontstaan juist door bacteriën in een verstopte talgklier – lees hier meer over puistjes).
Je kunt zowel zeep tegen puistjes krijgen, face wash tegen puistjes en gezichtscrème tegen puistjes die Tea Tree Olie bevatten, waarbij de olie is toegevoegd in een hoeveelheid die geschikt is om het product effectief te maken.
ZIE OOK: Tea Tree Olie tegen puistjes
Tea Tree olie en schimmel
Schimmelaandoeningen zijn erg hinderlijk. De symptomen zijn onder meer jeuk en huidirritatie. Tea tree olie is huidvriendelijk en staat bekend om zijn jeukstillende werking.
Veel mensen hebben last van kalknagel [12] en voetschimmel [13]. Dit zijn vervelende huidaandoeningen die besmettelijk zijn en waar je moeilijk weer vanaf komt. De symptomen zijn ernstige jeuk, huidirritatie en losse huid tussen de tenen.
Australian Bodycare Body Wash en Body Cream bevatten antibacteriële Tea Tree Olie en zijn geschikt om de huid schoon en in goede conditie te houden. De producten hebben een verkoelend en kalmerend effect en gaan losse huid en jeuk tegen.
Tea Tree Olie tegen roos
Roos op de hoofdhuid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gistschimmel genaamd Pityrosporum Ovale. Roos is het schilferen van dode huidcellen op de hoofdhuid. Het is ongevaarlijk om roos te hebben, maar het is behoorlijk vervelend. De witte vlokjes zijn te zien op je kleding, en vaak betekent het ook dat de hoofdhuid jeukt.
De beste behandeling voor roos is om je haar te wassen met een shampoo met Tea Tree Olie die de schimmelgist en dus de ergerlijke roos bestrijdt. Tea Tree Olie bevat juist de ingrediënten die bacteriën en jeuk tegengaan, en daarom is een anti roos shampoo of een shampoo die Tea Tree Olie bevat effectief tegen roos [14].
LEES OOK: Zo kom je van roos af
Onze haarserie met tea tree olie tegen roos, die bestaat uit een shampoo, conditioner en een hoofdhuidmasker, is ontwikkeld om een geïrriteerde hoofdhuid en roos tegen te gaan. De producten bevatten Tea Tree Olie, die bekendstaat als antibacterieel, jeukstillend en tegelijkertijd huidvriendelijk.
Roos komt vaak het eerst voor tijdens de puberteit. Juist in die periode, wanneer er sprake is van een overproductie van hormonen, zijn er ook vaak problemen met vet haar. Als het haar vettig is, is de eerste gedachte vaak om het nog vaker te wassen – en misschien met een shampoo die vet haar ontvet.
Maar bij het kiezen van een shampoo moet je er één kiezen aan de hand van de conditie van je hoofdhuid en niet van je haar. Veel mensen weten dit niet, en daarom kun je een droge en geïrriteerde hoofdhuid gemakkelijk nog verder uitdrogen als je haar vet is, maar je hoofdhuid droog. Je kunt namelijk best vet haar hebben en toch tegelijkertijd een schilferige en droge hoofdhuid. Bij de keuze van een shampoo moet je dan rekening houden met je hoofdhuid – en moet je je haar op een andere manier behandelen.
Tea tree olie en een koortslip
Een koortslip is voor veel mensen een vervelend en helaas terugkerend probleem. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus HSV-1, en als je het virus eenmaal in je lichaam hebt, kom je er nooit meer vanaf. Het is echter heel individueel hoe vaak je een virusuitbraak krijgt in de vorm van een koortslip.
Kleine, met vocht gevulde blaasjes op de lippen en rond de mond zijn een zichtbaar teken van een koortslip. Deze blaasjes zijn pijnlijk en bovendien zijn ze goed zichtbaar midden op het gezicht.
Als er een koortslip op komst is, is het belangrijk om snel met de behandeling te beginnen. Australian Bodycare Bodycream en Spot Stick bevatten voedende en herstellende ingrediënten die onder andere geschikt zijn voor het tere en geïrriteerde gebied rond de mond.
Tea tree olie en verbranding door de zon/brandwonden
Het belangrijkste middel tegen een verbrande huid is natuurlijk om te voorkomen dat de huid verbrandt in de zon. Het is daarom belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken en niet te lang in de zon te zitten.
