Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat veroorzaakt een verstopte huid en hoe kun je je huid schoon houden?

Puistjes worden veroorzaakt door de huidbacterie Propionibacterium acnes die zich voedt met het talg dat van nature door de huid wordt aangemaakt.

Deze bacterie is ook een natuurlijk onderdeel van de natuurlijke flora van je huid. Maar wanneer je talgklieren geïrriteerd raken of te veel talg produceren, kunnen er problemen ontstaan - puistjes. Wanneer het talg wordt afgebroken door bacteriën, worden zowel afval als vetzuren gevormd en deze kunnen je talgklieren irriteren, zodat ze ontstoken raken – en de problemen beginnen.

De ontsteking verschijnt eerst als pijnlijke, rode, kleine puistjes, waarna ze kunnen ontwikkelen tot rode plekken die een geelachtige pus bevatten, gevormd uit het afgebroken talg.

Hoe zien puistjes en een verstopte huid eruit?

Puistjes kunnen groot en klein zijn, en je kunt zowel diepe huid- als onderhuidse puist krijgen, kleine witte puistjes en mee-eters. Maar gemeenschappelijk voor allemaal is dat ze worden veroorzaakt doordat je talgklieren (je poriën) verstopt en geïrriteerd raken.

Dat gezegd hebbende, kunnen er veel redenen zijn waarom puistjes in de eerste plaats ontstaan – en in de meeste gevallen kun je veel doen om je huid schoon te maken en een gezonde teint te behouden.

Redenen waarom je huid verstopt kan raken:

  • Genen – je genen kunnen een cruciale impact hebben op of je puistjes of acne krijgt. Als je ouders een verstopte huid hadden, kun je hetzelfde probleem erven. Als je last hebt van ernstige acne, kan het een goed idee zijn om advies te vragen aan je dokter.
  • Hormonen – wanneer je hormonale balans verandert, kan dit een verstopte huid en uitbraken veroorzaken. Dit geldt vooral voor tieners, zwangere vrouwen, bepaalde punten in de menstruatiecyclus en andere hormonale veranderingen.
  • Stress – wanneer je lichaam overuren maakt en je gestrest bent – dit kan het vermogen van het lichaam om zijn normale balansen te handhaven verminderen, wat resulteert in een verstopte huid en puistjes. Stress is ook een ontstekingsaandoening die ontsteking in het lichaam verhoogt, wat ook verstopping en puistjes kan veroorzaken.
  • Vet haar en hoofdhuid – als je vet haar hebt, kan de olie overgaan op je gezicht waardoor je teint vettig en verstopt raakt. Het kan echt helpen als je je haar vaak wast met een goede shampoo die de huid en het haar niet uitdroogt.
  • Verstopte poriën – je poriën en talgklieren kunnen om vele redenen verstopt raken, variërend van een gebrek aan een goede huidverzorgingsroutine tot niet vaak genoeg je beddengoed verwisselen.
  • Slecht dieet – je lichaam functioneert het beste wanneer je een gezond en gevarieerd dieet hebt. Sommige studies tonen aan dat chips en zuivelproducten de huid verstopt kunnen maken.
  • Te veel make-up – als je huid niet kan 'ademen', kan dit ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken. Het helpt als je olievrije make-up gebruikt en belangrijk, onthoud om je make-up elke dag te verwijderen voordat je naar bed gaat.
  • Was je gezicht niet te vaak – als je een schone huid wilt, is het essentieel dat je ervoor zorgt dat je de huid in je gezicht goed reinigt en verzorgt. Vaak wassen met agressieve producten kan de situatie verergeren. Het is het beste om een goede huidverzorgingsroutine te krijgen die de huid reinigt en voedt.

Heb je last van een verstopte huid op bepaalde plekken in je gezicht?

Zo los je het op:

Puistjes op het voorhoofd

Puistjes op de wangen

Puistjes op de neus

Puistjes op de kin

Puistjes in de oren


Hoe je een schone huid krijgt met de juiste producten

Droom je van een gezonde, schone huid? Het antwoord ligt in een goede huidverzorgingsroutine.

Heb je last van een verstopte huid? Hieronder hebben we een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine samengesteld die acne en puistjes behandelt en voorkomt, waardoor je een schone huid en een stralende teint krijgt.

