Inhoudsopgave

Hoe behandel je kalknagel – handige tips

Kalknagel is een veel voorkomende nagelziekte die verkleurde en verdikte nagels veroorzaakt, die ook kunnen desintegreren. Kalknagel is niet zo eenvoudig te behandelen, en de behandeling kan veel tijd in beslag nemen. Hier vind je een aantal handige tips over hoe je kalknagel voorkomt en behandelt en kennis over het besmettingsgevaar.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Geen tijd? Ga direct naar de hoofdpunten.
Foot Care Banner

Inhoudsopgave

Wat is kalknagel - en wie krijgt het?

Kalknagel (ook bekend als nagelschimmel) is de meest voorkomende nagelziekte en er wordt geschat dat tot 10-20% van de volwassen bevolking in Nederland aan nagelschimmel lijdt. Mannen hebben een iets grotere neiging om kalknagel op te lopen dan vrouwen.

Schimmel in de nagels kan bij iedereen voorkomen, maar het risico neemt aanzienlijk toe naarmate je ouder wordt. Er wordt geschat dat de helft van de mensen boven de 70 jaar kalknagel heeft. Er zijn dus veel meer ouderen dan jongeren die last hebben van kalknagel. Maar sporters en anderen die te lang op nauwe, niet-ademende schoenen lopen hebben een grote kans om kalknagel te krijgen.

Extra tip: Wil je van je nagelproblemen afkomen?

Probeer dan Nail Repair van Australian Bodycare. Die bevat 100% natuurlijke Tea Tree Olie die effectief nagelproblemen bestrijdt.

Foot care

Nagelverzorging voor gele nagels

4.3
Rated 4.3 out of 5 stars
15 Beoordelingen

Gele, gebarsten en ruwe nagels kunnen dagelijks...

€29,99

Kalknagel wordt veroorzaakt door een te grote schimmelgroei

Kalknagel wordt in het Latijn ook wel tinea unguium of onychomycosis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door de schimmels genaamd dermatofyten. Deze schimmels scheiden een enzym uit dat de harde keratine in nagelcellen afbreekt en de nagels kapot maakt.

Over het algemeen hebben we veel verschillende schimmelsporen overal op onze huid en lichaam en in onze omgeving. Dat is normaal. En bacteriën vind je ook overal. Het is pas wanneer de schimmels opeens gunstige groeiomstandigheden hebben dat ze zich meer dan gewoonlijk beginnen te vermenigvuldigen en de huid of nagels aantasten.

Je kunt kalknagel zowel op de vingernagels als teennagels krijgen, maar het gebeurt meestal op de teennagels.


Hoe ziet kalknagel eruit en hoe voelt het aan?

Je kunt overal op je lichaam schimmel krijgen - dat wil zeggen overal op je huid en nagels. Als je kalknagel hebt gekregen, is dat te zien doordat je nagel geelachtig of witachtig verkleurt of dikker en onregelmatiger wordt. De nagel scheurt misschien, en de nagelranden kunnen afbrokkelen. Misschien laat de nagel ook los van de huid.

Je kunt schimmel in je teennagels en vingernagels krijgen, maar in de meeste gevallen worden de teennagels aangetast. Dit komt doordat je vingernagels vaak meer lucht krijgen dan je teennagels. Daarnaast is er een betere bloedtoevoer naar de vingernagels dan naar de teennagels.

Kalknagel begint meestal in de grote teennagel. Doe je niets aan het probleem, dan verspreidt de kalknagel zich vaak van daar naar de andere teennagels. De schimmel kan zich ook verspreiden naar de huid rond de nagels, de huid tussen de tenen en de voetzolen. Dus zorg ervoor dat je kalknagel behandelt voordat het zich te veel verspreidt. Het gaat namelijk niet vanzelf weg.

Je nagels zijn niet mooi als je voetschimmel hebt, en dat is op zich al vervelend genoeg. Maar daarnaast kan nagelschimmel ook pijnlijk zijn, vooral als je het niet behandelt en het zich verder ontwikkelt.

De huid naast de nagel kan reageren met pijn, branden, jeuken en huiduitslag. Ten slotte kan de infectie in de nagel met kalknagel betekenen dat de nagel enigszins gaat stinken.

Lees ook: Zo behandel je likdoorns


Waarom krijg je kalknagel?