Mocht het al fout zijn gegaan, dan is het een goed idee om de huid goed te verzorgen en behandelen, onder andere door hem goed te hydrateren. Dat is zowel goed voor de huid als tegen de pijn.
Onze Body Lotion is een effectieve hydraterende crème en met zijn gehalte aan antibacteriële tea tree olie is hij goed voor de huid als je verbrand bent door de zon.
Een universeel middel met veel goede eigenschappen
Tea Tree Olie is een wondermiddel dat effectief werkt tegen een breed scala aan huidaandoeningen en kwalen.
Maar liefst 150 ingrediënten
Het unieke aan Tea Tree Olie is het hoge gehalte en de optimale combinatie van verschillende ingrediënten. Tea Tree Olie bevat maar liefst 150 ingrediënten die er samen voor zorgen dat de Tea Tree Olie bacteriën bestrijdt en een groot aantal huidaandoeningen verhelpt en voorkomt.
Van de 150 organische bestanddelen zijn er met name acht het belangrijkst. Deze acht bestanddelen zorgen ervoor dat de olie van de beste kwaliteit is. En van de acht bestanddelen spelen vooral Cineol en Terpineol een cruciale rol. Cineol is een stof die via de neus of longen in ons lichaam wordt opgenomen, wanneer de etherische olie wordt ingeademd. Terpineol is de werkzame en actieve bacteriedodende stof in Tea Tree Olie. De Australische kwaliteitseis voor echte Tea Tree Olie is dat de olie meer dan 30% Terpineol en minder dan 15% Cineol bevat. Meestal is het Terpineolgehalte meer dan 40% [15].
Gedocumenteerd effect
Er is in de loop der jaren veel onderzoek gedaan naar Tea Tree Olie en de effecten ervan. Sinds 1904 zijn er meer dan 1.600 wetenschappelijke artikelen over Tea Tree Olie geschreven en er komen elk jaar 50 tot 60 nieuwe artikelen bij.
Het is bekend dat Tea Tree Oil bacteriën bestrijdt. Bovendien helpt het effectief bij het herstellen van de normale bacteriële flora van de huid. Bij hoge concentraties van 0,25% tot 8% doodt de olie bacteriën op de huid. Zelfs bij lage concentraties onder de 0,1% voorkomt het effectief dat schimmels zoals Candia Albicans zich aan de huid hechten [16]. Dat is een veelvoorkomende gistschimmel, die wordt aangetroffen op de huid en in de slijmvliezen van de mond, vagina, plasbuis en darm.
Er is een verschil in kwaliteit tussen de verschillende Tea Tree Oliën
Als gewone consument kan het ongelooflijk moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de vele verschillende soorten Tea Tree Olie. Er is echter een groot verschil in kwaliteit en dus ook in effect.
De originele Tea Tree Olie is afkomstig van de theeboom Melaleuca Alternifolia, die alleen in Australië groeit en daarom een zuiver natuurproduct is. Alleen olie van de Melaleuca Alternifolia-bomen zorgt voor de unieke Tea Tree Olie die genezend en huidvriendelijk is en bacteriën tegengaat.
Alleen deze olie heeft dus de juiste combinatie van de 150 ingrediënten. Olie van andere Melaleuca-bomen heeft niet dezelfde eigenschappen.
De originele Tea Tree Olie wordt geproduceerd in Australië
Tea Tree Olie is een zuiver natuurlijke etherische olie. Dat wil zeggen dat het een zeer geconcentreerde olie is. De olie wordt via stoomdestillatie gewonnen uit de bladeren van de Australische theeboom Melaleuca Alternifolia. De bladeren en scheuten bevatten ongeveer 1,8% etherische olie, die bekendstaat om zijn werking bij een breed scala aan huidaandoeningen.
Tea Tree Olie wordt gewonnen uit het gebladerte van de Melaleuca Alternifolia-boom
De olie moet op de juiste manier worden gekweekt
De originele Tea Tree Olie is uitsluitend afkomstig van de boomsoort Melaleuca Alternifolia. Het is de enige boom die de juiste combinatie van ingrediënten heeft die de vele gunstige effecten hebben op bacteriën.
