Aften in de mond – Zo behandel je vervelende blaasjes
Aften in je mond zijn kleine, vervelende blaren of wondjes, waar veel mensen zo nu en dan last van hebben in de mond, op de tong aan de binnenkant van de lippen. Aften worden ook wel blaasjes genoemd. Ze zijn onschuldig, maar ook onprettig. Gelukkig kun je ze prima behandelen.
Behandeling van aften
Het is natuurlijk het beste om aften zo veel mogelijk te voorkomen. Om dat te kunnen, moet je weten hoe nieuwe uitbraken ontstaan. En dat is niet altijd eenvoudig. Maar als je (toch) aften in je mond hebt, is het prettig om te weten hoe je die kunt behandelen, zodat je er zo snel mogelijk weer van af bent.
De vraag is dus: Hoe verwijder je aften in je mond? Als je aften hebt, is het zaak om die zo snel mogelijk weer kwijt te raken en om de pijn en het ongemak zo goed mogelijk te beperken, tot de aften helemaal weg zijn. Het is dus belangrijk om de aften te genezen en de pijn te verlichten.
5 manieren om aften te behandelen:
Er bestaan verschillende manieren om aften in je mond te verwijderen:
- Je kunt een mondspoeling Mondspoelingen die Chloorhexidrine bevatten hebben echter het nadeel, dat ze bij langdurig gebruik de tanden verkleuren.
- Je kunt een lokaal verdovende zalf gebruiken. Die verzacht de pijn, maar bevordert de genezing van de aften niet.
- Je kunt antibiotica in tabletvorm gebruiken, die je oplost in water en als mondspoeling gebruikt. Voor antibiotica heb je echter een recept van je arts of tandarts nodig.
- Je kunt koele dranken drinken en ijs op de aften leggen, maar dat verlicht slechts korte tijd en geneest de aften niet.
- Je kunt Tea Tree Oil (theeboomolie) gebruiken; een natuurlijk product dat bekend staat om zijn heilzame werking tegen irritatie, een branderig gevoel en veel andere problemen die onder andere worden veroorzaakt door bacteriën. Gebruik een mondgel met Tea Tree Oil. Doe een beetje gel op je vinger en breng die 1-4 keer per dag rechtstreeks op de aft aan. De gel smaakt niet erg lekker, maar wees gerust. Die smaak verdwijnt na korte tijd en de olie kalmeert de aft.
Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je de aften niet behandelt en wacht tot ze vanzelf weer verdwijnen, je de aften in je mond liever behandelt met geneesmiddelen en middelen die chemische stoffen bevatten of dat je bij de behandeling van de aften de voorkeur geeft aan natuurlijke middelen.
Wat zijn aften?
Aften zijn kleine, vervelende en pijnlijke bultjes of wondjes in de mondholte, wang, op de tong of aan de binnenkant van de lippen. Ze zijn wit of gelig en worden meestal omrand door een rode, ietwat gezwollen ring.
Veel mensen hebben wel eens last gehad van aften. Soms een enkele keer, soms herhaaldelijk. Gelukkig zijn aften niet besmettelijk, niet gevaarlijk en genezen ze na verloop van tijd vanzelf. Maar als je ze hebt, zijn ze onprettig en pijnlijk. Veel mensen ervaren aften als een branderig gevoel. Al naar gelang de plek in de mond en de grootte van de aften, kan het extra onprettig zijn om te praten of te eten, wanneer je aften in je mond hebt.
Aften moeten niet verward worden met een koortslip, die ook branderig en onprettig kan zijn. Het verschil is dat een koortslip een besmettelijk virus is en aften niet. Daarnaast zitten aften in je mond, terwijl een koortslip aan de buitenkant van de mond/op de lippen zit.
Aften moeten ook niet verward worden met een mondslijmvliesontsteking. Bij een mondslijmvliesontsteking heb je misschien wel blaasjes of blaren in de mond, maar die worden ergens anders door veroorzaakt dan aften.
Aften zijn onschuldig en gaan vanzelf weer over. Je kunt ze echter wel behandelen om de pijn en het ongemak te verminderen en om er sneller van af te komen. Zijn ze na een week of twee nog niet weg, dan moet je eigenlijk je huisarts of tandarts er naar laten kijken. In zeldzame gevallen kunnen aften een symptoom van andere ziektes of aandoeningen zijn.