Kalknagel wordt veroorzaakt door een infectie met schimmels die ook dermatofyten worden genoemd. Kalknagel kan ook worden veroorzaakt door de Candida Albicans schimmel. Deze is ook vaak de schuld van schimmel op de huid, in de mond en de vagina.

Deze microscopische schimmels, die niet zichtbaar zijn voor het blote oog, gedijen in een vochtige en warme omgeving, en daarom hebben ze het goed op voeten en teennagels die vaak in strak schoeisel zitten waarin de huid niet kan ademen.

We hebben overal op ons lichaam schimmel, en schimmel bevindt zich overal in onze omgeving. Maar wanneer schimmel bijzonder gunstige groeiomstandigheden heeft, zal het zich meer dan gewoonlijk vermenigvuldigen. En dan kan het bijvoorbeeld de huid of nagels aantasten. De schimmels die de nagels aantasten, scheiden een enzym uit dat de harde keratine in de nagelcellen afbreekt en de nagels kapot maakt.

De schimmel kan zelfs door het kleinste scheurtje in de nagel of huid binnendringen, en daarvandaan beginnen te groeien.

Kalknagel kan direct in de nagel ontstaan. Maar vaak ben je al besmet met voetschimmel, wat veel besmettelijker is dan kalknagel. Onbehandelde voetschimmel kan zich vervolgens verspreiden naar de nagel en zo ontstaat kalknagel.

Er zijn verschillende factoren die het risico op het krijgen van kalknagel vergroten, waaronder de volgende:

  • Het dragen van strakzittende schoenen, waarin je voeten niet kunnen ademen.
  • Het dragen van sokken van synthetisch en dicht materiaal.
  • Blote voeten in een gedeelde badkamer.
  • Het dragen van strakke schoenen die de tenen te veel tegen elkaar aanduwen.
  • Vochtige voeten.
  • Slechte bloedsomloop.
  • Diabetes
  • Verzwakt afweersysteem.

Hoe krijg je kalknagel?

Sommige soorten schimmels infecteren gemakkelijk van persoon tot persoon, terwijl andere soorten schimmels niet besmettelijk zijn. Huidschimmels zoals voetschimmel zijn een zeer besmettelijke vorm van schimmel. Kalknagel kan besmettelijk zijn, maar is niet de meest besmettelijke schimmelinfectie. Maar een onbehandelde kalknagel verspreidt zich van de geïnfecteerde nagel naar de andere nagels en wellicht naar de huid rond de nagels, de huid tussen de tenen en de voetzolen.

Omdat voetschimmel een zeer besmettelijke schimmelinfectie is, is het vaak hier dat kalknagel vandaan komt. Je bent misschien zonder slippers onder de douche geweest bij het zwembad of de sportschool. Hier ben je vervolgens besmet met voetschimmel. Je ontdekt het misschien niet of hebt er niets aan gedaan en plotseling is je voetschimmel verandert in kalknagel.

Je kunt ook voetschimmel hebben gekregen zonder te worden besmet door anderen en vervolgens kan de voetschimmel zich verspreiden naar de nagels waar de kalknagel ontstaat.

Voetschimmel kan zich dus verspreiden naar de nagels, waar je kalknagel kunt ontwikkelen. Het zal echter zelden andersom gebeuren - dat kalknagel zich ontwikkelt tot voetschimmel.

Kalknagel kan iedereen treffen en is niet te wijten aan slechte hygiëne. Je kunt besmet raken zonder dat dat jouw schuld is. Er is dus geen reden om je te schamen als je kalknagel hebt. Het belangrijkste is om er zo snel mogelijk iets aan te doen.


Remedie tegen kalknagel - wat werkt?

Er zijn veel verschillende tips en medicijnen tegen kalknagel. En sommige zijn effectiever dan andere. Wat werkt voor jou is meestal een kwestie van smaak, en het gaat erom om van alles te proberen. Maar het is belangrijk dat je zeker weet dat je kalknagel hebt, want dit is niet zichtbaar met het blote oog. Daarom moet je altijd je arts raadplegen.

Als het gaat om een medische behandeling, moet je altijd contact opnemen met de huisarts om voor jou de beste behandeling te vinden. Velen geven er de voorkeur aan om eerst natuurlijke remedies te proberen, omdat het duur kan zijn om kalknagel met medicijnen uit de apotheek of van de huisarts te behandelen.

Wat werkt tegen verkleurde nagels?