De bladeren van de theeboom kunnen worden geoogst als de boom ongeveer 18 maanden oud en 1,8 meter hoog is. Na de oogst groeit de boom weer verder en kan er na 12-24 maanden weer geoogst worden.
Direct na de oogst moeten de bladeren onder hoge stoomdruk worden gedestilleerd, waarbij waterdamp door de bladeren wordt geblazen. Het is erg belangrijk om alle werkzame stoffen in de bladeren te bewaren. Als de stoom weer in water verandert, bezinkt de olie er bovenop, waarna de olie in tanks kan worden afgetapt en geanalyseerd, terwijl het water opnieuw kan worden gebruikt. Als de kwaliteit van de bladeren die na dit proces achterblijven goed is, kunnen ze worden gebruikt als scrubmiddel in cosmetica, in plaats van microplastic. En anders kunnen de bladeren worden gebruikt voor bodemverbetering.
Om een goede wijn te krijgen, moeten wijnstokken de meest optimale groeiomstandigheden hebben. Zo is het ook met theebomen. Als de bomen niet goed gedijen, zal de olie niet goed zijn.
De beste theebomen groeien in Australië
Omdat de Australische Tea Tree Olie wereldwijd bekend en populair is geworden, zijn er natuurlijk in veel andere landen pogingen gedaan om theebomen te planten en tea tree olie te extraheren. Maar het is nooit gelukt om een goed resultaat te behalen. Ofwel zijn de bomen doodgegaan, ofwel is de oliekwaliteit te gering geworden.
De allerbeste Tea Tree Olie van de beste kwaliteit komt uit een zeer beperkt gebied in New South Wales in Australië. Juist hier, rond Lismore, bevindt zich een laaggelegen, moerasachtig regenwoudgebied dat de allerbeste groeiomstandigheden biedt en daardoor de beste Tea Tree Olie.
FAQ over tea tree olie
Waar wordt Tea Tree Olie voor gebruikt?
Tea Tree Olie is een natuurproduct dat bacteriën bestrijdt en zeer effectief is bij het behandelen van diverse huidaandoeningen. Het is bedoeld voor uitwendig gebruik op de huid.
Wat is Tea Tree olie?
Tea Tree Olie is een natuurproduct dat afkomstig is van de Australische theeboom Melaleuca Alternifolia. Het is een zuiver natuurproduct dat zeer effectief is bij het behandelen van veel verschillende huidaandoeningen. Tea Tree Olie staat erom bekend dat het bacteriën bestrijdt.
Wat doet Tea Tree Olie?
Tea Tree Olie bestrijdt bacteriën en geneest tegelijkertijd de huid. Daarom is het een effectieve remedie voor een breed scala aan huidaandoeningen, zoals puistjes, roos en een geïrriteerde huid.
Waar kun je Tea Tree Olie kopen?
Je kunt Tea Tree Olie kopen bij de apotheek en in diverse reformwinkels. Maar het is belangrijk dat je de juiste Tea Tree Olie van een goede kwaliteit koopt en geen goedkopere kopie die niet hetzelfde effect heeft.
Hoe gebruik je Tea Tree Olie?
Tea Tree Olie is bedoeld voor uitwendig gebruik op de huid. Je kunt het in zuivere vorm kopen of vermengd in verschillende producten zoals shampoo, conditioner, facewash, bodywash en diverse gezichts- en lichaamscrèmes.
Is Tea Tree Olie gevaarlijk?
Tea Tree Olie is een zuiver natuurproduct dat bedoeld is voor uitwendig gebruik en het mag niet worden ingenomen. Gebruik geen zuivere Tea Tree Olie onverdund op de huid en volg altijd de instructies op de bijsluiter van het product.
De Tea Tree Olie van Australian Bodycare is op veiligheid gecontroleerd en opgenomen in de Europese cosmeticadatabase CPNP. "Veilig gebruik" wordt aangegeven op de verpakking en bijsluiter.
Veel andere etherische oliën worden verkocht zonder instructies voor veilig gebruik en verkocht als aromatherapie of chemicaliën.
Zitten er allergenen in Tea Tree Olie?