Ledereen kan aften krijgen
Aften, ook wel blaasjes of zweertjes in de mond genoemd, zijn een heel normale mondziekte. Daarom zijn artsen en tandartsen het gewend om ze regelmatig tegen te komen.
ledereen kan aften krijgen; zowel volwassenen als kinderen. Ze komen echter vaak voor bij vrouwen. Men schat dat ongeveer 20% van de bevolking af en toe te maken krijgt met aften. De meeste mensen krijgen gelukkig maar heel soms aften, terwijl slechts een enkeling er bijna voortdurend last van heeft.
De aanleg om aften te ontwikkelen is erfelijk. Daarnaast kunnen stress, bepaalde etenswaren en allergieën ook oorzaken zijn. Het lijkt erop dat rokers iets minder vaak last hebben van aften dan niet-rokers.
Symptomen: Hoe zien aften er uit?
- Grootte:Aften zijn erg kleine, ronde wondjes of bultjes. Ze hebben meestal een diameter van circa 5-10 mm.
- Kleur:Aften kunnen wit of gelig zijn en worden vaak omrand door een rode ring, die eventueel licht gezwollen is.
- Pijn:Aften zijn pijnlijk en vervelend en ze kunnen nog meer pijn doen, wanneer je moet praten of eten.
- Plek in de mond:Aften zitten aan de binnenkant van de mond. In de mondholte, de wang, aan de binnenkant van de lippen en/of op de tong.
- Frequentie:Sommige mensen hebben vaak aften, terwijl anderen ze maar zelden krijgen. Circa 20% van de bevolking kent het probleem van aften in de mond.
- Duur:Bij sommige mensen gaan de aften na een paar dagen weer weg, bij anderen kan een uitbraak soms wel een paar weken duren.
Waardoor krijg je aften?
De meeste mensen hebben wel eens aften gehad. Voor anderen is het helaas een terugkerend en zeer onprettig probleem.
We weten niet precies waardoor aften ontstaan of waarom sommige mensen er meer last van hebben dan anderen. Maar we weten wel dat erfelijkheid een rol speelt. Ook kennen we een aantal factoren, die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een uitbraak.
Veel voorkomende oorzaken van aften in de mond
- Beschadiging van de mondholte, doordat je in jouw tong of wang hebt gebeten, je hebt geprikt met een vork of te hard met de tandenborstel hebt geborsteld.
- Stress heeft invloed op het immuunsysteem en een verzwakt immuunsysteem kan ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor aften.
- Bepaalde etenswaren zoals pittig eten, koffie, chocolade, noten, tomaten, aardbeien en kaas kunnen bij sommige mensen leiden tot aften in de mond.
- Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of zwangerschap, kunnen bij sommige vrouwen aften veroorzaken of ervoor zorgen dat ze minder aften hebben dan normaal.
- Vitaminegebrek of ijzertekort kunnen de oorzaak zijn van aften.
- Bepaalde geneesmiddelen, zoals pijnstillers die Ibuprofen bevatten of medicijnen tegen een hoge bloeddruk, kunnen bij sommige mensen aften veroorzaken.
- Tandpasta die het schuimmiddel Natriumlaurysulfaat bevat kan bij bepaalde mensen leiden tot een verhoogde kans op aften.
- Beugels, vullingen of protheses die niet goed zitten en daardoor overlast veroorzaken, kunnen aften veroorzaken.
Er kunnen dus veel oorzaken zijn voor aften in jouw mond. Heb je vaak last van aften, dan kan het verstandig zijn hierover te praten met je huisarts of tandarts. Wellicht heb je last van vitaminegebrek of ijzertekort en kan het probleem worden verholpen met vitamine- of ijzersupplementen. Vermoed je dat de aften ontstaan door stress, dan is dat misschien een goede reden om te proberen die stress te verminderen. Kun je niet direct een oorzaak voor de uitbraak van aften in jouw mond vinden, kun je altijd proberen om een andere tandpasta zonder Natriumlaurysulfaat te gebruiken om te zien of dat helpt.
Hoewel aften ongevaarlijk zijn, kunnen ze vervelend en pijnlijk zijn. Daarom zijn er veel goede redenen om te proberen om nieuwe uitbraken te voorkomen.
Kinderen met aften
Zowel kinderen als volwassenen kunnen aften krijgen. Dus als je ziet dat jouw kind aften heeft, is het goed om te weten dat dat ongevaarlijk is. Het is echter pijnlijk en onprettig voor je kind, dus daarom moet je de aften wel behandelen.
De oorzaken van aften bij kinderen zijn over het algemeen dezelfde als bij volwassenen (zie hierboven). Een enkele aft is niets bijzonders, maar meerdere aften tegelijk kunnen een teken van iets anders zijn. Ga in dat geval met je kind naar de huisarts, omdat het een signaal van bijvoorbeeld een hand-, voet, en mondziekte, mondslijmvliesontsteking of iets anders kan zijn. Het kan lastig zijn om dat zelf in te schatten en daarom kun je het beste een arts consulteren. Hetzelfde geldt wanneer de aften niet na een week verdwenen zijn (met of zonder behandeling).
FAQ over aften
Waardoor krijg je aften?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor aften in de mond. Zo kun je jezelf met een vork in de mond geprikt hebben, op je tong of in je wang hebben gebeten, te hard met de tandenborstel hebben geborsteld, gestrest zijn, een vitaminegebrek of ijzertekort hebben, bepaalde etenswaren hebben gegeten, last hebben van je beugel, vulling of prothese of een tandpasta gebruiken die het schuimmiddel Natriumlaurysulfaat bevat.
Hoe kom ik van aften af?
Je kunt aften verminderen en de pijn verlichten met verschillende producten, zoals een mondspoeling en zalf. Daarnaast bestaan er middelen die de Australische Tea Tree Oil bevatten, die bekend staat om zijn effectieve werking tegen aften.
Wat te doen als je aften hebt?
Aften in de mond zijn pijnlijk en onprettig, maar gelukkig kun je er zelf iets aan doen om er van af te komen. Je kunt onder andere een mondspoeling of zalf gebruiken, maar ook middelen die het Australische Tea Tree Oil bevatten. Die staat erom bekend effectief te zijn tegen aften. Om aften te voorkomen kun je er voor zorgen dat je jouw immuunsysteem versterkt, stress voorkomt, genoeg vitamines binnenkrijgt en je tandpasta vervangt door een pasta zonder het schuimmiddel Natriumlaurysulfaat, dat erom bekend staat dat het bij sommige mensen aften kan veroorzaken.
Waardoor worden aften veroorzaakt?
We kennen de exacte oorzaak van aften niet, maar we weten dat stress, vitaminegebrek en ijzertekort, bepaalde etenswaren, bepaalde soorten medicijnen en hormonale veranderingen van invloed kunnen zijn. Daarnaast kun je ook aften krijgen, doordat je jezelf met een vork in de mond hebt geprikt, op je tong of in je wang hebt gebeten, te hard hebt geborsteld met de tandenborstel of een beugel, vulling of prothese hebt, die niet goed zit. Sommige mensen krijgen ook aften van tandpasta die de schuimmiddel Natriumlaurysulfaat bevat. Bovendien is de aanleg om aften te krijgen erfelijk.
Wie kan aften krijgen?
Iedereen kan aften krijgen; zowel kinderen als volwassenen. Men denkt dat circa 20% van de bevolking af en toe last heeft van aften. Sommige mensen hebben slechts een enkele keer aften, anderen met enige regelmaat en een enkeling heeft voortdurend last van aften in de mond. De aanleg om aften te ontwikkelen is erfelijk, dus als beide ouders vaak aften hebben, zal dat mogelijk ook voor het kind gelden.
Hoe zien aften er uit?
Aften in de mond zijn kleine, ronde bultjes of wondjes, die wit of gelig zijn en worden omrand door een rode ring. Een aft heeft een diameter van circa 5-10 mm. Aften zijn pijnlijk en onprettig. Ze zitten altijd aan de binnenkant van de mond; in de mondholte, de wang, aan de binnenkant van de lippen en/of op de tong.