Als je graag de meer natuurlijke remedies tegen verkleurde nagels wilt testen, probeer dan Nail Repair van Australian Bodycare, dat antiseptisch is en je nagels gezond en schoon houdt. Met behulp van de meegeleverde aanbrengkwast smeer je de inhoud direct op de nagel. Je moet dit herhalen totdat de nagel niet meer verkleurd is.

Foot care

Nagel- en voetverzorging

Wil jij van je gescheurde en verkleurde nagels ...

€24,99

Behandeling kalknagel - zo behandel je kalknagel

De overgrote meerderheid van de nagelaandoeningen wordt veroorzaakt door kalknagel, maar niet allemaal. Wit- of geelachtige nagels en verdikte nagels kunnen worden veroorzaakt door kalknagel, maar kunnen ook door andere dingen worden veroorzaakt, zoals psoriasis.

Een huidproef of nagelproef bij de huisarts kan bepalen of het gaat om schimmel of of het te wijten is aan iets anders. De huisarts kan niet met het blote oog bepalen of nagelveranderingen door kalknagel worden veroorzaakt. Daarom kan het nodig zijn om een proef van de nagel en de huid onder de nagel te nemen, die vervolgens in een laboratorium wordt gekweekt. Wat kun je aan kalknagel doen? Hieronder kun je er meer over lezen.

Behandeling voor kalknagel kost tijd

Het is belangrijk dat je kalknagel zo snel mogelijk behandelt, omdat de schimmelinfectie niet vanzelf verdwijnt. Als je lang rondloopt met een onbehandelde schimmelinfectie, kan het moeilijker worden en langer duren om van de schimmel af te komen - en je kunt de kans lopen dat de kalknagel zich verspreidt naar andere nagels of de huid.

Kalknagel is helaas een van de schimmelinfecties die zeer moeilijk te bestrijden zijn. Veel mensen hebben daarom een groot gedeelte van hun leven last van kalknagel, hoewel ze herhaaldelijk hebben geprobeerd om er vanaf te komen. Maar hoe eerder je het behandelt, hoe beter.

Als het gaat om kalknagel, moet je veel geduld hebben. Het kan gemakkelijk een jaar duren voordat je van de kalknagel af bent - als het je al lukt. Het duurt lang voordat een teennagel is uitgegroeid, en de kalknagel is niet helemaal verdwenen, voordat de nieuwe nagel volledig uitgegroeid is.

Tablettenkuur – remedie tegen kalknagel

Als onderzoek bij de huisarts heeft vastgesteld dat je kalknagel hebt, zal hij of zij je meestal een tablettenkuur aanbieden. Welk soort preparaat je nodig hebt, hangt grotendeels af van de aard van de schimmel.

Alles wijst erop dat tabletten de meest effectieve remedie tegen kalknagel zijn. De tabletten kunnen echter bepaalde bijwerkingen hebben. Het betreft hierbij onder meer buikpijn, diarree, hoofdpijn, huiduitslag en effect op de lever. Voor sommige mensen zijn de bijwerkingen zo ernstig dat ze moeten stoppen met het innemen van de pillen.

Tabletten moet over het algemeen over een periode van 6-12 weken worden ingenomen, maar voor sommigen duurt de behandeling 6 maanden of langer. Tijdens die periode zal de huisarts/dermatoloog herhaaldelijk bloedonderzoek doen om de ontwikkeling en mogelijke bijwerkingen te controleren.

Bij sommige mensen werken de pillen slechts zolang zij worden ingenomen, en wanneer de pillenkuur is afgelopen, laait de kalknagel weer op. In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kijken naar andere opties voor behandeling.

Behandeling met nagellak

Kalknagel kan ook worden behandeld met een soort nagellak, met een schimmeldodend middel tegen kalknagel erin. Vaak zullen beste resultaten worden behaald als de behandeling met nagellak wordt aangevuld met pillen.

Niet-receptplichtige geneesmiddelen

Er zijn geen effectieve remedies voor kalknagel die vrij verkrijgbaar zijn. Het is ook belangrijk om te hebben vastgesteld dat er in feite sprake is van kalknagel, dus het kan noodzakelijk zijn om langs te gaan bij de dokter en hem of haar het te laten beoordelen. Kalknagel is een veel voorkomend probleem, waar de huisarts aan gewend is.