Stap 1 - Gezichtsreiniging

Begin elke ochtend met het wassen van je gezicht met een gezichtsreiniger. We raden Face Wash van Australian Bodycare aan. Deze gezichtsreiniger is mild, zacht en tegelijkertijd effectief. Het zal je huid diep reinigen zonder deze uit te drogen en verdere irritatie te veroorzaken.

Draag je make-up? Begin dan eerst met het gebruik van een make-up remover en gebruik daarna Face Wash om eventuele resterende make-up die kan achterblijven te verwijderen en je poriën diep te reinigen.

Anti–Puistjes Gezichtsreiniger
Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsreiniger - Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie

Stap 2 - Gezichtstonic

Nadat je huid is gereinigd, is de volgende stap het gebruik van een gezichtstonic. Dit helpt om vocht vast te houden, vuil buiten te houden, de huid in balans te brengen en voor te bereiden op de volgende stap. We raden Face Tonic van Australian Bodycare aan, dat natuurlijke actieve ingrediënten bevat die dit allemaal doen voor alle huidtypen en met name gunstig zijn voor een verstopte of acnegevoelige huid.

Anti–Puistjes Gezichtstonic
Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtstonic - Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters

Stap 3 - Blemish Serum

Breng een paar druppels van het Serum tegen Onzuiverheden aan op het pas gereinigde gezicht en de hals en masseer het goed in. Laat het serum in de huid trekken en zijn werk doen - je hoeft het product niet af te spoelen.

Anti–Puistjes Niacinamide Serum
10% Niacinamide, 1% Zink en Tea Tree Olie tegen puistjes en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Niacinamide Serum

Stap 4 - Gezichtscrème

Zodra je huid schoon is, is het tijd om te hydrateren en je gezicht die extra verzorging te geven. Alle huidtypes hebben vocht nodig – inclusief een vette huid. We raden Face Cream van Australian Bodycare aan die optimale hydratatie en verzorging biedt voor alle verstopte huidtypes, of het nu gevoelig, droog of vet is.

Anti–Puistjes Gezichtscrème
Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtscrème - Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters

Stap 5 - Gezichtsmasker

1-2 keer per week kun je je huidverzorgingsroutine aanvullen met een goed gezichtsmasker. Als je een verstopte huid hebt, is het vriendelijke kleimasker van Australian Bodycare uitstekend voor die extra verzorging. Het geeft zowel die extra diepe reiniging als bevat vermalen sandelhoutnootschil om de huid te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en laat je huid stralend achter.

Anti–Puistjes Gezichtsmasker
Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes
+15.000 reviews
Normale prijs €15,99
Aanbiedingsprijs €15,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsmasker - Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes

Stap 6 - Spot Stick

Heb je een puistje in ontwikkeling? Dan is de spot stick van Australian Bodycare perfect. Het voorkomt en behandelt het puistje snel en effectief voordat het te ver kan ontwikkelen. Je kunt het gebruiken als een extra onderdeel van je huidverzorgingsroutine wanneer de noodzaak zich voordoet.

Anti–Puistjes Stick
Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Stick - Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

12 tips voor een schone huid:

1. Was je haar

Heb je de neiging om vet haar te hebben? Of gebruik je stylingproducten zoals wax in je haar? Bacteriën en olie kunnen gemakkelijk van je haar naar je gezicht worden overgebracht. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je haar regelmatig wast en uit je gezicht houdt.

Onthoud dat het je haar kan beschadigen als je het vaak wast. Daarom moet je een milde shampoo kiezen, zoals Hair Clean.

2. Blijf met je vingers van je gezicht af

Je vingers zitten vol met vuil, olie en bacteriën, om te voorkomen dat dit op je gezicht wordt overgedragen en mogelijk puistjes veroorzaakt, is het belangrijk dat je probeert je gezicht niet aan te raken.

We raken ons gezicht veel vaker aan dan we misschien denken - het beste wat je kunt doen, is proberen je handen van je gezicht af te houden.

3. Laat dat puistje met rust

Het kan moeilijk zijn, zo niet onmogelijk, om een puistje met rust te laten. Maar het beste wat je kunt doen, is precies dat - laat het met rust. Door eraan te zitten of ermee te friemelen, riskeer je de ontsteking elders op je gezicht te verspreiden, wat resulteert in meer puistjes – en mogelijk littekens van de beschadigde huid.

Als je het niet kunt laten, zorg dan dat je het goed doet. Ontsmet het gebied voor en na - De Spot Stick van Australian Bodycare is perfect hiervoor.