Tea Tree Olie bevat van nature limoneen, geraniol en linalool. Het totale gehalte aan allergenen is ca. 1% in een zuivere olie. In een citroenolie is het gehalte aan allergenen meer dan 70% en in een lavendelolie is het gehalte ca. 40%, zie onderstaand formulier
Tea Tree Olie wordt aan Australian Bodycare-producten toegevoegd in een hoeveelheid die is aangepast aan het gebruik. Een bodylotion bevat bijvoorbeeld 1% Tea Tree Olie, dus het totale allergeengehalte is 0,01%.
De tabel toont het gehalte aan allergenen in een zuivere Tea Tree Olie, een citroenolie en een lavendelolie.
Zoals in de tabel te zien is, bevat citroenolie ca. 72 keer zoveel allergenen als Tea Tree Olie. Een lavendelolie bevat ca. 40 keer zoveel allergenen als een zuivere Tea Tree Olie.
Is Tea Tree Olie allergeen?
Wanneer je een nieuw middel gebruikt voor je huid, moet je dit altijd eerst uittesten op een klein stukje huid om te zien of er een allergische reactie optreedt, vooral als je de neiging hebt om allergieën te krijgen. Maar over het algemeen is Tea Tree Olie niet allergeen.
De producten van Australian Bodycare zijn dermatologisch getest en dus huidvriendelijk – ook voor mensen met een gevoelige huid.
Bronnen
1) Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923. ↩
2) Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924 ↩
3) Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925 ↩
4) Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926 ↩
5) Carson CF, Hammer KA, Riley TV.; Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties.; Clinical Microbiology Reviews; 2006. ↩
6) Hammer KA, Carson CF, Riley TV.; In vitro activities of econazole, miconazole, and Melaleuca alternifolia (tea tree) oil against Malassezia species.; Antimicrobial Agents and Chemotherapy; 2000 ↩
7) HMPC Committee; European Union herbal monograph on Melaleuca alternifolia (Maiden and Betch) Cheel, M. linariifolia Smith, M. dissitiflora F. Mueller and/or other species of Melaleuca, aetheroleum; HMPC Monograph; 2015 ↩
8) HMPC Committee; European Union herbal monograph on Melaleuca alternifolia (Maiden and Betch) Cheel, M. linariifolia Smith, M. dissitiflora F. Mueller and/or other species of Melaleuca, aetheroleum; HMPC Monograph; 2015 ↩
9) Di Campli E, Di Bartolomeo S, Delli Pizzi P, Di Giulio M, et al.; Activity of tea tree oil and nerolidol alone or in combination against Pediculus capitis (head lice) and its eggs; Parasitology Research; 2012 ↩
10) HMPC Committee; European Union herbal monograph on Melaleuca alternifolia (Maiden and Betch) Cheel, M. linariifolia Smith, M. dissitiflora F. Mueller and/or other species of Melaleuca, aetheroleum; HMPC Monograph; 2015 ↩
11) HMPC Committee; European Union herbal monograph on Melaleuca alternifolia (Maiden and Betch) Cheel, M. linariifolia Smith, M. dissitiflora F. Mueller and/or other species of Melaleuca, aetheroleum; HMPC Monograph; 2015 ↩
12) HMPC Committee; European Union herbal monograph on Melaleuca alternifolia (Maiden and Betch) Cheel, M. linariifolia Smith, M. dissitiflora F. Mueller and/or other species of Melaleuca, aetheroleum; HMPC Monograph; 2015 ↩
13) Buck DS, Nidorf DM, Addino JG.; Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole.; Journal of Family Practice; 1994 ↩
14) Carson CF, Hammer KA, Riley TV.; Compilation and Review of Published and Unpublished Tea Tree Oil Literature.; RIRDC Publication No 05/151; 2005 ↩
15) Carson CF, Hammer KA, Riley TV.; Compilation and Review of Published and Unpublished Tea Tree Oil Literature.; RIRDC Publication No 05/151; 2005 ↩
16) Sudjana AN, Carson CF, Carson KC, Riley TV, et al.; Candida albicans adhesion to human epithelial cells and polystyrene and formation of biofilm is reduced by sub-inhibitory Melaleuca alternifolia (tea tree) essential oil.; Medical Mycology; 2012 ↩