Behandeling met chirurgie

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om de nagel te verwijderen met behulp van een chirurgische ingreep. Het probleem is dat het de infectie niet verwijdert. Maar het kan nodig zijn om de nagel te verwijderen om de infectie onder de nagel beter te kunnen behandelen. En misschien omdat de nagel er dusdanig slecht aan toe is dat het niet de moeite waard is om hem te behouden.

Laserbehandeling

Laserbehandeling is een andere behandelingsoptie, die in veel gevallen goede resultaten geeft. Hier wordt de nagel opgewarmd met een laser en het moet de kalknagel kunnen verwijderen zonder daarvoor de nagel te hoeven verwijderen. De bijwerkingen zijn niet bepaald ernstig, behalve dat het een beetje pijn doet tijdens de behandeling.

Laserbehandeling van kalknagel is ook een goede optie voor mensen die geen tabletten kunnen verdragen – of voor wie de voorgeschreven tabletten niet werken.

Huismiddeltjes tegen kalknagel

Schimmel, met inbegrip van kalknagel, is geen recent probleem. En daarom zijn er in de loop van de tijd allerlei huismiddeltjes tegen schimmel ontstaan. Azijn en atamon, een product met natriumbenzoaat, zijn onder andere een paar van die huismiddeltjes die worden genoemd tegen kalknagel. Sommige van deze huismiddeltjes werken vast, terwijl andere een meer dubieus effect kunnen hebben. Maar als de middeltjes onschadelijk zijn, kan het geen kwaad om ze te proberen - behalve dat het daardoor langer duurt voordat je aan een andere behandeling voor kalknagel kunt beginnen.

Atamon is bijvoorbeeld een middel dat vaak in de behandeling van kalknagel wordt genoemd. Atamon is een middel dat wordt gebruikt voor het conserveren van etenswaren en drankjes, waardoor de groei van schimmels en gisten wordt afgeremd. De meeste mensen weten dat het in verband met jam of augurken wordt gebruikt. Er zijn dan ook mensen die beweren dat atamon ook tegen kalknagel kan worden gebruikt als je er wat van op de nagel borstelt. De medische wetenschap beweert echter dat atamon niet werkt tegen dermatofyten, wat juist de schimmels zijn die voetschimmel veroorzaken.


Wat kun je zelf doen om kalknagel te voorkomen?

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je kalknagel krijgt, want het is een van de schimmelinfecties waar je erg moeilijk vanaf komt.

Het gaat er vooral om dat je voor een goede hygiëne zorgt. Je moet je voeten goed verzorgen, waardoor ze droog en schoon zijn en nadenken over welk schoeisel je draagt. Daarnaast kun je proberen te voorkomen dat je door anderen wordt besmet met nagelschimmel of voetschimmel. Het gevaar op besmetting is meestal het grootst als je op blote voeten rondloopt op plaatsen waar anderen ook op blote voeten rondlopen. Bijvoorbeeld in gemeenschappelijke doucheruimtes in openbare gelegenheden. Gebruik je daar badslippers, dan heb je veel gedaan om het risico op besmetting te minimaliseren.

Hier zijn enkele tips over hoe je kalknagel kunt voorkomen:

  • Je kunt je arts raadplegen als je vermoedt dat je kalknagel of voetschimmel hebt, zodat je snel aan de slag kunt met een behandeling als je schimmel hebt.
  • Je kunt ervoor zorgen dat je voeten zo vaak mogelijk lucht krijgen.
  • Je kunt synthetische sokken vervangen door katoenen of wollen sokken.
  • Je kunt ervoor zorgen dat je je voeten goed droogt na het douchen om te voorkomen dat je voeten vochtig zijn.
  • Je kunt ervoor zorgen dat je zo min mogelijk krap schoeisel draag, waarin de huid niet kan ademen, en proberen om schoenen gemaakt van synthetisch materiaal te vermijden.
  • Je kunt badslippers gebruiken bij het douchen in openbare doucheruimtes.
  • Je kunt voetenpoeder op je voeten gebruiken om ze te drogen.

Foot care

Nagelverzorging voor gele nagels

4.3
Rated 4.3 out of 5 stars
15 Beoordelingen

Gele, gebarsten en ruwe nagels kunnen dagelijks...

€29,99

FAQ over kalknagel

Hoe ziet kalknagel eruit?

Kalknagel is te zien doordat je nagel geelachtig of witachtig verkleurt of dikker en onregelmatiger wordt. De nagel scheurt misschien, en de nagelranden kunnen afbrokkelen. Misschien laat de nagel ook los van de huid. Je kunt kalknagel zowel op je teen- als vingernagels krijgen, maar het komt het vaakst voor op de teennagels.


Wat is kalknagel?

Kalknagel is een veel voorkomende schimmel die verdikte, verkleurde en beschadigde nagels veroorzaakt. Kalknagel wordt meestal veroorzaakt door schimmels die dermatofyten worden genoemd. Deze schimmels scheiden een enzym uit dat de harde keratine in nagelcellen afbreekt en de nagels kapot maakt.


Hoe behandel je kalknagel?

De meest voorkomende en meest effectieve behandeling van kalknagel is een behandeling met tabletten, eventueel gecombineerd met een speciale, schimmeldodende nagellak. Daarnaast is het belangrijk om de voeten gezond te houden. Hier kun je bijvoorbeeld natuurlijke middelen gebruiken die bijvoorbeeld Tea Tree Olie of aloë vera bevatten.


Wat is de oorzaak van kalknagel?

Kalknagel wordt meestal veroorzaakt door schimmels die dermatofyten worden genoemd. Het is pas wanneer de schimmels opeens gunstige groeiomstandigheden hebben dat ze zich meer dan gewoonlijk beginnen te vermenigvuldigen en de huid of nagels aantasten. Deze schimmels scheiden een enzym uit dat de harde keratine in nagelcellen afbreekt en de nagels kapot maakt.


Hoe snel besmet kalknagel?

Zodra de kalknagel greep heeft gekregen, kan het moeilijk zijn je ervan te ontdoen. En zolang je kalknagel hebt, loop je het risico je andere nagels te besmetten. Dit kan vrij snel gaan, dus zoek een behandeling zodra je de kalknagel ontdekt.


Kun je van nagellak kalknagel krijgen?

Je krijgt geen kalknagel door het gebruik van nagellak. Er moeten schimmelsporen aanwezig zijn op de nagel en huid om kalknagel te kunnen krijgen. Vaak heb je nagel schimmel gehad, omdat je eerder geïnfecteerd was met voetschimmel, die vervolgens verspreid raakte naar de nagels en zich daar ontwikkeld heeft tot kalknagel.


Kan kalknagel pijn doen?

Kalknagel hebben kan pijnlijk zijn. Vooral als het de kans krijgt zich te ontwikkelen voordat je een behandeling start.


Kan kalknagel vanzelf weggaan?

Kalknagel kan niet vanzelf weggaan, dus je iets ziet wat erop lijkt, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk door een arts laat onderzoeken en het zo snel mogelijk laat behandelen. Anders loop je het risico dat het nog erger zal worden en dat het zich verspreidt naar je andere nagels en misschien naar je voeten.

Voor verdere vragen over dit onderwerp raden wij je aan om contact met je huisarts op te nemen.

Gerelateerde artikelen

Gespleten haarpunten
Hoofdhuidverzorging

26 September, 2024

Gespleten haarpunten - oorzaken, preventie & behandelingsopties

Gespleten haarpunten zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. De uiteinden van het...

Pluizig Haar
Hoofdhuidverzorging

26 September, 2024

Gids: 10 Tips voor Pluizig Haar

Pluizig haar kan een dagelijkse uitdaging zijn voor veel mensen, omdat het moeilijk te temmen is....

Bundelaanbieding

Bespaar met onze bundels! Vergelijkingsprijs toont kosten bij losse aankoop.

Andere klanten kochten ook

    Eerder bekeken

      Besteed nog €38,99 voor gratis verzending

      Gratis bezorgd
      B12 Serum(€20,99)

      Je hebt je winkelmandje nog niet gevuld met oplossingsgerichte huidverzorging 😉

      100% Tevredenheidsgarantie

      Volledige restitutie bij ontevredenheid

      +17.000 Reviews

      "Uitstekend" 4.5/5.0

      Niet tevreden? Stuur het eenvoudig terug – geen vragen gesteld! Mail naar info@australian-bodycare.com, en wij zorgen voor de rest.

      Met meer dan 17.000 beoordelingen en een gemiddelde score van 4,5/5, zijn onze prijswinnende producten vertrouwd door ruim 500.000 tevreden klanten.

      Pick country

      Not a good recommendation?

      CA CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HR HU IT LT LU LV MC NL NO PL PT RO SE SK US