4. Verwijder je make-up – elke dag

Soms kan het verleidelijk zijn om met je make-up op te gaan slapen, maar het is een van de slechtste dingen die je voor je huid kunt doen. Het sluit de huid in en creëert de optimale omstandigheden voor bacteriën om te gedijen en puistjes te veroorzaken.

Zorg er dus altijd voor dat je elke dag je make-up verwijdert.

5. Wees voorzichtig met hoofddeksels

Hoeden, helmen, sjaals en dergelijke kunnen vol zitten met bacteriën en ze bedekken de huid waardoor luchtcirculatie wordt voorkomen en zo de perfecte omstandigheden voor bacteriën om te groeien worden gecreëerd.

Laat het hoofddeksel vallen en laat je huid ademen – of zorg er in ieder geval voor dat je je hoed of pet regelmatig wast. Als je een hoed of pet gaat dragen, kies dan materialen die je huid laten ademen. Vermijd stoffen zoals polyester en kies in plaats daarvan voor katoen of natuurlijke vezels.

6. Eet een gezond en gevarieerd dieet – en beweeg

Hoewel er geen directe link is vastgesteld tussen ongezond eten en een verstopte huid – je lichaam en welzijn zijn gewoon beter af door gezond te eten en te bewegen.

Dat gezegd hebbende, zijn er studies die een link hebben aangetoond tussen een verstopte huid en zuivelproducten en chips. Als je last hebt van een verstopte huid, kan het de moeite waard zijn om te experimenteren door melk en chips uit te sluiten.

7. Pas op voor roken, alcohol en koffie

Roken, alcohol of koffie zijn niet erg gezond – en elk van hen kan ervoor zorgen dat je huid verstopt en dof wordt. Dus, als je een schone huid wilt, blijf dan weg van sigaretten en verminder je inname van koffie en alcohol.

8 Gebruik zonnebrandcrème

Je hebt misschien gehoord dat de zon kan helpen om puistjes en pukkels te verminderen? Dat doet het – voor even. Maar de gevolgen van je huid veel aan de zon blootstellen zijn uiteindelijk veel erger.

Zorg er dus voor dat je je huid beschermt tegen de zon door elke dag zonnebrandcrème op je gezicht te gebruiken (ook in de winter) en neem helemaal afscheid van het zonnebankje. De zonnebrandcrème moet worden aangebracht nadat je je gezichtscrème hebt opgedaan, zoals de Face Cream van Australian Bodycare.

9. Zorg dat je voldoende slaap krijgt

Je lichaam is veel veerkrachtiger als het voldoende slaap krijgt. Zorg ervoor dat je elke nacht je 7-8 uur pakt. Het doet wonderen voor je lichaam, en een van de bijkomende voordelen is dat het aanzienlijk helpt bij het ontwikkelen van een gezonde en schone huid.

10. Maak je telefoon schoon

Je telefoon zit vol met bacteriën, dus als je veel belt, probeer je telefoon dan een beetje van je gezicht te houden of gebruik een koptelefoon.

Ook is het een goed idee om je scherm af en toe schoon te maken met alcohol doekjes die daarvoor bedoeld zijn.

11. Vermijd ingrediënten die je huid kunnen irriteren

Hoewel een huidverzorgingsproduct kan zeggen dat het verstoppingen en puistjes vermindert, is het altijd de moeite waard om te controleren. Ingrediënten zoals alcohol en parfum in het product kunnen je huid irriteren en de situatie eigenlijk verergeren.

Probeer weg te blijven van ingrediënten zoals parfum – gelukkig zitten deze niet in de gezichtsverzorgingslijn van Australian Bodycare.

12. Wees voorzichtig met ouderwetse wijsheden

Veelgehoorde ideeën zoals tandpasta helpt om puistjes te verminderen, zelfgemaakte scrubs en andere "goede" huisvrouwadviezen moet je altijd met een korreltje zout nemen.

Ze kunnen voor sommigen werken, maar over het algemeen moet je voorzichtig zijn met zelfgemaakte middeltjes, aangezien deze vaak te agressief zijn voor de huid en broedplaatsen voor bacteriën kunnen worden.

Kies in plaats daarvan voor bewezen producten die een bewezen effect hebben voor jouw specifieke probleem – dat is de beste weg vooruit als je een schone huid wilt.

Het ultieme anti–puistjes pakket
5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
+15.000 reviews
Normale prijs €49,99
Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram